Персийска котка: Цена, отглеждане и развъдници. Характер и видове

Персийката – интелигентният аристократичен домошар, цена и развъдници. Селектираната персийка: видове и характер.

Още в текста: Специфичното “личице” на любимеца. Компаньонката с благия характер. Елитни грижи за елитната порода. Висококачественото меню. “Слабите” места на пухчо със сплесканата муцунка. Любовният романс с персийката трае 20 години. Развъдниците у нас – цени.

Що за котка е персийката?

Персийската котка изпреварва по рейтинг за популярност и предпочитания днес в цял свят другите домашни породи. Причините? Обичат персийката не само заради пухкавото й кожухче и големите миловидни очи, а най-вече защото е миролюбива, любвеобилна. Тя дарява дома със спокойствие и чар.

Специалистите я определят като аристократка, която по безпрецедентен начин обединява в себе си неповторим външен вид, интелект и изискано поведение с невероятна привързаност и любов към стопанина си. Ако искаме да превърнем тази оригинална и ласкава красота в наш домашен любимец, ще трябва да я обгърнем със специални грижи и внимание. Изискват ги някои физиологични специфики на персийката. Те започват с красивите й и оригинално разположени очи и носле, свързани са с особеността на челюстите й и не приключват с всекидневното разресване на дълговлакнестата й копринено мека козина.

Откъде идва днешната персийка

11-персийска коткаРазлични версии има за произхода на персийските котки. Едната се свързва с името на италианския аристократ Пиетро делла Вале. Именно след неговите пътешествия из Турция и Персия през 17 век в Италия се появили няколко двойки от необичайните за онези европейци дълговлакнести малки мяукащи зверчета. Историята продължава във Франция, благодарение на учения Никол-Клод Фарби, поддържащ връзка с Делла Вале. Тук се добавя и турската ангорка.

Френската аристокрация, включително и кардинал Ришельо, луднала по разкошните пухкави мъркащи четириноги красавци. При подобно покровителство няма как източните котки да не се превърнат в елитна порода. Манията била белязана със знака на престижа. Според страната, от която били внасяни четириногите любимци с дълъг копринен косъм и големи очи, в онези времена персийките били наричани турски, азиатски, руски, китайски, дори френски котки.

Друга история сочи Русия за родина на днешната фаворитка. Според нейните поддръжници, големият пухкав кожух бил обусловен от суровите и дълги сибирски зими. От Русия тези прекрасни зверчета попаднали на Изток и едва след това от там – в Европа, през 17 век.

Родословни разклонения

Два основни вида дълговлакнести котки, известни днес с името персийка, са описани в научната литература на 18 век. Първият: леки и изящни котки с клиновидна глава и остри уши, с тънка и мека козина. Вторият: по-масивни и късокраки са те, с кръгли глави, с дълга и плътно кожухче.

След като тази нова порода попада в Англия, британските фелинолози я разделят на две на базата на двата вида дълговлакнеста козина. Едната се свързва с турската ангорка, другата – първоначално наречена френска, след това става известна като персийска котка. Огромният интерес към втория вид дългокосмести пухкавелковци води до официална регистрация на персийките. Годината е 1887. Така те, първи сред другите домашни котки, се сдобили с официален статус.

Американските селекционери започват да видоизменят класическата британска външност на котката в края на ХІХ век, когато персийките попадат в САЩ. И след доста ползотворни усилия те успяват да създадат т. н. „екстремален“ вид. Муцунката на котката придобива познатата ни днес необичаен израз – максимално скъсено носле, надвиснало чело, силно изразени гънки от ъглите на очите до устата, раздалечени очи.

Този външен вид веднага привлякъл ценителите на котки. Но „създателите” на странните красавци трябвало да признаят, че са ги натоварили с доста здравословни проблеми. Впоследствие селекционерите успели да намалят негативните резултати от своите експерименти. Днес точно тези екстремални персийки са много популярни не само в САЩ. Нещо повече, собствениците им ги смятат за истинските представители на породата. Тази несправедливост компенсират любителите на класическия вид персийски котки, чиито клубове никак не са малко в цял свят. Всъщност, персийката, която живее днес по света – без значение от кой тип, е плод изцяло на селекция.

Персийката: Определящи качества

“Фигурин

09-персийска коткаПерсийската котка притежава уникални черти, които не се срещат при нито една друга порода домашни мяукащи любимци. Ето най-определящите я качества:

 • Персийката е изключителен домошар. Няма нужда от разходки навън. Представителите на тази порода отдавна са изгубили способността си да ловуват – те нито са добри спринтьори, нито скачачи.
 • От всичко най-много обичат да се излежават. Ниската им подвижност не бива да се свързва с физически недъг.
 • Тези котки нямат нужда от големи пространства. Те са спокойни и внушават спокойствие и на стопаните си. Не се мотаят в краката им, нито пък ще дръзнат да скъсат завесите или тапицерията на мебелите в дома.
 • Тези така наречени „диванни“ котки не обичат самотата и лесно е привързват. Предпочитат да се гушкат в постелите на домакините си.
И още 5 важни характеристики:
 1. Сговорчиви и добронамерени са. Ето защо се привързват към цялото домочадие, а и са безопасни дори за най-малките деца. Намират общ език и мирно съжителстват с други домашни питомци.
 2. Персийските котки имат висок интелект – смятат почитателите на тази домошари. Лесно се дресират и могат да изпълняват прости команди.
 3. Не досаждат с мяукане, дори когато имат някакъв проблем. Привличат вниманието на стопаните си като застават пред тях и ги фиксират с големите си очи.
 4. Не обичат да ги насилват за каквото и да е било. Ако се опитвате да го правите – дори само да ги вземете и гушнете – те задълго ще демонстрират обида.
 5. 9. Персийките са извънредно лакоми. Внимание! Тази им склонност може да доведе до затлъстяването им (и без това не се движат много-много). Нужен им е строг хранителен режим, за да избегнат здравословни неразположения.

Как изглежда персийската котка

05-персийска коткаТози домашен любимец е доста едър. Тялото му е обемно и мускулесто. Вратът е къс, но също с много развита мускулатура. Плещите и гърдите са плътни и силни.. Теглото му варира от 3 и половина килограма до 7. Всяка една част от масивното му и дори тромаво тяло е белязано с уникалност.

 • Главата. Тя е голяма, с изпъкнал куполовиден череп. Скулите са здрави, бузите – дебели и кръгли.
 • Носът. Широк и къс, сякаш е потънал навътре (пекинезите имат подобно носле), често е и чип. Муцунката е кръгла и широка. Челюстите са добре развити, но брадичката е дребна и слаба.
 • Очите. Големи и кръгли. Широко отворени и раздалечени. Изглеждат ту учудени, ту тъжни. Цветът на очите е свързан с окраската на персийците. Те са със зелен оттенък при чинчилите, сребърните или златистите. Много ценни са котките с бяла козина и гълъбови очи. Белите персийки може да имат две различни по цвят очи: едното гълъбово, другото – оранжево. Оранжев или меден цвят имат очите на персийци с всеки друг цвят на козината.
 • Ушите. Те са сравнително малки със закръглени крайчета и раздалечени. Ушната раковина е добре покрита с пух.
Телосложение:
 1. Краката. Къси и силни са те, с развити мускули.
 2. Лапите. Те също са силни, широки и закръглени. Между пръстите има дълги влакна.
 3. Опашката. Тя е пропорционална на тялото, тоест, къса и дебела, окръглена накрая.
Още 2 характеристики
 • Козината. Тънка, мека, сякаш копринена и в същото време – гъста, е козината на персийските котки – повече наподобява пух отколкото вълна. Дължината на косъма по тялото достига до 10 см, а около врата образува 20-сантиметров шал – нещо като грива на лъв.
 • Обагреност. Според стандарта на породата са допустими всякакви разцветки персийски котки. От изцяло бяло до плътно черно. Биват сиви (опушени), сребристи, рижави, златни, шоколадови, кремави, дори виолетови. Освен това – тигрови, петнисти, а също – двуцветни.

Видове: Три вида персийки

Според формата на нослето, персийските котки се делят на:

 1. Екстремален вид – техният нос е малък, но чип (напомня носа на пекинезите) и е разположен на нивото на горния клепач на очите. Муцунката е силно сплескана. Челото е изпъкнало, челюстта е деформирана. Американски котки е другото име на тези персийки.
 2. Класически вид – носът им е дълъг и вирнат. Муцунката е малко сплескана. Този класически тип персийци се развъждат главно в Европа и все по-често го наричат европейски.
 3. Съвременен вид – той е хибрид между класическия и екстремния тип. Долната част на нослето е на нивото на долния клепач на големите и кръгли очи на персийката. Така муцунката на домашния любимец изглежда ту тъжна, ту весла и закачлива, ту сърдита, ту високомерна.

Характер на персийката

Тези изключителни домошари имат психическата нагласа да носят радост и удоволствие на своите стопани. Те са удивително спокойни, уравновесени и дружелюбни. Тъй като са много привързани към човека, те му прощават всичко. Не са злопаметни. Персийката не обича да я държат на ръце, да я мачкат и глезят по обичайни за другите породи начини. Затова тя не бива да се насилва. Възможно е, след като свикне с даден човек, сама да го потърси за нежности.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Те дори не мяукат. Привличат вниманието на хората с поглед. Въпреки че са известни с прословутата си леност – могат да лежат на едно и също любимо място с часове, – те могат да бъдат извадени от тяхната пасивност със специални игри: с топка или с изкуствена мишка. Но пък няма как да бъдат изкушени да напуснат уютното си домашно гнездо и да се разходят навън. Това не е за тях. Но пък обичат да седят зад прозореца и да наблюдават външния свят.

Персийските котки са дружелюбни и към други домашни любимци. Не са ревниви, а по-скоро – снизходителни. Няма да посегнат на свободно разхождащия се извън клетката си папагал. В безопасност с тях са и малките деца и бебетата. Персийката е подходяща компания както за самотници, така и за многобройни семейства. Но в голяма компания винаги си избира един-единствен фаворит.

Персийката майка е изключително загрижена към малките си. Не е агресивна, ако някой иска да им се порадва, докато са бебета. Все пак женската домошарка е по-своенравна от самеца. Мъжкарят е по-спокоен и много галантен кавалер. Не капризничи, а се примирява, като се оттегля без бой на някое свое любимо място.

Вижте и това, преди да продължите надолу с материала за персийската котка:

Померан: Цена и отглеждане, обяви + подаряване. Как да го изберем?

Отглеждане. Как да я възпитаваме?

При възпитанието на тези необичайни пухкави създания, следва да се съобразяваме с тяхната интелигентност и лесна ранимост. Чувствителните любимци изискват търпение и любов. Те не са агресивни и не понасят чуждата агресивност. Не са по вкуса им крясъци, викове и големи шумове. Не бива да ги вдигаме и носим за пухкавите им „гриви“. Лапите им винаги трябва да имат опора.

Интелигентните персийци лесно се поддават на дресировка. Още докато е малко, котето следва да научи някои наши забрани. Те трябва да се произнасят категорично – например: „Не!“ „Пфу!“, като в началото придружаваме звуците с плясък на ръце. Котките не бива да се ритат или удрят. Достатъчно е да ги напръскаме с вода или да ги замерим с вестник. Но пък трябва и да се поощряват. Те обичат да им се говори – така по интонацията ни ще се ориентират в нашите чувства и намерения. Те страдат, дори се депресират, ако се почувстват изоставени и самотни.

Евелина Лютова

И нещо много важно за този чаровен „трътльо“: Да не пропускаме да играем с него!

Грижи за елитната персийка

Елитната порода на персийската котка изисква и елитни грижи. За да бъде нашият специален любимец красив и здрав, ще трябва да му осигурим изключително внимание, балансирано хранене и добър ветеринар. Едва ли има друга порода котки, която да е толкова зависима от човека.

10-персийска коткаТъй като персийката обича комфорта и уюта, ще трябва да й изберем подходящо спално местенце в нашия дом. То може да е специална къщичка или голяма пухкава възглавница, а може да е и някой свободен фотьойл или мек стол. Трябва да се съобразим бъдещият дом на питомеца ни да не е на течение, за да избегнем евентуални простудни заболявания. Пухкавата и плътна козинка предпазва персийката както от студ, така и горещини, но не и от ветровити места.

Още нещо за тяхното обиталище: от самото начало трябва да им се осигури и специално съоръжение за точене на нокти. Продават се или пък можем сами да изобретим. Но на малките котенца се показва какво да правят със своя „маникюр“.

Същото се отнася и за котешката тоалетна. Персийките – както всички котки – са много чистоплътни, ще се постараят да заровят нечистотиите си. Важно е да създадем съответните за техния тоалет условия.

Следва да се снабдим и с подходяща по размер и функции чанта кош за пренасяне на любимеца ни – до ветеринаря, на вилата, на изложба или където и да е било другаде.

Грижата за пухкавия кожух на персийката е истинско изкуство. За тази гордост на елитната порода – плътната дългокосместа копринена като усещане козина, ще са нужни и специални инструменти. Всекидневното разчесване на гривата и на цялото тяло няма да мине без рядък гребен със закръглени зъбци, четка от истинска четина и обикновена ножица за подстригване. Не се ли разресва всеки ден пухкавата и плътна козина на персийката, тя образува кичета и тогава трябва да играе ножицата.

08-персийска коткаОпашката не се нуждае от разресване. Къпането също помага за здравината на козината, но за тази процедура мненията са коренно противоположни. Едни стопани на специалната котка рядко използват водните процедури, други правят точно обратното. Препоръките на специалистите са: на основата на личния опит, по системата „проба – грешка“, да се избере най-полезното за питомника. Груминг пудрата може да се използва профилактично за поддръжка на пухкавия кожух на персийката.

Очите на персийската котка имат нужда от специално внимание. Те трябва да се почистват всеки ден с мека памчуна кърпа, напоена с дестилирана вода или с предписани от ветеринар капки. Да не се използват памук и мокри кърпички!

Носът и ушите се почистват по стандартния за всички породи котки начини.

Персийките се къпят в топла вода със специален шампоан. Внимава се да не се мокри главата – за всеки случай в очите се капват няколко специални капки, а ушите да затапват с памук.

Режимът на хранене

07-персийска коткаЕлитната порода на персийката изисква висококачествено меню. Известна е максимата: доброто здраве може да бъде постигнато само чрез готови храни с изключителни стойности. Храненето следва да е балансирано и добре разпределено в рамките на денонощието.

Порасналата котка трябва да се храни 2-3 пъти на ден. И в никакъв случай да не се прехранва, тъй като малко подвижната персийка е склонна към затлъстяване. При натуралното и домашно приготвеното меню трябва да преобладават белтъчините – например: морска риба, яйца, нискомаслени млечни продукти.

Препоръчителни са зеленчукови и зърнени каши, в които може да се добавят късчета риба или сирене. Но всичко това е доста трудно за стопаните на персийката, но на какво ли не е готова любовта към домашния любимец! Още нещо: в никакъв случай пухкавият ленивец не бива да се храни с това, което яде стопанинът му.

Захарта, солта и подправките са бич за котешкото храносмилане. Котешката порция следва да се обогатява и с витамини – независимо какъв тип хранене е избрано. Изключително полезни са екстрактите от морски водорасли и калцият. И не бива да се забравя: този чистник – персийката, се нуждае от винаги чисти съдинки и чиста вода!

Здравето и заболяванията

Не може да се твърди, че персийките са болнави котки, но може да се каже, че имат крехко здраве. Те генетично са предразположени към няколко заболявания.

Атрофия на очната ретина.

Започва в ранна възраст и може да завърши със слепота. Очите следва редовно да е почистват, за да се предотврати сълзенето. По-малката беда е обилното сълзене, заради почти изцяло прекъснатите слъзни канали. По тази причина котките винаги изглеждат заплакани. Затова очите и муцунката им се нуждаят от ежедневна хигиена.

Бъбречна поликистоза.

Ако навреме не се обърне внимание на симптомите – загуба на апетит, апатия, често уриниране – може да се стигне до бъбречна недостатъчност и до ранна смърт.

Хипертрофна кардиомиопатия.

Изявява се в сърцебиене и чести припадъци. Но трудно се открива, за да се вземат навременни мерки. Изходът обикновено е летален. По-често страдат котараците.

Още два тънки момента
 • Зъбите са другото слабо място на персийките. Ако не се обърне внимание на променения цвят на емайла и на лошия дъх, може да се възпалят венците и зъбите да опадат.
 • И кожните заболявания не са рядкост. Дългият и пухкав кожух – колкото е приятен за гушкане, толкова е рисков за персийката. Рецептата е известна: висока хигиена чрез всекидневно разресване и редовно къпане.

Особености на породата

04-персийска коткаКогато са будни, повечето персийки не мяукат, но когато спят, почти всички сумтят или хъркат! Причината е в скъсената носова преградка. Няма как този генетичен дефект да се поправи. Тук отново на помощ идва голямата любов към чаровния домошар.
Когато се мият, чистниците поглъщат доста козина и тя образува големи космени топки в стомаха им. За да се избавят от тях, на котките е редно да се дават специални таблетки или паста.

Персийките са дълголетници

Генетиката може да бъде победена със загриженост и любов. Такъв е изводът от връзката персийка – човек. Котките от тази елитна порода живеят средно 15 – 17 години. Подходящите грижи, навременните ваксинации и професионалната ветеринарна помощ осигуряват на много от пухкавите любимци с чудновати личица щастлив живот до 20 години.

Как да изберем котенце

05-персийска коткаПоне на 2 месеца следва е котенцето, ако решим да се посветим на персийка. Така то ще понесе по-безболезнено откъсването от майка си. Независимо откъде избираме коте – от развъдник, по обяви или от познати, трябва да внимаваме ето за какво:

 • очите и ушичките трябва да са чисти,
 • коремчето да е меко,
 • козинката около аналното отверстие да е суха,
 • по телцето да няма следи от разчесване и плешивина,
 • да няма лош дъх.

Ако смятаме да отгледаме персийка за изложби, трябва да избираме котенце на 3-4 месеца. На тази възраст по-добре се открояват качествата на породата. Най-добре ще е да чуем мнението на експерта за нашия избраник. И още: Да внимаваме има ли котенцето паспорт за имунизация. А и паспорт за доказано родословие.

Развъдници за персийски котета у нас

Оказва се, че и у нас удивителната муцунка и пухкавкото кожухче на персийската котка има изключително много почитатели. Тези интелигентни домашни кротушки са търсени не само за семейни компаньони. Но и за първенци по изложби и специализирани котешки изложения.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

03-персийска коткаНе са малко развъдниците за котки с профил „Персийски“ със знак БГ. Повечето са лицензирани и членуват в Националната федерация на фелинолозите.

 • Специализиран за персийки е Fire Pearl cattery – развъдникът е в София: 0876 393 395; misho@firepearlcattery.com.
 • Развъдник има и в Радомир: felinology@gmail.com.
 • Варненският развъдник уточнява, че прави доставки в цялата страна: +359-895-631969, radocats@gmail.com.
 • Още координати за пухкавите оригинални котета от развъдник: e-mail: asaliciaas@gmail.com; 0898401542; 09898401542.
 • Специализирани са сайтовете: http://asaliciaas.wix.com/ablika;
 • http://anima.bg/razwydnici;
 • http://www.zooobiavi.com/index.php?m=956&lang=1.
 • Още една интернет страница е на разположение на феновете на персийките: http://gerdiacats.alle.bg; има и телефон: 0878463360, този развъдник е ситуиран в Бургас.
Доста развъдници разчитат на своите фейсбук страници. Ето някои от тях:
 1. „Развъдник на персийски котки – Лъки“;
 2. „Персийски котки – сребърна чинчила“, тел. 088 505 0705;
 3. Лицензиран развъдник за котки Ablika`s Pearsy;
 4. slaveyko.nikolov – от официалния сайт „BG Nachtigall“; посочва скайпа и телефона си: +359 878 722 516.

Цена. Колко струва персийска котка?

02-персийска котка

Какво трябва да знаем за цените? От какво зависят те?
Ако става дума просто за домашен любимец, който да топли душата и да радва очите, ще търсим персийка, чиято не особено висока цена се определя от:

 1. Качеството на козината и окраската й – най-скъпи са белите персийки.
 2. Мъжките се предпочитат за домашни компаньони.

Когато ще избираме бъдещ състезател, високите цени ще са според:

 • Рейтинга на питомника.
 • Нивото на изложбените успехи на родителите,
 • Съответствията на котенцето със стандартите на породата – паспорти.
 • Женските са много по-търсени.

От обявите в интернет разбираме, че цената на персийката варира между 80 и 800 лв. По-евтините, явно са без доказано родословие. Някои дори се подаряват. Те са, както пише в някои сайтове, „за радост на баби и внучета“. Цената на котета с паспорти, от така наречения шоу клас, стига до 800 лв. С доказано родословие някои котета се продават и за 400 лв. Има и екстремали с пълен набор паспорти за 500 лв., например. Продават се котенца на 45 дни, на месец или на два – и от двата пола.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Кое е правилното профилактично пръскане на домати и краставици.

Профилактично пръскане на домати и краставици. Схема. Кабрио ТОП и др.

Кое е правилното профилактично пръскане на домати и краставици. Коя схема е добра? Как се …

Едно мнение

 1. Мима Тенчева

  Персийската чинчила е най- прекрасната котка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *