Съхранение на домати за зимата, вкл. и зелени. Консервиране на моркови в буркани

Как се прави съхраняване на моркови в буркани. Съхранение на домати за зимата, включително пресни и зелени домати. Начини за консервиране. Доматен сос. Цели домати в буркани и др. зеленчуци.

Следващите рецепти интригуват с обещанието да се справим без сол, оцет и вода. Т.е. изпълнението им няма да ни доведе до буркани с доматен сос, а ще имаме на разположение свежи продукти почти до Коледа. Сезонът на слънчевите домати е на прага – да опитаме!

Как да съхраним доматите до Нова година

За изпълнението на тази рецепта ни трябва трилитров буркан и домати среден размер; те трябва да са плътни, добре узрели, с ненаранена кожица и без черни точки или други дефекти.

Съставки за 3-литров буркан

За такъв съд ще са необходими около два килограма домати и 5-6 супени лъжици суха горчица. Сухата горчица не е особено популярен продукт, но има вариант да се поръча онлайн от български сайтове; пакетче от 400 г струва 5-6 лв. Сухата горчица има множество приложения както в кулинарията, така и в народната медицина, но за това може да се говори отделно.

съхранение на домати за зимата
Ето как да се подготвим
Приготвяне

Бурканът се стерилизира; може да се  работи и с еднолитрови буркани. Съдът трябва да е чист и сух. Доматите също се почистват, измиват и подсушават. Дъното се насипва с горчица и отгоре се поставят домати на един ред, без да се допират. Насипваме с горчица и поставяме втори ред, отново горчица, домати – и т.н., докато бурканът се напълни. Накрая посипваме финален ред горчица. Затваряме със стерилизирана суха капачка. Както е поставен на масата, бурканът трябва да се наклони няколко пъти напред-назад, за да се разпредели равномерно сухата горчица. Прибираме на хладно и тъмно.

съхранение на цели домати в буркани
В този вид доматите трябва да се запазят до Коледа
 • Любопитно! Имайте предвид, че неточното изпълнение на рецептата ще направи успеха на задачата за съхранение на домати спорен. Има ентусиасти, които са разочаровани от резултатите най-вероятно по такава причина. Оплакват се, че доматите са се получили твърди и гадни на вкус, а в други случаи е започнала ферментация. В някои рецепти за този вид съхранение на домати се препоръчва след насипването на суха горчица върху доматите да се постави лист тънка хартия и тогава да се зарежда следващият “етаж”.

Други начини

Оказва се, че практиката на съхранение на домати в натурален вид е доста богата. Предлагаме още три начина, които не са трудни за изпълнение, а ще ви дадат възможност да имате на трапезата си задълго от вкусната храна.

Съхраняване на домати със спирт

За следващата рецепта са ни необходими – освен доматите! – буркани, спирт и дебел памучен конец. Доматите се измиват и подсушават; бурканите се стерилизират и се избърсват добре до сухо. Подреждаме доматите в бурканите, без да ги притискаме. Във все

съхранение на домати за зимата без стерилизация и със спирт
Описаният вариант за съхранение на домати гарантира добър резултат

ки буркан – тип “омния” – сипваме по две супени лъжици спирт. Слагаме капачката и разтърсваме, така че спиртът да се разпредели върху всички домати. Махаме капачката  и пускаме в буркана парче от дебелия конец, което запалваме. Веднага след този фитил поставяме обратно капачката и затваряме плътно буркана. Остава само да приберем тази приятна зимнина на тъмно и хладно място.

Има още едно мнение по въпроса за съхранението на цели домати в почти прясно състояние: просто ги подреждаме в бурканите, но преди това сме ги бланширали за по 1-2 минути и сме ги подсушили. След като ги подредим, просто слагаме капачките и прибираме в мазето.

С вестник или в хартия

Увити в парче вестник или друга тънка хартия, доматите могат да се съхраняват дълго – но трябва да ги наблюдаваме и обгрижваме. Ако ги увием един по един или на тройки в хартия и просто ги приберем в хладилника, те ще съхранят качествата си до две седмици.

съхранение на зелени домати във вестник, консервиране на моркови за зимата
Проста рецепта,  добра за зелени домати
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Може също да ги пакетираме поотделно и да ги подредим в кутия или щайга, след което да ги складираме в хладно и сухо помещение. Препоръчва се хартията да се сменя всяка седмица, а доматите да се подреждат само на един ред. Така реколтата може да оцелее с месеци.

И още един начин за съхранение на домати в хартия – ако сме ги обрали на зелено. Подготовката им включва измиване, след което ги оставяме върху кърпи да изсъхнат сами. След това обтриваме всяко доматче с памук, навлажнен в спирт. Увиваме ги един по един в хартия и ги подреждаме с дръжчицата нагоре, на един ред. Съхраняваме в сухо и тъмно помещение, с температура на въздуха над 10 градуса.

Със стърготини

За този вариант са ни необходими щайги и дървени стърготини. Това е подходящ начин за съхранение на домати, които не са напълно узрели. При подготовката им трябва да внимаваме да се запазят дръжчиците им. Насипваме стърготини на дъното на щайгата, подреждаме доматите без да ги притискаме плътно един до друг, насипваме стърготини – тяхната функция ще е да попиват влагата от въздуха.

съхранение на зелени домати в стърготини и моркови в буркани
Стърготините ще предпазят доматите от влагата във въздуха

Този начин допуска да съхраняваме доматите на два реда, като върху първия се поставя хартия, отново се написват стърготини и се подрежда следващото количество домати за съхранение. Температурата на помещението, където ще съхраняваме реколтата, трябва да е над 10 градуса.

Най-добрите начини за съхранение на зеленчуци през зимата

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Ентусиастите, които искат да си запазят  фермерска продукция или собствено отгледани пресни зеленчуци за зимата, трябва да са наясно с едно: трайността и вкусовите им качества зависят от много фактори. Не си мислете, че са важни само помещението – мазе, килер или склад; съдовете и рецептите, които ще бъдат следвани. Важни на първо място са условията, при които е отгледана продукцията: какви сортове са били избрани, използвани ли са компоненти за подхранване и какви; дори климатичните колебания имат своето значение.

съхранение на домати и други зеленчуци като тикви и ябълки
Съхранението на реколтата има свои правила

Всички зеленчуци, които искаме да съхраняваме по-дълго време, трябва да се приберат навреме и по възможност в сухо време. Те не трябва да са наранени механично или от болести и вредители.

Складовото помещение трябва да е чисто и сухо; дезинфектирано и подготвено навреме.

Не бива да се забравя и това, че всеки зеленчук си има секрети за съхранение. Ако не се  съобразяваме с това, ценната храна ще започне да вехне и съхне, да гние и да хваща плесен. Тя не просто е неприятна на вкус или на вид – всъщност не става за ядене. Да видим как всъщност да избегнем подобно развитие!

Как се съхраняват моркови в буркани и иначе?

Класическият метод за съхранение на моркови в бурани е те да се нарежат на шайби, а може и цели, като не бива да са по-дълги от 20-25 сантиметра. Всъщност зависи от бурконите, които имате. Ще ви трябват

 • половин кило моркови (или ако са повече, изчислявайте другите добавки пропорционално);
 • 1 литър вряща вода
 • 1 супена лъжица готварска сол, изравнена
 • 1 супена лъжица захар, също изравнена
 • 4 пипер на зърна, три зрънца
 • 2 бр. дафинови листа
 • 4-5 топчета карамфил
Стъпки за приготвяне на бурканите
 1. Мием и почистваме морковите, а най-добре е да ги обелим. По-малките оставяе цели, по-големите нарязваме на еднакви парчета
 2. В тенджерка с дебело дъно слагаме морковите заедно с подправките, добавяме вода и покриваме с капака.
 3. Довеждаме до кипене, бланшираме за 10 минути и изливаме водата.
 4. За разсола смесваме в кипяща вода захар и сол. Морковите поставяме в предварително стерилизирани буркани (преварени буркани в тенджера), заливаме с
 5. врелия разсол и покриваме с капачките.
Съхраняване в щайга

За дълго съхранение се избират достатъчно зрели моркови – на “възраст” около 110 дни; без признаци на заболявания; от траен сорт, по-груби: колкото са по-сочни и сладки морковите, толкова по-бързо се развалят.

съхранение на домати и моркови
Само определени сортове моркови са подходящи за зимно съхранение

И тук е валидно правилото реколтата да се прибира в сухо време. Има известни спорове за това – трябва ли да се мият или не преди да ги складираме за зимата; повечето ангажирани с темата са против миенето. Друга тънкост е продукцията да се остави да престои на сянка един, дори по-добре два дни, за да завехне леко. Подходящо за този кореноплод е складовото помещение с температура около 10-12 градуса и влажност от порядъка на 90-95%.

 • Морковите се съхраняват в сухи и хладни помещения, в щайга или кошница. Може и в полиетиленови чувалчета, които обаче не трябва да се затварят плътно. Класически начин е в сандъче с пясък; пясъкът трябва да е чист и сух. На дъното на съда за съхранение се сипва 3 см пясък и върху него се подреждат морковите, които не бива да се допират един до друг. Отгоре посипваме нов слою пясък, дебел 1.5 см; пак следват моркови, после пясък и т.н.
Как се съхранява лук?

Практиката сочи, че най-добре от всички видове зрял лук се съхранява традиционният жълт кромик – не белият, не червеният, които наистина са по-ефектни и вкусни. Но жълтият е по-непретенциозен към външните условия, по-устойчив на измръзване. Най-добре се съхраняват луковиците, отгледани от арпаджик, при това от люти сортове.

Евелина Лютова
 • Първото условие за добро съхранение е главите лук да бъдат добре изсушени на слънце. Преди да ги приберем за зимата, трябва да ги огледаме една по една: да не са наранени, да не са изгубили сухите си люспи, да не са покълнали.
съхранение на домати и кромид лук
Ето познат начин за съхранението на лук
 • Определените за съхранение изсушени глави лук се прибират в щайги, кошници, окачват се на плитки, слагат се в платнени торби или чувалчета – никога не трябва да се опаковат в полиетилен, защото ще се запарят и загният. Периодично се преглеждат и пресортират, за да се отстранят някои глави в преходно състояние. Може да се държат в мазе или килер, където въздухът е сух, а температурата не пада под нулата. Ефектна и живописна е онази кухня, в която домакинята държи окачени на стената плитки зрял лук и чесън!
Как се съхранява чесън за зимата?

Подготовката на чесън за зимата върви по същите правила, както е при лука: прибираме го в сухо време и го оставяме за няколко дни – 5-6, да се изсуши. Стеблата се изрязват на дължина 10 см, а коренчетата на 3 мм. Избираме здрави глави, с добре оформени чисти скилидки; сортираме по големина.

съхранение на домати и чесън
Ако дори едно от условията на съхранение е нарушено, чесънът вехне или хваща плесен

Съхранението е в сухи и прохладни помещения с влажност 50-80%. Домашната атмосфера печели, ако имаме в кухнята хубаво изработена чеснова плитка. Можем да го съхраняваме също в мрежички, панерчета и кошнички.

 • Още един начин за неголеми количества е в сухи, стерилизирани буркани, където почистените глави чесън се насипват със сол. За отбелязване е, че и при най-системни грижи чесънът може да завехне, да загние, да покълне, да хване плесен. За по-дълго съхранение някои спецове препоръчват главите чесън да се топнат в разтопен парафин, който ги опакова и не допуска завяхване или покълване.
Как да съхраним картофи?
 • Да знаете, че това не е лесна работа – въпреки успокоението, че ако изпуснем картофите да поникнат, просто ще ги засадим. Доброто съхранение предполага и добър избор – картофите трябва да са извадени в сухо време, да са отгледани най-добре на песъчлива почва, да се просушат няколко дни на въздух.

Следва сортирането им: наранените са за бърза консумация; едрите – за не много дълъг срок, тъй като при дълго съхранение във вътрешността им се образуват кухини. Средните по размер се запазват в добро състояние най-дълго. Те не трябва да имат наранявания, “очички”, следи от болести.

Изкопаните картофи се оставят да лежат в лехите 1-2 дни в сухо време. Следва прибирането им и постепенно охлаждане, докато трайната среда стане с температура около 4 градуса. Преходът от външната среда към складовата  трябва да продължи десетина дни, с плавно понижаване на околната температура. През цялото това време не бива да се мият или мокрят, да се пазят от дъжд и роса.

съхранение на домати и картофи
Ето един възможен вариант за съхранение на картофи

Най-добре се съхраняват при температура около 4 градуса, когато в клубените замират всички биопроцеси. Помещенията задължително са тъмни! Важно е да не се допусне измръзването им, това ги поврежда и стават негодни за храна. Към края на зимата и най-добре съхраняваните картофи започват да поникват и това е моментът да се определи кои ще се засаждат и кои все още могат да се сготвят. В складове и мазета тази реколта най-често се съхранява в непрозрачни чували от коноп.

 • Друг начин, който се практикува в планинските райони, е в специално изкопана яма или траншея. Изкопът трябва да е дълбок около метър; картофите се насипват на етажи, между които се настилат пръст и слама. В районите с обилни снеговалежи по този начин зимните картофи могат да се запазят до началото на лятото.

Разделно хранене. Таблица с несъвместими храни за отслабване

Как се съхранява зеле?

Добро за съхранение е бялото зеле от есенните сортове. Зелките трябва да са здрави, твърди и плътни. Не бива да се разчита на рехави, със сцепвания или наранени листа. Най-добре се запазват в чисти и сухи помещения, при температура плюс-минут един градус по Целзий. Зелето се подрежда в сандъци, щайги, по рафтове. Върши работа и традиционният метод върху сух пясък или при “запечатване” на кочана с глина. Единични екземпляри могат да се съхранят свежи, като се изкопаят с корен и се засадят в кожа или найлонова торба с почва от градината. Този метод изисква периодично пестеливо поливане.

съхранение на домати и зеле
Така можем да запазим бялото зеле задълго

В някои фермерски райони складират зелките, като ги подреждат в пирамида в прохладни помещения. Практикува се и окачване “надолу с главата”, като за целта зелките се прибират с по-дълъг корен.

Възможно е и траншейното съхранение, при което се копае канал с дълбочина 60 см, насипва се със слама и избрани зелки се редят на два етажа. Отгоре отново се насипва слама, поставят се дървени капаци и се насипва пръст.

Болести по доматите. Вижте как да ги разпознаваме, как да предпазваме растенията и как да ги лекуваме

Как се съхраняват тиквички?

За зимно съхранение се избират тиквички с дебела, ненаранена кожа. Не бива да са започнали да зреят; оставя се и по-дължа дръжка, нещо от рода на 5 см. Държат се на въздух, но не на слънце 1-2 дни преди лагеруването; не бива да се мият. Запазват се добре в мазе или склад с температура 4-10 градуса и влажност 80%. В домашни условия могат да се запазят и в кошница на балкона, като всяка тиквичка се увива в хартия самостоятелно. Запазват се доста дълго време също в щайги, в кутии от обувки, като се изпълнява условието да не се допират една до друга и да лежат върху хартиена подложка. При правилно съхранение могат да се запазят през зимата за 4-5 месеца.

съхранение на домати и краставици
Съхранението на пресни тиквички в натурален вид не е много перспективно
Как да съхраним тиква?

Най-доброто място за съхранението на тикви е мазето – но то трябва да е сухо, да може да се проветрява и температурата там да е в рамките на 3-15 градуса над нулата. И тук е в сила основното изискване към качествата на реколтата, която искаме да съхраним за зимните месеци: тиквите трябва да са добре узрели, здрави и без наранявания, да се приберат в сухо време. Влажността в складовите помещения не бива да е над 80%.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
съхранение на домати и тикви
Никога не дръжте тиква на голия под!

Тикви за зимата могат да се съхраняват и в други помещения, включително на балкона, стига да сме взели мерки да не измръзнат. Запазват се по-добре, ако се “опаковат” в сено или слама. Правило: никога да не ги оставяме на пода! Винаги трябва да са върху защитена подложка, върху рафт или в кошница. Редят се с дръжките нагоре, само на един ред и без да се допират една о друга. Ако в процеса на съхранение забележим омекнало място върху плътта на тиквата – трябва да го изрежем, да я почистим и да я съхраняваме в хладилник. Такава тиква е за бърза консумация и не бива да се държи повече от 2-3 дни. Ако е настъргана за баница, може да се замрази във фризера.

Вижте и ТОВА:

Пръскане на домати срещу болести и вредители. Има изпитани домашни средства


Източници:

За Марта Савова

Прочети още

Изключване при Голф 3 и 4, Ауди А4 и Опел. Емулатор за имобилайзер. Цена

Премахване на имобилайзер (ВИДЕО). Какво е и какъв проблем можем да имаме?

Как става премахване на имобилайзер? Какво представлява това и какъв проблем може да създаде. Начини …

3 Мнения

 1. Зелени домати се съхраняват най-добре във вестник или в стърготини. Но може и да се затворят, ако няма да ги ядете в близките месец-два. Също така се съхраняват и в туршия. Така получават и допълнителни вкусове от морковите и зелето. Може да се слагат цели, така за мен е най-добре, защото като ги срежа, обичам да ми цвърчат и да ми пръскат по ръцете. После ги облизвам.

 2. Марияна Г.

  Необходимо е да се прави съхранение на домати за зимата, защото това, което се продава в магазина, е некакъв ужас. Това са пластмасови домати, които са гледани в оранжерия, под стъкло. Аз постоянно си гледам домати на вилата в Марково и после ги затварям. Всяка година имам поне 100 кила домати. Част от тях ги затварям на сок. Меля ги с машинка за месо и ги наливам в буркани отново. После мъжът ми ги пие като безалкохолно. Слага се и сол на вкус, разбира се.

 3. Гергана Танчева

  Аз лично всяка година съхранявам моркови в буркани. Не е никакъв проблем. Осоляват се, слага се малко захар, черен пипер и подправки на вкус, кипват се и това е. Винаги садя много моркови на село и всичко затварям.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *