Следи от кръв в урината при мъжете и при жени: Причини

Кръв в урината като болестен симптом. Каква е причината за поява на хематурия. Възможните диагнози и как се лекува. Терапии и лекарства.

Кръв в урината над физиологичната норма: това е състояние, назовавано в медицината хематурия. Всъщност става дума за една от най-типичните клинични прояви при ред заболявания на бъбреците и уринарните пътища. В съответствие с количеството кръв в урината може да се говори за макро- или микрохематурия. Макрохематурията е разпознаваема с просто око, тъй като съответстващите й количества кръв оцветяват урината в червеникаво или червено. Микрохематурията е невидима, за установяването й са необходими лабораторни изследвания.

Причини за поява на кръв в урината

Кръв в урината може да се появи при изтичане от органи, които се намират на пътя на отделящата се урина: от бъбреците, уринарните пътища, пикочния мехур, уретрите. Има повече от 150 причини за коментираното явление.

Количеството не говори за нищо

Всяко количество кръв може да показва развитие на сериозно заболяване. Затова дори микроскопичните примеси от кръв в урината изискват обстойно изследване. При това колкото по-възрастен е един човек с хематурия, толкова по-вероятно е да става дума за тежко заболяване.

Не винаги това е точно кръв

Понякога червената урина плаши напразно, защото цветът не е от кръв. Храната също има значение за оцветяването. Ако например хапвате червено цвекло, урината ще придобие интензивно оцветяване. Някои оцветители, добавени в храната, сщо боядисват урината. Редица лекарства дават аналогичен ефект. При лечение на туберкулоза например приемът на рифампицин дава оранжево оцветяване и някои пациенти се тревожат, мислейки това за симптом на кървене.

Инфекции

Инфекциите са една от най-честите причини за поява на кръв в урината. На първо място това се случва при туберкулоза на бъбреците или на пикочния мехур; при гнойни процеси, провокирани от патогенни микроорганизми; при цистит и уретрит.

Доброкачествени и злокачествения образувания

Причина за появата на кръв урината могат да са различни новообразувания, доброкачествени или злокачествени. Раковите образувания се появяват след 40-годишна възраст; обикновено симптом за тях са единствено съсиреците кръв в урината. Доброкачествените образувания в органи от отделителната система  се развиват много рядко и обикновено това са бъбречни кисти или ангиомиолипоми.

Кръв в урината, причини
Каква може да е причината за кръв в урината?

Травми

Кръв в урината след травма може да означава разкъсване на бъбрек. Травмата може да е закрита или проникваща; наранен може да е и пикочният мехур. При продължително бягане с празен мехур например стените му се трият една в друга и е напълно възможно от протриването в урината да се появят незначителни количества кръв.

Ако нараняването в тазовата област или в корема е било много силно, а също и ако не е имало отделяне на урина след травматичен инцидент, лекарят може да предположи разкъсване на уринарните пътища. Ако например пациентът чувства болка над срамната кост и тази болка се разлива по целия корем, ако му се гади – може да се подозира разкъсване на пикочния мехур.

При болка в горната част на корема може да се допусне сериозна травма на бъбрек.

Камъни в бъбреците

Най-често все пак причина за наличието на кръв в урината е бъбречнокаменната болест. В бъбречното легенче започват да се отлагат кристали на някои соли, които става ядро за нови отлагания. Обикновено пациентът не се досеща за наличието на такива камъни, поне в началния етап на заболяването. При лабораторен анализ на урина обаче може да се установи наличието в нея на кръв. Камъните създават благоприатни условия за развитие на инфекции и освен това дразнят лигавиците на уринарния тракт. Ако са по-големи по размер, тези образувания могат да запушат пикочопроводите и да предизвикат остри колики. Наличието на бъбречни камъни се потвърждава чрез урография.

Генетически аномалии

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Към генетичните аномалии се отнасят състоянията с поликистоза. Тази наследствена склонност се проявява не само при бъбреците, но също и при черния дроб. Образуването на множество малки кисти става за сметка на трансформация на функционални специфични клетки в споменатите органи.

Трудно съсирване на кръвта (сгъстяване)

Някои патологични състояния, при които има проблеми със съсирването на кръвта, също могат да доведат до наличие на кръв в урината. Такива патологии са левкозата и хемофилията, както и състоянието на малокръвие – при което концентрацията на хемоглобина и еритроцитите в кръвта е снижена.

Проблеми със съдовете на бъбреците

В някои случаи хематурията е последица от проблеми със съдовете на бъбреците. Възможни са такива отклонения като тромбоза на малките съдове на бъбреците или образуване на съсиреци в бъбречните съдове.

Други бъбречни заболявания

Ето още при кои бъбречни заболявания е възможно кървене и диагностициране на хематурия:

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Пиелонефрит. При това заболяване е възпалено бъбречното легенче; пациентът може и да не изпитва болка, но това е рядко. Правилото е пациент с това заболяване да страда от болка в долната част на гърба, треска.

Гломерулонефрит. При гломерулонефрита се развива микрохематурия – отделят се микроскопични количества кръв в урината и това може да се установи само лабораторно. Самото заболяване засяга гломерулната тъкан на бъбрека, която осъществява филтрацията на телесните течности и отделянето на урината с остатъчните продукти на метаболизма. Заболяването може да протича без симптоми до момента в който се прояви бъбречна недостатъчност.

Папиларна некроза – лечимо заболяване, характерно за диабетици. По същество е гибел на бъбречни нефрони, които са зле кръвоснабдени и страдат от хипоксия.

Кръв в урината при жените

Най-често причина за поява на кръв в урината при жени са възпалителни процеси в отделителната система. При такива условия настъпват промени в кръвообращението; инфекциите причиняват патологично движение на червените кръвни телца, които проникват в тъканите на организма. Много често хематурията се обяснява с цистит. При уриниране жените изпитват остра болка и парене. Анатомичното устройство на малкия таз при жените създава благоприятни условия за инфекции в отделителната система. Благодарение на късия уретър инфекциите лесно достигат до пикочния мехур. Ако хематурията се проявява и по време на цикъл, това е симптом за наличие на ендометриоза на пикочния мехур.

Следи от кръв в урината при жените
Появата на кръв в урината обикновено е съпроводено с болка

И в урината на бременни жени може да се открие кръв. Едно от обясненията за това е, че при нарастването на плода матката увеличава обема си и притиска намиращите се в съседство органи на отделителната система – така вероятно възникват микротравми и незначително кървене. Те са напълно безвредни за майката и за плода, но все пак е добре да се направи консултация с лекар.

Появата на кръв в урината на жени може да е заболяване, присъщо на двата пола – бъбречно каменна болест, киста, пиелонефрит, анемия, рак на бъбрека, а така също и физиологични причини. Ако например при вземането на проба от урина в нея попадне менструална кръв. Понякога кръв има при прием на хормонални противозачатъчни таблетки. Това се случва поради действието на хормоните от таблетките, които променят проницаемостта на стените от кръвоносните съдове в отделителните органи. Влошава се трофиката на тъканите, развиват се възпаления, които понякога не могат да се диагностицират визуално.

Кръв в урината при мъжете

Кръв в урината на мъжете може да има при заболяване на простатата, което обикновено не е злокачествено. При аденом или доброкачествена хиперплазия има известна вероятност от хематурия, но по-често проявите са при съчетание от аденом и остър цистит. Заболяването се диагностицира чрез определяне на оттока на урина и остатъчните количества в пикочния мехур. В подобни случаи се налага оперативно лечение.

Евелина Лютова

Много често кръв в урина за изследване на мъже се установява след тежки физически натоварвания. Тогава крвното налягане се повишава, активира се движението на кръвта в бъбреците и малки дози кръв попадат в урината. В такива случаи е достатъчна една добра почивка и всичко се оправя.

Другояче стоят нещата при рак на простатата. Около 20% от мъжете, които са потърсили помощ при симптоми на хематурия, се оказват с такава диагноза. Ако количеството на кръвта е малко и се установява само при лабораторен анализ, такава диагноза е с вероятност 5%. Тя се потвърждава чрез биопсия. Терапията се избира в зависимост от прогресията на заболяването и общото състояние на пациента. В някои случаи се налага отстраняване на простатата и последваща лъчетерапия. Ако заболяването е достигнало терминален стадий, добавят се и хормонални медикаменти.

При простатит – хематурията не е най-разпространеният симптом на това заболяване.

Кръв в урината при децата

При половината деца, изследвани във връзка с хематурия, причина за патологията се оказва гломерулонефритът. Други причини могат да са наследствената предразположеност към болести на бъбреците; инфекции; занемарени грижи на новородено; травма на уретер, получена при детски игри.

Кръвоносните съдове на едно дете са по-тънки и крехки в сравнение с тези на възрастен. Това обяснява защо при някои заболявания се появява без видима причина кръв в урината. Понякога хематурията се проявява при прием на някои силни лекарства. Най-често причината са възпалителни процеси в бъбреците и пикочния мехур.

Момичетата са по-уязвими в това отношение, както и жените – поради късия уретер и по-високия риск от разпространението на възходяща инфекция. При възпаление детето обикновено се оплаква от болки, пишка често и плаче при уриниране.

Червеният цвят на урината понякога е свързан с кървене, друг път не. Ако детето не е яло храна, която може да оцвети урината, консултацията с лекар е задължителна.

Кръв в урината при напреднала възраст

Ако е налице хематурия при мъж в напреднала възраст, това може да е симптом на микробиален процес, нарушаващ функциите на пикочния мехур и влошаващ отделянето на урина. Подобно нещо може да се случва при рак на простатата или при хиперплазия на жлезата. Затова е важно да се проследят и възможните признаци на променено уриниране: непълно опразване на мехура, слаба струя, трудно начало на уринирането.

Ако при възрастен човек хематурията е съчетана с болки в зоната на илиачните кости, може да се касае за емболия или запушване на бъбречна артерия. Такива болни трябва внимателно да се проследят за състояние на сърдечно-съдовата система. Задължително се установява дали приемат някакви лекарства за такива заболявания.

По време на бременност

Кров в урината може да се установи във всяка фаза на една бременност. Подобен симптом притеснява винаги както бъдещата майка, така и близките и лекарите й. В повечето случаи няма обяснение за споменатия факт, но бременната е длъжна да сподели проблема с лекаря си. Много лекари свързват това с промените в хормоналния фон или с нарастването на матката и притискането на органи от отделителната система. Обикновено след раждането всичко това изчезва. Ако все пак симптомите продължават, вероятно се касае за болест на пикочния мехур, уретер или бъбрек.

След секс – цистит?

Ако кръвта в урината върви в комплект с болка и се появява след полов акт, обикновено при жени – възможната диагноза е посткоитален цистит. Развива се на фона на възпаление, провокирано от патогенна микрофлора – тя е проникнала по време на акта. Сетне патогените проникват до пикочния мехур. Устройството на пикочно-половата система при жените улеснява този процес.

Кръв в урината, хематурия при цистит
При макрохематурия наличието на кръв е видимо

Този вид цистит може да се развие както при първите полови сношения, така и в по-зряла възраст. За предпазване от подобни проблеми трябва да се спазват хигиенните правила и да се използват бариерни контрацептиви.

Видове хематурия

Классификацията на случаи с хематурия отчита или факторите, които са я причинили, или количеството на съдържащата се в урината кръв.

 1. Според причината да появата на кръв в урината различаваме постренална и екстраренална хематурия. В първия случай хематурията е резултат от патологичен процес в бъбрек или травма, а във втория причината са други заболявания.
 2. Според количеството кръв в урината говорим за макрохематурия и микрохематурия.

Макрохематурия – количеството кръв в урината е достатъчно за оцветяването й в червено. Освен кръв в такава урина може да има гной и други примеси.

Микрохематурия – кръвта е минимално количество и не променя цвета на урината. Патологията се диагностицира единствено чрез лабораторни тестове.

Съпътстващи симптоми

Освен появата на кръв в урината при различните патологии може да се проявят различни съпътстващи симптоми. най-често това е болката, която може да възникне както при уриниране, така и непосредствено след това. Тя може да е остра и пареща, може да е тъпа и постоянна. Някои допълнителни симптоми насочват към определен тип патологични отклонения, за които следва веднага да се съобщава на лекаря специалист.

 • При пиелонефрит и травма със засегнат бъбрек – болезнени импулси в кръста, хълбока или към плешката;
 • При масирана кръвозагуба – обща слабост, гадене, световъртеж, бледо лице и постоянна жажда;
 • Бъбречно-каменна болест – специфичните симптоми са свързани с изхвърлянето на песъчинки, поява на съсиреци в урината, сърбеж;
 • Ако съсиреците в урината са оцветени в розово, жълтеникаво или зеленикаво, вероятно става дума за чернодробно заболяване или патология на жлъчката.
 • Затрудненото отделяне на урина е сигнал за активно кървене, което става видимо след изхвърлянето на съсирек или на песъчинка. Възможно е да се изхвърли и камъче заедно с урината – ако то е запушвало пикочопровод.
 • Голям брой кръвни съсиреци насочват към наличието на новообразувание, което следва да се оперира.
 • При цистит уринирането е мъка: усеща се парене, сърбеж, възможно е да се отдели гной.

Допълнителни съпътстващи симптоми могат да са отслабване на физическата активност, обща слабост и гадене, бледа кожа, повишена температура.

Ако пък освен кървенето не се проявяват никакви други признаци, напълно възможно е да се касае за злокачествено заболяване.

Еритроцити

При изследването за хематурия проба от урина се оставя да се утаи. Ако в утайката има червени кръвни клетки или еритроцити, а течността над нея изсветлява – очевидно се касае за примеси от кръв, а не за оцветяване от храна или приет медикамент.

Левкоцити

Наличието на левкоцити в урината при доказана хематурия може да означава инфекция в отделителната система. Най-често тази инфекция засяга пикочния мехур и/или уретрата.

Повишени левкоцити в урината. Референтни стойности и седимент. Значение

Изследвания и диагностика

Коментираната хематурия е коварна с това, че не винаги наличието на кръв в урината може да се види с просто око. При липсата на други симптоми пациентът няма причина да търси лекар и така заболяването прогресира. Същевременно не бива да игнорираме факта, че не всяка чурвена урина съдържа кръв – причината може да е храна, оцветители в храната, лекарство.

Как се открива кръв?

Има три начина за откриване на кръв в урината:

 • Органолептичен: визуално определяне, “на око”; той е бърз, но не винаги точен;
 • Чрез експрес-тест: бърз и надежден, но също са допустими грешки;
 • Чрез микроскопско изследване – това доказва хематурията максимално точно.
Как се открива причината?

Разбираемо е, че доказването на кръв в урината още не е пълната диагностика и че за да се предприеме лечение – трябва да се разбере каква е причината за изследваната хематурия. Това изисква допълнителни изследвания, които могат да са:

 • Общ и бактериален анализ на урината;
 • Микроскопско/цитологично изследване на урина за търсене на ракови клетки;
 • Ултразвуково изследване на отделителната система;
 • Компютърна томография.
 • Урография и цистоскопия.
Визуален преглед

Такъв преглед е задължителен при наличието на кръв в урината, дори когато количеството е незначително. Обикновено за оглед на горния отдел на системата се прилага ултразвук или урография. При урографията се вкарва във вената контраство вещество на базата на йод. Апаратът фиксира движението на контрастното вещество по отделителната система. В резултат на това лекарят получава няколко рентгенови снимки с изображение на различни части на отделителната система. Това е най-използваната диагностика за състоянието на отделителните органи; тя дава възможност да се открият новообразувания и камъни в горната част на системата.

 • Вместо урография може да се приложи и ултразвук заедно с обзорна рентгенограма. Този вид изследване е напълно безвреден. Ако причина за хематурията са малки тумори в бъбречния паренхим, ултразвуковото изследване ще ги открие по-бързо от урографията. Урографията пък е по-ефективна в случаите с проблем на дренажната система. Понякога се назначават и двете изследвания, които се допълват взаимно. При тяхна находка от рода на новообразувание – следва и компютърна томография.

Компютърната томография обикновено не се прилага като първо изследване. Изборът на един или друг метод е свързан със симптоматиката и с предварителната хипотеза, която следва да се проверява. Например при съмнения за новообразувания в пикочния мехур подходяща е цистоскопията.

Лечение при кръв в урината

Повечето хора се плашат, когато видят кръв в урината си. И това е обяснимо; но веднага следва съветът да не се опитват да се справят сами, а да потърсят по най-бързия начин специалист. обикновено лекарят назначава ултразвуково изследване на отделителната система, общ анализ на кръв и урина, стойности на кръвната захар, на креатинина.

Кръв в урината, изследвания, диагностика
Точната диагноза води до адекватно лечение

Важно е също да се разбере в коя част на системата е патологичният процес, затова лекарят следва да разпита подробно пациента за симптоматиката. А също и да направи проба с урина, събрана от различни фази на отделянето.

 • Ако кръвта се появи с първата порция урина, това означава, че източникът на кървене е крайният сегмент на пикочния канал. Ако кръвта се появява на финала и едновременно с това има болка, може да се касае за цистит или за камък в пикочния мехур. Сложно е, когато кървенето е постоянно по време на уринирането. Тези подробности имат значение за начина, по който ще протече лечението на патологията с хематурия.
На травми

При травми на таза или корема, когато са увредени бъбреците или пикочния мехур, може да се обсъжда медикаментозна терапия – ако това е възможно, разбира се. По-често обаче се налага оперативно лечение.

При сгъстяване на кръвта – синтром

Приемът на антикоагуланти – синтром е един от тях, може да е причина за поява на еритроцити в утайката на урината. Този тип лекарства се назначават при някои сърдечно-съдови заболявания с риск от образуване на тромби. Предотвратяването на повишената съсирваемост обаче може да провокира кървене в отслабени зони на отделителната система и хематурия. В такива случаи лекуващите препоръчват пациентът да следи за прояви на макрохематурия, като възможно решение е прецизирането на дозите синтром или подобен медикамент.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
На камъни в бъбреците

В този случай грамотното решение е освобождаване от камъните: разбиване с ултразвук или отстраняване чрез операция.

На новообразувания

Адекватното решение на такъв проблем, независимо дали се касае за доброкачествени или злокачествени образувания, е операцията.

На инфекции

Възпалителни процеси, провокирани от патогенни микроорганизми, обикновено засягат пикочния мехур или уретрите. В такива случаи се прилага лечение с антибиотици.

На простата

При заболявания на простатната жлеза също се прилага лечение с антибиотици, но в зависимост от развитието на патологията е възможно да се приложи и хирургична интервенция.

Еритроцити в урината и кръвта. 10+ показателя. Норма и отклонения


Източници:

За Марта Савова

Прочети още

stoycho-radev_600x400

Стойчо Кацаров “изяде главата” на Радев! Вторият мандат е под въпрос

Стойчо Кацаров навреди брутално много на своя ментор Румен Радев! Служебното правителство започва лека-полека да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *