Болкоуспокояващо при плексит на плешката, пластири, крем и лекарства. Как да изберем?

Как правилно да изберем доброто болкоуспокояващо при плексит? Кои пластири за плексит на плешката са хубави? Кои лекарства? Кой крем? Хомеопатия, Диклоневровит и др. хапчета.

Когато се възпали нервният възел на плешката и се наруши функционирането на крайник, очевидно се касае за болезнения плексит. Симптомите и лечението на заболяването са в зависимост от състоянието на болния и спецификата на патологичния процес. Тази болест тормози и възрастни – и деца. Пораженията могат да са много тежки.

Какво е плексит?

Какво всъщност е плексит? Плексит на плешката е болест на горните крайници, провокирана от възпаление на локалния нервен сплит. Заболяването започва в тази ръка, която по-често понася физически натоварвания. Неглижирането на проблема и отлагането на едно адекватно лечение води до ограничаване физическите възможности на човека, до неспособност да се води пълноценен живот и да се изпълняват професионалните задължения. В по-късните стадии заболяването може да премине в парализа на крайника.

Причини за плексит

Ето в какви случаи най-често е възможно да се получи плексит или плексопатия (плексопатия е общо название на патологията, при което не е задължително да има възпалителен процес – например при перинатална травма):

 • Травма. Посттравматичният плексит е най-честата причина за възникването на споменатото разстройство. Тук може да се говори за удар, нараняване, но също и изкълчване. Последното е доста любопитно и всъщност дори по-опасно от счупванията. При счупването се нарушава целостта на една кост; при изкълчване или навяхване крайникът физически се удължава, което причинява разтягане на нервите; следва ответна реакция от тяхна страна и състоянието е доста болезнено;
 • Инфекциозни заболявания. Касае се за болести като сифилис, хламидиаза, туберкулоза, ангини или стрептококови инфекции, Лаймска болест и др.
 • Алергично-инфекциозни, свързани с имунна атака върху нервите. Този вид плексити могат да се развият като постинжекционно усложнение;
 • При компресия или притискане на нервния сплит от тумор, хематом или костни фрагменти при счупвания;
 • От нарушена обмяна на веществата поради ендокринни заболявания – подагра, диабет;
 • Токсични поражения – от олово, арсеник, при хроничен алкохолизъм;

Отделно си струва да се разглеждат често срещаните плексопатии, свързани с усложнения от гръбначна остеохондроза в съответна зона – например шийната.

симптоми на плексит на плешката, болки
Болката е редовният симптом при плексит

Добре е да се помни, че коментираният плексит протича винаги в два стадия: невралгичен, при който е възможно пълно възстановяване на функциите, и паралитичен – когато са протекли необратими процеси и нервите са атрофирани.

Разновидности

Има няколко разновидности на патологията. В зависимост от локализацията на възпалителния процес говорим за:

 • Шиен плексит: проявява се с разнообразни симптоми и се определя като следствие от притискане на нерви.
 • Плексит на рамото, на плешката: разпространява се по целия крайник и сериозно затруднява двигателната активност.
 • Плексит на кръста и на гърба. Отразява се на функциите не само на горния, но и на долните крайници.

В зависимост от разпространението на патологията пораженията могат да са едностранни или двустранни. Ако пък анализираме тежестта на възпалението – можем да говорим за частичен или тоталин плексит (брахиоплексит).

Ръководейки се от причините за плексита, бихме могли да го определим например като посттравматичен, инфекциозен, токсичен, компресионен и т.н.

Още в текста: Видове болкоуспокояващо при плексит. Как се оправя плексит на плешката и на гърба? Камфор салициликум, хомеопатия и пластири при болка. Упражнения

Шиен плексит

Шийният плексит се проявява чрез следните симптоми: невралгия в тила, болки при палпация в зоната на гръдно-ключичната мускулатура. Появява се нарушена чувствителност в долната и страничната част на лицето, в ушната мида.

“Фигурин

Понякога изброените зони са болезнени и без палпация. Особено чувствителни места са зоните над и под ключицата, над лопатката, в горната и страничната част на рамото.

болки в рамото и плексит на плешката
При болка в рамото или плешката – бързо на лекар!

Отличителна черта на поразения шиечен сплит е дразнението на диафрагмения нерв – наблюдава се хълцане, задух, слабост при опити за изкашляне. Причина за това са нарушените функции на диафрагмата.

Плексит на рамото, на плешката; брахиален

Понякога се говори за плексит на раменната става, но това е неточно. Става дума за патология на сложна мрежа от нерви, които са разположени надолу от шийната зона към рамото, ръката и пръстите. Това сложно устройство дава доста богата картина на болестната симптоматика, тъй като се касае за повече нерви и разнообразни функции. Ето какви варианти са възможни при плексит на рамото:

 • Пълен или тотален: цялата ръкта е парализирана; не се повдига, пръстите не се огъват, липсват рефлекси;
 • Плексит на горната част на нервния сплит: горната част на ръката е обездвижена, пациентът не може да си повдигне ръката, но китката и пръстите не са засегнати;
 • Нарушени функции на долния сектор от нерви: пациентът губи малката моторика, появява се парализа на китката и пръстите с атрофия на мускулите в зоната на китката.

Освен тези поражения може да се проявят и по-слаби симптоми в зависимост от това кои нерви от сплетението са възпалени.

Плексит на кръста и на гърба
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

При този вид плексит симптомите са болка или загуба на чувствителност в бедрото или в седалището, нарушена функция на бедрото. Пациентът има трудности при ходене или при изправен стоеж.

Ако нарушението е в областта на кръста, болките са в поясната област, но могат да мигрират към тазовата област и крака.

Нервният сплит има важна роля в регулацията на тазовите органи. При тази разновидност на плексита е възможно да се получат неприятни симптоми на разстройство при уриниране и дефекация; не е изключено да се развие и импотентност при пациенти мъже.

Ако възпалителният процес се развива дълго време и липсва адекватно лечение, започва атрофия на мускулите в бедрото и седалището. Възникват и вегетативно-трофични разстройства: засегнатият крак може да започне да отича, променя се локалната му температура.

Симптоми

Споменахме, че заболяването има два стадия: неврологичен, когато се появяват болките, и паралитичен – той настъпва при липса на лечение в първата фаза и се характеризира с появата на атрофирали зони. Симптоматиката се проявява както в съответствие със стадия на конкретния случай, така и с локализацията на болестния проблем.

Болки в рамото

Болките в рамото са характерни за коментирания плексит, но не само. Възможни са и други заболявания, при които пациентът усеща болка: тя може да е постоянна и тъпа; остра и пронизваща, човъркаща, пулсираща. Задача на лекуващия е да постави точната диагноза и да назначи адекватно лечение. Възможно е да се касае за травма, за проблем на раменната става, за преумора от физическо натоварване и продължително изпълнение на еднотипни движения и пр. важен различителен белег на плексита е, че болките в рамото не зависят от движенията на ръката.

Други симптоми

Описани и изследвани са още симптоми, свързани с коментирания плексит:

 • Отслабване на рефлексите и възможността за нормално движение на засегнатия крайник;
 • Кожата на болната ръка е бледа; може да се развие оток, ръката да изстине, тъканта е напрегната. Това означава начало на атрофия на нервните окончания и мускулите;
 • Важен симптом за развиващ се плексит е влошеното състояние на ноктите – те са чупливи, появяват се петна, разслояват се;
 • Обикновените битови манипулации стават невъзможни за пациента: мускулите му са слаби, той не може да хваща и задържа в ръка предмети;
 • Неспецифичен симптом е влошаването на зрението, свиване на зеницата и спускане на клепача откъм засегнатата страна;
 • Нарушава се моториката на мускулите на китката, пациентът не може да сгъва и разгъва пръстите си;
 • При прогресия на болестта пациентът не е в състояние да овладее симптоми като хълцане, задух; усеща боцкане и схващане на засегнатия крайник;
 • При двустранно поражение болният е безпомощен и не може да се обслужва сам.

Диагностика

Първата работа на лекуващия е да изслуша оплакванията на пациента и да определи локализацията на възпалението. От това зависи колко правилно ще е назначеното лечение. Следва преглед с палпация на болния крайник, изследване на мускулната сила чрез електромиография, проверка за скоростта на нервните импулси чрез електроневрография.

изследвания при плексит на плешката ЯМР
Диагностицирането на плексит може да наложи специални изследвания

Най-разпространен диагностичен метод е рентгенографията. Често го използват и заради икономичния разход – но той не дава особено точни резултати. Точна информация може да се получи при ядрено-магнитен резонанс, който ще покаже пораженията на нервната, мускулната и съединителната тъкан.
Като допълнителна диагностика може да се назначи компютърна томография на ставите. Задължително е лабораторното изследване на кръв и урина – клиничен и биохимичен анализ. Ако се налага, пациентът ще бъде насочен към специалист – хирург, уролог, травматолог.

Евелина Лютова

Лечение на плексит, общи принципи

След диагностицирането на плексит следва съставянето на терапевтичен план. Класическото лечение се приема за основно при отстраняването на плекситните симптоми и се очаква да бъдат използвани следните групи лекарства:

Нестероидни противовъзпалителни – те овладяват възпалението, отока, облекчават болката. В ранните стадии на заболяването са достатъчни таблетките от тази група. В по-тежките случаи се налага инжекционната форма. Най-често се използват ибупрофен, волтарен, диклак. Добър вариант е комбинираното лечение, при което се използват и формите на тези лекарства за локално външно приложение.

Срещу болката помагат аналгетиците от типа на аналгин, дексалгин, кеторал.

Спазмите на мускулите налагат използването на спазмолитици – папаверин, спазмалгон, но-шпа. Най-добър резултат дава вътремускулната инжекционна форма.

Препоръчват се и инжекции с миорелаксанти, които нормализират мускулния тонус и усилват действието на спазмолитиците. Предпочитан продукт от този тип е мидокалм.

При инфекциозен плексит задължително се назначават антибиотици – амоксицилин, амоксиклав, аугментин.

Възстановяването на нервната и мускулната тъкан е невъзможно без достатъчно количество витамини от група В: тиамин, пиридоксин, цианкобаламин. Прилага се инжекционна форма, като един лечебен курс с витамини обикновено е 10 дни и всеки трябва да е в доза от 1 мл дневно.

Противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства

Изборът на един или друг медикамент при лечението на плексит зависи от преценката на лекуващия за състоянието на пациента, възрастта, както и прогресията на заболяването и проявената симптоматика. Препоръчваните лекарства трябва да се прилагат съобразно указанията, като се вземат предвид противопоказанията и страничните ефекти.

Диклофенак

Активна съставка на продукта е диклофенак натрий; препоръчва се при ревматоидни възпаления, скованост и болка с възпаление на стави и съединителна тъкан, при възпаления и отоци в следоперативна фаза. Медикаментът се предлага под формата на таблетки, капсули (дуо), ампули за инжекционно въвеждане, гел за локално външно приложение. Приемът на пероралните форми не се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт с вътрешни кръвоизливи.

Диклоневровит при плексит

Диклоневровит се изписва от лекарите при плексит като нестероидно противовъзпалително. То има всички характеристики на Диклак и Диклофенак, които са по-популярни и за тях има повече писано в интернет. Може да се каже, че са аналози. Целта на Диклоневровит при плексит е да спре възпалението и да благоприятства по-бързото оздравяване. То се явява средство за лечение от първа линия, тоест с него се започва. Мине ли възпалението, минава и болката и започват оздравителните процеси.

Дексофен

Продукт с активна съставка декскетопрофен; нестероидно противовъзпалително. Обезболява, помага при лека до умерена болка. Препоръчваните форми са таблетки, ампули с инжекционен разтвор, сашети. Пероралният прием е таблетка/саше от 25 мг през 8 часа; приемът за 24 часа е до 75 мг. Не се препоръчва за лечение надеца и подрастващи под 18 години. Вижте и ТОВА: Още за лекарството Дексофен!

Пироксикам

Капсули от 10 и 20 мг, гел и крем: тези са формите на продукта, който действа противовъзпалително, болкоуспокояващо и обезболяващо. Препоръчва се при различни форми на артрити, ставни болки, скованост и отоци. Действа симптоматично – т.е. облекчава неприятните състояния за времето на приложение. Пероралните форми не се препоръчват при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт с риск от кървене; при недостатъчност – сърдечна, бъбречна и чернодробна; при бременност и кърмене.

Нимезулид

Още един продукт от типа нестероидни противовъзпалителни; облекчава болки и възпаление, включително при коментирания плексит. Квалифициран е като средство за краткотрайно облекчаване. Не се прилага продължително заради натоварването на черния дроб с риск от нежелани странични ефекти в тази посока.

Нимезулид е активна съставка в множество медикаменти, търсени основно заради обезболяващия им ефект. Такива са аулин, нимезил, биолин, енетра, кокстрал (по medicine.bg).

Мовалис

Нестероидно противовъзпалително с активна съставка мелоксикам; прилага се перорално под формата на таблетки или инжекционно. Инжектирането е мускулно, изпълнява се от медицинско лице. Таблетките не се препоръчват за бременни и кърмачки, за деца и подрастващи под 16 години.

Невробекс

Невробекс е класическа комбинация от В-витамини: цианкобаламин, пиридоксин, тиамин. Помага при възпаления на нервната и мускулната тъкан; подобрява нервната проводимост. Съдейства за овладяване на болезнените симптоми при нервно-дегенеративни заболявания, при неврити от различно естество, полиневрити и пр. част от комплексна терапия при редица заболявания, включително плексит. Вижте и ТОВА: Плюсове и минуси на лекарството Невробекс.

Гелове и мазила

Тази група медикаменти е с доста широко приложение; дава по-осезаем и бърз резултат, ако използването на мазилата е съчетано с вътрешен прием на лекарства от същата група. При правилно прилагане подпомага овладяването на болка и възпаление, без да се натоварва стомашно-чревния тракт и без риск от странични ефекти от рода на вътрешно кървене.

Волтарен

Медикаментът е популярен с пероралната си форма – таблетки от 25 и 50 мг, но също като супозитории. Формата за локално външно приложение е гел. Съдържа диклофенак, допустимите апликации в проблемната зона са 3-4 пъти дневно. Продуктът не се препоръчва за деца под 14 години; при бременност – през последните три месеца.

лечение с физиотарапия на плексит на плешката, упражнения
За пълното излекуване е необходима физиотерапия
Магнезиево олио

Това е сравнително нов вариант за трансдермална терапия; използва се разтвор на магнезиев хлорид. Нанася се върху проблемна зона или определени точки от кожата; попълва магнезиевия дефицит в организма и оптимизира функциите на нервната и мускулната тъкан. Органичен продукт, чието приложение неутрализира болката и премахва схващанията и сковаността. Предлагат се също и аерозолни форми; магнезиевият хлорид може да бъде използван и като магнезиево мляко или гел. Вижте и ТОВА: Как да се лекуваме с магнезиево олио (магнезий гел)?

Добър вариант е да се вземе магнезий за пиене, който се предлага на ампули от сайта, към който даваме линк в това изречение. Той помага за по-бързото излекуване на плексита.

Тигрова мас

Ментол, камфор и евкалиптово масло: това са основните съставки на мазилото, известно още като тигрома мас/маз и виетнамско чудо. Разтривките с малки дози от този мехлем ускорявал локално кръвообращението и постигат обезболяващ ефект. Помага при невралгични болки, ревматоиди, артрит, при главоболие, схващания. Успокоява сърбежи след ухапвания от насекоми.

Камфор салициликум

Това мазило е продукт от листата на ветеринарните аптеки; предназначено е за лечение на заболявания по животни – при проблеми с млечните жлези. Българинът е открил, че може да му помогне при болки в мускулите и ставите, възпаления на нерви, схващания. Съветът за прилагането му при заболявания от рода на плексит е мястото най-напред да се разтрие на сухо, за да се затопли; след това се полага малко количество камфор салициликум, парче мек сух плат и стреч фолио. Оставя се така за цялата нощ. Има противовъзпалително и обезболяващо действие, подобрява подвижността на схванатия крайник.

Фастум гел

Фастум гел съдържа кетопрофен; нестероидно противовъзпалително с добър ефект. Овладява болката и подобрява подвижността при болки в кости, мускули и стави. Не трябва да се полага върху раздразнена или наранена кожа, както и в близост до очите или устата. Избягва се при деца и подрастващи; не се използва през трети триместър от бременността. Погледнете и ТУК: Фастум гел или Репарил. Кое е по-хубаво?

Троксевазин

Гелът облекчава състояния с оток и подуване. Благодарение на активния компонент троксерутин може да се подобри състоянието на малките кръвоносни съдове, да се ограничи пропускливостта им и да се овладее възпалението на прилежащите тъкани.

Рефригеран

Рефригеранс е още един ветеринарен продукт, прилаган от човека за облекчаване на болки в стави и суфожилия, в мускули, при артрити и плексит. Съдържа алуминиев ацетат, евкалиптово масло и екстракт от невен. Наутрализира болката, овладява възпалението. Апликациите се правят 2-3 пъти дневно. Още нещо интересно по темата ТУК: Лечение с Рефригеранс на хора. Вълшебното лекарство за животни.

Кортикостероиди

При тежки форми на заболяването се избира терапия с хормонални продукти – това са кортикостероидите. Те трябва да овладеят възпалителния процес в организма, който е причина за плексита. Кортикостероидното лечение се провежда под лекарски контрол – по схема, която предвижда ограничено във времето прилагане на лекарството или през определени интервали от време. Спазват се стриктно предписанията за дневни дози и продължителност, тъй като предозирането с кортикостероиди може да има сериозни странични ефекти.

Витамини

За подобряване храненето на нервните клетки и за възстановяване кръвообращението в болните крайници е добре да се приемат витамини от В-групата и ангиопротектори.

Упражнения при плексит на гърба, рамото или плешката.
Подходящата лечебна гимнастика връща подвижността на ръцете

Хомеопатия

Някои хомеопатични препарати помагат определено при проблеми с опорно-двигателния апарат, включително при коментирания плексит. Като лекарства с общо обезболяващо и противовъзпалително действие са сочени Рус токсикодендрон и  Бриония  алба. Консултацията с лекар хомеопат може детайлно да представи цялата симптоматика на конкретния случай и да се избере индивидуално продуктът, който би имал максимален положителен ефект. Така например посттравматичния плексит може да се повлияе от арника; при схващане добър вариант е   Sarcolactic acidum; при влошаване на времето често се обаждат хронични невралгични болки и тогава може да се разчита на Dulcamara, Phytolacca  и  Ruta  graveolens (d-rmario.com).

Пластири

Често прилагано средство за обезболяване при плексит са пластирите. Положителното при тях е локалното външно действие – не се приемат перорални таблетки или капсули и не се натоварват вътрешните органи. Пластирът всъщност е лепенка с достатъчно големи размери; по вътрешната й страна е нанесена композицията, обикновено от натурални съставки, която прониква през кожата и облекчава болката и сковаността. При избора на пластир трябва да се внимава какви са съставките на композицията, за да не се получи реакция на свръхчувствителност – ако пациентът има подобни проблеми.

Това средство е удобно, защото не изисква специални условия както е при компресите например. Пациентът е подвижен и състоянието му се подобрява чувствително за доста дълго време.

Лечебна гимнастика и упражнения


Специалните комплекси упражнения при плексит имат за цел да възстановят подвижността на горните крайници. Правят се, ако състоянието на пациента го позволява. Упражненията изглеждат елементарни за здравия човек, но не винаги са по силите на човека с плексит! Ето за какво става дума:

 • Прав стоеж с отпуснати надолу ръце. От тази позиция започваме бавно да извиваме ръцете назад и рамената едно към друго, така че “лопатките” на гърба да се приближат максимално. Бавно връщаме ръцете в изходна позиция. Започваме с 2-3 изпълнения и постепенно с времето увеличаваме броя им до 25-30.
 • Легнало положение; трябва да сме в позиция, която позволява да отпуснем встрани и надолу “плекситната” ръка. Започваме да полюляваме ръката напред-назад, както е отпусната. Целта е да постигнем по-голяма амплитуда; разбира се, това не става изведнъж, а при постепенно увеличаване на времето за изпълнение.

За любителите на йога също има подходящи упражнения, при които с усукване на гръбнака може да се постигне облекчение и в зоната на шията и рамото.

Физиотерапия и масаж

Важна роля в оздравителния процес при плексит играе физиотерапията. Използването й позволява бързо възстановяване на тъканите, овладяване на възпалението, тонизиране на мускулите, ремахване на усещането за болка.

Най-често се препоръчват процедури с ултразвук, интерферентен ток, парафинотерапия, студотерапия, електрофореза с подкожно въвеждане на медикаменти. Популярни са също лечението с лазер, калните апликации и лечението с морска луга.

Още информация и източници на английски: Болкоуспокояващи лекарства при плексит; * Пластири при плексит; * Крем за плексит и народни лекове.

Особено важна роля има масажът, тъй като помага да се отпуснат атрофираните мускули; ускорява се възстановяването на нормалните им функции. В зависимост от тежестта на състоянието на пациента могат да се назначат 10 до 25 процедури, които трябва да бъдат провеждани от опитен специалист.

Рецепти от народната медицина

Както при всяка болест, и в този случай не можем да минем без народната медицина. Има множество рецепти за приготвяне и използване на мазила, запарки за компреси и билкови настойки с обещание плекситът да бъде победен завинаги. И както обикновено – валидно е предупреждението да не правим нищо, преди да сме се посъветвали с лекар.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Все пак е добре да идем при специалиста с въпрос – дали ще ни помогнат следните рецепти:

 • Смесваме по 150 г мед, накълцан корен от хрян и листа от алое; заливаме сместа с половин литър водка и оставяме да престои три денонощия. Получената настойка се използва за разтривки – правят се три пъти дневно в продължение най-малко на 10 поредни дни.
 • Пресни върбови листа се намачкват и се смесват с мед в съотношение 1:2. получената маса се полага като компрес върху болното място и се привързва с памучен или ленен плат. Престоява два часа, след което мястото се измива с хладка вода. Операцията се изпълнява редовно в продължение на две седмици, веднъж на ден.
 • Ефективно средство е мехлемът от свинска мас и прополис в съотношение 10:1. прополисът трябва да се замрази във фризера, за да се счука много ситно. С този мехлеммажем болната ръка по три пъти дневно. Пет дни след началото се усеща подобрение. Лечението продължава и след това; един курс трябва да е най-малко от 10 дни.

Профилактика

Профилактиката е най-доброто лечение: две мнения по въпроса няма. За да намалим риска от страдания като плексит, трябва да внимаваме за килограмите си. навреме да лекуваме проблеми като ендокринни разстройства, възпалителни процеси и пр. добре е да спортуваме според възможностите си; да спим на ортопедичен матрак, да закаляваме тялото и духа си. важно е да поддържаме стабилна имунна система; да се храним балансирано, с прием на достатъчно богати на минерали, витамини и фибри храни.

Здравословният живот изисква балансирано редуване на работа и почивка; пребиваване на открито, повече движения и избягване на стреса; редовни посещения при лекаря за профилактични прегледи и пр.

Народна медицина и билки при плексит
Помагаме си и с народна медицина

Все неща, които знаем – но колко трудно ги спазваме? Спомняме си за тях едва когато ни заболи!

Прогноза на лечението

Ако сме потърили лечение навреме и ако  то е проведено адекватно – прогнозата е благоприятна. Ако обаче неглижираме проблема, излекуването е невъзможно и работата отива към инвалидизиране.

Веднъж излекуван – плекситът може да рецидивира. Затова е важно да се спазват мерките за профилактика. След оздравяването се спазва режим, избягват се физическите пренатоварвания. Не бива да се носят дрехи, които могат да причинят компресия на уязвимите нерви; да се избягват тежки раници  и продължително пребиваване в неподвижни пози, които провокират отоци и нови изпитания за нервите.

За Марта Савова

Прочети още

Заден ринит. Лечение на хронична задна хрема

Заден ринит. Лечение на хронична задна хрема при възрастни

Какво е заден ринит. Лечение при възрастни на хронична задна хрема. При деца. Инфлуназал или …

Едно мнение

 1. Преди години боледувах от плексит, но с някои корекции в хранене, навици, дори работното място, всичко приключи. До преди месец, когато отново почувствах онази досадна болка.
  Много се притеснявам и вече не знам какво да мисля. Не съ мсе върнала към старите навици или пък отново да съм напълняла. Има ли шанс реално завинаги да изчезне плексита или ще се връща по всяко време?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *