Легендарната руска синя котка. Цена и продажба. Кой развъдник е ок?

Цена и продажба. Как да изберем развъдник? Характер, снимки и особености на породата руска синя котка. Кой и къде подарява? Добри ли са обявите в OLX? Как е като бебе и като голяма?

Руска синя котка е прочута късокосместа порода с вековна традиция. Въпреки името, днес тя се отглежда (и развъжда) главно в Швеция, Финландия, Норвегия, Чехия, Словакия и Унгария. За нас в България е истинско предизвикателство да се сдобием с чистокръвно животно, с напълно отговарящи генетични показатели.

Продажба на руска синя котка

Откъде се купува синя руска котка? Искам да си купя коте от тази стара и хубава порода. Първата ми идея е да напиша в Гугъл:

 • Руска синя котка – продавам
 • Руска синя котка – обяви

По този начин се надявам да излезе всичко актуално към момента на търсенето ми.

Руска синя котка – продавам

Намирам две обяви в bazar.bg за 150 лв и 280 лв. По-скъпото изобщо не изглежда от търсената порода. Разтърсвам се и разбирам, че продават руска синя „перла“ или представители на породата нибелунг, която е дългокосмест вариант на руска синя (която е късокосместа порода).

alo.bg ме информира, че има 57 обяви за тази порода. Това са обяви за британки и за мейн кун. И нито една за руска синя. Предлага се коте – кръстоска между руска синя и шотландска клепоуха, като видът на животното свидетелства за втората порода. Продължавам с търсенето на Руска синя котка – обяви в OLX.

Добри ли са обявите в OLX? 

Може би мнозина попадат на търсенето в този сайт за частни обяви, но не и аз. Излизат 2 обяви за руска синя котка. Едната е за продажба – мъжко на 2.5 месеца за цената от 300 лв. Ако на вас ви хареса – тел. е О898 790 122

Руска синя котка – подарявам

Това е втората обява от OLX. Котето е женско, на 3 г. и е в Стара Загора. Наистина се подарява, но е кастрирано. Голям минус за любителите на чистите породи, които обикновено искат и да развъждат. Това отговаря на въпроса кой подарява руска синя котка.

Тук приключвам, защото повече актуални обяви не намирам. Но попадам на стари обяви на развъдник в Бургас, който преди 2-3 г. е предлагал котета от тази порода. Обвит е в тайнственост, явно няма лиценз, но ми дава идея да търся развъдник.

Как да изберем развъдник?

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ако искаме котка от определена порода, правилното е да влезем на felinologybg.com. Това е официалната страница на Съюза на фелинолозите в България. Още в началото ще видим списък на лицензираните развъдници в страната и за кои породи са те.

Ако ни трябва гаранция, че говорим за развъдник, а не за нерегламентирано домашно развъждане, тук е точната информация. Търговците извън списъка на Съюза са на черния пазар и не могат да гарантират чистотата на породата. Самите фелинолози ни предупреждават, че има риск от генетични заболявания и др. проблеми.

И така, стигаме до същината на проблема: руска синя котка не се развъжда официално в България. Няма нито един регистриран лицензиран развъдник за тази порода. Ако искаме британска късокосместа или мейнкуун – прекрасно, възможностите са десетки. Но повечето породи котки не се развъждат у нас. Чистите представители се внасят от чужбина.

Цена на руска синя котка

Въпросът за цената вълнува желаещите да притежават чистокръвно котенце. Но след като у нас няма лицензирано развъждане, няма и установена цена. В обявите на цена от 150 – 300 лв се продават мъници от домашно развъждане, за които е трудно да се докаже произход, генетична чистота и др.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Извод: желаещите чистокръвна котка трябва да се насочат към лицензирани развъдници в чужбина. Ето например cotoshouse.com развъжда елитни котки от тази порода в Москва. Малките котенца са по 30 000 рубли, което възлиза на 640 лв. Ще трябва да предвидите и сума за транспортиране до България.

Но не всеки развъдник разполага с котенца за продажба в момента на запитването. perfectcat.ru например в момента на търсенето няма подготвено котило и ни предлага да резервираме котенце, което ще се роди в бъдеще.

В развъдник Trozayar има 3 котенца за продажба. Те ще бъдат готови да напуснат развъдника не по-рано от средата на декември.

Породата руска синя котка

Обвитата с тайни и легенди руска синя котка е предпочитан и ценен домашен любимец, особено в Европа и Америка.

Някакъв необичаен магнетизъм излъчва тази порода: гълъбово синият плюшен красавец привлича с големите си умни зелени очи, които сякаш казват: знам много тайни! Мила и сговорчива е руската синя котка. Заради грациозността й я сравняват с прима балерините. Тази аристократка е призната в цял свят.

Описание на породата + снимки

Грация и благост

Една от най-изящните представители на късокосместите котки е тази порода. Руската синя е изключително грациозна, затова много нейни почитатели я наричат Балерината. Тя е достойна за това красиво сравнение защото Синята е стройна, с пластични и изтънчени движения.

Балерината е бляскава не само по външност. Красотата й искри с чара на сговорчивия й и благ характер. Любителка на домашния уют, Руската синя не пести ласки и нежност към своите стопани.

Евелина Лютова

Външност. Както тялото, така и крайниците и опашката на руската синя котка са издължени. Триъгълната й муцунка се омекотява от кръглите възглавнички, от които стърчат дъгите бели мустаци. Ярко зелените очи са големи, бадемовидни и силно раздалечени. И ушите, които имат заострени краища, са големи.руска синя котка

Размери. Изящната и изтънчена походка на Руската синя е възможна благодарение на не особено големите размери на котката. Тялото на възрастната достига до 50 см на дължина и до 23-26 см на височина – изключителна пропорционалност! В тази порода няма гиганти.

Тегло. Среден размер – средно тегло. Отново добра пропорционалност, без която не би имало грациозност. Малките се раждат около 80-120 грама. Постепенно наедряват. Порасналата котка достига 3-4 килограма, мъжкарят тежи малко повече: поне 3,5 кг, а понякога става и 5,5 килограма. Кастрираните качват отгоре до килограм и половина.

Козина и окраска. Плътен сребристо синкав цвят – без примеси и шарки, има много късата козина на руската синя котка. На пипане наподобява плюш – така е заради долния плътен слой на косъма, който на върха е прозрачен, сякаш сребърен.

Плюсове и минуси на синкавите любимци

Грациозната аристократка едва ли ще е по вкуса на всеки. Руската синя котка е прекрасен домашен любимец с много достойнства. Но и с някои качества, които за едни ще изглеждат положителни, за други – отрицателни. Ето защо е необходима трезва преценката на плюсовете и минусите през личната призма на бъдещия стопанин на Руската синя котка.руска синя котка 01

Плюсовете
 • Красива външност.
 • Благ и спокоен характер.
 • Привързаност към стопанина.
 • Лесно се обучава.
 • Интелигентност.
 • Добро здраве.
 • Силен имунитет.
 • Ниска алергичност.
Минусите
 1. Необщителност към непознати.
 2. Придирчивост към чистота.
 3. Силна ловна страст.

Как да изберем котенце?

Не е добре да се избира коте, което е под 3 месеца. Да, предлагат се и по-малки (по чисто икономически причини). На едно сукалче е трудно да се открият характерните за породата качества.

Първото, което трябва да се направи, когато се избира котенце, е да се види мястото, където е живяло – дали е чисто, има ли постелка, вода, играчки.

Второ – котето следва внимателно да се огледа. Идеалният представител на породата Руска синя котка трябва да има ярки зелени очи. Не е вярно, че с възрастта очите от жълтеникави ще станат зелени.

Трето: По козината и на тримесечно коте трябва да има сребърни отблясъци. По кожухчето на котенцето не бива да има отделни бели косми и цветни петна. Но не са опасни малките ивици. Този визуален ефект се израства.

Четвърто. Здравото коте има чисти очи и уши.

Пето. Ако малкият пухчо веднага се вкопчи в купувача, значи няма здрава психика и това не е представител на руската синя котка.04 руска синя котка 01

Руската синя котка според WCF

Всичките определения за тази котка: грациозна, аристократична, любвеобилна, умна, сговорчива, тиха и скоклива, превъзходен ловец и др., и др., няма да се изявят с пълна сила, ако не е чистокръвна. Ето защо трябва да се познават външните белези на специалната порода според стандарта.

Тялото. То е средно по размер, не много издължено. Здраво и мускулесто. С открояваща се грациозност.

Главата. Плосък череп. Челото е по-дълго от носа. Веждите образуват своеобразен ъгъл.

Брадичката е силно изразена. Под дългите бели мустаци се открояват възглавнички. Носът е без извивки и крайчето му е сиво-гълъбово на цвят.

Очите. Те са големи, с форма на бадем до кръгли и раздалечени. Имат ярко зелен цвят.

Ушите. Големите и леко заострени уши са раздалечени, малко наклонени към муцунката. Изглеждат тънки, чак прозрачни.

Вратът. Заради гъстата козина, вратът изглежда къс, но всъщност е тънък и дълъг.

Крайниците. Те са тънки и дълги (оттук и балетната грация). Лапичките са закръглени. Предните завършват с пет пръста, а задните с четири. Възглавничките са лилаво или розово-лавандулово оцветени.

Опашката. Тя е пропорционално дълга според тялото. С закръглен край.

Козината. Има дълъг и плътен подкосъм, къс външен косъм и тънки власинки – наподобяват плюш. Има сребристо сив до наситено гълъбово син цвят. Връхчетата на косъмчетата са безцветни, прозрачни, сякаш сребърни.

Важно: Котките от тази порода винаги са късокосмести. Сериозен недостатък е, ако по козината си любимецът има бели или различни цветни петна или шарки, или всякакъв друг цвят освен сребристо сивкаво, наситено гълъбово синьо.

Три разновидности на руската синя котка

06 руска синя котка 01Съществуват три стандарта за руската синя котка. Това е така, защото през годините породата е била възстановява от различни селекционери. Преобладаващи са европейските, английските и американските.
Европейски. Според този стандарт котките са най-близо до древните си прародители, разпространени в Русия. Те имат здрав скелет и пропорционално тяло. Добри скачачи са. Очите им са раздалечени и бадемовидни. Европейският стандарт е признат от FIFe
(Международната федерация по фелинология) и WCF (Световната федерация за котки).
Английски. Котките по този стандарт също са с красиви раздалечени и бадемовидни очи. Освен това английските питомци имат строго очертани овални лапи с гълъбово сини възглавнички. Те са признати по GCCF (Управителен съвет на Cat Fancy – най-голямата организация за регистрация на родословни котки в Обединеното кралство, създадена през 1910 г.).
Американски. Тези котки най-малко наподобяват изконната руска порода. Отличават се с крехко и по-дребно телосложение. Козината е светло гълъбова. Очите са кръгли. Американската синя котка има малки кръгли лапички с нежни розови възглавнички. Тази порода е призната от TICA & CFA (Международна асоциация на котките).

Характерът на руската синя котка

07 руска синя котка 01Руската синя котка има такъв нрав, пред който дори равнодушният се предава. Тези котки са сговорчиви, дори стеснителни, и няма как да им се разсърдиш. Те са послушни, направо – хрисими.

Руската синя си обича дома и хазяите и е готова безпрекословно да им служи. Обича да се гушка и често предпочита да спи под одеялото или да се свие в някоя кошница или кутия – не обича големите външни пространства. Но обича да се катери и да скача – със скок от метър – метър и половина, се качва върху скрина или шкафа. Но в същото време тази грация притежава аристократична гордост.

Има ли обаче външни хора, непознати за нея, красивата котана се затваря в себе си, свива се, сякаш става невидима. Странна черта в характера на така наречената балерина е изключителната й способност да ловува. Тя е страхотен мишеловец. Няма ли гризачи, тя може да хване птичка, дори пеперуда, или някакво летящо насекомо. Ето защо тя се чувства много добре в къща с двор или на вилно място. Ако е в апартамент, следва да се внимава с отворените прозорци и терасите – да не би „гълъбицата“ да полети подир нещо хвърчащо.

Интелектът.

Представителите на тази елитна порода са доста умни и съобразителни. А също така и тактични – не са натрапчиви мърморковци – рядко мяукат, при това доста елегантно. Притежават изключителната способност да схващат гласови интонации и жестове. Това ги прави приятели на стопаните. Не са отмъстителни – на лоши обноски не реагират с драскане, мяукане и бели.

Здраве, заболявания, лечение

Природата е дарила руската синя котка със стабилно здраве. Така че те и техните стопани имат щастието да не се оплакват от различни заболявания, така характерни за повечето селектирани породи. И най-същественото според селекционерите: тези котки не страдат от генетични болести и при тях няма сериозни отклонения.
Ако се появи някакъв здравословен проблем, то той ще е резултат от недобра грижа за любимия сребърно-синкав любимец.

Руската синя котка може да страда от:
 • проблеми на стомашно-чревния тракт;
 • нарушен сърдечен ритъм;
 • заболявания на очите;
 • поликистоза на бъбреците.

Възможно е всяка една от тези болести и да не се появи, но и най-малкият симптом за неразположение на котките е сигнал да се потърси ветеринар. Домашното лечение с „природни“ средства само ще усложни и удължи заболяването. Съветите на специалистите са: да не се пропускат нужните ваксинации.

Хранене. Режим и предпочитания.

Режимът. Според възрастта и броят, честотата на храненията. Когато котенцата са малки те имат нужда от по-често похапване. Пет пъти на ден трябва да се хранят малчуганите. Станат ли на половин година, преминават на четирикратно хранене. Отпразнуват ли първата си годишнина, руските сини вече са големи и могат да се хранят само 2 пъти на ден.09 руска синя котка 01

Каква храна обичат руските сини?

Всеки, който се е сдобил от развъдник или е купил по обява домашния си любимец, е редно да се съобрази с препоръките на продавачите за предпочитанията на котките. Важно: Представителите на тази изключителна порода са доста придирчиви към храната и нейното качество!

Натуралната храна. Да се състави балансирано меню от обичайните хранителни продукти не е проста работа. Ветеринарите изобщо не препоръчват натуралното хранене, тъй като все някое от нужните полезни вещества може да липсва. Но отдадените на своя любим плюшен гълъбов Мърко, могат да постигнат чудеса.

Съчетават се:
 1. мляко и месо в едно ядене;
 2. млякото да е кисело и нискомаслено;
 3. месото да е пилешко или телешко, по-рядко бяла риба;
 4. извара и нискомаслена сметана.
 5. каши – от царевично брашно или от елда.
Забранени са:
 • прясното мляко;
 • мазната риба;
 • дробът;
 • пърженото;
 • тестеното;
 • сладкото и соленото.
Препоръчва се:
 1. сухата или консервираната храна да са от висок клас;
 2. пропорцията между готовата суха и готовата консервирана храна да е 75 към 25 на сто;
 3. възможно е да се съчетават натурално хранене и готова суха храна;

Колко живеят руските сини котки?

08 руска синя котка 01Отговорът на този въпрос зависи от генетиката, от заболяванията, от храненето и специалните грижи за домашния любимец. Ако всичко е по предписанията, гълъбовият мишелов, който стъпва грациозно като балерина и е невероятен скачач и катерач, ще омайва стопаните си поне 14 години. Може и 16. Дори 20 – сочи статистиката.

Специална котка – специални грижи

Специалните грижи за специалната порода на практика не са сложни. Защото руската синя котка по природа е чистофайник, сама се грижи за чистотата си. И все пак, всеки уважаващ себе си притежател на нежно мъркащата сребриста синева допълнително ще се погрижи за поддържането на нейната идеална външност.

Ще обръща внимание на:

Козината. Тя няма да създава проблеми, защото руската синя котка сама се грижи достатъчно перфектно за красивото си плюшено кожухче. От време на време е нужно все пак да се разчесва с естествена четка. Особено когато си сменя козината. Трябва да се внимава, защото ярката светлина може да промени цвета на Руската синя.

Очите. Добре е да се преглеждат всеки ден. Ако се отделя някакъв секрет, той трябва да се отстрани внимателно с чиста салфетка.

Ушите. Те трябва да се чистят веднъж месечно – с предписана от ветеринар течност или със зехтин. Почистват се само видимите участъци, а не ушният канал. И не с клечки за уши, а с парче марля.12 руска синя котка 01

Зъбите. И те трябва редовно да се проверяват, за да не възникват последващи проблеми. Маниаците чистят зъбите на питомците си със специални четки и пасти за котешки зъби.

Ноктите. На 30-40 дни ноктите следва леко да се подрязват. Нужна е специална нокторезачка (продава се или се изобретява), за да не се нарани Балерината.

Къпането. Котките не са във възторг от водата. Затова тази процедура се прави рядко – на половин година веднъж. Със специален шампоан.

Котешката тоалетна. Руската синя котка бързо привиква към специалното място за специалните нужди. Тази умница лесно се обучава – обонянието ще й подскаже къде е нейната тоалетна. Само с една демонстрация. Но! Това дискретно място трябва да е винаги чисто! Аристократичният характер на сребърно-гълъбовата грация не ще й позволи да си изцапа „пантофките“. Ще си потърси друго място, ако предишното не е почистено.

Размножаване

11 руска синя котка 01Който се захване с този процес, не бива да прекрачва неписаният закон: Да не се кръстосват различни породи! Развъждането се прави единствено в рамките на руската синя котка.

Съществуват и още три препоръки:
 1. Да не се бърза с първото заплождане. Женските от тази порода съзряват сравнително бавно. Трябва да е поне на година и половина бъдещата майка. Добре е процесът на „ чифтосването“ да е под контрола на ветеринар.
 2. Бременността на любимата ви Грациела изисква специално внимание. То включва изобилие от внимание и любов плюс подсилено пълноценно хранене. Често бременността променя характера на самката. Така че: търпение и внимание в продължение на 65 дни – толкова, за колкото котката износва малките си.
 3. Помощ от специалиста. Ветеринарят е добре да ви е под ръка, когато наближи раждането. За да няма усложнения. Особено, ако ви е за първи път!

Твърде грижлива майка е руската синя котка. Иначе мила и спокойна, в този период тя ревностно пази бебчетата си. Не бива да се проявява излишно любопитство и да се нарушава хармонията на майката и малките. Когато е готова и сама реши, майката с аристократична гордост ще покаже на големия свят котенцата си.

Стерилизация

Стерилизацията на женската синя котка се смята за най-хуманния метод, ако собственикът няма намерение да се занимава с развъждане на специалната порода. Ако по някаква причина естественото заплождане не може да се осъществи в организма на самката настъпват патологични промени.

Кастрация. Ако пък котаракът няма да запложда, той трябва да бъде кастриран. Иначе той ще маркира целия дом, в който живее. Това е естествен процес за самеца – той призовава котката и ако тя не се явява на хоризонта, започва да я примамва, като оставя свои следи с прекалено силна миризма.

Възпитание и дресировка

Котешката тоалетна

10 руска синя котка 01Първото основно правило, което домашният любимец следва да усвои, е да използва котешката тоалетна. В това му помага вроденият усет за чистота. Котенцето следва да се приучи да използва специалното място в дома, където живее, още докато е невръстно. Лесно е – то се поставя в гърненцето и с нежни поглаждания се държи там няколко минути. Ще е по-добре за новия обитател в началото да има по-малко място за действие (специална стая или кътче от неголямо помещение), за да свикне по-бързо с новите обстоятелства.

Прости команди

Руската синя котка може да бъде обучена да изпълнява прости команди. Иска се търпение и любов. Ласкаво и отчетливо трябва да се каже: „Ела!“. Или: „Дай лапа!“. След всяко упражнение плюшената грация се поощрява с лакомство. Прави се дълга почивка. После командите се повтарят. Така, докато се постигне желаният ефект.

Не бива да се прави ето какво:
 • С руската синя котка не бива да си играете, като се опитвате да се борите с нея. Такова движение я дразни и предизвиква у нея дремещите ловни инстинкти. Продават се специални играчки.
 • Ако домашният любимец се провини, не бива да се удря с пръчка или пък да се шляпа. Може да бъде замерян, евентуално, с навит на руло вестник. Пляскането с ръце също върши работа. Строгото и високо произнасяне на командата „Не!“ действа безотказно.
 • Наказание „след дъжд качулка“. Не работи такъв подход. Колкото и да е умна руската синя котка, тя „разбира“ от поощрения и наказания по формулата „тук и сега“.

История на породата


Много тайни, легенди и още повече догадки съпровождат историята на породата „Руска синя котка“. Не е известно точно къде и кога се е появил първият представител на известната днес по цял свят сребърно-гълъбова плюшена красавица с магнетичните зелени очи, бели дълги мустаци и щръкнали уши.

Руска синя котка – все пак не е случайно това название! То, обаче, води след себе си още – все е синя котката, но е и: Архангелска, Малтийска, Норвежка, Испанска, Американска. Наричат я и Руска късокосместа.

Все пак има известни документи – датировката им препраща към епохата на Петър Велики. Самият той имал породист мишелов с плюшен син кожух и с обикновеното, но разпространено по тези земи име – Вася. В Русия, по времето на Петър І се смятало, че, ако имаш гълъбово-синя котка, домът ти ще е изпълнен с любов, щастие и благополучие. Знайно е също така, че руската императрица Екатерина ІІ наследява от баща си и преклонението към синята аристократка. Нещо повече, тя подарявала на чуждестранните посланици гълъбово-сини със сребърно сияние котки. Оттук и изводът, че чрез този похват на тихата дипломация започнал световният поход на руската синя котка.

13 руска синя котка 01Според друга версия, моряци докарали грациозните гълъбови красавци от заснежения Архангелск в родината на Шекспир. Именно от вечно мъгливия Албион, където плюшените сини мърковци добила славата на изкусни мишеловци, тръгнала международната им слава. И тук има височайша благословия – кралица Виктория също се захласвала по грациозните сини котки и те изобилствали в нейния двор.

Точно е датирана ролята на британската селекционерка Карен Кок. През 1893 година тя заминала в предполагаемата родина на архангелските зеленооки и там успяла да се сдобие и да развъди няколко чистокръвни двойки.

Но едва през 1912 година Международната асоциация на фелинолозите утвърдила отделен стандарт за руската синя котка.

Втората световна война, обаче, се отразила отрицателно и на тази вече приравнена по права с другите котешка порода. Нейните чистокръвни представители драстично намалели. С възстановяването на популацията им се заели селекционери от Англия, Швеция, Дания, Финландия, Русия и САЩ. Резултатите били с различно качество. Смята се, че руската синя котка се е възродила именно в родината си. През 90-те години на ХХ век руснаците вече показали резултатите от кръстоската между чуждестранни селектирани котки и аборигенните котки със същата окраска и нрав. Експериментът – Архангелската синя котка – се оказал сполучлив. Тези котки се развъждат, продават и участват в изложби.

Защо царете са обичали Руската синя?

Плюшената гълъбица, аристократичната гальовна умница, при това ненадминат мишелов (при сгоден случай) притежава таланта да омайва силните на деня. Руската синя котка е била любимка на крале, кралици, императори и императрици от Русия, през Скандинавието до Британия. Вероятно, днешните техни наследници и приемници следват традициите. В Ермитража и на „Даунинг стрийт“ 10 и до днес има синьо-сиви мишеловци на служба.

В какво се крие чарът на зеленооките плюшени нежно мъркащи сивковци? Може би в:

 • Загадъчната усмивка. Ъгълчетата на устата на тези котки са леко вирнати нагоре. По този начин муцунката на Руската синя изглежда постоянно усмихната.
 • Магнетизма. Големите бадемови очи с пронизващ ярък зелен цвят на Балерината действат магнетично. Умната аристократка пленява от пръв поглед.
 • Ниската алергенност. Това по-прозаично качество на породата прави плюшеният домашен любимец още по-желан.

Любими имена за любимеца

Когато е купен – от развъдник, или по обява, или е подарен, домашният любимец си идва с името. Но то няма как да е любимото име на новия стопанин. Той търси свое, но и такова, което да е по мярката на зеленоокия умник. Практиката показва, че руската синя котка позволява да й се даде ново име. Но такова – кратко, звучно, мило, за да може да реагира на него. Като на ясна и отривиста команда.

Ето примери:

 • За дамите: Ани, Бейби, Буби, Вили, Габи, Джиджи, Еми, Кати, Лили, Маги, Мили, Сиси.
 • За кавалерите: Алек, Боби, Вени, Дими, Дони, Еди, Зоро, Марти, Мърко, Мило, Ради, Томи, Яни.

Цена и продажба на синя руска котка през 2019 г.

Цена, на която може да се купи

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Руската синя котка, изглежда, не е достатъчно оценена у нас. Популярността й не е като да кажем в Англия или в родината й. Вижда се по малкото обяви за изключителната порода. И по цените, на които се предлагат котенцата. Те тръгват от 50 (!) лева и плавно вървят нагоре. 150, 300, 399, 500, 800, 1000 лева. И изведнъж скок: 1500 евро и 35 000 лв.!03 руска синя котка 01

Развъдници в България

Разбира се, че за чистокръвната синя котка може да се разчита главно на развъдниците. Те поначало са малко на брой у нас. Този бизнес още не се е разгърнал. А пък някои от тях изобщо не предлагат руска синя котка. Подобна е на вид, но не е точно изконната, английската късокосместа – тя се среща по-често в обявите и в развъдниците. Въпрос на преценка е кой стандарт ще избере купувачът.

Списъкът не е голям:
 • Развъдникът в село Камчия; Има Skype и телефон: 0897 56 54 81.
 • На сайта на лицензиран във Националната фелиноложка федерация (НФФЕ) и в европейската (ФИФЕ) развъдник – https://gerdiacats.alle.bg , може да се разбере повече за предлаганите сини екзотични котета!
 • А разсадникът „Престиж плюс“ във Варна членува в Съюза на фелинолозите в България по системата на WCF. Сайтът е http://www.prestigeplusclub.net/ .
 • Още един сайт на развъдник: http://britanska-kotka.com/. В него има информация за британска късокосместа котка.
 • Друг развъдник с интернет координати: http://bourgeoisbrits.com.
 • Животновъдите Олег и Наталия Туринови описват с изключителна любов как развъждат руска сина котка в техния развъдник „Раздолие“. Техните координати – телефони: +79104735670, +79060840512, e-mail: Turinova Natalia@Oleg, www.pitomnik-razdolie.ru; http://ljx.dobrblog.com/articles/razvdnik-blgarski-sini-kotki-razdolie-predlaga.html. Те са придружени и с една илюстрация.

обяви за руска синя котка

Търсят се подходящи партньори

 • Руска синя котка търси дама за разплод само от София. Група за домашни любимци: https://www.facebook.com/groups/2608146762533034/
 • Снежана от Бургас, с телефон: 0893328026, пояснява: „Мара е на 1 г. и 2 м. и е от породата „Руска синя котка“. Тя е изключително гальовна, с благ характер, вътрешно и външно обезпаразитена. Спешно търси партньор от същата порода. За предпочитане от Бургас“.

02 руска синя котка 01

Кой подарява и къде да го намерим?

„Много моля някой да ми подари руска синя котка“ – като плач на малко дете, молещо любов, звучи тази обява в един специализиран сайт. Дано този, който има огромно желание да притежава умния плюшен гальовник със зелени очи, прочете и нашите обяви за подаръци на руска синя котка. Те се броят на пръстите на едната ръка.

Ако имате и вие актуална обява “Подарявам руска синя котка”, пишете ни незабавно! Когато успеете да я подарите, ще изтрием обявата, само ни дайте знак!

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Кое е правилното профилактично пръскане на домати и краставици.

Профилактично пръскане на домати и краставици. Схема. Кабрио ТОП и др.

Кое е правилното профилактично пръскане на домати и краставици. Коя схема е добра? Как се …

4 Мнения

 1. Сандра Карчева

  Моля, някои да ми Подарява егна женска чисто руска синя котка, на 1 или 2 месеца. подаря ще е с моето 9 додишно дете. Тя иска женска чисто руска синя котка ц зелени очи!

  Благодаия много.

 2. Катя Николова

  Руската синя е уникална природа, невероятно умни животни, само дето не проговарят! Но не си взимайте, ако искате възглавница за мачкане и си пазите мебелите, крайно активна е! Иначе са божествени котки

 3. Владимир Димитров

  Никакъв шанс такава порода да се закупи от Бг, само мелез или нещо смеска може да ти пробутат, чистокръвно с потекло абсурд! Не чак толкова да са скъпи, но ги няма просто, не са познати тук.

 4. Стоян Карамитев

  Видях и се влюбих в синя руска котка преди повече от 10 години, когато работих в Русия. Много исках да купя, но в квартирата не позволиха. Сега пак ми се прииска да имам тази порода, ако някой продава, да ми пише!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *