Гиназол крем. Мнения, цена. При бяло течение, вагинална кандидоза и др.

♠ Как се прилага, поставяне ♠ За какво да внимаваме ♠ Ако Гиназол не подейства ♠ Честота и дозировка ♠ Действие на бутоконазол нитрат ♠ Особени указания ♠ Предозиране ♠ Препоръчва ли се при бременност ♠ Прави ли се секс и кога ♠ Гиназол по време на цикъл

Още в текста: ♠ Видове Гиназол и цена ♠ Странични ефекти ♠ Заместители и допълващи лекарства ♠ За локално приложение ♠ Лекарства с нистатин ♠ Перорални препарати ♠ Помощни ♠ Въпроси и отговори ♠ Мнения на потребители ♠ Домашен тест за кандидоза

В този век виждаме притеснителен ръст на гъбичните патологии. Той е провокиран от не един фактор, но ключовият е масовата употреба на антибиотици с широк спектър на активност, имунодепресанти и други видове лекарства.

Човекът сега се нуждае от категорично действащи противогъбични препарати по три причини: ръст на повърхностните и тежките висцерални микози, повишаване на устойчивостта на възбудителите към лекарства и трето, превръщането на ред гъбички от непатогенни в патогенни.

Възбудителите на микози днес са вече 400 вида. Гиназол вагинални глобули

Най-разпространената е кандидата. Тя е свързана и с още едно „най“ – най-упорита и трудна за лечение.

Кандидозата грози всяка зона от тялото ни, но обикновено я откриваме във влагалището. Причината е, че малки количества от нея обитават естествено това място. При спад на имунната защита започва безконтролното й разрастване.

В изкореняването на кандидата огромен принос имат локалните лекарства, действащи директно върху колониите.

Ефикасен химикал срещу кандида е бутоконазол нитрат и изработеният на негова основа крем Гиназол (Gynazol).

Мнения на потребители

Гиназол крем мнения
Мнения за крем Гиназол

Тук пускаме няколко мнения на потребители, които взехме от форуми. Пишете ни и вие ТУК или по-долу във формата за коментари какви са вашите отзиви от Гиназол и за неговото съчетание с други лекарства против гъбички. Нека хората, които смятат да го ползват, да знаят за какво става дума от самите потребители, а не да четат рекламни истории.

 • Ванеса (бг-мамма): Имах съвсем незначителен дискомфорт от Гиназол и бързо премина. Проблемът е, че на мен започна да ми изтича. Лекарката каза, че няма такава опасност да изтече, обаче той си изтече и сега не мога да кажа какъв е бил ефектът от него. Тъпо се получи.
 • З. Тенева (бг-мамма): Използвах Гиназол през четвърти месец от бременността, по назначение. Доволна съм, помогна ми. Обаче в самата листовка прочетох, че не бива да се дава на бременни. Последно кое е вярно? Защото точно при бременност гъбичките се разпространяват като нищо друго. Те явно фаврмацевтите са гледали да се застраховат, затова са писали, че не става за бременни, пък той да става? Или пък другият вариант е да е вреден и те да са си го написали, а лекарите да твърдят, че е идеален! Обърках се вече.
 • Ралица 81 (бг-мамма): Гиназол е по-добър от Залаин. Залаинът предизвиква парене и понякога изтича, обаче важното е, че бялото течение спира постепенно. После слагаш още едно хапче и се оправяш. Но няма как да съм сигурна в такива твърдения, защото преди това съм правила продължителни лечения и може да е от тях.
 • Jaspermmm (бг-мамма): А на мен Гиназол не ми подейства. Явно работи различно при всеки. Само дето ми причини един куп неудобства и дискомфорти и не мога да кажа, че съм имала обратното – някакво облекчение.

Как се прилага Гиназол?

Вагиналният крем е фабрично зареден в пластмасов безцветен апликатор. Всеки апликатор е индивидуално опакован в полистиренов контейнер и е ламиниран в отделен плик.

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Апликаторът е зареден с еднократна доза, която представлява 5 г вагинален крем. Еднократната доза съдържа 100 мг активна съставка с противогъбична активност.Гиназол вагинални глобули

Устройството е разчетено да въведе в дълбочина една терапевтична доза, след което апликаторът се изхвърля. За следващото въвеждане се взема и използва нов апликатор.

Схема на поставяне

 • Разопаковаме един апликатор и го изваждаме от предпазните обвивки;
 • Проверяваме дали апликаторът е с накрайник. Накрайникът не се пипа;
 • Не манипулираме апликатора преди въвеждане – не го охлаждаме, нито загряваме;
 • С едната ръка здраво хващаме апликатора, а с другата издърпваме навън пръстена, който изтегля буталото. Устройството е готово за употреба;
 • Въвеждаме апликатора максимално дълбоко във влагалището;
 • Натискаме буталото – бавно и постепенно, а то изтласква крема във влагалището;
 • Изваждаме изпразнения апликатор и го изхвърляме.

За какво да внимаваме?

 • Гиназол е направен само за въвеждане във влагалище и не се полага върху други участъци, засегнати от кандида. Особено важно: не се поглъща;
 • Гиназол намалява сигурността на гумените и латексови предпазни средства като презервативи и диафрагми. 72 часа след поставянето на крема във влагалището този тип противозачатъчната защита не е гарантирана;
 • Гиназол трябва да действа продължително време и да се абсорбира или частично изведе от влагалището по естествен начин. Три дни след дозата не промивайте влагалището, защото ще намалите ефикасността на терапията;
 • Интимните актове в течение на 3 дни след поставената доза също отнемат от въведеното лекарство и намаляват ефикасността на терапията. Производителят препоръчва въздържание.

Ако Гиназол не подейства?

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Какво да правим, ако поставяме Гиназол, но той не действа?

Рецидивиращите кандидози във влагалището понякога са симптом на инфектиране със СПИН. Особено явна индикация е това, че гъбичките не се поддават на лечение. Обърнете се за нова консултация и евентуални изследвания.

Схема: колко често?

Гиназол вагинални глобули
Гъбичките са по стените, следователно там трябва да попадне лекарството

Стандартната схема за приложение е по един апликатор (една доза) на ден. Терапията продължава брой дни (брой апликатори) според решението на лекуващия специалист. В кутия Гиназол са предвидени 4 апликатора и това е оптималния брой приложения в стандартни случаи.

Кремът може да се въведе по всяко време на денонощието, както е удобно на пациентката. Препоръчително е пред лягане, за да може най-добре да се усвои цялото количество лекарство.

Дозировка

Един апликатор съдържа 5 мг крем и 100 мг бутоконазол нитрат.

Действие на бутоконазол нитрат

Butoconazole nitrate е производно на имидазол – вещерство с противогъбична активност. То е най-добро срещу Candida, Epidermophyton, Trichophyton, Microsporum, особено срещу кандидози.

Евелина Лютова

Как работи: блокира образуването на ергостерол от ланостерол в клетъчната мембрана на гъбичката. Увеличава проницаемостта на мембраната, което води до разтваряне на клетката.

Вагиналният крем представлява емулсия от типа „вода в масло“, което придава сцепление на носителя на бутоконазола с твърдите повърхности, взаимодействие с повърхностния слой и увеличаване на биодостъпността и продължителността на действието на в-вото.

При вагинално въвеждане, активната съставка се установява върху лигавицата на влагалището и може да се открие там в продължение на 5 дни.

Кремът се абсорбира в максимална степен 13 часа след въвеждането му. Бутоназол се подлага на интензивен метаболизъм и се извежда частично през червата и бъбреците.

Показания за използване:

Кандидоза на влагалището, предизвикана от Candida albicans.Гиназол вагинални глобули

Изписва се след провеждане на микробиологично изследване. При задълбочаване на симптомите следва изследването да се повтори.

Особени указания

 • Ако клиничните признаци на инфекцията се запазят след завършване на лечението, трябва да се повтори микробиологичното изследване за определяне на възбудителя на инфекцията;
 • Появата на дразнение върху лигавицата на влагалището и болезнени усещания означава да се прекрати незабавно лечението;
 • При попадане на лекарството в уста – хранопровод – стомах, се предприема промивка и симптоматично лечение;
 • Използвайте крема с внимание за появата на алергични реакции.

Предозиране

Кремът е за интравагинално приложение, така че предозиране не се съобщава. Не влияе върху шофирането и работата с опасни машини.

Препоръчва ли се при бременност?

Гиназол е противопоказан през бременността и срока на лактация.

Прави ли се секс и кога?

Интимностите не са категорично забранени. Кремът не вреди на партньора.

Ограниченията са за 3 дни след поставянето на еднократна доза и са свързани с това, че по време на акта се отнема от лекарството и така се намалява неговата ефикасност.

Също така в разстояние на 3 дни от въвеждане на доза предпазването с презервативи и диафрагми не е сигурно.

Гиназол по време на цикъл

Използването на Гиназол по време на менструален цикъл е безпредметно. Кръвта ще увлече и измие голяма част от лекарството и то няма да окаже необходимото въздействие.

Изчакайте приключването на цикъла, за да започнете лечение. Пресметнете първия ден на лечението, така че то да не бъде прекъснато от започнало кръвоизтичане.

Гиназол вагинални глобули
Апликатор
Гиназол вагинални глобули
И по-отблизо

Други ситуации, които пречат на терапията с Гиназол са:

 • Вземане на вана;
 • Посещение на басейн, сауна, парна баня.

Внимавайте за всякакви процедури и ситуации, които могат да отнемат от лекарството и да намалят неговата ефикасност.

Видове Гиназол и цена

цена на Гиназол
Гиназол на може да се купи онлайн официално на никаква цена

Кремът Гиназол се продава в самостоятелна опаковка. Кутията съдържа апликатор с 5 г вещество, по 20 мг активна съставка на всеки грам (2%) или общо 100 мг в апликатор.

Цената е 18.42 лв. Но не го дават за купуване онлайн, така че ще трябва да се разходите до аптеката. Има статии и листовки в интернет, които може да се прочетат, но навсякъде пише, че е изчерпано или пък че е забранено за продажба в мрежата.

Странични ефекти

Според производителя, регистрираните нежелани ефекти са по-малко от 5%.

Потребители съобщават за:

 • парене във влагалището;
 • локално раздразване и сърбене;
 • отичане на лигавицата;
 • болезненост и спазмиране в зоната на таза.
 • Понякога пациентът изпитва комбинация от 2 или повече реакции.

Отделен риск е потребителят да има чувствителност спрямо акт. съставка и тялото да произведе алергичен отговор. Затова при обриви, зачервяване, излющване на лигавицата и други поражения на мястото на прилагане, спрете употребата и се отнесете към специалист.

Кървене?

Производителят не съобщава за кървене като последствие от ползване на лекарството. Но в интернет са публикувани отзиви на потребители, които са получили кървене при употреба на бутоконазол нитрат.

От потребителските постове не става ясно дали кървенето се дължи на препарата или е част от индивидуалното състояние на пациента.

Заместители и допълващи лекарства

Гиназол е единственият представител на бутоконазол нитрат в бг аптечна мрежа. Лекарството няма аналози.

Негови заместители са други химически съединения, активни срещу кандида албиканс – възбудителят на кандидоза.

Лекарства при кандидоза

Гиназол вагинални глобули
Точен аналог на Гиназол, който не се продава у нас

Те се произвеждат под формата на вагинални глобули, песари, таблетки, свещички, крем с апликатор или без, взависимост дали обработката е във вагината или по вулвата.

Някои препарати са насочени само срещу кандидоза (като Гиназол), а други имат по-широко приложение и срещу други гъбички и срещу бактерии. Причината е, че бактериалните вагинити, трихомониази и кандидози обхващат 90% от всички инфекции във вагината.

За локално приложение
 • бутоконазол – Гиназол;
 • клотримазол – Клотримазол 1% – крем 20 г и 25 г, глобули 100 мг;
 • еконазол нитрат – Гино-Певарил песари Х 150 мг;
 • миконазол нитрат – Дактакорт крем, Клион-Д вагинални таблетки, Гино-дактарин ваг. капсули.
 • сертаконазолов нитрат – Залаин песари и Залаин крем специално срещу кандида;
 • циклопирокс – Батрафен вагинален крем;
 • нистатин – Полижинакс, Макмирор.

Лекарства с нистатин

Полижинакс

Антибиотиците неомицин и полимиксин са с широк спектър на антибактериална активност.

Нистатин е ефективен срещу гъбичките от рода Кандида.

Добавен е гел диметилполисилоксан с противосърбежно действие и подобрява трофиката на лигавицата.

Показания – вагинити, предизвикани от бактерии и гъбички кандида.

Дозировката е 1 капсула на денонощие, в течение на 12 дни.

Макмирор

Представлява комбинация от нифурател и нистатин. Нифурател е химиотерапевтик, който интензивно въздейства при трихомониаза, кандида, бактериални инфекции.

Позволява да се лекуват вагинити със смесен произход.

Нистатин е с ниска токсичност. Затова той се използва много широко, особено локално върху засегнатото място. Постига се пълен ефект срещу гъбичките + многостранна симптоматична терапия. Агентите се унищожават, а условията във влагалището се възстановяват. Нистатин предотвратява рецидиви.

Така Макмирор помага при комбинирани инфекции от кандида + бактерии и/ или трихомонас.

Друг подобен продукт е Нистатин вагинални глобули.

Системни лекарства

Това са антигъбични препарати, които се поемат през уста и оказват общ (системен) ефект. Основно използвано вещество тук е

флуконазол (fluconazole)

Представители са Микомакс, Микосист, Дифлукан, Фунголон и др.

Гиназол и Микомакс
Гиназол и Микомакс
Гиназол и Микомакс се съчетават добре при кандида албиканс

Представлява капсули Х 150 мг, които имат противогъбична активност. Флуконазол работи концентрирано срещу кандидози – за терапия и за профилактика. Понякога изписват Микомакс заедно с Гиназол. Първото го дават на таблетки, второто – на крем. Заедно с употребата на крема се иска да се изпие една таблетка, а след време и още една. Примерно след три дни. Зависи от решението на лекаря.

Таблетките Микомакс може да са от 50 милиграма, но може и от 150, съобразено с тежестта на случая. В по-тежките варианти изписват два броя апликатори на Гиназол и две таблетки Микомакс. За общо 2 седмици. В първата седмица прилагаме единия апликатор след края на месечния цикъл и изпиваме първата таблетка, във втората – вторите две влизат в употреба.

Също така Микомакс се дава, когато се налага и партньорът ви да се лекува от кандида албиканс. Тогава и вие, и той трябва да пиете хапчетата. Микомакс е супер силен пробиотик и се съчетава добре с Гиназола. Действа и самостоятелно, разбира се, но когато е възможно, в съчетание нещата стават по-добре.

Подробно представяме препарата ТУК:

Микомакс за гъбички в устата и др. Прием и схема + мнения. Опасности и заместители

Аналози на Микомакс със 150 мг флуконазол са Микосист, Дифлукан. Фунголон е също флуконазол, но капсули по 100 мг.

Помощни лекарства

Уринал акут

Оздравява уринарния тракт. Високото концентриране на определени съставки от червена боровинка поставя бариера срещу разпространяването на патогени, включително гъбички, в пикочните пътища.

Подробно разказваме за Уринал Акут ТУК:

Уринал Акут при гъбички, цистит и др. Колко дълго се пие? Мнения

Други

 • Онафил – вагинални овули с борна и млечна к-ни, възстановява естественият местен имунитет, профилактира вагинални инфектирания от гъбички и бактерии. Оказва симптоматично лечение на дразнене, болка,  сърбежи, парене. Балансира Рh във влагалището;
 • Инофилус – вагинални капсули за възстановяване на вагиналната флора след лечение на кандидоза и други патологии, изисквали антибиотик или антимикотик;
 • Вагизан – вагинални песари при леки и умерени вагинози;
 • Бетадин с повидон-йод – този йод категорично унищожава всякакви патогени, вкл. гъбички;
 • Витажин С – възвръща киселинно рН във вагината (3.8 – 4.4), потиска патогените, неутрализира факторите за разпространение на кандида по вагиналната лигавица.

Въпроси и отговори

Дава ли се без рецепта: не. Гиназол се изписва от специалист и се предоставя срещу рецепта;

Може ли с алкохол: да. Подобно ограничение не е описано от производителя в листовката.

Домашен тест за кандидоза

със слюнка (плюнка)

Кандидозата се определя с микробиологичен тест. Но предварително може да се ориентирате какво се случва, използвайки домашен тест, описан в статията „Кандида – врагът вътре в нас, част 2“.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Вечерта поставете чаша с вода до леглото си. Сутринта първата ви работа е малко да изплакнете устата, да преглътнете, а след това да съберете порция слюнка в устата и да я изплюете в чашата с водата.

Гледайте водата в продължение на половин часа, особено в първите няколко минути. Ако имате в тялото разрастване на кандидоза, ще видите някое от следните неща:

 1. Жилки, тънки израстъчета, излизащи от слюнката;
 2. Отделяне на тежък слой слюнка в долната част на чашата;
 3. Облакоподобни петна, плуващи във водата.

Ако в продължение на три минути след плюенето във водата, видите някое от трите образувания, със сигурност имате кандидозни колонии из тялото.

Ако някакво изменение на слюнката настъпи, но по-късно, тогава замърсяването с кандида не е толкова сериозно.

Ако слюнката плува по повърхността и водата под нея остане съвсем чиста и прозначна, вероятно в тялото ви има нормалното – минимално, количество кандида.

Обяснение: газовете в слюнката са по-леки от водата. А кандидозата е по-тежка. Така наличието на гъбички в слюнката провокира нейното падане към дъното. Колкото по-бързо се прояви изменение, толкова повече кандида има в изплютото количество секрет.

Този метод е демонстриран във видеото:

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

Лепенки за Кокоши трън, Брадавици,

Кои немски лепенки за кокоши трън са ок? Как действа риванол? Как се ползват?

Какви лепенки за кокоши трън да изберем? Действие на салицилови лепенки. Кои са добрите немски …

Едно мнение

 1. Дороти М.

  Много търсих Гиназол глобули, но няма. Ако много държите да не е на крем, нито на апликатори, търсете Полижинакс, Ломексин, Клотримазол, Гино-Певарил и Интимо хелп на вагинални таблетки. Ако искате Гиназол на таблетки, също го няма, за съжаление. Така са преценили производителите и сигурно така трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *