Рициново масло при запек, като разхлабително – дозировка, ползи, рецепти и приложения

Рициново масло като разхлабително при запек. Дозировка, ползи, противопоказания, странични ефекти, рецепти за прочистване на дебелото черво.

Още в текста: Мнения на лекарите. Особености на приема при бременни, възрастни и деца. Усложнения. Кое е важното? Съвети.

Рициново масло и неговото действие като разхлабително (при запек“.

Рициновото масло се получава от растението рицин.  То се счита за отровно. Латинското му название е Ricinus communis като Ricinus означава кърлеж, поради вида на семената, които имат форма подобна на кърлеж напил се с кръв. Рицинът е от семейство Млечникови, а родината му е Източна Африка. Вирее във всички райони с умерен климат. В тропическите страни той се развива като дървовидно многогодишно растение, а в умерените страни като тревисто едногодишно растение, защото рядко успява да оцелее през зимата.

То се е отглеждало още в древността за добиване на рициново масло, което се е използвало за осветление. Дори и в семената му се намира отрова, затова, когато се погълнат, те унищожават протеина в клетките. Ако се случи отравяне с тях, това може да причини повръщане, чревно кървене, ентероколит или дори смърт.

рициново масло като разхлабително, дозировка
Рицинът расте навсякъде в България и е чудесен против запек, когато се приготви масло от него.

Преди да се получи рициново масло от семената на рицина, те се обливат с гореща пара. Полезният продукт се произвежда по метода на студено пресоване. В процеса на такава обработка отровата рицин, която се съдържа в семената, се унищожава лесно.

Що за лекарство е това?

В медицината рициновото масло служи като слабително средство, използва се чрез поглъщане. Как действа то?

Употребата на този лаксатив е въз основа на това, че той дразни стените на червата, с увеличаване на перисталтиката. Благодарение на това страдащия от запек започва се нуждае да си изпразни червата.

Рициновото масло малко се различава от другите масла по своя вискозитет и плътност. Поради уникалните си свойства се счита за незаменим както в медицинската, така и в промишлената област.

Какво е съдържанието на лечебни вещества и кои се срещат в рициновото масло?

В народната медицина рициновото масло намира приложение като разхлабващо средство при запек и нарушения на чревната подвижност.

“Фигурин

То е естествено лекарство.

Биохимичен състав:

 • рицинолеинова киселина;
 • олеинова киселина;
 • линолова киселина;
 • стеаринова киселина;
 • токоферол;
 • палмитинова киселина.

Предлага се на капсули и в течна форма:

 • в стъклени бутилки с вместимост от 25 до 100 мл;
 • в капсули с различни дози – по 10-100 броя.

В рициновото масло са открити голямо количество ненаситени и наситени мазнини, сред тях рициноловата мастна киселина действа при запек главно със стимулиращ ефект.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Когато рициноловата киселина достигне в тънките черва, водоразтворимите ензими действат като я разграждат. Тя въздейства на чревните рецептори като дразнител и рефлексната му перисталтика се подобрява.

рициново масло, дозировка като разхлабително
Рициновото масло е едно от най-добрите средства против запек при деца.

Принцип на действие

Стимулирането на контракциите на тънките черва и дебелото черво, имат дефекационно действие. Рициновото масло добре омекотява полепналите в чревните гънки фекални маси.

Когато се употребява заедно с лимонов сок, то действа за прочистване на червата от токсини, а заедно с тиквени семки, рициновото масло има антипаразитно действие.

ВЪПРОС: Колко време след приемане маслото действа? – Времето е от 2 до 6 часа, а първото ходене до тоалетната може да се случи неочаквано и внезапно.

Фактори за времето на задействане: Скоростта и силата и на слабителния ефект е в зависимост от характеристиките на пациента, теглото, възрастта, количеството храна, взета преди приема на рициново масло, доколко са изпълнени червата с изпражненията и други.

Резултатите показват, че използването на това средство е препоръчително както за атоничен, така и за спастичен запек. Рициновото масло помага за решаване на проблема за запек поради лечебните лекарствени киселини.

Когато влиза в стомаха, то започва да взаимодейства с чревните ензими, включително водоразтворимата липаза.

Евелина Лютова

Нейната основна функция е разграждането на мастни киселини и мазнини в организма. От това следва превръщането им в топлинна енергия.

Това слабително средство омекотява фекалните маси, натрупани в червата, като допринася за бързото им елиминиране от организма.

Отделянето на изпражненията под неговото действие е възможна поради повишената контрактилна активност на мускулите на червата.

Освен това разхлабителното лекарство усилва перисталтиката на червата, което помага при запек. Всички тези положителни ефекти върху стомаха са идеални за ускореното и сравнително приятно изпразване на червата.

Правила за прием, дозировка.прием и дозировка на рициново масло

Важно е да сме запознати с особеностите на употребата на това средство за нежно лечение на запек. Но да видим какви са основните му “параметри”, които е добре да знаем.

Цветът на рициновото масло е светложълт, а има доста специфичен вкус.

Миризмата на маслото не е като на лекарство, а по-скоро като на някаква козметика. На повечето хора може да не им допада ароматът на това слабително средство. За тях има препоръка: преди да приемат рициновото масло за запек, по-добре е да го разтворят в сок от грейпфрут или портокал. Въпреки това сокът не трябва да бъде в твърде голяма доза.

Ако миризмата му е неприятна за човек, не се старайте да го вземате за лечение на запек. Може да се ползва по друг начин, като се опитате да го приложите – за да предотвратите гаденето, това слабително може да се приема с някакъв вид плодове, като лимон.

Понякога хората, приемащи лекарството за запек, решават да задържат дъха си, докато преглъщат. Това все пак е начин да се предотврати появата на чувство на гадене, но не за всички е подходящ.

Производителите на лекарства знаят за лечебните му свойства, както и за миризмата му, и са избрали по-хуманен начин да го използват. Сега в аптеките, рициновото масло се продава и на капсули. Следователно за хората, които не понасят миризмата му в течно състояние, е достатъчно да закупят капсули.

Това слабително може да се приема не само от възрастни, но и от деца, но за тях те са произведени с друга доза.

Универсална доза за приемане на това лекарство няма. Изчислява се индивидуално. Точната доза може да се сметне само от лекар, затова преди третиране на запек с описаното средство се препоръчва да се търси мнението на квалифициран специалист.

Въпреки че дозировката е индивидуална, според инструкциите е нежелателно да се пие това масло за запек еднократно повече от 30 мл.

От 15 мл масло изпито наведнъж няма почти никакъв ефект. Следователно определената единична доза за възрастен човек е 25-30 мл. Но за кърмачета, дозата е от 5 до 15 мл слабително, в зависимост от годините и килограмите на детето.

Инструкция за приема.

Вижте и ТОВА:

Рициново масло за коса, лице, мигли, вежди – козметични маски

Употребата му, както и всички други лекарства, се основава на правилата, които включват описание на дозата, времето на приложение и други.

Пациент, който има запек, ще избере в каква форма да го ползва. Този лаксатив се произвежда във флакони и капсули. То е в течна форма и се взема вътрешно.

Следвайте посочените правила, когато се борите със запека с рициново масло:

 • Три дни преди да започнете да третирате констипацията с рициново масло променете храненето си към по-леко за по-ефективно изчистване на червата.
 • Рициновото масло трябва да се загрее на водна баня преди поглъщане.
 • Неговият мириси и вкус са специфични. Пийте го на глътки, за да избегнете задавяне.
 • Приемането му за констипация не трябва да е повече от три дни.
 • Не нарушавайте определените инструкции за прилагането на рициново масло и следвайте точно препоръчителната доза от лечебното средство.
 • Направете през почивните дни прочистването на червата, докато сте си у дома.
 • Преди да го вземете вътрешно като слабително, направете консултация с лекар и установете причината за запека.
рициново масло преди или след хранене?
Най-добре е рициново масло да се взима преди хранене, рано сутрин, по една чаена лъжичка или повече в зависимост от възрастта и теглото.

Как се пие рициново масло

Ползването на рициново масло за констипация е правилно да става само на празен стомах. Страдащият трябва да се придържа към точната доза: ако той приема капсули, 2-3 на ден са достатъчни и ако приема маслото в течна форма от флаконче, тогава 15-25 мл.

Ако ставащият е решил да смеси лечебното средство с лимонов сок, следва да запази пропорцията: 1 до 2. Това означава, че сокът трябва точно да бъде 2 пъти повече от рицина. Каква е ползата от употребата на лимона? Той съдейства за почистване на червата.

Чаена лъжичка лаксатив трябва да се пие сутрин както вече казахме на празен стомах. Нейната употреба не трябва да се предшества от ядене на храна. Как да използвате лекарството: на празен стомах трябва да се пие рициново масло за констипация, а след това се добавя и плодов сок. Така се помага за предотвратяване на рефлекса за повръщане.

Можете да изчистите стомаха със смес от рициново масло и кефир с трици. Това лекарство ще помогне за бързо изчистване на чревния тракт при констипация.

Има ограничение за ползването на това лекарство – повече от 3 дни то не трябва да се пие.

По време на този патологичен процес е възможно през целия ден да се взема рициново масло, също и преди лягане, най-важното е да се спазва правилно дозировката.

Освен това е важно да се вземе слабителното средство на празен стомах, тъй като ако храносмилателният орган на пациента е пълен, терапевтичният ефект непременно ще се забави за повече време.

Колко лъжици могат да се вземат – за дългосрочна констипация, дозата на рициновото масло за възрастни се определя върху самото телесно тегло – 1 грам рициново масло на 1 кг тегло. Трябва да се приема лекарството само веднъж през деня. Времето на терапията е до 3 дни.

В случай, когато имаме краткотраен запек не е нужно да се вземе повече от 1 супена лъжица (почти 17 грама) от рициновото масло преди лягане.

В капсули

Най-лесният и безопасен начин за приемане на маслото като лаксатив е на капсули. Единичната доза е важна също и се определя от телесното тегло на страдащия.

При възрастни с краткотрайна липса на дефекация (например от 3 дни) да се вземат 20-30 капсули за една нощ.

Прочистваща клизма

Клизмата с рициново масло се прави за бързо изчистване на червата, когато имаме случай на продължително застояване на фекалните маси в дебелото черво, и също така преди някои медицински манипулации и други.

За клизма преварена вода се смесва с няколко капки рициново масло. Това е определено за една процедура. Не се препоръчва да се правят често клизми с това масло поради факта, че се увеличава възможността от сериозни увреждания в чревния тракт на микрофлората.

Рецепти за прочистване на дебелото черво.

Може да се ползва това слабително с някакъв вид плодове, като лимон.

Лимон с рициново масло

Рецептата е за еднократно изпълнение. Проведете изчистването на червата през вечерта. Ако нямате или не искате лимони, можете да ги замените с изцеден пресен сок от грейпфрут.

Съставки:

 • Рициново масло;
 • Лимонов сок.

Приготвяне: Изчислете количеството на рициновото масло на основа вашето телесно тегло. Пригответе лимоновия сок като изстискате лимоните. Количеството му трябва да е точно двойно по-голямо от това на рициновото масло. А маслото се загрява леко на водна баня и се добавя към него лимоновия сок.

Как да се приема: Пийте сместа на големи глътки. Поради неприятния вкус на рициновото масло, то може да се взема и с ощав (сушени плодове). Не пречиствайте често червата от един път в месеца.

Не се задълбочавайте с често изчистване на червата с лимонов сок и рициново масло, за да не нарушите микрофлората и проблемите с храносмилането.

Прочистване от паразити с тиквено семе

Процедурата е прието да се изпълни през деня. През периода на изчистване от паразити не се хранете изобилно, а по-леко.

Съставки:

 • 1 супена лъжица рициново масло;
 • 100 броя тиквени семки.

Приготвяне: 100 броя сурови семки от тиква се обелват и разделят на няколко части.

Приложение: Хапвайте през деня от тиквените семки и добре ги дъвчете. Вечер преди да си легнете глътнете 1 суп. лъжица рициново масло, но предварително да е загрято. Приложете описаната рецепта по този начин за три дни.

Процедурата за прочистване може да се извършва само 1 път на месец.

Ако ви притеснява сърбеж в ануса, потърсете лекар и направете специалните тестове за паразити в червата. Не правете антипаразитно чревно пречистване, ако нямате симптоми на паразитна инфекция.

Още рецепти – ТУК.

Кога се наблюдава ефект?

Както е отбелязано по-горе, рициновото масло действа доста бързо. След попадането му в стомаха, страдащият от чревна непроходимост е достатъчно да изчака 2-3 часа и желаният ефект ще дойде.

След това време в него ще се усети почувства желание за дефекация. Понякога ефектът може да се получи след не повече около 7-8 часа.

Тоест, при спазване на реда за прилагане на това средство, пациентът ще почувства желание за дефекация през първия ден.

За да не се стига до неприятни положения, за които не е добре да възникват през деня, на пациента се препоръчва да направи приема на слабителното средство за вечерта.

Мнения на лекарите.

В аптечните вериги отдавна се предлагат много видове леки и безопасни слабителни средства. Рициновото масло като такова за констипация е популярно лекарство и не се предписва обикновено на болните.

Въпреки не оспорваният ефект на коментираното рициново масло при запек, употребата му не може да се приема за съвсем безопасна.

Продължителна липса на дефекация и стагнация на изпражненията могат да се случат по различни причини и за по-сигурна диагноза е желателно да се направи точно изследване.

Само на базата на медицинско мнение лекарят може да предпише адекватно лечение на констипация, а рициновото масло не винаги е това, което е от полза за страдащия за неговото лечение.

Разхлабително за деца, бременни, възрастни

През време на периода на бременност и кърмене не трябва да ползвате вътрешно рициново масло. При бременните жени рициновото масло както казахме вече по-горе може да причини контракции на маточните мускули и даже спонтанен аборт или кървене.

През периода на кърменето рициновото масло може да се ползва за запек, при условие че се прекрати храненето, докато трае терапията.

През бременността в началото на втория триместър, за запек може да се използват от аптеката свещи с глицерол.

Тяхното действие е дразнещо, местно върху стените на дебелото черво, улесняват освобождаването на червата като омекотяват фекалните маси. Преди да си сложите глицеринови свещи, редно е да направите консултация с гинеколог.

Не давайте коментираното рициново масло за запек на деца по-малки от 12 години. Приемането му от деца на 12 години може да става само с назначаване на педиатър. Препоръчва се като слабително еднократна доза от маслото от 1 чаена лъжичка.

Рициновото масло може да се дава на деца само ако няма други по-безопасни лаксативи.

Хората в напреднала възраст често страдат от нарушена чревна подвижност по причина на естественото намаляване и изчезване на стомашночревната функция. Рициновото масло е от силните лекарства и затова може да се взема от възрастни хора с по-голямо внимание.

Дозирането на това масло не трябва да се допуска да превишава 1 чаена лъжичка вечер преди лягане. Курс за прием – от 1 до 3 дни. Ако често се случва продължителен запек, по-добре е да посетите лекар.

Противопоказания и странични ефекти.

Лечението с рициново масло за запек не се препоръчва без предварителна лекарска консултация. Защо е важно това?

Отдавна е установено, че това лекарство дава и отрицателен ефект, и има различни противопоказания, които не трябва да се пренебрегват, тъй като те могат да причинят влошаване на здравословното състояние на страдащия. И така, в какви случаи не трябва да пиете това средство за разслабване?

 • През бременността.
 • По време на кърменето.
 • При страдащи с остър апендицит.
 • При хранително отравяне.
 • В нарушение на чревната обструкция.
 • С бъбречно заболяване, като бъбречна недостатъчност.
 • При болков синдром. Не трябва да се пие това слабително, ако болката е в стомаха.
 • При маточно кървене и други.

Ако систематично се установи запек при човек, не е правилно да се лекува с него.

Когато става въпрос за хроничната форма на процеса, се налага да се вземат лекарства от други лекарствени групи. Само лекар може да ги предпише на пациента с хроничен запек.

Защо това средство не трябва да се взема повече от 3 дни? Доказано е, че ако се третирате чревната обструкция с това слабително за дълго време, има вероятност да се стигне до дехидратация.

Заедно с изпражненията, полезните микроелементи ще се екскретират от което се получава отслабване на чревната перисталтика.

Също така, продължителното прилагане на рициново масло е противопоказано, защото води до пристрастяване на организма.

Важен момент: ако човек с доказана чревна обструкция, след като приема рициново масло, има усещане за гадене, повишена температура на тялото или запушване, следва да се обади на Спешна помощ.

Такава реакция на тялото към маслото се причинява поради индивидуална непоносимост към някой компонент в неговия състав. Възможно е човек да има алергична реакция. При подобни случаи той ще може да е подпомаган само в медицинско заведение.

Едно от показанията за употребата на този лаксатив е хемороидите. Също така, рициновото масло помага да се освободят червата от чревните червеи. За това има рецепта за неговото прилагане с тиквени семки.

Какви сериозни странични ефекти може да причини това лечебно средство за запек?

Ако човек забелязал, че има индивидуална непоносимост към коментираното лекарство, но го ползва, възможно е той да има нежеланите следни реакции:

 • Гадене;
 • Диария;
 • Повръщане;
 • Тежка болка в стомаха;
 • Сърбеж и парене на кожата и други.

Освен това, не забравяйте, че посоченото слабително средство е в състояние да доведе до пристрастяване. Ако го пиете за повече от 3 дни – може да има лоши последици и да се стигне до множество негативни последици.

Рициново масло при запек – ползи, доза, приложения и противопоказания

Странични ефекти:

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
 • Намаляване на нужното количество електролити;
 • Отслабването на чревната перисталтика;
 • Колит и ентероколит;
 • Водно-солевия баланс намалява в организма;
 • Индивидуална непоносимост към рициново зърно;
 • Хранителни алергии;
 • Хроничен запек;
 • Чревна обструкция;
 • Язвено ерозивно възпаление на стомашно-чревния тракт, включително в историята;
 • Коремна болка с неизвестна етиология;
 • Период на кърмене;
 • Стомашно-чревно кървене;
 • Бременност по всяко време;
 • Кървене на матката, включително менструация;
 • За бременните жени е противопоказано да приемат рициново масло поради маточните контракции, които се появяват, ако го пият.
 • Тубулоинтерстициален и гломеруларен нефрит;
 • Деца под 12 години.

Маточните контракции могат да доведат до преждевременно раждане и лошо благосъстояние на бъдещата майка. Понякога може да се случи това, че рициновото масло може по време на бременност да причини постепенно до спонтанен аборт.

Въпреки това, за да засилят раждането в някои определени случаи, бременните жени биват съветвани да използват коментираното слабително средство.

Понякога преди раждането прочистването на червата може да бъде полезно да се избегнат възможните рискове, свързани със здравето на майката и нейното дете.

За да се предпазите от възможната поява на алергична реакция, поставете капка масло върху китката си. Ако човек не започне да усеща сърбеж до една минута, за него не е нужно да се безпокои да използва това коментираното слабително средство.

Усложнения.

Ако неправилно вземете рициново масло, има вероятност да се развият някои усложнения:

 • Нарушаване на храносмилането;
 • След прекъсване на ползването на маслото да се получи продължителна диария;
 • В организма се нарушава водно-солевия метаболизъм: оток и дехидратация;
 • Преждевременно раждане, а в ранна бременност опасност о спонтанен аборт;
 • Дисфункция на пикочната система;
 • Ако се надвиши определената доза – повръщане, гадене, замаяност, слабост, загуба на съзнание.

Кое е важното? Съвети.

Вземайте рициново масло при запек с повишено внимание.

То може да бъде пристрастяващо за вас.

Не превишавайте дозата на рициновото масло.

Деца по-малки от 12 години и бременни жени не е редно да го приемат вътрешно.

За продължителен запек направете консултация с лекар. Самостоятелното лекуване не се препоръчва.

За Иван Василев

Прочети още

Ликьор от зелени орехчета

Ликьор от зелени орехчета. Италиански, тинктура с ракия и мед и още 13+ рецепти

Правилната италианска рецепта за ликьор от зелени орехчета. Тинктура с ракия. С мед. С канела. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *