Куркума. 10+ ценни рецепти за отслабване, лечение и за готвене. Златно мляко

♠ Куркума за отслабване, рецепти ♠ За стави и при болки ♠ За разреждане на кръвта ♠ При високо кръвно ♠ За сърце и съдове ♠ Приготвяне на куркума ♠ Чай с куркума ♠ С прясно мляко ♠ С кисело ♠ Златно мляко ♠ С вода

Още в текста: ♠ Лечебни съчетания на куркума ♠ Детокс с куркума ♠ Рецепти за деца ♠ Златна паста за деца ♠ Още терапии ♠ Маска за лице ♠ Обезкосмяване с куркума ♠ Как да изберем куркума + цени ♠ Капсули ♠ Противопоказания и вреди

Азиатското растение Curcuma longa е сродник на джинджифила и също като него складира качествените си съставки в своя корен. Над земята израства красиво цвете, което радва очите, а коренът се бере за лечение и за подправка.

Рецепти с куркума, лечение с куркума, отслабване с куркума
Curcuma longa

Казват му шафранът на бедните и е основа на индийското къри.

Има и още една полза от него – пигментът куркумин е тъй мощен, че масово се влага за оцветяването на сирена, сладкиши, сосове и сокове, маргарини, ликьори и др. хранителни продукти. Означението му е Е 100. Този индекс на етикетите свидетелства, че храната е оцветена с куркумин. Той има и предпазна функция спрямо слънчевите лъчи.

И така, пресни или изсушени, корените на куркумата от сорта Longa (иначе родът Куркума има доста представители) са повече от билка. Свойствата им са признати от медицината, която ги ползва в ред лекарствени препарати.

Базови качества на куркумата като лечено средство:

 • Противовъзпалително, антисептично;
 • Антибактериално, противовирусно;
 • Обезболяващо;
 • Ускорява метаболизма;
 • Редуцира опасния холестерол;
 • Хармонизира кр. захар и инсулин.

Логично, куркумата е и лекарство. Поглъща се и се прилага външно. Профилактично и в терапии.

Като азиатско растение, то е сравнително нова за нас. Нямаме стари, изпитани с времето рецепти, нито са известни всичките приложения.

Събрахме най-важните терапии и рецепти.

Куркума за отслабване

Редовният прием на куркума подобрява фигурата, редуцира теглото и спасява от целулит. Само ако я ползваме правилно, в съчетание с други методи за постигане на стройно тяло. Ако не се движим и ядем мазна и тестена храна, то жълтият корен няма да извърши чудеса.

Демир бозан билки против акне

Но за решените наистина да се вталяват, куркумата е безценен помощник. Тя много прилича по свойства на джинджифила. Острието й е куркумин, който препречва формирането на мастни слоеве. Отдавна е компонент от терапиите в ред световни центрове за отслабване.

Какво да очакваме от куркумин:

 • Той в кратки срокове привежда в ред обменните процеси;
 • Ускорява метаболизма;
 • Подобрява кръвообращението в тъканите, вкл. в мастните депа;
 • „Източва“ отоците, изнасяйки локално събраните течности;
 • Подобрява усвояването на полезните в-ва от храната;
 • Ликвидира събраните токсини.

Всичко това в комплекс се отразява върху обиколките и на кантара.

Рецепти с куркума, лечение с куркума, отслабване с куркума
Уж само помощник, но мощен

Как да го постигнем с куркума (списък):

 1. Включете куркума като подправка в кухнята си и я прибавяйте към всяко ястие. Тя отива с почти всичко – ориз, месо, зеленчуци. Дори и да не ви допада особено, вкусът се възпитава. Около ½ лъжичка на порция прави чудеса;
 2. Пийте чай, сварен с помощта на прахообразна куркума, джинджифил и канела. Може да е на билкова основа, а може и чист, но задължително – без захар и в обилни количества всеки ден;
 3. Добавете в чаша айрян или кефир лъжичка куркума, разбъркайте и изпийте. Важно: кисело-млечните продукти с куркума се приемат не студени, а в топло състояние. В случай че целите отслабване;
 4. Преди сън пийте чаша сгорещено мляко с куркума и мед. Кипнете млякото, охладете малко и тогава добавете подправката и меда. Разбъркайте и веднага изпийте. Алтернативи на кравето мляко са растителните от ядки и семена. Действайте аналогично.

Куркума за стави и при болки в ставите

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Начинът на прилагане зависи от особеностите на конкретната болест, от която страдате:

 • За лечение на ревматизъм и при травми коренът да се налага външно;
 • При артрит и артроза се правят загряващи компреси и обтривания;
 • За укрепване на ставите при приема вътрешно коктейл от куркума и джинджифил.

Рецепта за стави с куркума: кипнете 200мл мляко + 1 ч.л. куркума. Дръпнете кастролата от котлона, разбъркайте млякото + 1 ч.л. мед. Изпийте преди сън. Един терапевтичен курс е 1 месец.

Рецепта при остра болка в ставите: пригответе превръзка, която да носите до пълно отстраняване на болевите усещания. Минете през ситно ренде 50 г джинджифил и в получената каша пуснете 1 с.л. от корена, щипка канела и 2 щипки мляно кафе. Разбъркайте и намажете на болното място. Отгоре поставете домакинско фолио и превържете с кърпа. За по-добър ефект оставете за цяла нощ.

Рецепта за мехлем при болни стави: по  1 с.л. от корена и мед + 2-3 скилидки – добре размачкани!, чесън. Прилича приблизително на мехлем. Мажете ставите сутрин и вечер. Терапевтичният курс е 15 – 17 дни.

Куркума за разреждане на кръвта

Кръвта се сгъстява с възрастта, в резултат от болест, при неправилно хранене и от някои вредни привички като пушенето. Гъстата кръв причинява сериозни неприятности – такива като атеросклероза, инфаркт, инсулт.

Основният антикоагулант е куркумин. Той намалява склонността на тромбоцитите да се прикрепят един към друг и да предизвикват съсирване на кръвта.

Друго действие на куркумата е, че противостои на атеросклерозата, на натрупването на лош холестерол по кръвоносните съдове.

Евелина Лютова

Важно: ако приемате лекарства – разредители на кръвта, внимавайте с куркумата. Може количеството да ви дойде много. Също така прекратете похапването на подправката 2 седмици преди всякаква хирургическа интервенция, вкл. при стоматолога.

Съчетанието джинджифил, канела и куркума е способно да разтвори тромб. И трите съдържат кумарини, които разреждат кръвта и предпазват от образуване на съсиреци.

Куркума при високо кръвно

Подправката понижава стойностите на кръвното и повлиява причинителя. Биоактивните му съставки защитават кръвоносната с-ма от нарушения структурни изменения, които произтичат от продължително излагане на високо налягане.

Куркумин регулира активността на рецепторите на ангиотензина – хормон, който причинява свиване на съдовете и повишаване на налягането в тях. Подправката блокира рецепторите и не им позволява да взаимодействат със стените на артериите. Така се предотвратява свиването им (спазъм).

Благодарение на съдоразширяващото си свойство – способността да разпуска кръвоносните съдове, куркумин намалява съпротивлението спрямо кръвния поток и така сваля налягането.

Куркума за сърце и съдовеРецепти с куркума, лечение с куркума, отслабване с куркума

Куркумин защитава сърцето и съдовата с-ма от възпаления и окислителен стрес, възникващи заради високо налягане.

Той е лекарство при кардио-токсичност, съдови и сърдечни усложнения, при сърдечна недостатъчност и др. патологии. Намалява холестерола и ефективно лекува атеросклероза.

Куркумин препятства вдигането на кръвно при сърдечна недостатъчност и защитава сърцето от токсичното въздействие на лекарствените препарати.

Как се приема куркума при хипертония, за сърце и съдове

Не съществува точно определена доза куркума, която да се приема от хипертониците и при патологии на сърце и съдове. Дозировката зависи от тежестта на състоянието и от индивидуалните особености.

Рецептите са създадени на база опит и отзиви. Всеки сам трябва да се наблюдава и да коригира дозата според своите нужди.

Куркумин се приема по следните начини:

 • От пресен корен – добавяне към храната. Препоръчвано к-во: 1-3 г (1-1.5 см) пресен корен – обелен и нарязан. От пресния корен се изготвя и златна паста;
 • Куркума на прах – дозата е 1 ч.л на ден, добавена към храната. Ако се комбинира с черен пипер, дозата е 1-2 г. прах (приблизително ½ ч.л.) +  щипка млян черен пипер, прием през 12 ч. Приемът на куркума започва с мъничка доза и ако няма странични ефекти, се увеличава до максимум 3 г на ден. Не приемайте на гладно!
 • Чай от куркума – преимуществото му е, че бързо се приготвя от куркума на прах или от златна паста. Препоръчителната доза е 1 чашка на ден;
 • Добавки с куркумин – стандартизирани, по 300 – 600 мг, през 6-8 ч. Дозата варира според състава.

Внимание! Не подценявайте куркумата. Тя е високоефективно природно средство. Не предозирайте и не съчетавайте с лекове за хипертония.

Не бива и самоволно да отмените изписаните ви лекарства и да ги заместите с куркума. Възможно е да си причините влошаване.

Приготвяне на куркума

Куркума има специфичен вкус и е неприятна при директно приемане. Освен това и усвояването й е по-добро, когато се направи воден извлек във вода или мляко.

Ефикасността на подправката се увеличава в няколко типични за нея съчетания – с джинджифил, канела, чесън, черен пипер и др. съставки, изборът на които зависи от конкретното заболяване.

Класически са рецептите за чай и мляко – обикновено и златно (с масло).

Рецепти за чай с куркума

 • Традиционна рецепта: в чиста чаша изсипваме ½ ч.л. от корена + 200 мл кип. вода. Запарваме 3 – 5 минути и чаят е готов за пиене. За подобряване на вкуса можем да добавим мед и лимон, а за подобряване на качествата – стърган джинджифил и млян черен пипер

Във видеото ни показват приготвяне на чай с куркума директно в чашата:

 • С класически чай: в чайник изсипваме предпочитания от нас чай (черен, зелен или друг), 1/3 ч. л. от корена и 200 мл 85–90 °С вода. Напитката се запарва 5–7 минути и готово;
 • С джинджифил: съчетанието поддържа организма в тонус, укрепва имунитета. Този чай има тънък пикантен вкус, леко кисел. Изсипете в съд ¼ ч. л. куркума и още толкова стърган джинджифил, попарете с 200 мл вода и покрийте с капак. Оставете на тих огън за 2 мин. Дръпнете от котлона и оставете за още 10-15 мин. Готово. Подправете с мед и лимон;
 • С карамфил и канела: традиционно съчетание, чиито съставки се изсипват в чайника и се заливат с кипната вода за 10 мин. К-вата са като в предходната рецепта, а карамфила и канелата се дозират по вашия вкус;
 • С канела: чаят от куркума и канела има съвършен вкус, но някои го предпочитат и с джинджифил. За приготвянето ни трябват по 1/2 ч. л. от двете подправки + ¼ ч. л. прахообразен джинджифил. Попарваме с 200 мл и отброяваме 7 мин. Разливаме по чашките и добавяме мед и лимон;
 • За отслабване: съчетаваме куркума (1 ч.л.) с кайенски пипер и млян джинджифил (по ¼ ч.л.). Попарваме за 5 мин. Тук водата може да се замени с мляко. Вкусът се смекчава с мед.

Мляко с куркума

Тази напитка предотвратява разрушаването на ставите и връзките. Тя тонизира, възстановява силите след боледуване и хармонизира нивата на хормоните.

Приготвяне: загряваме чаша мляко и разтваряме в него чайна лъжичка от подправката.

Златно мляко

Ето и най-прочутата рецепта за лечение с куркума – отлично средство против множество болести. По този начин се нормализира нервната с-ма, подмладява се тялото, отстраняват се проблеми със ставите и връзките, тялото се изчиства от болестотворни елементи.Рецепти с куркума, лечение с куркума, отслабване с куркума

Рецепти с куркума, лечение с куркума, отслабване с куркума
Приготвяне на златно мляко

Златното мляко има удивителен ефект. То не само изчиства вредните бактерии, но и увеличава съдържанието на полезните. Подобрява работата на червата.

Златното мляко е природен антибиотик, който не нарушава работата на организма.

Приготвяне с три стъпки:

 1. Вземете 2 с.л. куркума и ги сложете в неголяма кастрола;
 2. Залейте с чаша вода и сложете съда да се загрява;
 3. Щом течността кипне, намалете силата на котлона и варете 10 мин.

Използване в три стъпки:

 1. Получената гъста маса (златна паста) прехвърляме в буркан. Ще я съхраняваме в хладилник под капак (до 1 месец);
 2. За приготвяне на еднократна доза ни трябва 1 ч.л. златна паста. Разреждаме я в чаша топло мляко;
 3. Щом пастата се разтвори, добавяме мед, бадемово масло или плодов сироп.

Схема: Х 1 чаша през 12 ч., 1.5 месеца.

ТУК: Подробно за ползите и всички приложения на златно мляко.

С кефир

За подобряване на храносмилането и укрепване на имунитета се предпочита подквасеният вариант на млякото.

Приготвяне: ½ ч.л. от корена се попарва с мъничко вода. Добавяме лъжичка мед и разбъркваме до еднородност. Готовата течност се събира с кефир или айрян и се изпива вечерта.

Куркума на прах с вода

Най-простата формула е ½ – 1 ч.л. прах + 200 мл вода. Тази напитка се приема ежедневно за:

 • Чистка на организма;
 • При диабет;
 • При заболявания на стомаха;
 • При простуда;
 • За стави;
 • При болно гърло – за гаргара;
 • При отравяне с химикали;
 • При уртикария;
 • При кървене на венците и за укрепването им – вътрешно и жабурене;
 • При анемия.

Лечебни съчетания на куркумаРецепти с куркума, лечение с куркума, отслабване с куркума

 • С джинджифил и кориандър – съчетанието възстановява черния дроб след хепатит. Приготвя се като отвара;
 • С джинджифил и канела – мощно оръжие против наднормените килограми. Слагат се в айрян или мляко и да се изпиват преди сън;
 • С джинджифил и чесън – мощно противовирусно и профилактично средство. Джинджифилът се настъргва, чесънът се пасира. Всичко се смесва и от готовата каша се лапва по лъжичка сутрин и вечер;
 • Мед и куркума е силно лекарство против простуда. Отначало се приготвя златна паста, а после 1 ч.л. от пастата се размесва с 1 с.л. мед. Изяждаме по 1 такава дозичка през 6-8 ч., докато симптомите отстъпят;
 • Мед, канела и куркума – подобрява работата на имунната с-ма и профилактира простудни заболявания. Приготвя се на паста в пропорции: по  ¼ ч.л. от куркумата и канелата + 1 с.л. мед. Бъркане до пълно разтваряне;
 • Кардамон и куркума – те чистят тялото от шлаки, профилактират много болести и усилват имунитета. Сваряваме 2 ч.л. курк. + 1.5 ч.л. стърган джинджифил + сокът от ¾ лимон + 1 л вода + 1 ч.л. кардамон. Свежата напитка се изпива до вечерта. Това средство е прекрасно в пика на вирусните инфекции и ОРЗ;
 • Кориандър и куркума – съчетанието работи при простуди и за подобряване на метаболизма;
 • Канела и куркума – контролира нивото на захар в крака и предотвратява преобразуването й в мастни отлагания. Ефектът се увеличава при добавянето на джинджифил и мед;
 • Лимон и куркума – 2 нарязани на неголеми парчета лимона + 2 с.л. от корена се пускат в кипящ 1 л вода. Ефектът се увеличава, ако добавите мед и джинджифил.

Детокс с куркума

За разлика от други методики, тази е безкрайно лесна. Трябва само да изяждаме всяка сутрин, преди всякаква храна, по ½ ч.л. от корена, 20 дни поред. Веднъж през пролетта и веднъж преди зимата.

Куркума: как се дава на децата?

Родителите често питат от каква възраст коренът става за децата. Те предполагат, че подправката няма да се хареса на мъниците или че може да бъде вредна заради високата си концентрация.

Аюрведа съветва да се придържаме към „златната среда“ и да се водим по индивидуалните особености на детето.

Подправката е изцяло забранена до 8-месечна възраст.

След това тя се въвежда в неголямо количество към топли и сладки блюда.

Ако при първото пробване няма алергичен отпор, к-вото от корена се увеличава.

Ако искате куркума да запази всички полезни и лечебни свойства, то използвайте само прясна подправка и я добавяйте в горещи блюда само в самия край на готвенето.

В детска възраст куркума се препоръчва като лекарство за типичните детски болести като простуда, грип, кашлица, хрема, астма, алергия и други патологии, свързани с повишено изработване и натрупване на слузни в-ва.

В тези случаи използваме мощните антистероидни и противовъзпалителни с-ва на оранжевия корен. Плюс това той е безопасен антибиотик и отлично профилактично с-во.

Защо куркума е добра за децата:

 • Не дразни лигавиците, обратно – заздравява ги, регенерира клетките и тъканите;
 • За разлика от антибиотиците не разрушава естествената микрофлора в червата, обратно – нормализира я.

Златна паста за деца

От 2 г. възраст децата може да се профилактират и лекуват с детска златна паста, приготвена от равни части мед и куркума.

Рецепти с куркума, лечение с куркума, отслабване с куркума
Ползи от златната паста

При появата на първи симптоми и в периода на епидемии се дават по 1 ч.л. паста ежечасно, докато не настъпват първите признаци на облекчение (обикновено за 2 дни).

Тогава дозата се намалява до 3 – 6 ч.л. на денонощие и така се взема до пълно излекуване.

При обострени хронични заболявания през 2 ч. се дава по 1 ч.л. паста, за 1 седмица.

За определяне на точната доза разделете възрастта на детето в години на числото 20. Ще получите процент от дозата за възрастен, който е подходящ за дете на съответната възраст. Така се смятат дозите в Аюрведа.

Пример: търсим дозата за дете на 10 г.

10/20 = ½ или детето трябва да приема 50% от дозата за възрастен.

При проблеми с храносмилането, за нормализиране, лечение и възстановяване на лигавиците на червата помагат:

 1. паста от мед и куркума. Тя е лечебна при метеоризъм, силно оригване, продължителен запек, диария, при увреждания на червата и обща слабост на храносмилането. За всички случаи стига 1 ч.л. от пастата на ден;
 2. мляко с жълтия корен – 1 ч.л. корен + 200 мл мл. се довежда до кипване. Пие се на малки глътки, докато е топла. При диария куркума се съчетава с мускатов орех (до 2-3 ч.л. на ден), сок от нар, пресни плодове и сок от черна боровинка.

Внимание! По време на болестта детето трябва да е под наблюдение на специалист. При възникване на усложнения незабавно се обърнете към педиатър.

Още терапии с куркума

 • Куркума при анемия и нисък хемоглобин – подправката се яде на гладно, по 1 ч.л. моно или с мед;
 • Куркума при гастрит – помага съчетание на подправката (10 г) с активен въглен (3 таблетки стрити). Това се залива с 50 мл кипнало мляко и се взема 3 Х 1 с.л. За 3 седмици;
 • Куркума при панкреатит – приемът на 1 г. прах на ден активизира жлезата и извежда застоелия жлъчен сок;
 • Куркума при простуда – идеална е, когато се съчетае в равна доза с мед. Схемата е 10-12 Х ½ – 1 ч.л. до спадане на симптоматиката;
 • Куркума при кашлица – тук идеалното с-во е златното мляко. Може и чай от куркума;
 • Куркума при болно гърло – правим по 3-4 гаргари на ден със следното: 1 ч.л. сол + ½ ч.л. курк.,  разтворени в 200 мл сгорещена вода;
 • Куркума при ангина – това е инфекциозен процес в сливиците, който се овладява с гаргари. Залейте 3 с.л. сух лист евкалипт с 200 мл 100° вода + 1 ч.л. от корена. Запарвайте 3 часа. Гърлото се обработва през 6 ч. и после не се яде;
 • Куркума за черен дроб – 2 Х ½ ч.л. куркума (суха или с вода) чисти органа от токсините и подобрява работата на ензимите;
 • Куркума при диабет – регулира кр. захар и извежда излишния холестерол. Изцедете в сокоизтисквачка 6 краставици, 3 глави цвекло, ½ глава зеле, 2 връзки спанак, 1 морков, 1 връзка целина, чесън, магданоз + 1 ч.л. куркума.
 • Втория тип диабет добре се повлиява от комбинация на 1 таблетка мумие (мляна) с 500 мг куркума. Схема: 2 Х 1 ч.л;
 • За профилактика на рака – съчетанието на куркума, мед и джинджифил намалява риска от поява на онкологична патология. Формата е без значение – на паста, на чай или към храната, важното е трите съставки да се приемат;
 • За избелване на зъбите – 20 мл олио + 1 ч.л. куркума и търкаме здраво. Накрая държим сместа 3 минути върху зъбите и готово. Сместа е жълта, но зъбите стават бели.

Маска за лице с куркума

Когато приготвяме мляко с куркума, може да отделим малко и за кожата на лицето. Напояваме със сместа парче плат или дебел слой салфетки и полагаме в/у недобрите зони. След няколко компреса от кожата изчезват зачервявания, пъпки и други неприятности.

Златната паста е супер и за кожа. 2 ч.л. се размиват в кефир (др. мляко) и се нанасят за видимо подобряване на тена.

Видео рецепта за маска срещу акне:

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Куркума за обезкосмяване

100 г куркума се размива в прясно млекце до гъста каша. Тя се намазва върху косъма и се държи, докато изсъхне. Премахва се с търкане по посока на косъма.

С времето косъмът изтънява и расте все по-бавно.

Как да изберем добрата куркума? Цени

Куркума е достъпна в три форми: прясна, на корен, стрита на прах и на екстракт.

 • Корен куркума – той не винаги е под ръка. Намира се в био магазините. Ориентировъчна цена: от 12 до 35 лв/ кг според вида и произхода.
 • Куркума на прах е достъпният и евтин вариант. Пакетирана, тя се продава в хранителните магазини. Проверете целостта на опаковката, за да вземете качествен и свеж продукт. Натуралната струва 13-14 лв/ кг.
 • Куркума екстракт се купува от аптека във вид на капсули – хранителна добавка. Това е по-скъп вариант. За 1 кг екстракт се преработват около 25 кг корени.

Капсули куркума

Производителите влагат обикновено между 350 и 500 мг активна съставка във всяка капсула. Пакетират по 30 до 100 бройки в опаковка. Цената варира според грамажа и бройките, а също така зависи от авторитета на компанията-производител.

Цените на хранителните добавки са твърде различни – започват от 20-ина лева и стигат до 160 лв. Повечето продукти се разполагат по средата около 40-60 лв.

Противопоказания и вреди

 1. При приемане на антикоагуланти;
 2. До 2 седмици преди операция или манипулация;
 3. При диабет, когато се съчетае с лекарства за контрол над кръвната захар.

Във видеото – вталяване с корени:

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

Ликьор от зелени орехчета

Ликьор от зелени орехчета. Италиански, тинктура с ракия и мед и още 13+ рецепти

Правилната италианска рецепта за ликьор от зелени орехчета. Тинктура с ракия. С мед. С канела. …

5 коментара

 1. Мая Йончева

  изчела съм много за куркумата,за нейните лечебни свойства,но преди време се появи статия,че е пълна с олово…..объркана съм

 2. Цеца Ангелова

  Сутрин на гладно в чаша гореща водаслагам куркума о джинджифил чувствам се добре

 3. Божана Заркова

  Приемам куршума от доста време…чак чудеса не се случиха.Тия статии във Фейсбук са доста превзети и недостоверни. Както за джинджифила,ленено семе и т.н. Само тази статия ми харесва.

 4. Полина Наумова

  Аз златното мляко го правя сутрин, преди кафето. Резултатът е шеметен. Съжалявам, че преди години не започнах с употребата на куркума, джинждифил, кардамон и много други, които ми предлагаше Капка Кумар за направа на чая. Не приемах ароматите, дразнеха ме. Сега съм свикнала с тях, харесват ми, изобщо ухая на индийка, но пък се чувствам добре.

 5. Анелия Славчева

  По всяко време може да се пие златно мляко, само да е на значително разстояние от храненията, когато се предполага, че стомахът е празен. Той се изпразва за час и половина, макар че по-дълго време усещаме ситост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *