Бразилски орех за деца. Състав, ползи и вреди. Отглеждане на дърво

Ползи и вреди от бразилски орех. Дърво, отглеждане в България? Откъде се вземат дървета (фиданки, разсад) и цена? Състав. Как се дава на деца.

100 г бразилски орех съдържа необходимата ни доза селен за 35 дни! Срещу 10-20 ст. на ден, по най-лесен и вкусен начин, си осигуряваме подкрепа за мозъчните неврони и очите, церим тревожност и депресия, предпазваме се от възпаления, балансираме щитовидните хормони, предпазваме се от рак.

Бразилски орех звучи екзотично и той наистина е такъв. Но го има и у нас. Купува се от магазините за биохрани, поръчва се по интернет.

Бразилски орех ползи и вреди

бразилски орех, рецепти
Целият плод
Бразилски орех ползи
против ракспира развитието на онкологични образувания
кожа, стави, щитовидната жлезадобавя селен, чийто недостиг им се отразява негативно
нервна системачудесен помощник в борбата със стреса, тревожните и шокови ситуации, с депресиите
ендокринни жлезинормализира хормоналния баланс и подобрява ендокринната система
за сърце и съдовеподобрява работата им
против Алцхаймерконсумиран след 45 години, бразилският орех предпазва от Алцхаймер
за репродукциятаПри жените удължава периода на репродукция и лекува безплодие. При мъжете активизира сперматозоидите и регулира работата на тестисите, подобрявайки половата функция
за красотатахидратира, задейства регенерацията, неутрализира свободните радикали. Полезен е за кожа, нокти, коса със своите аминокиселини в големи количества
за женитекомпонентите му облекчават предменструалния синдром. С него дамите в напреднала възраст се застраховат от ранно настъпване на климакса
за мъжетенамалява риска от простатит и онкология на простатната жлеза
за бременниселенът осигурява безпроблемното протичане на бременност и предотвратява ред патологии в плода. Намалява риска от заболявания, от преждевременно раждане, от плацентарна недостатъчност, от късна токсикоза и следродови депресии

Още по-подробно ползите са описани ТУКБразилски орех за сърцето, за кости и мускулатура, при безсъние и др. 

Орехът от тропическите гори е прекрасен лекар, но злоупотребата с него задължително дава негативни последствия.

Бразилски орех вреди
риск от натрупване на селенСелен не бива да се предозира. Той се натрупва в организма и ако е в излишък, може да ни разболее. А предозирането на селена от бразилски орех е твърде лесно. От 2 ядки нагоре вече сме над нормата за деня
в ядката има радий и барийрадиоактивните елементи са вредни и затова трябва да сме умерени в консумацията на бразилски орех
алергиянякои хора проявяват алергия към този орех
високо кръвнооще повече го повишава
астмаможе да провокира активирането й
кърмачкислед раждането, когато започне кърменето, спрете ядките. Те могат да навредят на твърде малките бебенца

Все пак, ползите от ореха са в пъти повече и с умереност можем да извлечем прекрасни ефекти за цялото тяло.

Бразилски орех за деца

Дава ли се на деца и как? В детското меню бразилският орех се въвежда след 3-та година. В началото даваме съвсем миниатюрни дози, за да се убедим в отсъствието на алергична реакция.

Ядката е полезна за учениците, особено в малките класове. Ценните му микроелементи подобряват паметта, развиват мисленето и повишават синтеза на хормона на растежа.

Бразилски орех състав

Анализирайки химичния състав на бразилския орех, можем само да се удивляваме: в малката ядка са поместени ценни аминокиселини, флавоноиди, минерали, витамини.бразилски орех, рецепти

Неговата уникалност е съдържанието на селен – 1920 мг в 100 г или нужното ни за 35 дни! Само две ядки на ден срещу няколко стотинки ни решават проблемите с този минерал.

Бразилски орех калории

“Демир

Екзотичното растение е уникално не само на външен вид, но и по състава си. 100 г ядки дават 650 кКал, с което се причистляват към висококалоричните ядки с полза за диетичното хранене.

Около 70% от плода на Бертолетията са мазнини – част от тях ненаситени, т.е. полезни.бразилски орех, рецепти

Бразилски орех доза

Колко бразилски ореха може да се ядат на ден? Във всяка ядва се съдържа висока концентрация на споменатите съставки. Всички вещества са в богато количество и могат да бъдат както полезни, така и вредни.

Затова ежедневната норма за бразилски орех се определя на максимум 10 г, което съответства на 1-2 бройки.

Бразилски орех цена

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Колкото и да е уникален, екзотичен и труден за добиване, бразилският орех е в нашите магазини. При това не е много скъп. Намира се от 4.50 лв. за 100 г до 8-9 лв за био продуктите. Като имаме предвид, че изразходването му е съвсем пестеливо, в крайна сметка ни излиза стотинки.

Бразилски орех дърво

Бразилският орех е плодът на бертолетовото дърво.

Bertholletia excelsa расте в горите на Амазония, по-точно в Бразилия, Венецуела, Колумбия, Перу, Гвиана. Интересно, но най-големият износител е Боливия (50%). Впрочем, бразилците наричат ореха – кестен от Пара (река).

Всичко, което може да се каже за Бертолетията, ще бъде в суперлативи. По едни параметри тя е рекордьор, по други – странно растение.

Бертолетовото дърво с лекота достига 45 км, дебелина на ствола – 2 м. и възраст до 1000 г. Долните ¾ от ствола няма разклонения, само в горната четвърт се образува сферична корона, в която са поместени плодовете.

Външно те приличат на кокосов орех. Представляват сферична кутия, в която се намират семената – самите ядки. Количеството им варира от 8 до 24.

Най-големите плодове достигат 2.5 кг. Когато узреят, те политат към земята. За 3 секунди  развиват скорост от 80 км/ч. Въпреки това, при тупването си те дори не се разпукват. Отварянето им е трудна работа. С ножовка отнема 20 минути.

Ето как се бере бразилски орех:

Евелина Лютова

Бразилски орех отглеждане в България

Мнозина се интересуват как собственоръчно да отгледат екзотичния орех. Любители градинари търсят в интернет “бразилски орех фиданки” и “бразилски орех разсад” с надежда да си купят палма за своя двор. Някои опитват да хванат от ядка, но уви!brazilski-oreh-01

Бертолетовото дърво не се отглежда в изкуствено създадени градини. Просто няма смисъл – в тях дървото почти не дава плод. То е щедро само в девствените гори, където няма следи от човешка дейност. Опрашването се извършва единствено от особени пчели, които опрашват орхидеи. С дългия си хобот те пронизват в дълбочината на цвета. Ето защо и досега ядките се събират в дивите тропически гори.

И още трудности: първият плод дървото дава на 12-та година, а самата ядка зрее 14 месеца.

И трето: орехът се отваря крайно трудно. В природата го могат само две животни – маймуната капуцин го разпуква с камъни, а гризачът агути го изгризва с уникално острите си зъби. На втория вид дървото разчита за своето размножаване. Агути заравя част от ядките, които не е изял, и после ги забравя. Така от семето израстват нови дървета.

Любопитно видео за симбиозата между Бертолетията и агути:

Бразилски орех за отслабване

При толкова чудесни съставки, бихме се изненадали, ако орехът от Бразилия не помагаше и за вталяване. Няколко ядки в менюто засищат глада и дават прекрасна доза целулоза. Чустваме се нахранени, без да сме поели много храна.

Полезните ненаситени мазнини намаляват нивото на вредния холестерол, предотвратяват отлагането на вещества върху съдовите стени и възникването на мастни запаси.

Аминокиселината метионин в ядката подпомага разграждането на мазнините и освобождава енергия.

Освен това аминокиселините повишават ефикасността на тренировките. Достигаме до резултатите по-бързо и с лекота.

Лечение с бразилски орех

Най-голямата ценност на бразилския орех в съвременния свят идва от силата му да предпазва от рак.

Той укрепва съпротивителната способност на тялото срещу различни болести. След боледуване той ускорява възстановяването.

При диабет оказва положителен ефект, регулирайки нивото на кръвната захар.

И още: избавя от дерматити и псориазис. Тук помага и ядковото масло, с което се обработват засегнатите зони, а по-късно излишното се отнема със салфетка. Може да го добавим във ваната и тя ще стане лечебна.

Масло от бразилски орехбразилски орех, рецепти

Той намира следните приложения:

В медицината – за профилактика на ред болести, за възстановяване след боледуване, за повишаване на имунитета и регулиране на жизнените процеси;

 • В диететиката – за почистване на храносмилателния тракт и извеждане на вредни съединения;
 • В трихологията – укрепва и подхранва косите и космените фоликули;
 • В козметиката – минимизира влиянието на свободните радикали, подхранва кожата и лекува нейни несъвършенства.

Добиване на масло чрез студена преса: 

В козметиката

Индустрията на красотата отдавна е оценила полезните хранителни и регенериращи свойства на явката и я използва в качеството й на основа за производство на бюти-средства.

Особено популярно е включването на бразилски орех в производството на антивъзрастови средства. Той има свойството да прониква дълбоко в кожата, да я подхранва и хидратира, дори в най-дълбоките дермални слоеве. Забавя появата на бръчки и подобрява тургора на тъканите. Покупката на готова козметика с бразилски орех не е задължително условия. Маслото се ползва и в чист вид, може да се добавя към други козметични продукти – кремове, лосиони, маски, скраб;

 • Маска за лице: Смесете равни количества масло от бразилски орех и зехтин. Потопете салфетка в маслената смес и я положете на лицето за 20 мин;
 • Скраб за тяло: Добавете 2 – 3 капки масло в готовия скраб, който използвате, и ще усилите полезните му свойства;
 • За коса: Косата, която ежедневно се подлага на вредни въздействия от различно естество, се нуждае от постоянно подхранване. Няколко капки масло в ежедневния шампоан или кондиционер ги обогатяват и усилват ефективността им;
 • Маска за коса: Максимална полза ще извлечем, ако нанесем маслото директно върху косите за 3-4 часа, преди да се измием с шампоан. Косата ни ще се почувства идеално от 10-15 такива процедури.

Бразилски орех за готвене

На вкус бразилският орех прилича на кедровите ядки. Той е идеален за десерти, сосове, салати и супи, като внася нотка на пикантност в блюдата.

Как да се използва тази ядка в личната кухня, зависи само от индивидуалните предпочитания. Ако никак не ви се отдава кулинарията, можете просто да посолите ядките и леко да ги запечете.

По малко млени ядки може да се добавят към теста, кексове, да се украсяват всякакви десерти и торти.

А за кулинарите ще предложим 2-3 приятни рецепти.

Лека изискана салата с плодовебразилски орех, рецепти

 • Продукти: едно авокадо, 300 г ягоди, 50 г бразилски орех, няколко листа салата;
 • За дресинга: 50 г зехтин, 1 с.л. лимон, 1 с.л. мед, немного захар.
 • Приготвяне: в началото правим дресинга и го прибираме в хладилника. Междувременно на дъното на купата, в която ще поднесем салатата, накъсваме зелените листа. Отгоре нарязваме на ситни късчета авокадото и ягодите – наполовина. Посипваме с млените орехи и поливаме с дресинга. Готово.

Кекс с бразилски орехбразилски орех, рецепти

 • За тестото: 2 ч. брашно, 1 пакет кр. масло, непълна чаша захар, 5 яйца, 100 г бразилски орех, ½ ч.л. сода, 100 г сладко, 100 г шоколад.
 • Приготвяне: в миксер разбиваме яйцата и захарта. Добавяме омекналото масло и продължаваме да бием. Добавяме брашното, содата и малко от сладкото. На бавна скорост разбиваме до еднородност.
 • В намазана форма за кекс изсипваме надробените орехи и ½ от тестото. На следващи пластове са остатъкът от сладкото, настърганият шоколад и втората част от тестото.
 • Пече се 45 мин. при 190ºС.

Мюсли с бразилски орех и сухи плодовебразилски орех, рецепти

 • Продукти: 250 г овесени ядки, 45 г бразилски орех, 50 г слънчоглед белен, 50 г тиквени семки белени, 50 г стафиди, 50 г сушена кайсия, 50 г сушена боровинка, 3 с.л. раст. масло, 5 с.л. мед, 5 с.л. кленов сироп.
 • Приготвяне: маслото, сиропа и медта се смесват и се загряват на котлона, за да се разбъркат до еднородност, но без кипване. Семената и ореха леко се смилат и се смесват с овесените ядки.
 • Нагряваме фурната на 150ºС, застиламе тава с хартия за печене. Сиропът се излива в сместа от ядки и семена, всичко се разбърква. Изсипваме в тавата на слой от 1.5 см. и печем до златисто-кафяв цвят като периодично разбъркваме. Когато е готово, добавяме сухите плодове и разбъркваме.
 • След като изстине, съхраняваме в затворен буркан.

Добавяме и още една видео рецепта.

Паста от бразилски орех и сушени домати

Как да изберем хубав бразилски орех?

У нас бразилският орех идва на ядки – изчистени и пакетирани. Може да се намери и насипен. Изчистените ядки трябва да са гладки, твърди и с хрускави ядра.

Ако се продават в опаковка, избирайте да е прозрачна – за да видите през нея състоянието на ядката. Основен белег за качество и свежест е златисто-кафявият цвят на кожицата.

Цели орехи не се продават. Но ако ви се наложи някога да купувате цял бразилски орех, то тогава непременно проверете целостта на черупката. По нея не трябва да има пукнатини и петна. Вътре в корубата ядките се запазват относително дълго – до 2 години, без да загубят свойствата си.

Съхранение на ядката

Бразилският орех се консумира по малко, затова предпочитайте малките опаковки. С времето ядката губи вкусовите си качества. Затворена в пакетче тя остава свежа до 3 месеца.

Когато отворите пакета или сте купили на килограм, прехвърлете ядката в стъклен или керамичен съд с капак, който добре изолира вътрешността.

Мнения и коментари

Ядката не е широко позната у нас, затова предлагаме извадка от наши и чужди форуми. Изводът е, че хората харесват вкуса, но ако не са добре запознати, се плашат от наличието на радий и от риска да за предозиране.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
 • Pravilno: Прочетох, че този орех е отровен, когато се предозира, освен това има радий. Дали да давам на детето, ако е безопасен?
 • Red-eyes: Аз съм предпазлива към бразилския орех. Вкусен е и го предпочитам, но рядко купувам. Не бих дала на детето.
 • Analizatorka: У нас сме опитвали и нищо не ни стана. Естествено, не сме преяждали като с фъстъци.
 • Yunona: Едва ли бразилският орех е толкова безценен, че да оправдава риска.

А ето и някои мнения от руски форуми.

 • Ангелина Петровна, 51 г., Петрозаводск: Всеки ден давам на внучката по две полезни ядки и самата аз си хапвам. Понякога минавам нормата, защото са вкусни.
 • Людмила, 28 г., Волжски: Приятелка – вегетарианка ми показа бразилския орех. Тя го консумира от 1 година по съвет на диетолог. Реших и аз така. Вкусът не ми се понрави, но намерих изход. Сутрин към мюслито с плодове добавям и 1 ядка. Така закуската ми стана по-здравословна. Смешно е да се говори за вреда.
 • Виктория, 23 г., Москва: Почерпиха ме на една почивка и много ми хареса. Има някакъв необичаен вкус – ярък, запомнящ се. Бих си купувала всеки ден, но се оказа, че бразилският орех е скъп и не се намира във всеки магазин.

Интересни факти за Бертолетия

Цветовете на Бертолетовото дърво цъфтят само едно денонощия. Ако през това време те не бъдат посетени от специалните насекоми, то няма да се роди и плод.

В сенчестите тропически гори новите фиданки, израснали от семена, покълват лошо. Много от тях остават в „консервирано“ състояние, докато се появят благоприятни условия.

Още информация и източници на английски: 7 доказани ползи и вреди от яденето на бразилски орех. * Отглеждане на дърво бразилски орех по света и у нас. * Как се дава бразилски орех на деца за повече селен?

Хората, алергични към манго, задължително са алергични и към бразилски орех.

Вегани и вегетарианци могат да си набавят ценен протеин като похапват разрешените 2 ядки на ден.

Бертолетовото дърво в неговата естествена среда:

За Радост Ангелова

Прочети още

Как се осъществява правилното отглеждане на антуриум?

Отглеждане на антуриум. Цена на цветето и откъде? Пресаждане и др.

Как се осъществява правилното отглеждане на антуриум? На каква цена се продава и откъде се …

3 Мнения

 1. Клариса Симеонова

  Никога не купувам бразилски орех, за производството се експлоатират деца, които бързо умират от изпаренията. Гадно е!

 2. Рецепта от мен

  Правя супер бисквити. Ръжено брашно, овесени ядки, маргарин, аромат от сварено кафе. Замесвам тесто с бакпулвер – да е мекичко, в което равномерно разпределям бразилски орех и парченца шоколад. Пека на 180 гр. 15 минути.

 3. 18 вида аминокиселини, няма аналог! И са безкрайно евтини. Купувам био насипен от Зоя, дозата ми е 1 ядка на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *