Бразилски орех: как да извлечем максимални ползи на ниска цена. Рецепти

♠ Чудесата на Бертолетово дърво ♠ Химически състав и калории ♠ Вреди и противопоказания ♠ Ползи от бразилски орех ♠ За бременни и кърмачки? ♠ Дава ли се на деца ♠ За отслабване ♠ Употреба с лечебна цел ♠ Масло от бразилски орех ♠ Маски за лице и тяло ♠ За коса

Още в текста: ♠ Рецепти за готвене с бразилски орех ♠ Колко ядки може да ядем ♠ Как да изберем хубав бразилски орех ♠ Съхранение на ядката ♠ Мнения и коментари ♠ Любопитки за Бертолетия

100 г бразилски орех съдържа необходимата ни доза селен за 35 дни! Срещу 10-20 ст. на ден, по най-лесен и вкусен начин, си осигуряваме подкрепа за мозъчните неврони и очите, церим тревожност и депресия, предпазваме се от възпаления, балансираме щитовидните хормони, предпазваме се от рак.

Бразилски орех звучи екзотично и той наистина е такъв. Но го има и у нас. Купува се от магазините за биохрани, поръчва се по интернет.

Бертолетово дърво: къде расте?

Бразилският орех е плодът на бертолетовото дърво.бразилски орех, рецепти

Bertholletia excelsa расте в горите на Амазония, по-точно в Бразилия, Венецуела, Колумбия, Перу, Гвиана. Интересно, но най-големият износител е Боливия (50%). Впрочем, бразилците наричат ореха – кестен от Пара (река).

Всичко, което може да се каже за Бертолетията, ще бъде в суперлативи. По едни параметри тя е рекордьор, по други – странно растение.

Бертолетовото дърво с лекота достига 45 км, дебелина на ствола – 2 м. и възраст до 1000 г. Долните ¾ от ствола няма разклонения, само в горната четвърт се образува сферична корона, в която са поместени плодовете.

Външно те приличат на кокосов орех. Представляват сферична кутия, в която се намират семената – самите ядки. Количеството им варира от 8 до 24.

Най-големите плодове достигат 2.5 кг. Когато узреят, те политат към земята. За 3 секунди  развиват скорост от 80 км/ч. Въпреки това, при тупването си те дори не се разпукват. Отварянето им е трудна работа. С ножовка отнема 20 минути.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ето как се бере бразилски орех:

Бертолетовото дърво дава плод само в девствените гори, където няма следи от човешка дейност. Опрашването се извършва единствено от особени големи пчели, които опрашват орхидеи. С дългия си хобот те пронизват в дълбочината на цвета.

Ето защо бразилският орех не се отглежда в изкуствено създадени градини. Там дървото почти не дава плод. И досега ядките се събират в дивите тропически гори.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

И още трудности: първият плод дървото дава на 12-та година, а самата ядва зрее 14 месеца.

В природата бразилският орех може да се отвори само от две животни – маймуната капуцин го разпуква с камъни, а гризачът агути го изгризва с уникално острите си зъби. На втория вид дървото разчита за своето размножаване. Агути заравя част от ядките, които не е изял, и после ги забравя. Така от семето израстват нови дървета.

Любопитно видео за симбиозата между Бертолетията и агути:

Химически състав и калории

Екзотичното растение е уникално не само на външен вид, но и по състава си. 100 г ядки дават 650 кКал, с което се причистляват към висококалоричните ядки с полза за диетичното хранене.

Около 70% от плода на Бертолетията са мазнини – част от тях ненаситени, т.е. полезни.

Анализирайки химичния състав на бразилския орех, можем само да се удивляваме: в малката ядка са поместени ценни аминокиселини, флавоноиди, минерали, витамини.

Неговата уникалност е съдържанието на селен – 1920 мг в 100 г или нужното ни за 35 дни! Само две ядки на ден срещу няколко стотинки ни решават проблемите с този минерал.бразилски орех, рецептибразилски орех, рецепти

Евелина Лютова

Вреди и противопоказания

Орехът от тропическите гори е прекрасен лекар, но злоупотребата с него задължително дава негативни последствия.

 • Първо, не бива селенът да се предозира. Той се натрупва в организма и ако е в излишък, може да ни разболее. А предозирането на селена от бразилски орех е твърде лесно. От 2 ядки нагоре вече сме над нормата за деня.
 • Второ, в ядката има радий и барий – още една причина да сме умерени.
 • Трето, някои хора проявяват алергия към този орех.
 • И накрая, да сме внимателни с него, ако сме с високо кръвно или имаме астма.

Все пак, ползите от ореха са в пъти повече и с умереност можем да извлечем прекрасни ефекти за цялото тяло.

Ползи от бразилски орех

Селенът забавя и дори спира развитието на онкологични образувания.

Недостигът му не отразява негативно върху кожата, ставите и функционирането на щитовидната жлеза.

Кестенът от Пара е чудесен помощник в борбата със стреса, тревожните и шокови ситуации,  с депресиите.

Орехът нормализира хормоналния баланс и подобрява ендокринната, сърдечната и съдовата системи.

Консумиран след 45 г., бразилският орех предпазва от Алцхаймер.

Благоприятно повлиява репродуктивните функции: удължава периода им и лекува безплодие.

За жени

Бразилският орех е магически за красотата. Той хидратира, задейства регенерацията, неутрализира свободните радикали. Полезен е за кожа, нокти, коса със своите аминокиселини в големи количества.

Много ценно: компонентите му облекчават предменструалния синдром. С него дамите в напреднала възраст се застраховат от ранно настъпване на климакса.

За мъже

И силният пол има полза да добави по няколко ореха в ежедневното си меню. Ядката намалява риска от простатит и онкология на простатната жлеза. Тя активизира сперматозоидите и регулира работата на тестисите, подобрявайки половата функция.

Още по-подробно ползите са описани ТУК: Бразилски орех за сърцето, за кости и мускулатура, при безсъние и др. 

За бременни и кърмачки?

Селенът е полезен за женската репродуктивна с-ма. Той осигурява безпроблемното протичане на бременност и предотвратява ред патологии в плода.

бразилски орех, рецепти
Целият плод

Полезният орех помага не само да се роди здраво потомство, но и да се намали риска от заболявания през този така отговорен период.

В бразилския орех има омега-3 и 6 киселини, които намаляват риска от преждевременно раждане, от плацентарна недостатъчност, от късна токсикоза и следродови депресии.

Но внимание! След раждането, когато започне кърменето, спрете ядките. Те могат да навредят на твърде малките бебенца.

Дава ли се на деца и как?

В детското меню бразилският орех се въвежда след 3-та година. В началото даваме съвсем миниатюрни дози, за да се убедим в отсъствието на алергична реакция.

Ядката е полезна за учениците, особено в малките класове. Ценните му микроелементи подобряват паметта, развиват мисленето и повишават синтеза на хормона на растежа.

Полезен ли е при отслабване?

При толкова чудесни съставки, бихме се изненадали, ако орехът от Бразилия не помагаше и за вталяване. Няколко ядки в менюто засищат глада и дават прекрасна доза целулоза. Чустваме се нахранени, без да сме поели много храна.

Полезните ненаситени мазнини намаляват нивото на вредния холестерол, предотвратяват отлагането на вещества върху съдовите стени и възникването на мастни запаси.

Аминокиселината метионин в ядката подпомага разграждането на мазнините и освобождава енергия.

Освен това аминокиселините повишават ефикасността на тренировките. Достигаме до резултатите по-бързо и с лекота.

Употреба с лечебни цели

Най-голямата ценност на бразилския орех в съвременния свят идва от силата му да предпазва от рак.

Той укрепва съпротивителната способност на тялото срещу различни болести. След боледуване той ускорява възстановяването.

При диабет оказва положителен ефект, регулирайки нивото на кръвната захар.

И още: избавя от дерматити и псориазис. Тук помага и ядковото масло, с което се обработват засегнатите зони, а по-късно излишното се отнема със салфетка. Може да го добавим във ваната и тя ще стане лечебна.

Масло от бразилски орехбразилски орех, рецепти

Той намира следните приложения:

В медицината – за профилактика на ред болести, за възстановяване след боледуване, за повишаване на имунитета и регулиране на жизнените процеси;

 • В диететиката – за почистване на храносмилателния тракт и извеждане на вредни съединения;
 • В трихологията – укрепва и подхранва косите и космените фоликули;
 • В козметиката – минимизира влиянието на свободните радикали, подхранва кожата и лекува нейни несъвършенства.

Добиване на масло чрез студена преса: 

В козметиката

Индустрията на красотата отдавна е оценила полезните хранителни и регенериращи свойства на явката и я използва в качеството й на основа за производство на бюти-средства.

За лице и тяло

Особено популярно е включването на бразилски орех в производството на антивъзрастови средства. Той има свойството да прониква дълбоко в кожата, да я подхранва и хидратира, дори в най-дълбоките дермални слоеве.

Забавя появата на бръчки и подобрява тургора на тъканите.

Покупката на готова козметика с бразилски орех не е задължително условия. Маслото се ползва и в чист вид, може да се добавя към други козметични продукти – кремове, лосиони, маски, скраб.

Маска за лице

Смесете равни количества масло от бразилски орех и зехтин. Потопете салфетка в маслената смес и я положете на лицето за 20 мин.

Скраб за тяло

Добавете 2 – 3 капки масло в готовия скраб, който използвате, и ще усилите полезните му свойства.

За коса

Косата, която ежедневно се подлага на вредни въздействия от различно естество, се нуждае от постоянно подхранване.

Няколко капки масло в ежедневния шампоан или кондиционер ги обогатяват и усилват ефективността им.

Маска за коса

Максимална полза ще извлечем, ако нанесем маслото директно върху косите за 3-4 часа, преди да се измием с шампоан. Косата ни ще се почувства идеално от 10-15 такива процедури.

Бразилски орех за готвене

Какво можем да си приготвим?

Колкото и да е уникален, екзотичен и труден за добиване, бразилският орех е в нашите магазини. При това не е много скъп. Намира се от 4.50 лв. за 100 г до 8-9 лв за био продуктите. Като имаме предвид, че изразходването му е съвсем пестеливо, в крайна сметка ни излиза стотинки.

На вкус бразилският орех прилича на кедровите ядки. Той е идеален за десерти, сосове, салати и супи, като внася нотка на пикантност в блюдата.

Как да се използва тази ядка в личната кухня, зависи само от индивидуалните предпочитания. Ако никак не ви се отдава кулинарията, можете просто да посолите ядките и леко да ги запечете.

По малко млени ядки може да се добавят към теста, кексове, да се украсяват всякакви десерти и торти.

А за кулинарите ще предложим 2-3 приятни рецепти.

Лека изискана салата с плодовебразилски орех, рецепти

 • Продукти: едно авокадо, 300 г ягоди, 50 г бразилски орех, няколко листа салата;
 • За дресинга: 50 г зехтин, 1 с.л. лимон, 1 с.л. мед, немного захар.
 • Приготвяне: в началото правим дресинга и го прибираме в хладилника. Междувременно на дъното на купата, в която ще поднесем салатата, накъсваме зелените листа. Отгоре нарязваме на ситни късчета авокадото и ягодите – наполовина. Посипваме с млените орехи и поливаме с дресинга. Готово.

Кекс с бразилски орехбразилски орех, рецепти

 • За тестото: 2 ч. брашно, 1 пакет кр. масло, непълна чаша захар, 5 яйца, 100 г бразилски орех, ½ ч.л. сода, 100 г сладко, 100 г шоколад.
 • Приготвяне: в миксер разбиваме яйцата и захарта. Добавяме омекналото масло и продължаваме да бием. Добавяме брашното, содата и малко от сладкото. На бавна скорост разбиваме до еднородност.
 • В намазана форма за кекс изсипваме надробените орехи и ½ от тестото. На следващи пластове са остатъкът от сладкото, настърганият шоколад и втората част от тестото.
 • Пече се 45 мин. при 190ºС.

Мюсли с бразилски орех и сухи плодовебразилски орех, рецепти

 • Продукти: 250 г овесени ядки, 45 г бразилски орех, 50 г слънчоглед белен, 50 г тиквени семки белени, 50 г стафиди, 50 г сушена кайсия, 50 г сушена боровинка, 3 с.л. раст. масло, 5 с.л. мед, 5 с.л. кленов сироп.
 • Приготвяне: маслото, сиропа и медта се смесват и се загряват на котлона, за да се разбъркат до еднородност, но без кипване. Семената и ореха леко се смилат и се смесват с овесените ядки.
 • Нагряваме фурната на 150ºС, застиламе тава с хартия за печене. Сиропът се излива в сместа от ядки и семена, всичко се разбърква. Изсипваме в тавата на слой от 1.5 см. и печем до златисто-кафяв цвят като периодично разбъркваме. Когато е готово, добавяме сухите плодове и разбъркваме.
 • След като изстине, съхраняваме в затворен буркан.

Добавяме и две видео рецепти.

Паста от бразилски орех и сушени домати

Пай от бразилски орех

Колко бразилски ореха може да се ядат на ден?

Във всяка ядва се съдържа висока концентрация на споменатите съставки. Всички вещества са в богато количество и могат да бъдат както полезни, така и вредни.

Затова ежедневната норма за бразилски орех се определя на максимум 10 г, което съответства на 1-2 бройки.

Как да изберем хубав бразилски орех?

У нас бразилският орех идва на ядки – изчистени и пакетирани. Може да се намери и насипен. Изчистените ядки трябва да са гладки, твърди и с хрускави ядра.

Ако се продават в опаковка, избирайте да е прозрачна – за да видите през нея състоянието на ядката. Основен белег за качество и свежест е златисто-кафявият цвят на кожицата.

Цели орехи не се продават. Но ако ви се наложи някога да купувате цял бразилски орех, то тогава непременно проверете целостта на черупката. По нея не трябва да има пукнатини и петна. Вътре в корубата ядките се запазват относително дълго – до 2 години, без да загубят свойствата си.

Съхранение на ядката

Бразилският орех се консумира по малко, затова предпочитайте малките опаковки. С времето ядката губи вкусовите си качества. Затворена в пакетче тя остава свежа до 3 месеца.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Когато отворите пакета или сте купили на килограм, прехвърлете ядката в стъклен или керамичен съд с капак, който добре изолира вътрешността.

Мнения и коментари

Ядката не е широко позната у нас, затова предлагаме извадка от наши и чужди форуми. Изводът е, че хората харесват вкуса, но ако не са добре запознати, се плашат от наличието на радий и от риска да за предозиране.

 • Pravilno: Прочетох, че този орех е отровен, когато се предозира, освен това има радий. Дали да давам на детето, ако е безопасен?
 • Red-eyes: Аз съм предпазлива към бразилския орех. Вкусен е и го предпочитам, но рядко купувам. Не бих дала на детето.
 • Analizatorka: У нас сме опитвали и нищо не ни стана. Естествено, не сме преяждали като с фъстъци.
 • Yunona: Едва ли бразилският орех е толкова безценен, че да оправдава риска.

А ето и някои мнения от руски форуми.

 • Ангелина Петровна, 51 г., Петрозаводск: Всеки ден давам на внучката по две полезни ядки и самата аз си хапвам. Понякога минавам нормата, защото са вкусни.
 • Людмила, 28 г., Волжски: Приятелка – вегетарианка ми показа бразилския орех. Тя го консумира от 1 година по съвет на диетолог. Реших и аз така. Вкусът не ми се понрави, но намерих изход. Сутрин към мюслито с плодове добавям и 1 ядка. Така закуската ми стана по-здравословна. Смешно е да се говори за вреда.
 • Виктория, 23 г., Москва: Почерпиха ме на една почивка и много ми хареса. Има някакъв необичаен вкус – ярък, запомнящ се. Бих си купувала всеки ден, но се оказа, че бразилският орех е скъп и не се намира във всеки магазин.

Интересни факти за Бертолетия

Цветовете на Бертолетовото дърво цъфтят само едно денонощия. Ако през това време те не бъдат посетени от специалните насекоми, то няма да се роди и плод.

В сенчестите тропически гори новите фиданки, израснали от семена, покълват лошо. Много от тях остават в „консервирано“ състояние, докато се появят благоприятни условия.

Хората, алергични към манго, задължително са алергични и към бразилски орех.

Вегани и вегетарианци могат да си набавят ценен протеин като похапват разрешените 2 ядки на ден.

Бертолетовото дърво в неговата естествена среда:

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

несъвместими храни таблица разделно хранене

Разделно хранене. Таблица с несъвместими храни за отслабване

Как се прави отслабване с разделно хранене. Лесна таблица с несъвместими храни по д-р Х. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *