Изопринозин: Схема при деца (сироп) и възрастни (500 мг). Заместители, аналози, цена

♠ Изопринозин на сироп и таблетки ♠ Схема при папилома вирус ♠ При мононуклеоза ♠ Изорекс като аналог ♠ Заразен (контагиозен) молуск

Още в текста: ♠ Как се дава на деца ♠ Определяне на дозата ♠ Видове Изопринозин и цена ♠ Противопоказания и негативи ♠ Мнения на ползватели ♠ Отзиви на лекари ♠ Аналози на Изопринозин ♠ Заместители – противовирусни и имуностимулатори

В студеното време всеки от нас е атакуван от всевъзможни вируси и инфекции. Дори най-устойчивият имунитет на възрастен и напълно здрав човек не винаги устоява на опасностите.

При децата, чиято защита е в развитие, нещата са още по-сложни. Голям процент от мъниците започват да боледуват, щом тръгнат в детско заведение. Ситуацията е обяснима: детето влиза в градината със собствен профил на микрофлората – със свой набор от бактерии.

Изопринозин при молуск
Инозин пранобекс

Справянето със започващо остро респираторно вирусно инфектиране е по силите единствено на противовирусните препарати.

Най-качествените от тях имат още една способност – да укрепват имунитета, така че тялото само да противостои на вирусите.

Такова лекарство е Изопринозин, който се произвежда и в детска форма. Той помага на лимфоцитите при имунна слабост и възстановява функциите им.

Какво е Изопринозин

Активната съставка в него се нарича инозин пранобекс. Тя:

 • стимулира активността на естествените килъри, Т-хелпери и Т-супресори;
 • увеличава производството на имуноглобулин G, на интерлевкини ИЛ-1 и 2, на интерферон-гама;
 • понижава производството на провъзпалителни цитокини ИЛ-4 и 10;
 • усилива действието на защитни клетки като макрофаги, моноцити и неврофили.

За какво се ползва?

Изопринозин притежава два основни терапевтични ефекта:

 1. Имуностимулиращ;
 2. Противовирусен.

Противовирусният ефект се осигурява по два начина:

 1. Непосредствено потискане на размножаването на вирусите;
 2. Активация на имунната система, която унищожава вирусните частици и клетките, които са поразени от тях.

Изопринозин има противовирусна активност по отношение на:

 • Herpes simplex (херпес);
 • вирусът на  морбили;
 • цитомегаловирусите;
 • грип А и В;
 • Т-лимфотропния вирус III тип;
 • ентероцитопатогенен вирус;
 • полиовируси;
 • ЕСНО-вирус;
 • конски енцефалит  и енцефаломиокардит.
“Фигурин

Противовирусният му ефект се осигурява чрез потискане на РНК на вируса и определен ензим, който участва в синтеза на някои вируси. Същевременно той увеличава продукцията на интерферони, които имат противовирусно свойство.

Характеристики

 • Приема се през устата;
 • Бързо се всмуква в храносмил. тракт;
 • Максимална концентрация в плазмата се постига след 1-2 часа;
 • Бързо се разгражда, като се образува пикочна к-на и се извежда с урината;
 • Лекарството не се натрупва в организма;
 • Периодът на полуизвеждане е 3.5 часа;
 • Пълното извеждане на Изопринозин от тялото става за 24-48 часа.

Как се пие Изопринозин?

Изопринозин при молуск
Вид на препарата

Схема

Дневната доза за пациенти от 3 г. нагоре и с телесна маса от 20 кг нагоре представлява

50 мг/кг

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

като те се разпределят на 3 или 4 приемания.

Инструкцията е изпиването да става на запълнен стомах, придружено с вода.

Пресметнато в таблетки и за денонощие:

 • възрастни пациенти могат да вземат 6 – 8 бр.;
 • децата – по ½ таблетка на всеки 5 кг тегло.

При необходимост, в тежки случаи на инфекциозни заболявания денонощната доза може индивидуално да се увеличи до 100 мг/кг, като това се дели на 4 до 6 приемания.

 • За пациенти в преклонна възраст максималната доза за 24 ч. е 3-4 г.
 • За малки пациенти максималната е 50 мг/кг.

Продължителност на курса

При терапия на остри заболявания продължителността за всички възрастови категории варира от 5 до 14 дни, според необходимостта.

Внимание! Лекарството се приема до изчезване на симптомите + още 2 дни.

При необходимост и по решение на специалист курсът може да бъде индивидуално продължен и над 14 дни.

При хронични патологии с рецидиви се назначават няколко курса на терапия с продължителност от 5 до 10 дни всяка. Интервалът между курсовете е минимум 8 дни.

Поддържаща терапия се провежда с понижена денон. доза до 500 мг или 1000 мг (1-2 табл.). В поддържащ режим приемът е обоснован до 30 денонощия.

Внимание! Цената за провеждане на курсова терапия с Изопринозин изисква определени средства. Преди да започнете лечението пресметнете колко опаковки (брой таблетки) от лекарството ще ви бъдат необходими, за да не се наложи в бъдеще да прекъснете процеса преди неговия край.

Конкретни заболявания

Грип и ОРВИ

(ларингит, настинка и др.)

Класическото назначение на Изопринозин са вируса на грипа и при ОРВИ.

Респираторната инфекция при болни с адекватен имунен отговор често не изисква активна терапия. Понякога трябват само време и симптоматично лечение, което да облекчи състоянието на човека. Но да подчертаем – това важи само за хора с отличен имунитет. Възрастните, потенциално здрави хора действително минават през ОРВИ без каквато и да е противовирусна терапия.

Но ако вашият имунитет е слабичък, то заболяването се затяга, показват се изразени симптоми, а в лошия случай се присъединява и бактериална инфекция. Тогава ОРВИ и грипът плавно преминават в ангина, бронхит и дори пневмония. При това не винаги се случва усложненията да бъдат бързо разпознати.

Затова в детска и старческа възраст, а също и при възрастни с хронични патологии, съпроводени с намален имунитет, в схемата на лечение влиза Изопринозин.Изопринозин при молуск

Клинично е доказано, че използването му позволява да се скъси времето до излекуване.

Освен това Изопринозин смекчава клиничните прояви на ОРВИ.

Изненадващо за неспециалистите, но когато в терапията се включи Изопринозин, отпада нуждата от допълнителни имуномодулатори и такива не се изписват. Лекарството изпълнява и двете функции – бори вируса и подпомага адекватния имунен отговор. А пиенето на едно лекарство щади черния дроб.

За имунитет, при деца

Показание за избора на Изопринозин са често боледуващите деца. Немалко мъници през целия есенно-зимен период пребивават в перманентно състояние на простуда.

За такива деца Изопринозин е просто необходимо лекарство, което помага да се излезе от порочния кръг.

Важно! Изопринозин се използва и за профилактика на ОРВИ. Той статистически намалява вероятността от прихващане на респираторни вируси и грип.

При херпес, включително генитален

Изопринозин е показан при инфекции, провокирани от:

 • Herpes simplex типове 1-4 (на устата, генитален, херпесен кератит);
 • Varic. zoster – херпес зостер и варицела.

Причиняваните от Varicella zoster болести протичат различно и имат несъвпадаща клинична картина, но причинителят е един и същ.

Активността на Изопринозин по отношение на този вирус е доказана клинична. Затова включването му в схемата за терапия е напълно резонно.

Да отбележим, че херпесната инфекция – генитална и на устата, не е напълно излечима. Не вярвайте на лекарства, които обещават пълно излекуване. Засега медицината не е измислила как да унищожи напълно вируса на херпеса.

Но може и е необходимо да се живее с диагнозата херпес, какъвто и да е той. За това помага именно противовирусната терапия.

Приемът на Изопринозин помага да се увеличи периодът между две обостряния на заболяването и да се намали интензитетът на клиничните проявления. Периодите на спокойствие и липса на симптоматика стават все по-дълги. А обривите – по-ограничени и бързо регенериращи се.

С цел профилактика на рецидиви Изопринозин се използва в периода на ремисия.

При херпес на устата е достатъчно да се включи местен противовирусен препарат (маз) и Изопринозин.

Гениталният херпес е по-агресивна инфекция и изисква комплексен подход. При него Изопринозин е само един от медикаментите, групата на които понякога е доста обширна.

Стандартната препоръка за херпесна инфекция е провеждане на лечение за 5-10 дни до пълно изчезване на симптоматиката и продължаване в безсимптомния период още 30 дни.

Доза: 2 Х 500 мг.

Инфекциозна мононуклеоза

Изопринозин при молуск
Заболяването се предизвиква от Епщайн-Бар, чувствителен към инозин пранобекс

Този вирус се отнася към херпесните и причинява една от най-разпространените инфекции при човека. Антитела спрямо него се откриват при 60% от децата през първите 2 години от живота им и при 80 до 100% от възрастните.

Хронична форма се открива при 15–25% от прекаралите я. Установена е ролята на тази инфекция в развитието на злокачествени новообразувания, автоимунни патологии и синдрома на хроничната умора.

Входна врата за вируса е дихателният път. Главна причина за разрастването на вируса е нарушение на имунния отговор и въобще неадекватна реакция на организма.

Сложността при ИМ е диагностиката, защото симптомите приличат на бактериален фарингит. Пеницилините и цефалоспорините, които лекуват бактериална ангина, са противопоказани за инф. мономуклеоза.

Изопринозин 500, напротив, оказва категоричен ефект. При ИМ обикновено настъпва самоизлекуване, но в повечето случаи се назначава терапия. Тя ускорява оздравяването и намалява клиничните прояви на болестта. Изопринозин постига тези поставени цели.

В последните години с успех се прилага схема за комбинирана етапна терапия с участието на инозин пранобекс (Изопринозин) и рекомбинантен интерферон α-2β.

Разчита се имуно-коригиращата активност на лекарството. Изопринозин модулира имунен отговор от клетъчен тип и повишава активността на защитните клетки. Предпазва поразените клетки от поствирусно намаляване на синтеза на белтъчини.

Изопринозин се назначава Х50–100 мг/кг за денонощие, като се дели на 3–4 приемания. Провеждат се три курса на лечение по 10 дни, като интервалът между тях е също 10 дни.

Цитомегаловирусна инфекция

Такова инфектиране се причинява от вирус, наподобяващ херпесните. Веднъж проникнал в тялото, цитомегаловирусът присъства в него пожизнено. При хората с отличен имунитет заболяване не се проявява. Но при снижаване на защитата се активизира т.нар. опортюнистична инфекция.

В такива случаи трябва комплексно и продължително лечение за потискане на вируса и привеждане на заболяването към ремисионен период.

Изопринозин влиза в комплексни схеми, но не е първи избор при това заболяване.

Човешки папиломен вирус

Около 80% от населението е заразено с един или друг вид ЧПВ. Микроорганизмът, който наброява над 13 вида, може безсимптомно да обитава човека през целия му живот. А може да предизвика най-различни заболявания, започвайки се от невинни брадавици до онкопатологии.

Изопринозин при молуск
ЧПВ – прояви

Папилома вирусът не се лекува. Терапията е симптоматична с цел да се потиснат проявите му. Изопринозин е един от подходящите препарати за това.

При доброкачествени проявления на папилома вируса, Изопринозин се комбинира с други медикаменти.

Така се подхожда при островърхи кондиломи и при ерозия и дисплазия на маточната шийка.

Отзиви на пациенти свидетелстват за положителни резултати от терапията.

Изопринозин при брадавици

Баналните брадавици, познати още от детството, са още едно проявление на папилома вирусът. Типът ЧПВ, който ги причинява, не представлява опасност и се отнася към вирусите с нисък раков риск.

Единичните брадавици не искат лечение, освен ако не причиняват неудобства. Понякога те изчезват сами, когато тялото укрепне и започне да потиска вируса.

Обаче при снижен имунитет новообразуванията могат да се появят в голямо количество и дори физическото премахване на брадавиците не гарантира излекуване.

В такива ситуации Изопринозин 500 значително намалява вероятността от рецидив. Прилага се както преди премахването на брадавиците, така и след това. При неусложнени случаи лекарството само се справя, без да се наложи хирургическа намеса или козметична деструкция

Изопринозин работи при поява на папиломи на ларинкса, гласните връзки, половите органи и при всякаква друга локализация.

Денонощната доза за възрастен пациент е 3Х2 табл. и ½ табл. на всеки 5 кг от тел. маса при пациенти в детска възраст, на 3-4 приемания.  Монотерапията продължава 14 – 28 дни.

При дисплазия на маточна шийка поради ЧПВ – 3 Х 2табл., за 10 дни. Курсовете са общо 3-4 и се провеждат през интервал от 10-14 дни.

При островърхи кондиломи с рецидиви дозите са същите. Терапията е моно или с хирургия. Курсовете тук са три, през интервали от 28 дни.

При дребна шарка (морбили)

В въвеждането на задължителните ваксинации дребната шарка вече е рядкост. И лекарите бяха забравили тази тежка инфекция. Обаче с нарастване на противниците на ваксините отново започнаха да се появяват случаи.

Изопринозин 500 е необходим за смекчаване на картината на заболяването, които изтощават и най-силното дете. При възрастни трябва особено противовирусно лечение, в състава на което Изопринозин е само един от компонентите.

Заразен (контагиозен) молускИзопринозин при молуск

Тази инфекция причинява много негативи на болния. Образуванията по кожата са забележими и остават за дълго, ако не се избере ефикасна схема за терапия.

Изопринозин успешно се бори с Molluscum Contagiosum. В групата на риска са главно деца, които принципно са с недоразвит имунитет.

Как се дава сироп на деца

От каква възраст е разрешен Изопринозин? В зависимост от формата възрастовите критерии се различават. Така сиропът е разрешен от 1 г., ако теглото е над 10 кг. Таблетираната форма се дава от 3 г. и над 15 кг.

Определяне на дозата при деца

Производителят дава два критерия като долна граница – години и тегло.

В диапазона 3-11 г. максималното е 50 мг/1 кг, без да се смята тежестта на инфектирането.

Напр. 3-годишно, 20 кг, ще приема 1000 мг/дн., което идва от 20 кг Х 50 мг = 1000.

При бременност, кърмене и др.

Не се прилага, защото няма достоверни данни за безопасността.

Видове Изопринозин и цена

Изопринозин сироп 50 мг/мл, флакон от 150 мл на с-ст 27.95 лв. Това е сравнително нова форма на Изопринозин, предназначена специално за прием от деца. По-точно го внасят едва през последните по-малко от 10 години.

Изопринозин 500, таблетки по 50 бройки в кутия, с-ст 35.04 лв.

Противопоказания

 • Склонност към подагра;
 • Камъни в бъбреците;
 • Склонност към аритмия;
 • Хрон. Бъбречна недостат. при дете;
 • Тегло на пациента под допустимата граница.

Странични ефекти

Главният е повишаване на нивото на пикочна к-на. Но показателите се нормализират за няколко дни след лечението.

 • Физическо състояние – повишена умора и слабост;
 • Кожа – обриви, сърбежи;
 • Храносмил. – повръщане, болеви усещания в стомах, диария или запек;
 • Нервна с-ма – сънливост, нарушен режим на бодърстване, слаб световъртеж, главоболие;
 • Емоции – нервозност;
 • Пикочна с-ма – полиурия;

Имунитет реакции – хиперчувствителност, уртикария, лющене на кожата.

Неподходящи съчетания

Изопринозин не се взема заедно с:

 • Имунни супресори – ще се блокират взаимно;
 • Диуретици и др., влияещи върху нивото на урея – Изопринозин го повишава.

Мнения за ИзопринозинИзопринозин при молуск

Около 60-70% от отзивите в интернет са положителни и свидетелстват за реален терапевтичен ефект. Посочват се случаи на премахнати брадавици, които по-рано са рецидивирали. Жени казват, че лекарството ефективно е потиснало цитомегаловируса, което им е позволило да забременеят и да износят плода.

Най-много положителни свидетелства има за Инопринозин при ОРВИ и грип. Потребители казват, че лекарството е попречило на заболяването да се разгърне.

Отзивите за папилома вируса относително са повече отрицателни. Вирусът се е завръщал след лечението. Но това положение е очаквано, този вирус не напуска тялото до смъртта.

Изопринозин за деца – отзиви

По отношение на най-малките негативните и положителни мнения са общо взето поравно.

Положителните идват от случаи на цитомегаловирусни инфекции, херпесен конюнктивит и ОРВИ. В тези случаи лекарството бързо нормализирало състоянието. Родителите отбелязват, че най-висока ефикасност има при ларинго-трахеити, където Изопринозин купира стенозата и отока и не дава на простудата, ОРВИ или грипа да се развият в ларингит или трахеит.

Отрицателните отзиви са относно цената, неудобната форма и размера на таблетките, които трудно се делят наполовина.

Друга част от негативните мнения са от случаи, при които детето се е влошило след курса на терапия. Принципно все по-често децата прекарват някога безобидните простудни инфекции и ОРВИ тежко и мъчително, а понякога им остават дистрофични изменения в черния дроб.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
 • Анжела: Поразена съм, че Изопринозин се справи с температурата за един ден, а до пет детето беше напълно здраво. Тя е на пет и е само 17 кг, защото използвахме сироп;
 • Елена: Пихме Изопринозин за варицела. Синът ми я домъкна от градината. Взехме антихистамини и горихме обривите. Не знам от какво, но всичко мина леко;
 • Галина: Не искам да давам антибиотици, затова при грип направо започвам с Изопринозин. Оздравява бързо;
 • Виктория: Почнахме приема заради имунитета, а ни изненада приятно, че изчезнаха брадавичките;
 • Марина: Не съм във възторг. Изопринозин не помогна нито на дъщерята, нито на мен. Грипът се усложни и минахме на тежки антибиотици.

Отзиви на лекари

Специалистите също се изказват нееднозначно. Отрицателните отзиви идват от факта, че ефикасността на Изопринозин не е потвърдена в организирани клинични изследвания с последваща статистическа обработка на данните. Затова лекарите, които държат на доказателствата, априори приемат препарата за такъв с недоказана ефикасност.

Практиците, които се изказват от лични наблюдения от практиката си, оставят преимуществено положителни мнения. Повечето отбелязват обективно, че лекарството е ефикасно, но не бива да се гледа на него като на панацея.

Много коментари и отзиви на ползватели откриваме ТУК: Мнения за Изопринозин. 

Аналози на Изопринозин

Други наименования с инозин пранобекс:

 • Изоприн саше 500 и 1000 мг, прах за перорален р-р, съответно 13.71 и 23.82 лв;
 • Изоприн сироп, 27.94лв;
 • Изорекс разтвор 120 и 240 мл, цена съответно 22.37 и 35.78 лв;
 • Изорекс таблетки 500, различни кутии.

Заместители на Изопринозин

Препарати с противовирусна и имуностимулираща ефикасност:

Противовирусни лекарства

 • Ацикловир (Ацик, Ацикловир, Зовиракс) – предзначени за вир. инфекции, развити при отслабена имунна с-ма. Има и форма за накапване в очи и крем за локално приложение. Действието ТУК: Какво лекува ацикловир? ;
 • Валацикловир (Валтрекс) – работи главно против херпесни вироси и цитомегаловирус, на таблетки;
 • Ламивудин (Епивир и Ламивудин) – противовирусно спрямо хепатит В;
 • Занамивир (Реленца дискхалер) – за инхалации при грипна вирусна инфекция;
 • Римантадин (Ремантадин) – срещу различни вируси на грипа тип А. Действието ТУК: Схема на прием и мнения за Ремантадин.;
 • Оселтамивир (Тамифлу) – ефикасен срещу вирус на грипа, при пандемии.

Имуностимулатори и растителни препарати

 • Инфлуцид – хомеопатична комбинация за смучене, изписва се при простуди и грип с неочакван старт и бързо разгръщане. Действието и показанията ТУК!
 • Респивакс – имуностимулатор, ефективен към множество бактериални видове. Повишава естествената защита на тялото. Как работи и кога се изписва ТУК!
 • Умкалор – растително средство при кашляне и простуди;
 • Бронхо – Ваксом – лиофилизирани части от бактерии, които не разболяват, но провокират имунитета да изработи антитела. Този механизъм сме обяснили ТУК!
 • Биозин – съчетава инозитол, лактоферин, ехинацея, коластра и др. с антибактериално, антивирусно, пробиотично и антиоксидантно действие;
 • Есберитокс – растителен имунен  стимулатор, разчитащ на диво индиго, ехинацея, и западна туя. Укрепва имунитета специално срещу нападатели на горната зона на дихателния тракт. Особеностите на Есберитокс сме дали ТУК!

Във видеото се разказва повече за папилома- вирусната инфекция, която създава проблеми на толкова много хора:

Заповядайте, присъединете се към пациенти от десетки страни,
които оставят коментари за Изопринозин.
Споделете опита си в коментарите.

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

Инфлуцид - таблетки, мнения, за деца

Инфлуцид при грипни състояния. Как работи и какво да очакваме от него. Доза по диагнози

♠ Какво лекува ♠ Как се приема ♠ Инфлуцид при хрема ♠ При варицела ♠ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *