Рициново масло при запек. Мнения: За пиене. Как се пие за разхлабване

Как се пие рициново масло при запек? Мнения за рициново масло за пиене. Цена. Клизма за разхлабване с него. Прочистване и как се приема. За отслабване. Лъжица олио като разхлабително.

Рициново масло – то е универсално слабително средство, абсолютно щадящо и безвредно за организма. Противопоказанията му са минимални (но все пак ги прочетете!).

Маслото от рицин изчиства храносмилателния тракт отгоре до долу и привежда в ред чревната микрофлора. Паралелно нормализира липидния обмен и чернодробната функция, работи като антиоксидант, попълва някои дефицитни мастни киселини. Известната му роля е срещу запек, но съвсем не се задоволява само с нея.

Как се пие рициново масло

Схемите за пиене са различни и зависят от целта. По един начин е при запек, по друг – при планирано изчистване на червата, различна е схемата за отслабване, за стимулиране на раждане, за лечение на рани и против отравяне.

Рициново масло при запек

Рициновото масло се намира в шишенца и на капсули. Дозата за възрастни е максимум

30 г масло или 30 капсули (по 1 г)

Това е една доза, която се изпива един път за денонощие, най-много три дни поред. Към рициновото се привиква, затова не злоупотребявайте. За най-качествено усвояване то се изпива далече от хранене, не по-малко от 1 час преди или след него. Правилно е да го разтворите в мляко, сок или друга напитка, вкл. чай от джинджифил. След това пийте повече течности, за да предотвратите обезводняване.

Ricinovo maslo pri zapek 1
Рицинът расте навсякъде в България и е чудесен против запек, когато се приготви масло от него

В подобна доза се приема риц. масло за стимулиране на раждане, но количеството се съобразява с другите приемани лекарства и въобще използването се решава само от лекар.

Действие на рициново масло: слабителният ефект настъпва 5-6 часа след изпиването. В тънките черва се отделя особена киселина, която раздразва рецепторите и причинява рефлекторно извеждане на изпражненията извън организма.

Дозировката при запек за деца

 1. Минималният прием за деца е 5 г масло (което е 1 ч.л.) или 5 капсули по 1 г;
 2. Средната доза е 10 г (десертна лъжичка) или 10 капсули по 1 г.;
 3. Максималната дозировка е 15 г ( 1 с.л.) или 15 капсули.

Рициново масло се пие като разхлабително от 12 г., като процедурата е същата – един път за денонощие.

Мнения за рициново масло при запек

Рициновото масло се възприема за безопасно средство и се търси дори за бебета. Въпреки това мнозина са изпитали ефектите на предозирането. Препатили споделят, че са получили спазми, световъртеж и дори замъгляване на съзнанието. Освен това се оказва, че рициновото масло подхожда за единични епизоди на запек, но не и при хронично страдание.

Мнение №1: Моето пиене на рициново масло при хроничен запек
Гергана Павлова от Хасково -ricinovo-maslo-zapek
Гергана Павлова от Хасково
“Фигурин

С години се мъча със запек. Състоянието ми се обостря в преходните сезони – през пролетта и есента. Наясно съм, че в тези моменти трябва да внимавам с храната. Но в моя случай разумното растително хранене не винаги води до добро храносмилане. Нещата стигат до червата и пак започва моето ходене по мъките.

По едно време започнах да пия рициново масло, по настояване на сестра ми, която не веднъж се е спасявала с него. Бях скептична и имаше защо. Очакваният ефект настъпи – два или три пъти. После действието на рициновото масло намаля и после спрях да постигам нещо.

Рициновото масло не става за хроничен запек, това е моят извод. При хроничен проблем трябва системно средство, а не моментно като рициновото. Рициновото изчиства, но причината за запичането си остава. Затова се насочих към билките и с тях постигнах в пъти по-добри резултати. Най-доволна съм от чая за отслабване Фигурин. Когато го пия постоянно, в течение на месеци, не стигам до тежки състояния, дори в преходните сезони. Разхлабителните билки в него поддържат червата ми в тонус и те постоянно се справят със задачата си.

Гергана Павлова от Хасково

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Рициново масло за пиене

Рициновото масло се пие и в други ситуации – например за пълно прочистване на организма, за отслабване и прочее. В такива случаи не се приемат ударни дози, а много по-балансирани количества. Процедурата е по-дълга и има подготовка.

Рициново масло за изчистване и отслабване

Подготовката започва около седмица по-рано. Минава се на леко хранене, състоящо се главно от растителна храна. Поставя се акцент върху соковете, кисело-млечните и зърнените храни. Последните един или два дни може да се проведе лечебно гладуване. Непосредствено преди изчистването задължително не се яде 12 часа

 • Доза рициново масло: 1 г на всеки 1 кг телесно тегло. Например при тегло 60 кг ще се приготвят 60 г масло, но то няма да се изпие наведнъж.

Процедура: маслото се подгрява и към него се добавят по 2 капки лимонов сок на всеки 1 г масло. Например на 60 г масло добавяме 120 капки лимонов сок. Вечерта си лягаме, изпиваме чаша чай, а след това на глътки и през известно време – рициновото масло. На сутринта ще започне изчистването.

Откъде се купува рициново масло, цена

Рициновото масло се открива в аптечната мрежа. Може да е записано като Олеум Рицини или Castor oil.

Предлага се на капсули и в течна форма:

 • в стъклени бутилки с вместимост от 25 до 100 мл;
 • в капсули с различни дози – по 10-100 броя.

Течното е по-евтино. Например маслото на Химакс е по-малко от 2 лв. На капсули струва от порядъка на 40 лв за опаковка.

Евелина Лютова

Но внимание: не всяко рициново масло е за пиене. То може да е само за външна употреба, затова прочетете етикета или изрично поискайте масло против запек.

В капсули: Най-лесният и безопасен начин за приемане на маслото като лаксатив е на капсули. Единичната доза е важна също и се определя от телесното тегло на страдащия.

При възрастни с краткотрайна липса на дефекация (например от 3 дни) да се вземат 20-30 капсули за една нощ.

Мнение №2: Как приемах рициново масло за разхлабване
Борислава Грънчарова от Монтана -ricinovo-maslo-zapek
Борислава Грънчарова от Монтана

Обвиняват за всички човешки болести стреса и аз съм се подигравала с това мнение. Но когато ми се случи, видях точно как става. Нерви, разправии, нередовно хранене, нервен стомах и… запек. Случи ми се, когато преструктурираха фирмата ни и имаше денонощна работа. Не можех да отида до тоалетната спокойно и сама си докарах проблемите. При нужда от разхлабване направо посегнах към хапчетата. Купих си рициново масло на капсули. Беше супер скъпо, но нямах време да се мотая с лъжички. Имах намерение да правя и изчистваща клизма, но не стигнах чак дотам.

От тази история ме избави щастливият случай или сам Господ, не знам. Заради нервите и ужасния стрес започнах да пия билките Фигурин. Избрах ги главно защото под стрес ужасно напълнявах. Чаят най-напред се справи със запека и нередовния ми стомах, а след това показа и очакваното въздействие – спря дебелеенето ми. Рициново масло и досега използвам, но само еднократно и като спешна помощ. Забелязах, че ако пия редовно Фигурин, изобщо не стигам до него.

Борислава Грънчарова от Монтана

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Рецепти за прочистване на дебелото черво

рициново масло разхлабително дозировка
Може да се ползва това слабително с някакъв вид плодове, като лимон.
Прочистваща клизма

Клизмата с рициново масло се прави за бързо изчистване на червата, когато имаме случай на продължително застояване на фекалните маси в дебелото черво, и също така преди някои медицински манипулации и други.

За клизма преварена вода се смесва с няколко капки рициново масло. Това е определено за една процедура. Не се препоръчва да се правят често клизми с това масло поради факта, че се увеличава възможността от сериозни увреждания в чревния тракт на микрофлората.

Лимон с рициново масло

Рецептата е за еднократно изпълнение. Проведете изчистването на червата през вечерта. Ако нямате или не искате лимони, можете да ги замените с изцеден пресен сок от грейпфрут.

Съставки:

 • Рициново масло;
 • Лимонов сок.

Приготвяне: Изчислете количеството на рициновото масло на основа вашето телесно тегло. Пригответе лимоновия сок като изстискате лимоните. Количеството му трябва да е точно двойно по-голямо от това на рициновото масло. А маслото се загрява леко на водна баня и се добавя към него лимоновия сок.

Как да се приема: Пийте сместа на големи глътки. Поради неприятния вкус на рициновото масло, то може да се взема и с ощав (сушени плодове). Не пречиствайте често червата от един път в месеца.

Не се задълбочавайте с често изчистване на червата с лимонов сок и рициново масло, за да не нарушите микрофлората и проблемите с храносмилането.

Прочистване от паразити с тиквено семе

Процедурата е прието да се изпълни през деня. През периода на изчистване от паразити не се хранете изобилно, а по-леко.

Съставки:

 • 1 супена лъжица рициново масло;
 • 100 броя тиквени семки.

Приготвяне: 100 броя сурови семки от тиква се обелват и разделят на няколко части.

Приложение: Хапвайте през деня от тиквените семки и добре ги дъвчете. Вечер преди да си легнете глътнете 1 суп. лъжица рициново масло, но предварително да е загрято. Приложете описаната рецепта по този начин за три дни.

Процедурата за прочистване може да се извършва само 1 път на месец.

Ако ви притеснява сърбеж в ануса, потърсете лекар и направете специалните тестове за паразити в червата. Не правете антипаразитно чревно пречистване, ако нямате симптоми на паразитна инфекция.

Още рецепти – ТУК.

Кога се наблюдава ефект?как се пие рициново масло при запек

Както е отбелязано по-горе, рициновото масло действа доста бързо. След попадането му в стомаха, страдащият от чревна непроходимост е достатъчно да изчака 2-3 часа и желаният ефект ще дойде.

След това време в него ще се усети почувства желание за дефекация. Понякога ефектът може да се получи след не повече около 7-8 часа.

Тоест, при спазване на реда за прилагане на това средство, пациентът ще почувства желание за дефекация през първия ден.

За да не се стига до неприятни положения, за които не е добре да възникват през деня, на пациента се препоръчва да направи приема на слабителното средство за вечерта.

Мнения на лекарите

В аптечните вериги отдавна се предлагат много видове леки и безопасни слабителни средства. Рициновото масло като такова за констипация е популярно лекарство и не се предписва обикновено на болните.

Въпреки не оспорваният ефект на коментираното рициново масло при запек, употребата му не може да се приема за съвсем безопасна.

Продължителна липса на дефекация и стагнация на изпражненията могат да се случат по различни причини и за по-сигурна диагноза е желателно да се направи точно изследване.

рициново масло за пиене при запек
Рициновото масло е едно от най-добрите средства против запек при деца.

Само на базата на медицинско мнение лекарят може да предпише адекватно лечение на констипация, а рициновото масло не винаги е това, което е от полза за страдащия за неговото лечение.

Още в текста: Дозировка, ползи, противопоказания, странични ефекти, рецепти за прочистване на дебелото черво Мнения на лекарите Особености на приема при бременни, възрастни и деца Усложнения Кое е важното? Съвети. Откъде се взема рициново масло за пиене и на каква цена? Как се дава на деца? А на бременни? Действие и видове приложение.

Фактори за времето на задействане: Скоростта и силата и на слабителния ефект е в зависимост от характеристиките на пациента, теглото, възрастта, количеството храна, взета преди приема на рициново масло, доколко са изпълнени червата с изпражненията и други.

Резултатите показват, че използването на това средство е препоръчително както за атоничен, така и за спастичен запек. Рициновото масло помага за решаване на проблема за запек поради лечебните лекарствени киселини.

ВЪПРОС: Колко време след приемане маслото действа? – Времето е от 2 до 6 часа, а първото ходене до тоалетната може да се случи неочаквано и внезапно.

Когато влиза в стомаха, то започва да взаимодейства с чревните ензими, включително водоразтворимата липаза.

Нейната основна функция е разграждането на мастни киселини и мазнини в организма. От това следва превръщането им в топлинна енергия.

Това слабително средство омекотява фекалните маси, натрупани в червата, като допринася за бързото им елиминиране от организма.

Отделянето на изпражненията под неговото действие е възможна поради повишената контрактилна активност на мускулите на червата.

Освен това разхлабителното лекарство усилва перисталтиката на червата, което помага при запек. Всички тези положителни ефекти върху стомаха са идеални за ускореното и сравнително приятно изпразване на червата.

Правила за прием, дозировкакак се пие рициново масло, прием и дозировка

Важно е да сме запознати с особеностите на употребата на това средство за нежно лечение на запек. Но да видим какви са основните му “параметри”, които е добре да знаем.

Цветът на рициновото масло е светложълт, а има доста специфичен вкус.

Миризмата на маслото не е като на лекарство, а по-скоро като на някаква козметика. На повечето хора може да не им допада ароматът на това слабително средство. За тях има препоръка: преди да приемат рициновото масло за запек, по-добре е да го разтворят в сок от грейпфрут или портокал. Въпреки това сокът не трябва да бъде в твърде голяма доза.

Ако миризмата му е неприятна за човек, не се старайте да го вземате за лечение на запек. Може да се ползва по друг начин, като се опитате да го приложите – за да предотвратите гаденето, това слабително може да се приема с някакъв вид плодове, като лимон.

Понякога хората, приемащи лекарството за запек, решават да задържат дъха си, докато преглъщат. Това все пак е начин да се предотврати появата на чувство на гадене, но не за всички е подходящ.

Производителите на лекарства знаят за лечебните му свойства, както и за миризмата му, и са избрали по-хуманен начин да го използват. Сега в аптеките, рициновото масло се продава и на капсули. Следователно за хората, които не понасят миризмата му в течно състояние, е достатъчно да закупят капсули.

Това слабително може да се приема не само от възрастни, но и от деца, но за тях те са произведени с друга доза.

Универсална доза за приемане на това лекарство няма. Изчислява се индивидуално. Точната доза може да се сметне само от лекар, затова преди третиране на запек с описаното средство се препоръчва да се търси мнението на квалифициран специалист.

Въпреки че дозировката е индивидуална, според инструкциите е нежелателно да се пие това масло за запек еднократно повече от 30 мл.

От 15 мл масло изпито наведнъж няма почти никакъв ефект. Следователно определената единична доза за възрастен човек е 25-30 мл. Но за кърмачета, дозата е от 5 до 15 мл слабително, в зависимост от годините и килограмите на детето.

Инструкция за приема

Употребата му, както и всички други лекарства, се основава на правилата, които включват описание на дозата, времето на приложение и други.

Пациент, който има запек, ще избере в каква форма да го ползва. Този лаксатив се произвежда във флакони и капсули. То е в течна форма и се взема вътрешно.

Вижте и ТОВА:

Домашна маска за коса с рициново масло и зехтин и други рецепти

Следвайте посочените правила, когато се борите със запека с рициново масло:

 • Три дни преди да започнете да третирате констипацията с рициново масло променете храненето си към по-леко за по-ефективно изчистване на червата.
 • Рициновото масло трябва да се загрее на водна баня преди поглъщане.
 • Неговият мириси и вкус са специфични. Пийте го на глътки, за да избегнете задавяне.
 • Приемането му за констипация не трябва да е повече от три дни.
 • Не нарушавайте определените инструкции за прилагането на рициново масло и следвайте точно препоръчителната доза от лечебното средство.
 • Направете през почивните дни прочистването на червата, докато сте си у дома.
 • Преди да го вземете вътрешно като слабително, направете консултация с лекар и установете причината за запека.
рициново масло за разхлабване, преди или след хранене?
Най-добре е рициново масло да се взима преди хранене, рано сутрин, по една чаена лъжичка или повече в зависимост от възрастта и теглото.

Как се пие рициново масло

Ползването на рициново масло за констипация е правилно да става само на празен стомах. Страдащият трябва да се придържа към точната доза: ако той приема капсули, 2-3 на ден са достатъчни и ако приема маслото в течна форма от флаконче, тогава 15-25 мл.

Ако ставащият е решил да смеси лечебното средство с лимонов сок, следва да запази пропорцията: 1 до 2. Това означава, че сокът трябва точно да бъде 2 пъти повече от рицина. Каква е ползата от употребата на лимона? Той съдейства за почистване на червата.

Чаена лъжичка лаксатив трябва да се пие сутрин както вече казахме на празен стомах. Нейната употреба не трябва да се предшества от ядене на храна. Как да използвате лекарството: на празен стомах трябва да се пие рициново масло за констипация, а след това се добавя и плодов сок. Така се помага за предотвратяване на рефлекса за повръщане.

Можете да изчистите стомаха със смес от рициново масло и кефир с трици. Това лекарство ще помогне за бързо изчистване на чревния тракт при констипация.

Има ограничение за ползването на това лекарство – повече от 3 дни то не трябва да се пие.

По време на този патологичен процес е възможно през целия ден да се взема рициново масло, също и преди лягане, най-важното е да се спазва правилно дозировката.

Освен това е важно да се вземе слабителното средство на празен стомах, тъй като ако храносмилателният орган на пациента е пълен, терапевтичният ефект непременно ще се забави за повече време.

Колко лъжици могат да се вземат – за дългосрочна констипация, дозата на рициновото масло за възрастни се определя върху самото телесно тегло – 1 грам рициново масло на 1 кг тегло. Трябва да се приема лекарството само веднъж през деня. Времето на терапията е до 3 дни.

В случай, когато имаме краткотраен запек не е нужно да се вземе повече от 1 супена лъжица (почти 17 грама) от рициновото масло преди лягане.

Противопоказания и странични ефекти

Лечението с рициново масло за запек не се препоръчва без предварителна лекарска консултация. Защо е важно това?

Отдавна е установено, че това лекарство дава и отрицателен ефект, и има различни противопоказания, които не трябва да се пренебрегват, тъй като те могат да причинят влошаване на здравословното състояние на страдащия. И така, в какви случаи не трябва да пиете това средство за разслабване?

 • През бременността.
 • По време на кърменето.
 • При страдащи с остър апендицит.
 • При хранително отравяне.
 • В нарушение на чревната обструкция.
 • С бъбречно заболяване, като бъбречна недостатъчност.
 • При болков синдром. Не трябва да се пие това слабително, ако болката е в стомаха.
 • При маточно кървене и други.

Ако систематично се установи запек при човек, не е правилно да се лекува с него.

Когато става въпрос за хроничната форма на процеса, се налага да се вземат лекарства от други лекарствени групи. Само лекар може да ги предпише на пациента с хроничен запек.

Защо това средство не трябва да се взема повече от 3 дни? Доказано е, че ако се третирате чревната обструкция с това слабително за дълго време, има вероятност да се стигне до дехидратация.

Заедно с изпражненията, полезните микроелементи ще се екскретират от което се получава отслабване на чревната перисталтика.

Също така, продължителното прилагане на рициново масло е противопоказано, защото води до пристрастяване на организма.

Важен момент: ако човек с доказана чревна обструкция, след като приема рициново масло, има усещане за гадене, повишена температура на тялото или запушване, следва да се обади на Спешна помощ.

Такава реакция на тялото към маслото се причинява поради индивидуална непоносимост към някой компонент в неговия състав. Възможно е човек да има алергична реакция. При подобни случаи той ще може да е подпомаган само в медицинско заведение.

Едно от показанията за употребата на този лаксатив е хемороидите. Също така, рициновото масло помага да се освободят червата от чревните червеи. За това има рецепта за неговото прилагане с тиквени семки.

Какви сериозни странични ефекти може да причини това лечебно средство за запек?

Ако човек забелязал, че има индивидуална непоносимост към коментираното лекарство, но го ползва, възможно е той да има нежеланите следни реакции:

 • Гадене;
 • Диария;
 • Повръщане;
 • Тежка болка в стомаха;
 • Сърбеж и парене на кожата и други.

Освен това, не забравяйте, че посоченото слабително средство е в състояние да доведе до пристрастяване. Ако го пиете за повече от 3 дни – може да има лоши последици и да се стигне до множество негативни последици.

рициново масло - разхлабително с бързо действие
Рициново масло при запек – ползи, доза, приложения и противопоказания

Странични ефекти

 • Намаляване на нужното количество електролити;
 • Отслабването на чревната перисталтика;
 • Колит и ентероколит;
 • Водно-солевия баланс намалява в организма;
 • Индивидуална непоносимост към рициново зърно;
 • Хранителни алергии;
 • Хроничен запек;
 • Чревна обструкция;
 • Язвено ерозивно възпаление на стомашно-чревния тракт, включително в историята;
 • Коремна болка с неизвестна етиология;
 • Период на кърмене;
 • Стомашно-чревно кървене;
 • Бременност по всяко време;
 • Кървене на матката, включително менструация;
 • За бременните жени е противопоказано да приемат рициново масло поради маточните контракции, които се появяват, ако го пият.
 • Тубулоинтерстициален и гломеруларен нефрит;
 • Деца под 12 години.

Маточните контракции могат да доведат до преждевременно раждане и лошо благосъстояние на бъдещата майка. Понякога може да се случи това, че рициновото масло може по време на бременност да причини постепенно до спонтанен аборт.

Въпреки това, за да засилят раждането в някои определени случаи, бременните жени биват съветвани да използват коментираното слабително средство.

Понякога преди раждането прочистването на червата може да бъде полезно да се избегнат възможните рискове, свързани със здравето на майката и нейното дете.

За да се предпазите от възможната поява на алергична реакция, поставете капка масло върху китката си. Ако човек не започне да усеща сърбеж до една минута, за него не е нужно да се безпокои да използва това коментираното слабително средство.

Разхлабително за деца, бременни, възрастни

През време на периода на бременност и кърмене не трябва да ползвате вътрешно рициново масло. При бременните жени рициновото масло както казахме вече по-горе може да причини контракции на маточните мускули и даже спонтанен аборт или кървене.

През периода на кърменето рициновото масло може да се ползва за запек, при условие че се прекрати храненето, докато трае терапията.

През бременността в началото на втория триместър, за запек може да се използват от аптеката свещи с глицерол.

Тяхното действие е дразнещо, местно върху стените на дебелото черво, улесняват освобождаването на червата като омекотяват фекалните маси. Преди да си сложите глицеринови свещи, редно е да направите консултация с гинеколог.

Не давайте коментираното рициново масло за запек на деца по-малки от 12 години. Приемането му от деца на 12 години може да става само с назначаване на педиатър. Препоръчва се като слабително еднократна доза от маслото от 1 чаена лъжичка.

Рициновото масло може да се дава на деца само ако няма други по-безопасни лаксативи.

Хората в напреднала възраст често страдат от нарушена чревна подвижност по причина на естественото намаляване и изчезване на стомашночревната функция. Рициновото масло е от силните лекарства и затова може да се взема от възрастни хора с по-голямо внимание.

Дозирането на това масло не трябва да се допуска да превишава 1 чаена лъжичка вечер преди лягане. Курс за прием – от 1 до 3 дни. Ако често се случва продължителен запек, по-добре е да посетите лекар.

Усложнения

Ако неправилно вземете рициново масло, има вероятност да се развият някои усложнения:

 • Нарушаване на храносмилането;
 • След прекъсване на ползването на маслото да се получи продължителна диария;
 • В организма се нарушава водно-солевия метаболизъм: оток и дехидратация;
 • Преждевременно раждане, а в ранна бременност опасност о спонтанен аборт;
 • Дисфункция на пикочната система;
 • Ако се надвиши определената доза – повръщане, гадене, замаяност, слабост, загуба на съзнание.
Кое е важното? Съвети
 • Вземайте рициново масло при запек с повишено внимание.
 • То може да бъде пристрастяващо за вас.
 • Не превишавайте дозата на рициновото масло.
 • Деца по-малки от 12 години и бременни жени не е редно да го приемат вътрешно.
 • За продължителен запек направете консултация с лекар. Самостоятелното лекуване не се препоръчва.
Мнение №3: Точната дозировка и как да имаме по-траен ефект с билки
Антония Желева от Търговище -ricinovo-maslo-zapek
Антония Желева от Търговище

Приятелите ми ме водят за специалист по разхлабването. Пробвала съм всичко, измислено под небето, макар че накрая пак стигам до рициновото. Това масло ме кара да съм спокойна и да знам, че няма да пострадам. Обаче е много важно да се пие рициново в точната доза. Ако се прекали с количеството, не мога да опиша какви ужасни спазми и колики започват. Не пийте повече от 2 с.л. рициново наведнъж, мой съвет!

По-добре е да се комбинира рициново с билки. Но не някакви самоделни сборове, а създадени от специалисти. Патила съм си и от билкарски изцепки, да ме прощават читавите билкари. Затова купува билки само от аптека, да са със сертификат и с разрешително. Любим и е чаят Фигурин, който е за вталяване. Пия го за по-траен ефект от изчистването. Първо изчиствам с рициново и после минавам на чай за минимум 3-4 седмици. След един такъв курс червата ми се регулират и за известно време нямам проблеми.

Антония Желева от Търговище

Можете да купите “Фигурин” за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Какво е рициново масло и неговото действие

Рициновото масло се получава от растението рицин.  То се счита за отровно. Латинското му название е Ricinus communis като Ricinus означава кърлеж, поради вида на семената, които имат форма подобна на кърлеж напил се с кръв.

Рицинът е от семейство Млечникови, а родината му е Източна Африка. Вирее във всички райони с умерен климат. В тропическите страни той се развива като дървовидно многогодишно растение, а в умерените страни като тревисто едногодишно растение, защото рядко успява да оцелее през зимата.

То се е отглеждало още в древността за добиване на рициново масло, което се е използвало за осветление. Дори и в семената му се намира отрова, затова, когато се погълнат, те унищожават протеина в клетките. Ако се случи отравяне с тях, това може да причини повръщане, чревно кървене, ентероколит или дори смърт.

Преди да се получи рициново масло от семената на рицина, те се обливат с гореща пара. Полезният продукт се произвежда по метода на студено пресоване. В процеса на такава обработка отровата рицин, която се съдържа в семената, се унищожава лесно.

Що за лекарство е това?

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

В медицината рициновото масло служи като слабително средство, използва се чрез поглъщане. Как действа то?

Употребата на този лаксатив е въз основа на това, че той дразни стените на червата, с увеличаване на перисталтиката. Благодарение на това страдащия от запек започва се нуждае да си изпразни червата.

Рициновото масло малко се различава от другите масла по своя вискозитет и плътност. Поради уникалните си свойства се счита за незаменим както в медицинската, така и в промишлената област.

Какво е съдържанието на лечебни вещества и кои се срещат в рициновото масло?

В народната медицина рициновото масло намира приложение като разхлабващо средство при запек и нарушения на чревната подвижност.

То е естествено лекарство.

Биохимичен състав:

 • рицинолеинова киселина;
 • олеинова киселина;
 • линолова киселина;
 • стеаринова киселина;
 • токоферол;
 • палмитинова киселина.

В рициновото масло са открити голямо количество ненаситени и наситени мазнини, сред тях рициноловата мастна киселина действа при запек главно със стимулиращ ефект.

Когато рициноловата киселина достигне в тънките черва, водоразтворимите ензими действат като я разграждат. Тя въздейства на чревните рецептори като дразнител и рефлексната му перисталтика се подобрява.

Принцип на действие

Стимулирането на контракциите на тънките черва и дебелото черво, имат дефекационно действие. Рициновото масло добре омекотява полепналите в чревните гънки фекални маси.

Когато се употребява заедно с лимонов сок, то действа за прочистване на червата от токсини, а заедно с тиквени семки, рициновото масло има антипаразитно действие.

За Иван Василев

Прочети още

Как се прави чай от копър за бебе?

Чай от копър за колики за новородено, кърмачки и др. За отслабване. Как се прави?

Как се прави чай от копър за бебе? От семена. За кърмачки. От пресен копър. …

5 Мнения

 1. Малина Стойчева

  Аз знам дозировка за запек – 2 с.л. рициново наведнъж, с по една чаша мляко след всяка , за да го преглътна, че е яко гадно. Обаче по 2 часа всичко е навън, няма грешка.

 2. Рициново масло в шишенце на капсули е по-хубаво! Скъпо е, но не случайно – пречистено и с него не боли. Едно шишенце е за 2-3 разхлабвания, излиза по 10-13 лв бройката, но за мен пак казвам си струва, освен ако не пиеш билки и въобще да не се стига до запек.

 3. Надежда Моллова

  На мен точно Фигурин ми помогна при хроничен запек, ама поне 4 години се задълбочаваше, докато стана почти нелечим. С повече търпение и 3-4 кутии билки се стигна до пълно възстановяване.

 4. Хора сипах 30 гр в една чаша с аирян както е написано в рецептата и точно след 5 часа като ме почна, имам чувство че ми изчисти чак мозайка,ефекта е перфектен,толкова боклуци изхвърлих,дано не се наложи да пия нещо за стягане че положението е страшно,но сега след около 10 пъти обилно изхождане се чувствам прекрасно,но трябват и течности.

  • Райчева

   Благодаря за ценното мнение. Аз съм пробвала клизма с рициново масло за прочистване. Ефектът е много мек, но категоричен. Върши работа и за отслабване, има акова действие, не е само като разхлабително. Плюс това е на изгодна цена. Но за траен ефект е добре да се комбинира с билки като тези, за които пишете по-горе в текста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *