Апостол Карамитев и Маргарита Карамитева: Смърт и живот, съпруга, дъщеря, филми

♠ Нов поглед към смъртта на Апостол Карамитев ♠ Семейство, деца – съпруга, дъщеря и син ♠ Магда ♠ Бил ли е гей? 

Още в текста: ♠ Филми на Апостол Карамитев онлайн ♠ Апостол Карамитев и другите ♠ Погребение ♠ Филмография ♠ Награди

 • Дата на раждане: 17.10.1923
 • Дата на смъртта: 09.11.1973
 • Възраст (50)
 • Знак от зодиака: Везни
 • По източния хороскоп: Свиня
 • Ключова година: 1952

Апостол Карамитев — актьорът-любимец на социалистическа България. Той играе в най-големия театър – Народният, и се снима активно в прохождащото кино (във всеки втори филм, клюкарят го с доза завист).

Момчето от Бургас има атлетична фигура и южняшки вид: жив, темпераментен, с черни къдрави коси и впечатляваща с прекрасните си бели зъби усмивка.

Апостол Карамитев, актьор, кино, театър, филми

Играта му се отличава с романтична приповдигнатост и точно пресъздаване на образите. Киноизявите му повтарят първите стъпки и израстването на киното в следвоенна България – с неговите младежки опити, грешки и постижения.

Точно 50 години! Докъде ли би стигнал този талант на България, този всеобщ „любимец 13“, ако бе творил по-дълго?

Смъртта прекратява полета му. На 50 години Карамитев умира. В смъртта му има нещо свръхестествено. Тази загадъчност продължава да вълнува въображението и през 2019 г.

Загадъчната смърт на Апостол Карамитев

(ново виждане от 2019 г.)

В социалистическа България езотеричните понятия са непопулярни. Тогавашната материалистична ценностна система не ползва думите душа и карма. Отхвърля възможността човек да вижда какво му предстои.

Днес мнозина вярват във вечния живот на душата и в кармичното предопределение. От тази гледна точка вече се вижда как Карамитев е очаквал своята ранна смърт, знаел е за нея. Може би затова е работел като луд, осъзнавайки, че има едва 50-ина години на Земята.

През 1973 г. Апостол Карамитев умира от рак. Събитието се стоварва като от ясно небе, защото малцина са знаели за болестта на актьора.

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Последният режисьор, с който работи, Вили Цанков, разказва пред „Шоу“, че Апостол никога не разкрива диагнозата си. До последно твърди, че ходи в болница заради дископатия. Версията е рак на черния дроб, но според Цанков всичко започва от рак на уретера.

Цанков се прави, че не подозира за болестта, и предприема снимките на „Сватбите на Йоан Асен II“ с Карамитев в главната роля. Ролята се „доизиграва“ от Коста Цонев.

По-рано, през 1968 г., Апостол Карамитев преживява смъртта си предварително. Той се снима в „Бялата стая“, където влиза в кожата на разболял се от рак млад човек. Болестта идва внезапно и трагично, настоявайки за житейска равносметка.

Тази роля извежда Карамитев от по-ранното му характерно амплоа. Успехът е уникален. Ролята е в пъти над нивото на иначе емблематичния Любимец 13.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

„Бялата стая“ обрича на смърт своите създатели, пише slava.bg. За 6 месеца през 73 и 74 г. умират Карамитев, колегата му Нейчо Попов и накрая – режисьорът Методи Андонов. След няколко години  – и Григор Вачков. Все преждевременно и от болест.

Карамитев знае, че ще умре млад. Той го е казвал в прав текст многократно, но тогавашните разбирания са пречили да бъде разбран буквално.

Апостол Карамитев, актьор, кино, театър, филми

Прощаването…

За нас днес е по-видимо. „Не смятам да остарявам“, заявява перспективният актьор, цитиран от писателя Светослав Минков. Той е знаел, че завинаги ще остане млад и красив, и интересен. Искал го е – приемал е своя път, както му е даден.

Цитират го, че е мразел старостта, безсилието, болестите. Но в същото време е помагал на възрастни и изпаднали свои колеги. Карамитев не е мразел старостта или болестите, а е бил отблъснат от невъзможността да се твори.

Актьорът предусеща, че болест ще сложи край на общението с любимото изкуство. Към края на живота си той сякаш се примирява. Вили Цанков го цитира: казвал, че е все тая дали човек ще умре с пет години по-рано или по-късно.

През зрелите си години Апостол Карамитев има съзнанието, че съществуваме и се реализираме единствено тук и сега. Това, в което мнозина вярват днес – новото съзнание, за човека от 60-е е било като проникновение от бъдещето. Карамитев казва веднъж, че му е останало само настоящето – добро или лошо, такова, каквото е. Без съжаления за преживяното!

Евелина Лютова

Талантът на Апостол е вървял ръка за ръка с мощна интуиция. Разбирайки преходността, той е хвърлил всички сили, за да твори. Логично би било синът на докера, измъкнал се от немотията, да се стреми към удобства и материални придобивки. Но актьорът оползотворява до минута живота си за по-стойностното – да твори.

Защо Апостол Карамитев не мисли за бъдещето, защо е изцяло в настоящето, чуваме в последното му интервю:

Семейство и деца

Апостол Карамитев е бил идол за хиляди момичета. Казват, че получените от него любовни писма са напълнили два куфара. За тези писма свидетелства и жена му – Маргарита Дупаринова. В някои късни интервюта тя споделя колко й е тежало това неудържимо преследване на съпруга й.

Съпругата Маргарита Дупаринова

Апостол се намира с Маргарита – също актриса, в радиото и после – на сцената. Водили са скромен живот, концентриран върху работата и дома, децата. Малко са излизали, имали са само едно-две близки семейства.

Малко трудно Маргарита дарява съпруга си с момче и момиче. И двамата остават верни на семейната карма – актьорството.

Апостол Карамитев, актьор, кино, театър, филми
Семейство Карамитеви

Маргарита е с две години по-възрастна от Апостол, но е невероятно красива. Завършила е Американския колеж, което автоматично я превръща във враг на народа, защото комунистите не са обичали “умните и красивите”, както впрочем е и до днес. На 2-годишна възраст е станала сирак. Татко ѝ Спас Дупаринов е бил политик от земеделската партия, също недолюбвана от комунистите. 

Маргарита Дупаринова и Апостол буквално се женят на сцената. Вдигат сватба в Народния театър.

Момчил Карамитев (25.X.1960) минава през НАТФИЗ и завършва обучението си в Рим. Специализира режисура и драматургия в Ню Йорк, остава да работи в САЩ и е известен като Макс Фрийман.

Дъщерята Маргарита

Маргарита Карамитева (19.X.1958), дъщеря също става актриса, във филмографията й има над 20 заглавия. От над 10 г. живее в Канада със семейството си.

Маргарита Карамитева, дъщеря на Апостол Карамитев
Дъщерята Маргарита Карамитева е прегърнала Тодор Колев в българската филмова класика “Опасен чар”.

Маргарита Карамитева живее в Канада от 15 години, където е омъжена за тамошен инженер. Според агенция ПИК, не са заможни, обаче Маргарита не иска да се върне у нас, защото вече е загубила позициите си в културтрегерските срещи. Най-известната ѝ роля е тази в “Опасен чар” с Тодор Колев, където така и не успя да стане първа любимка на целокупния народ. Злобни коментари в БГ-мама я определят като грозна и я сравняват с Леда Тасева. Явно дъщерята Маргарита не е по тукашния вкус.

Майката Маргарита остава до живот вярна на театъра и на паметта за Апостол. Тя умира през 2005 г. и като своя съпруг почти до смъртта си е на сцената.

В почти всички свои интервюта говори за Апостол с благоговение и огромно възхищение. Разказва, че е бил добър баща, отдаден на работата и семейството си. Бях влюбена в него, че то кой не беше, казва тя в интервю.

Маргарита Дупаринова, съпруга на Апостол Карамитев
Маргарита Дупаринова, съпруга на Апостол Карамитев, като млада и по-късно със семейството си.

Магда и Апостол

Името на Апостол Карамитев се свързва само с две жени. Едната е съпругата му, а от ранните години – бургазлийката Магда. Били са съученици в местния Италиански лицей. Описват я като зашеметяващо красива, много одухотворена и впечатляваща млада жена.

С ученическата си любов Карамитев заживява след преместването си в София, разказва trud.bg. Вече са сгодени, предстои сватбата, когато се случва нещо. Магда е обвинена в изневяра. Апостол бесен я напуска, а тя развива скоротечна туберкулоза и умира в рамките на 45 дни.

Според trud.bg, цялата история е постановка с помощта на приятеля – актьор Георги Попов. Магда е била така чиста, че не е имало за какво да бъде обвинена. А Карамитев вече не изпитвал предишните чувства към нея и желаел да се освободи.

Тази история, фактът, че в живота на обожавания актьор има само две жени и никакви любовни забежки, както и че е подминавал хладнокръвно припадащите по него фенки, кореспондира със слуховете, че Апостол не е харесвал жени.

Апостол Карамитев, актьор, кино, театър, филми

Маргарита Дупаринова разказва за Апостол

Бил ли е гей?

През 1964 г. започва дело срещу 26 души, обвинени в хомосексуални връзки. Сред тях има хора от артистичните среди. lira.bg разказва, че слуховете тогава и по-късно приписват участие на разни имена, включително на Емил Димитров и Апостол Карамитев.

Не е истина, категоричен е сайтът, и се позовава на списъка на обвиняемите по делото, в който не фигурира емблематичният актьор.

Пътят на Апостол Карамитев

Той се ражда край морето – в Бургас. Яркото слънце, вълните, плажа, шумното оживление около пристанището се отпечатват в неговото детство.

Баща му бил докер, който трудно прехранвал семейството си. Едва свързвали двата края. През ваканциите Апостол също се хващал да работи на пристанището. В края на лятото вече драстично изпъквал сред летовниците – придобивал не тен, а съвсем черна кожа.

С работата на пристанището мускулите му заякнали, а той припечелвал по нещо. През есента неохотно се връщал на чина. Учението му се отдавало трудно. По-интересно му било да ходи в театралния кръжок и да участва в любителски спектакли. Следял неотклонно новините за тогавашните актьори и понякога им пишел възторжени и наивни писма.

През 1942 г. Апостол Карамитев си получава зрелостното свидетелство и веднага е отправен към фронта. На 22 години войната свършва, а той закрива поредния епизод в живота си.

Апостол започва работа в бургаската печатница, но не остава за дълго. С първите изкарани пари си купува билет за София и заминава, за да постъпи в театралното училище.

В столицата отново му се налага да съвместява работа и учене. Студентът Карамитев прекарва вечерите си в ресторант, работейки като келнер. Свободно време почти не му се намира и въпреки това той завършва сред най-добрите.

Театърът

През 1947 г., веднага след дипломния спектакъл, Карамитев е поканен в Народния театър. Тук талантът му блясва ярко. Доста бързо и заслужено се издига до главни роли. Много скоро той се възприема като незаменим в класическите спектакли.

Ромео, маркиз Поза в „Дон Карлос“ на Шилер, Инсаров в постановка по романа „В навечерието“ на Тургенев, Орландо в „Както ви се хареса“ на Шекспир са „коронни“ роли от неговия романтичен репертоар.

Апостол Карамитев, актьор, кино, театър, филми

С годините големият актьор все повече „потъва“ в определен тип роли. Той го осъзнава и прави усилия да напусне кръга от характерни роли. Да изиграе „не-герой“ за него се оказва по-интересна задача. И вътрешно, и външно Апостол изпитва необходимост да се трансформира, да се обнови.

Карамитев започва целенасочено да разширява своето амплоа. Той с успех сменя театралните маски. Два персонажа — Кетъл в сатиричната пиеса на Пристли «Скандал в Брикмил» (1960) и Глумов в комедията на Островски «На мъдреца му стига простотата» (1961) му носят нова популярност. «Романтичният» Карамитев доказва, че може да играе и в сатирата.

Театралната биография на актьора се развива щастливо. Ролите му са запомнящи се, впечатляващи, знакови. Репутацията му е много висока. Той застава сред най-значителните творци на българския театър. Неговата сценична техника е удивителна, немислима за годините, в които работи.

Първи стъпки в киното

Затова пък в киното той преживява доста горчиви мигове. Тръгвайки във време, когато българското кино едва прохожда, Карамитев „прекарва“ през себе си някои неудачни опити и „младежки“ търсения на младото изкуство. Той изиграва на екран 20 роли и малко от заснетите до 1960-65 г. са наистина интересни.

 „Наистина повечето филми са успешни, но незаслужено, защото наградите се присъждат заради темата“, пише през 1965 г. Ар. Соколска в престижния алманах от братския СССР „Актеры зарубежного кино“. Имат се предвид първите роли на Карамитев в лентите „Утро над Родината“, „Песен за човека“, „Това се случи на улицата“, „Хайдушка клетва“, „В нощта на 13-и“ и дори емблематичният „Любимец 13“.

Апостол Карамитев, актьор, кино, театър, филми

Не е тайна, че това не са шедьоври, отбелязва Соколска, а комедии, на които почти не се смееш, високопарни драми и детективски истории с наивна претенция за социалност…“

Киноучастията на Карамитев страдат от естествените за младото кино недостатъци. Въпреки че кинопродукциите в София започват от 1910 г., производството дълго време е в ръцете на случайни предприемачи. Филми се снимат със силни театрални актьори, които често не са така блестящи на екрана.

След Втората св. война в София се построява киностудио. Създава се материална база, набавя се съвременна техника, но все още предстои натрупването на художествен опит.

Първите, сред които и Апостол Карамитев, започват от нула, без традиция и опора. Те напипват пътя и проправят пътеките. Режисьорите усвояват професията, операторите се учат да снимат, а сценаристите – да пишат. В детския си период киното пада в капаните на неизбежните „театрални щампи“ и все още не успява да пресъздаде живия живот без илюстративност и помпозност.

Апостол Карамитев започва да се снима в киното в този му детски труден период. Той пристига в студиата през 1950 г. „Утро над Родината“ е вторият филм, заснет след национализацията.

Апостол Карамитев, актьор, кино, театър, филми

По онова време актьорите се подбирали по външни данни – да прилича на филмовия персонаж. С атлетичната си фигура Апостол по-често получава роли на спортисти и разузнавачи – ловки и силни хора. На екрана той плува, язди, играе футбол. Зрителите харесват това и актьорът бързо става всеобщ любимец.

Понякога Карамитев поема отрицателни роли: враг на новата власт в «Утро над Родината», вредоносен инженер във „В нощта на 13-и“. Отрицателните образи са замислени като несложни, липсва им дълбочина и подтекст. Спасява ги само това, че ги изиграва Карамитев и в крайна сметка те убеждават.

Апостол Карамитев, актьор, кино, театър, филми

Филмите от 60-те

През 60-е години българското кино доста се променя. Започва рушенето на традиционни схеми, излиза се от буквализма и точното пресъздаване на бит, обстановка и т.н. Киното набира истинска сила.

Карамитев се възприема повече като театрален актьор, а някои от филмите му напомнят екранизирани спектакли.

През 60-е киното изисква вече по-голяма естественост – свободно изразяване, без приповдигнатост на жестовете и мимиките. Пред Карамитев се изправя предизвикателството да влезе в хода на промените, да осъвремени начина си на игра. И той е готов да го направи.

Промяната се вижда ясно в лентата „Двама под небето“, излязла през 1961 г. Актьорът създава своеобразен и труден характер. Заснети са множество много успешни сцени. Чувства се, че Карамитев много работи, за да заличи театралния стил на пресъздаване на образите. Той изгражда интересен образ – Стефан, младеж, който въстава против дребнобуржоазната среда.

Апостол Карамитев израства в трудни времена, които не са благосклонни към актьорите. Напротив, от тях се изисква в повече жертвеност и търсене на път с цената на проба и грешки.

Апостол Карамитев, актьор, кино, театър, филми

Макар и любим на зрителите, без сянка над творческата си репутация, Апостол никога не е доволен от постиженията си. Той се отнася критично към работата си в киното и винаги работи така, сякаш истинските му роли са пред него.

През най-бурното десетилетие на 20-и век Апостол Карамитев показва завидна творческа активност. Той снима 7 филма.

В началото на десетилетието са „Специалист по всичко“ и „Двама под небето“, в средата – „Рицар без броня“ и „Бялата стая“, а в края – „Свобода или смърт“, „Един снимачен ден“ и „Малки тайни“.

Изведнъж следва затишие. Следващата роля на Карамитев е последната му – през 73-а той снима

Сватбите на Йоан-Асен II

Сцена от филма

Филмът излиза през 75г., когато актьорът е вече покойник. Ролята се „доснима“ от колегата му Коста Цонев.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Кои филми на Апостол Карамитев се гледат онлайн?

В ютуб са качени някои от филмите на Карамитев. Към момента са достъпни „Това се случи на улицата“, „Любимец 13“, „Двама под небето“, „Наша земя“.

Апостол Карамитев и другите

Апостол Карамитев, актьор, кино, театър, филми
С Калоянчев

Той се среща на сцената с други големи имена. Със земляка си Георги Калоянчев играе в „Специалист по всичко“. С Коста Цонев работят в 5-6 проекта, включително споделят ролята на Йоан Асен II. С Гинка Станчева два пъти си партнира с Карамитев – в „Хайдушка клетва“ и в „Любимец 13“. Със съпругата си Маргарита Дупаринова осъществяват творчески срещи на театрална сцена.

Клюките свързват Карамитев с поета Николай Лилиев. Твърди се, че актьорът му подарил получените от почитателки любовни писма, за да се вдъхновява за писане. Обаче Лилиев едва не получил (или получил?!) инфаркт от горещите редове.

А Стоянка Мутафова не обичала Карамитев, защото скъсал дъщеря й на кандидатстудентския изпит за НАТФИЗ, пише retro.bg. Тя дори не присъствала на погребението му.

Погребение на Апостол Карамитев

Поклонението и изпращането на големия актьор прилича на митинг. Хиляди идват, за да го видят за последен път и да му поднесат почитта си. Представа придобиваме от архивните снимки, използвани в интервюто на сина му Момчил в края на материала.

Карамитев е погребан в София. По-късно в същия гроб полагат останките на съпругата му Маргарита.

Апостол Карамитев, актьор, кино, театър, филми
Той остана Любимец…

Филмография

 • Утро над Родината, 1951. Реж. Антон Маринович, Ст. Сърчаджиев. Роля: Велизаров;
 • Под игото, 1952. Реж. Дако Даковски. Роля: дякон Викентий;
 • Наша земя, 1953. Реж. Антон Маринович. Роля: капитан Велков;
 • Песен за човека, 1954. Реж. Борислав Шаралиев. Роля: поетът Будинов;
 • Героите на Шипка, 1955. Реж. Сергей Василев. Роля: опълченецът Петко;
 • Това се случи на улицата, 1956. Реж. Янко Янков. Роля на шофьора Мишо Кръстев;
 • Легенда за любовта, 1957. Реж. Кирил Илинчев. Роля: придворен художник Ферхад;
 • Хайдушка клетва, 1958. Реж. Петър Василев. Роля: воеводата Страхил;
 • Любимец № 13, 1958. Реж. Владимир Янчев. Роли: Радосвет и Радослав;
 • Пътят минава през Беловир (Пътища), 1960. Реж. Петър Василев. Роля: инж. Стамен Петров;
 • Три звезди, 1960. Реж. Золтан Варкони. Роля: разузнавач Михаил;
 • Нощта срещу 13-и, 1961. Реж. Антон Маринович. Роли: Тодор и Първан Примов;
 • Специалист по всичко, 1961. Реж. Петър Василев. Роля: Апостол;
 • Двама под небето, 1961. Реж. Борислав Шаралиев. Роля: Стефан;
 • Рицар без броня, 1966. Реж. Борислав Шаралиев. Роля: вуйчо Георги;
 • Бялата стая, 1968. Реж. Методи Андонов. Роля: Петър Александров;
 • Свобода или смърт, 1969. Реж. Никола Корабов. Роля: Давид Тодоров;
 • Един снимачен ден, 1969. Реж. Борислав Шаралиев. Роля: актьорът;
 • Малки тайни, 1969. Реж. Волфганг Щауте. Роля: полк. Дамянов, следовател;
 • Сватбите на Йоан Асен, 1975. Реж. Вили Цанков. Роля: Йоан Асен.

Някои награди

 • Димитровска награда за капитан Велков през 1953 г.
 • Награда на Международния кинофестивал в Карлови Вари за шофьора Мишо през 1956 г.
 • Награда на кинофестивал във ФРГ за „Малки тайни“, 1968 г, и за „Сватбите“, 1973 г.
 • Заслужил артист – удостоен е със званието през 1963.
 • Народен артист – званието му е дадено през 1969.

Синът Момчил разказва за баща си:

За Радост Ангелова

Прочети още

Берен Саат, Великолепният век Кьосем, Забранения плод,

Берен Саат. Филми, деца, биография

♠ Детство в Анкара. Джем Саат. Филми. ♠ Визитка на Берен Саат ♠ Първа любов …

5 Мнения

 1. Велислава М.

  Тази дъщеря Маргарита Дупаринова само е кръстена на майка си и на баба си. Обаче по нищо не прилича на тях. Разбирам я защо се е вдигнала от България, тук никой не я харесваше.

 2. Рада Кирякова

  Апостол Карамитев е най-великия и самобитен български кино и театрален актьор на всички възможни времена. Абсолютният гений. След него българското кино не струва!

 3. Петя Николаева

  Апостол Карамитев и Виолета Гиндева са най-прекрасни в “Сватбите на Иван-Асен”. Това е един от най-хубавите и красиви бг филми, които някога са снимани.

 4. Стефани Райкова

  НАЙ-великият български актьор!!! НЕПОВТОРИМ И НЕЗАБРАВИМ!!! България никога няма да има такъв актьор като него – красив, талантлив, достоен, благороден като рицар!!!!!!

 5. Йордан Господарски

  От “Рицар без броня” Апостол Карамитев за мене стана олицетворение на ВУЙЧО с големи букви и когато аз станах вуйчо се стремях да приличам на него,естествено не можах,но се старах.Имаме много велики актьори,не знам кой е най-велик и дали трябва да се избира един да бъде най-велик.Апостол Карамитев обаче ми бе най-близкият,народният,човечният,това лъхаше от него.Мисля,че ако някой прави филм за него,то тава трябва да си ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *