Повишени левкоцити в урината. Референтни стойности и седимент. Значение

Левкоцити в урината: Повишени стойности на левкоцитите при здрави хора; възможни отклонения при деца и бременност.

Съдържание:

Левкоцити в урината – това е важен показател и лабораторните изследвания задължително го проследяват при стандартни анализи. Това е така, защото повишената концентрация на левкоцити може да се окаже признак на разнообразни патологии в организма.

Левкоцитите са бели кръвни клетки, които изпълняват защитна функция. Образуват се в костния мозък и имат способността да се придвижват активно и да преминават през стените на капилярите. Задачата им при това е да разпознават и поглъщат всякакви патогенни частици – продукти на клетъчния разпад или причинители на различни заболявания.

Откъде се появяват левкоцити в урината

Основа на уринарните пътища са два вида клетки – епителни и мускулни. Тяхната жизнеспособност се поддържа от капилярната кръв, снабдяваща тъканите с кислород и хранителни вещества. В кръвта се намират и клетки на имунитета – т.е. левкоцити. Те постоянно проверяват отделителната система за  чуждо присъствие – способни са да го разпознаят по специфичните антигени. Когато левкоцитите открият бактериален антиген или антигени на вируси и гъбички, както и знаци на ракови клетки, те се насочват към компрометираното място и започват да унищожават чуждите компоненти. След като свършат тази работа – преминават в урината, където могат да бъдат открити при лабораторен анализ.

Общи положени

Левкоцитите са два типа: зърнисти или гранулоцити, при които клетъчното ядро се дели на сегменти; незърнисти или агранулоцити. Всяка разновидност включва специфични подгрупи, ето как:

Зърнистите левкоцити могат да са:

Неутрофили или микрофаги: те са най-многобройни и във всеки момент в организма ни се съдържат в различна степен на зрелост; основната им функция е фагоцитозата, т.е. поглъщане и преработване на чужди клетки. Освен това чрез неутрофилите се транспортират важни за организма биологични вещества и се възстановяват повредени тъкани;

количество левкоцити в урината, повишени и много високи
Наднорменото количество левкоцити в урината обикновено означава инфекция

Еозинофили – те поглъщат, свързват и могат да освобождават хистамин и някои други медиатори на алергии и възпалителни процеси; участват в развитието на автоимунни и онкологични заболявания;

Базофили – много едри левкоцитни клетки, които съдържат голямо количество медиатори на алергии и възпаления и затова участват в бълзите алергични реакции. основна функция на базофилите е мобилизацията на гранулоцити от други видове в огнището на възпаление. Тези клетки участват и в регулацията на кръвното съсирване.

Агранулоцитите се разделят на две подгрупи:

Лимфоцити – участват в имунните реакции и в изработването на антитела;

“Фигурин

Моноцити или макрофаги – поглъщат и преработват чужди клетки.

Нормативни показатели – какво значат?

Белите кръвни телца – левкоцити, могат да бъдат открити в урината на напълно здрав човек: това са клетки, които проверяват органите на отделителната система за наличие на инфекция. Нормата им зависи от възрастта и пола на човека. В общия анализ на урината нещата стоят така:

 • Мъже: от 0 до 3 в зрителното поле на микроскопа;
 • Жени: от 0 до6; в този случай може да има левкоцити от половите органи;
 • Деца: до 10-15 в първите дни след раждането; до 10-11 в първите 6 месеца след раждането; до 8-10 през първите 12 години на живота. По-големият брой левкоцити в детската урина е свързан с  по-ниската функционална активност на бъбреците.

При установяването на повишен брой левкоцити в общ анализ на урина се назначават допълнителни, по-детайлни изследвания.  Едно от тях е анализът по Нечипоренко, според който е нормално левкоцитите в един милилитър утайка на урина да са до 2000 при възрастни и до 4000 при деца.

Ако показателят е над 4000 се говори за левкоцитурия, която е признак на възпалителен процес в организма. Същевременно еритроцитите също се оказват над нормата.

Към какъв лекар да се обърнем и в коя клиника?

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

При повишени стойности на левкоцити в урината за диагностика и последващо лечение е необходимо да търсим следните специалисти:

Личния лекар, който ще назначи допълнителни изследвания и ще насочи пациента към специалист; ако се касае за бременна жена, обикновено й препоръчват преглед при гинеколог; децата се насочват към педиатър;

 • Нефролог – ако личният лекар прецени, че проблемът е свързан с бъбреците;
 • Гинеколог, андролог или венеролог, при патологии на половата система.

Норма на левкоцитите в урината

За норма говорим в зависимост от прилаганата методика на общо изследване за левкоцити. Така например общият клиничен анализ разчита на стандартна доза урина, събрана сутрин – за стойности над нормата говорим, ако те са по-високи от 3 за мъже, 6 за жени, 12 за деца.

При анализ по Нечипоренко наднормена се счита стойност над 2000 левкоцита в един милилитър утайка. Подобни показатели следва и друга методика, позната на специалистите като “по Амбурже”.

проба, изследвания за левкоцити в урината, референтни стойности, норма
При съмнения за коректност и чистота пробата се повтаря

Има и вариант “по Адис-Каковски”, където показателят за нормално е до два милиона левкоцити в целия обем урина за денонощие. Има формула за преизчисление, която използва базови данни за урина от 12 часа.

Референтни стойности (таблица)

Всяка лаборатория определя свои референтни стойности по изследваните показатели за кръв и урина. Общият анализ на урина по отношение на левкоцитите няма особени вариации и може да се представи най-общо в следната таблица:

ВъзрастНорма момчета/мъжеНорма момичета/ жени
До 28 дни след раждането5-78-10
До едногодишна възраст5-68-9
1-18 и по-големи0-5, 0-3 при възрастни0-6

При изследване винаги се счита, че колкото по-малко са левкоцитите, толкова по-добре. Някои педиатри са на мнение, че ако показателят в детската урина е над 3 левкоцита на зрително поле, трябва да се направят допълнителни изследвания.

Евелина Лютова
Високи левкоцити (повишени)

При съмнения за заболяване се проследява и стойността на левкоцитите в кръвта, за което има специфични показатели. Обикновено високи левкоцити се установяват при различни инфекции, изгаряния, оперативни интервенци, инфаркт и др. Състоянията с повишени левкоцити се наричат общо левкоцитози; левкоцитурия. Левкоцити в пъти над нормата има при онкологични заболявания на кръвта.

Ниски левкоцити

При тежки инфекции, които протичат продължително, имунната система се изтощава и количеството на левкоцитите може да падне под нормата; при ниски левкоцити се говори за левкопения. Същите показатели могат да насочат към заболявания на щитовидната жлеза, натравяне с тежки метали, лъчетерапия, прием на някои медикаменти.

Симптоми за високи левкоцити в урината

Преди да се установи лабораторно повишена стойност на левкоцити в урината, някои симптоми могат да свидетелстват за това и да станат причина за бърза визита при лекаря. Ето кои са те:

 • Треска, тръпки, често уриниране, болезнено и прекъсващо се отделяне на урина, болка в долната част на корема или в кръста; промяна в цвета и миризмата на урината – тя става мътна, розова или белезникава; гадене и повръщане – това е в резултат на протичаща интоксикация.

Видове левкоцитурия

Увеличеното количество левкоцити в урината може да бъде обяснено както с патологични процеси на органи в отделителната система – така и със състояния, предизвикани от извънбъбречни фактори.

Причини за повишени левкоцити в урината

Повишените левкоцити при възрастните обикновено са свързани с поражения на отделителната система от следния вид:

 • Пиелонефрит – остър или хроничен; бобречно-каменна болест; цистит и уретрит; гломерулонефрит; неинфекционен нефрит; туберкулоза на бъбреците; нефросклероза; амилоидоза; тумори; инфекции на уринарните пътища.
Повишени левкоцити в урината при жените

При пациенти жени причината може да се окаже гинекологична инфекция – трихомониаза, микоплазмоза, хламидиоза; вулвовагинит; аднексит; бартолинит.

Повишени левкоцити в урината при мъжете

Ето и допълнителните фактори, които могат да повлияят негативно на пациентите мъже:

Простатит, баланопостит, аденома, аденокарцином на простатата, фимоза, полово предавани инфекции.

Повишени левкоцити в урината при децата

Когато в урината на едно дете левкоцитите са над нормата – това може да е по същите причини, както при възрастните. Но без такива мъжки диагнози като простатит, аденома и рак на простатата при момченца. Рядко причината може да е амилоидоза, тумори и кисти на уринарните пътища.

микроскопски анализ за левкоцити в урината, седимент 8-10 левкоцити
Микроскопският анализ на проба от урина потвърждава или отхвърля хипотезата за патологичен процес

За всяка детска възраст са присъщи различни преобладаващи диагнози:

 • До едногодишна възраст причината са инфекции, вродени аномалии, лекарствено поражение на бъбреците.
 • При децата на една година може да се говори за инфекции, паразити, гломерулонефрит.
 • До три години: бъбречни травми, инфекции на уринарните пътища, пиелонефрит.
 • От 3 до 5 години: ентеробиоза, травми, инфекции.
 • От 5 до 11 години: бъбречно-каменна болест, травми, инфекции, гломерулонефрит, остър апендицит.
 • При децата над 12 години причина могат да са патологиите, присъщи на възрастни.

Какво да правим при повишени левкоцити в урината?

Има специален алгоритъм на действие при левкоцитурия, който трябва да бъде спазван до изясняване на причината за това състояние:

 • Направете щателен тоалет на външните полови органи и дайте урина за общ анализ още веднъж.
 • Ако при втория анализ показателите са в норма, не бързайте да се успокоявате. Уредете си консултация при нефролог или уролог; редно е да се направи проба по Адис-Каковски. Ако и тогава показателите са в норма, можем да се успокоим.
 • Ако при втория анализ на урина левкоцитите са увеличени, следват нови анализи: един – бактериална посявка, за която е необходима стерилна урина. И още един – т.н. проба с три чашки. Първият е необходим за установяване вида на патогените, а вторият – за установяване на точното място на инфекцията.

Споменатата проба с три стерилни чаши се прави така: в първата се пускат само няколко капки от първата сутрешна урина; във втората – следващото максимално количество, а в третата – последните капки. Ако максималното отклонение на левкоцити от нормата е в първата чаша, касае се за уретрит, вагинит, ентеробиоза. В третата – за простатит или тъканно възпаление в малкия таз; ако и в трите чаши нормата е чувствително превишена, възпалението е или в бъбреците, или в пикочния мехур.

При подобни данни могат да се назначат допълнителни изследвания за изясняване точния орган, в който се развива инфекцията. Това може да е цитонамазка, рентген, ултразвук. Изследва се и видът на белите кръвни клетки, от което също може да се съди за поразения орган и дори за прогресията на патологичния процес. Ако например преобладават неутрофилите, вероятно се касае за пиелонефрит, цистит, уретрит, гломерулонефрит.

Често задавани въпроси

Всеки пациент, който се е сблъсквал с проблема левкоцитурия, може да бъде заинтригуван от дочутите най-често използвани при анализите термини и изрази. В повечето случаи не е трудно те да бъдат обяснени накратко.

Какво е паваж от левкоцити?

Този израз означава твърде масирано присъствие на левкоцити в зрителното поле при лабораторно изследване на урина.  Това е симптом на инфекция, касае се за възпаление на уринарния тракт. При пациенти-жени може да е свързано с възпаление на половите органи.

Какво е “уринен седимент”?

Уринен седимент са неразтворимите компоненти от проба урина, която е била подложена на центрофугиране. Масата съдържа левкоцити, еритроцити, плоски епителни клетки, цилиндри. Седиментът на здрав човек съдържа до три еритроцита и до пет левкоцита. Всички съставки на седимента са клетки, отделени от бъбреците и уринарните пътища, пикочния мехур и уретера. При необичайни находки се търси причината за възможна патология.

Наличие на плоски епителни клетки в урината, какво означава?

Най-често плоските епителни клетки в седимента са знак, че урината е замърсена или че пробата не е с необходимата чистота. Практиката е подобна проба да се игнорира и да се вземе нова при спазването на необходимите хигиенни правила.

Какво значи “цитонамазка 2 група с левкоцити”?

Цитонамазките са начин за проследяване здравето на женската полова система; изследването отчита наличие на определени клетки в секрет от маточната шийка. Работи се по петстепенната РАР-система или Папаниколау. При първа група показателите са в норма и наличните клетки са обичайните. Втора група с левкоцити означава обикновено възпалителен процес или доброкачествени промени.

Опасно ли е да има левкоцити в урината при бременност?

Може да се очаква, че при бременност данните за левкоцити в урината са леко завишени. Ако обаче те са повече от 9-10 на зрително поле, това не е нормално. Това означава възпалителен процес в някой от сегментите на отделителната система. Най-често това е цистит или пиелонефрит. Тъй като нарастващата матка притиска уринарните пътища, случва се застой на урина и това създава предпоставки за отклонения.

Левкоцити в урината на бременна може да има и при развитието на кандидоза – често се случва заради отслабената имунна система. Особено опасно е, когато в напреднала бременност дадена жена има не само левкоцити, но и белтък в урината. Това може да е свързано с гестоза и тогава бъдещата майка трябва да бъде хоспитализирана, изследвана и лекувана.

Страшно ли е да имаш белтък в урината?

За протеинурия или белтък в урината се говори тогава, когато протеинът е повече от 50 мг на литър. Най-често показателят е над нормата при болен бъбрек – гломерулонефрит или нефроза, т.е. увреждане на бъбречния паренхим.

Протеинурията може да е и извънбъбречна – тогава се открива възпаление на пикочния мехур или пътищата, на простатата.

Какво са левкоцити и еритроцити

Както вече споменахме, левкоцитите са бели кръвни телца, част от имунната система на организма. Еритроцитите са червените кръвни телца, преносителите на кислород до тъкани и органи.

Еритроцити в урината и кръвта. 10+ показателя. Норма и отклонения

Какво са тромбоцити и лимфоцити

Тромбоцитите са най-малките клетки в състава на кръвта; те са безядрени и имат ключова роля за съсирването на кръвта.

Лимфоцитите представляват бели кръвни клетки, част от имунната система с отговорни защитни функции в организма.

Какво са гранулоцити, неутрофили, моноцити

Гранулоцити: основната група зърнисти левкоцити – те са 50 до 80% от всички бели кръвни клетки в човешкия организъм. Една от разновидностите на гранулоцитите са неутрофилите (микрофаги). Предназначението им е да участват в регенерацията на увредени тъкани, но също и да разпознават и поглъщат чужди клетки.

Моноцитите са левкоцити от незърнист илиагранулоцитен тип. Ще ги срещнете също и като макрофаги; основната им задача е да разкриват, поглъщат и преработват попадналите в организма чужди клетки.

Има ли общо изследването “Пълна кръвна картина”?

При пълна кръвна картина е възможно да се установи наднормено количество левкоцити в кръвта. Обикновено това е симптом на възпалителн заболяване. Възможно е огнището на инфекцията да е в отделителната система – това може да се потвърди и от завишени левкоцити в урината.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
Как правилно се дава урина?

В много случаи резултатите от лабораторно изследване на урина трябва да се повторят, тъй като пробата се определя като провалена. За да няма замърсяване е необходимо преди събирането на урина половите органи да се измият със сапун и да се подсушат с мека кърпа.

Най-показателна е първата сутрешна урина. Ако е назначено изследване на стерилна проба – материалът се събира в специална стерилна чаша. Набавя се от аптеката.

Следи от кръв в урината при мъжете и при жени: Причини

Източници:

За Марта Савова

Прочети още

Повишен хематокрит, какво значи?

Повишен хематокрит. Таблици, норма и причини, обяснени достъпно

Повишен хематокрит, какво значи? Кога имаме отклоняващ се от нормите организъм? Как да намалим хематокрита? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *