Отглеждане на касис. Как се захваща и какво може да се направи от него?

Отглеждане и грижи за касиса (календар) ♠ Черен и червен касис ♠ Как се тори с дървесна пепел? ♠ Как се захваща? ♠ Дейности през ранната пролет ♠ Грижа в края на пролетта ♠ През лятото ♠ По време на бране ♠ След бране

Още в текста: ♠ Торене, поливане, борба с вредители ♠ Дейности през есента и зимата ♠ Подмладяване на стар храст

Касисът може да расте във всяка градина. Но не винаги събираме такава реколта, на каквото е способен посаденият сорт. Нерядко се срещат запуснати насаждения, поразени от болести и вредители.

Касисът (черно френско грозде) е витаминна бомба, прекрасен лек за сърцето, защитник от патогени. Вкусът му е особен – сладко-кисел, и се харесва на мнозина. Отлично запазва витамините си, когато се преработва и консервира.отглеждане на касис

За да даде най-добро от себе си, храстът трябва да бъде здрав, плодовете – едри и качествени. Грижата за касиса не отнема много време, обратното –  той е без големи претенции.

Какво е касис накратко

Съществуват три вида френско грозде, различаващи се по цвят. Растението се означава като Ribes, а разновидностите са бяло (R.niveum), червено (R.rubrum) и черно (R.nigrum или касис). Семейството е касисови.

Черното фр. грозде или касисът е сравнително ново плодно растение за България. Но качествата на плода са такива, че бързо привлича интерес. Биологичната му стойност е висока, много е витаминозен, има висок % захари, органични к-ни и пектини. Освен това и изкупната цена е добра.

Касисът се изкупува главно за преработване. Много малко са възможностите за консумация в сурово състояние. Той е доста кисел и се нуждае от подслаждане. Затова пък от него става прекрасно сладко, сироп от касис, вино от касис и ликьор, домашен сок от касис, желе с касис.

Да отгледаме касис

Касисът е любим плод за градинарите. Тайната на неговата популярност се крие в непретенциозността на културата към условията за отглеждане. Грижата за касиса има свои особености, но не бихме го определили като сложно или бавно.

Важното е да се подбере правилно място за посаждането и то да се подготви за засаждане.

Касисът се засажда в началото на пролетта или в средата на есента. Вторият вариант е за предпочитане. Тънкото и рисковото през пролетта е, че почвата трябва достатъчно да се загрее преди да започне движението на соковете и развиването на пъпките. В противен случай растението може да загине.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За засаждането на касис се избира слънчево място, защитено от вятър, с добре дренирана слабоалкална почва (pH 6-6,5). Идеална за него е плодородна, лека почва с известен примес на пясък.

Можем да си посадим касис по почти доста познати начини – да го хванем от семе, да облагородим, да вкореним резници или да разделим храст.

За начинаещите градинари е препоръчително да ползват зрели резници, защото е най-просто, а отличният резултат е гарантиран.

Ако идеалните условия не са налични естествено, трябва да се погрижим за сваляне на киселинността като се внася до 1 кг/ кв.м вар, варовик или доломитна вар. Земята се прекопава и се тори.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Особености: ако участъкът е сенчест, храстът ще дава по-малко плод и той ще е по-кисел. Касисът обича влага, но не понася задържането на вода.

Посаждането на касиса ще бъде успешно, ако се изберат двугодишни млади растения с височина до 40 см, с 3-5 основни разклонения и дължина не под 20 см. Те се захващат най-добре.отглеждане на касис в България

Ето как се извършва засаждането поетапно:

Подготовка на терена

14 дни преди засаждането избраният участък се изравнява, премахват се коренищата на плевелите и почвата се оставя да слегне.

След 2 седмици върху участъка се отбелязват окръжности с диаметър 50-60 см и се изкопават на дълбочина от 40 см. Разстоянието между ямите в един  ред е 1.5 до 2 м, а между редовете – 3 м.

Ямата се засипва на ¾ с компост или друга органика. Добавят се 200 г суперфосфат, 60 г калиев сулфат или 40 г дървесна пепел. Отгоре се изсипва малко почва, за да се намали концентрацията и да се предпази коренът от изгаряне.

Засаждане

Разсадът се поставя под ъгъл от 45°, като кореновата шийка се въвежда на дълбочина от 5 см. Така се подпомага израстването на прикоренните пъпки и по-нататъшното разгръщане на силна с-ма от корени.

Евелина Лютова

Ако растението се постави право, то храстът ще се оформи с едно стъбло.

Засаждането завършва с поливане – по 5 л на яма и още по 5 л в кръг около ямата.

След поливането е необходимо разрохкване на почвата:

 • Непосредствено под растението – до 8 см в дълбочина;
 • На разстояние 20 см от растението – до 12 см в дълбочина.

Почвата се засипва с торф или хумус.отглеждане на касис в България

Процедурата завършва със срязване на клоните на височина от 15 см над земята, като се оставят до 5 пъпки. Срязаните клони може да се вкарат в почвата до основното растение, да се полее и да се покрие с найлон или пластмасов съд (за да се вкорени). Тази процедура стимулира интензивния ръст на растението.

Засаждане на касис през лятото

Ако не сме се подготвили за засаждане на касис в подходящото време, това може да стане и през лятото. Предприема се след края на плодоносенето: за ранните сортове през юли, а за късните – след средата на август.

Лятното засаждане е показано във видеото:

Доброто израстване на храстите и обилното плододаване се осигурява чрез правилна грижа през целия вегетативен сезон.

Грижи за касиса

(календар)

Ранна пролет (края на март – април)

Снегът напълно се е стопил, а пъпките още не са пробудили.

 • Торене – за доброто развитие на листата е нужен азот. Върху овлажнена почва се слагат готови смеси за пролетно торене на ягодоплодни храсти (с азот), а отгоре много леко се насипва почва. Ако няма възможност, храстът не се тори;
 • Резитба – тя се прави, ако тази работа не е извършена в края на есента. Премахват се замръзналите краища, сухите, слабите и счупените клонки. Събира се първата реколта – продълговати пъпки и нарязани на малки части ароматни клонки. Може да ги сложите в стъклен съд под капак и да ги приберете в хладилник. Добавени в чая те придават прекрасен аромат;
 • Вредители – всички кръгли пъпки се събират от клоните и се изгарят, както и опадалите през късната есен листа.

Средата на пролетта (край на IV – начало на V)

Пъпките на касиса се развиват, има риск от пролетно измръзване

 • Торене – внася се азот по края на короната на храста, ако то не е направено по-рано. Може да се разтвори урея (1 с.л. на 10 л вода) или амонячна селитра (2 с.л. на 10 л вода) и веднага мястото на поливането с разтвора да се засипе с почва. Веднага след плевенето под храста се слага хумус или компост;
 • Садене – най – добро време за засаждане;
 • Вредители – в старите градини е желателно храстите да се напръскат с 3 — 5%-ен разтвор на железен сулфат против молец, листни въшки и др.отглеждане на касис в България

Край на пролетта (май)

 • Торене – от това време до самата есен ще подхранваме касиса с леко подсушени картофени обелки, в които има много нишесте. Заравяме ги не особено дълбоко на места, почно над които се намират краищата на клоните. Още по-добре е да се ползва направо картофено или царевично нишесте. Полезно е подхранването с микроелементи – готови състави. Редовно поливаме, особено в суха година;
 • Плевене – това е времето на активното израстване на плевелите. Внимателно разрохкваме почвата, за да не повредим повърхностните корени;
 • Вредители – внимателно оглеждаме храстите. При риск от огневки (Pyralidae) помага пръскането със слаб разтвор на никотинов сулфат с домашен сапун. Задължително ръчно премахваме поразените от пеперудата зелени и покафенели плодове.

Лято (до брането)

 • Торене – през 2 седмици поливаме под храстите (по-близо до края на короната) с разреден компост. Редуваме с дървесна пепел;
 • Поливане – задължително правим едно обилно поливане, а при сухо време – редовно;
 • Вредители – при масова поява на гъсеници е нужно да се предприемат спешни мерки. Ръчното събиране на вредителите едва ли ще спаси касиса. Необходим е инсектицид. Редовно оглеждаме храстите и унищожаваме оцелелите вредители. Изрязваме всички изсъхнали клонки.

При появата на брашнеста мана напръскваме листата с калцинирана сода. Някои стопани използват слаб разтвор на какъвто и да е евтин прах за пране.

Бране на касис

 • Торене – под всеки храст изсипваме дървесна пепел и я смесваме с почвата;
 • Вредители – унищожаваме гнездата на огневката и болните плодове. Изрязваме върховете, поразени от брашнеста маса.
 • След това събираме узрелите плодове. Касисът зрее почти наведнъж. Затова стопанското отглеждане на касис е доста изгодно.

След беритбата

 • Торене – на този етап касисът се нуждае от фосфор и калий. Може да се вземе калиев сулфат и суперфосфат. Първите дни на август подхранваме с калиев сулфат (1 с.л. на 10 л топла вода), а след 2 седмици – с двоен суперфосфат (1 с.л. на 10 л гореща вода, да предстои 24 ч. преди използването). Почвата предварително се овлажнява. За поливането с разтворите може да се направи недълбок канал по линията на проекцията на короната, който след това засипваме и покриваме с компост или хумус.
 • Резитба – необходимо е редовно да се премахват обхванатите от брашнеста мана върхове, хилавите млади леторасти, растящи в центъра на храста.

В края на август превиваме краищата на клоните, което способства обрастването на плодна дървесина и намалява риска от поява на брашнеста мана следващата година. Добре е да се премахнат старите клони, лежащи на земята.отглеждане на касис в България

Задължително изрязваме и изгаряме изсъхналите клонки, тъй като е голяма вероятността да се развие касисова стъкленка. Помнете, че прекалено силното лятно профилактично обрязване отслабва храста;

 • Поливане и торене – задължителни са, обработва се под храста;
 • Вредители – на местата на разпространение на пъпков акар по касиса пръскаме с препарат.

Есен

 • Торене – внасят се калиеви и фосфорни торове. Може да се вземат готови смеси за есенно подхранване на ягодоплодни храсти или суперфосфат (100 г на възрастен храст) и калиев хлорид (30 г на възрастен храст). След падането на основната маса листа непременно поръсваме почвата под храстите с дървесна пепел , засипваме всеки храст с прясна плодородна почва или компост. Слоят трябва да е 10-15 см;
 • Резитба – изрязваме старите, изкривени и увредени клони. Желателно е да се скъсят върховете на летораслите. После срязаните клони се изгарят;
 • Вредители – непременно премахваме всички кръгли издути пъпки с пъпков акар. Понякога се налага да срещем и силно заразените клони. Събираме опадалите листа;
 • Засаждане – във втората декада на септември засаждаме на постоянно място разделените от майката отводки. Засаждаме купен разсад, като се стараем да не повреди корените. За укрепване сипваме около тях рохкав компост.

В първата декада на октомври продължава размножаването на касиса, като се засаждат в плодородна почва нови резници за вкореняване;

 • Поливане – задължително провеждаме есенно поливане;
 • Подготовка за зимата – след листопада прибираме и стягаме със здраво въже клоните на рехавите храсти. Ако са твърде разпръснати, подлагаме дъски или събираме в дървена рамка. Ако оставим храста с пръснати клони, той може да бъде смачкан от снега и да загуби до пролетта част от клоните си.

Зима

В самото начало на зимата засипваме под храста възможно най-много сняг. През зимата се редуват мразовити дни със затопляния. В снежните зими това води до начупване на храстите касис. Трябва да се премахва част от тежкия сняг, под който са останали храсти.

Подмладяване на стар храст

отглеждане на касис в България
Три прекрасни продукта от касис

Много стопани се интересуват как да се подмлади храст касис. Специалистите казват, че ако храстът е на повече от 20 – 25 години, трябва да се изкорени и изгори, защото никакво подмладяване няма да помогне.

Храсти на около 15 – 17 години отначало се намаляват. Около 1/3 от клоните се изрязват до самата си основа. От появилите се леторасли се оставят само трите най-силни, а останалите също се изрязват.

На следващата година трябва да се премахнат още 1/3 от старите клони и отново да се оставят не повече от три нови заместника.

На третата година се премахват всички останали стари стъбла.

Да се изреже целият храст наведнъж е нежелателно, макар да е възможно.

Винаги премахвайте слабите тънки клонки, като ги срязвате до мястото на свързване с по-дебели стъбла.

Когато се оглеждат и оценяват клоните, се гледа връхната им част. Ако по тях има неголеми плодни клонки, разположени по цялото стъбло, също се премахват.

Касисът старее, ако от земята не се появяват нови прикоренни леторасли. Тяхната поява пък се следва от силна резитба. След всяка резитба всички срязани части веднага се изгарят.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Отглеждането на касис носи голямо удоволствие. Културата не е претенциозна и благодарно се отплаща за грижите. Ражда богато, великолепни плодове. За ползите от тях разказваме ТУК:

Касис: 15+ ползи и рецепти при различни болести

Как се консервира касис, хубави работещи рецепти за сироп от касис и др. ТУК:

Сироп от касис без варене и със. Сок от касис без захар. Сладко, компот, желе

Календарът на грижите за касиса накратко е „филмиран“ във видеото:

Източник:

За Радост Ангелова

Прочети още

Как се осъществява правилното отглеждане на антуриум?

Отглеждане на антуриум. Цена на цветето и откъде? Пресаждане и др.

Как се осъществява правилното отглеждане на антуриум? На каква цена се продава и откъде се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *