Чай от копър за колики за новородено, кърмачки и др. За отслабване. Как се прави?

Как се прави чай от копър за бебе? От семена. За кърмачки. От пресен копър. За кърмачки. С анасон. Вода с копър или копърово семе. Как се дава? За отслабване.

Ценителите на кулинарните аромати използват копър в широк кръг от ястия, без да се ограничават с традиционните таратор и „Снежанка“. Копърът е идеален за подправяне на риба, картофи, пресни зеленчуци.

Исторически копърът е имал значително по-широко ползване, отколкото днес. 5000 години по-рано египтяните са го имали за лекарство. Индийската Аюрведа усъвършенства това знание, създавайки 56 лекарствени средства от копър.

Гърците провесвали пресни стръкове над леглото, за да заспиват по-бързо. В Средновековието са правили същото, но срещу зли сили.

Следи от копър са намерени в римски руини във Великобритания. Римляните започнали да пият чай от копър, за да се тонизират и да подобряват храносмилането. С вода от копър те гонели насекоми и вредители.

Приготвяне на чай от копър

Копърът е непретенциозен по отношение на приготвянето. За чаша чай стига да имаме малко прясна билка.

чай от копър за лечение и за отслабване
Копърът е спасил хиляди бебета от болки

Чай от пресен копър

1 с.л. кълцан пресен копър към 1 л. вода

Пресният копър се попарва. Съдът се похлупва и завива с одеяло, под което ще остане 1 час като минимум. Подправката ще пусне повече ценни в-ва, ако се кисне примерно 1 нощ.

Чаят се охлажда сам, отделя се растителната съставка и се изпива. Най-качествено е действието му, ако напитката предхожда яденето.

Чай от семена на копър

Ценителите на чая казват, че семената най-качествено се запарват в термос. Съотношението е като по-горе – за литър вода се дозира 1 с.лъжица, но в случая не кълцан пресен копър, а само семето.

“Фигурин

В термоса чаят ще се приготвя около час. Ако не разполагате с термос, попарете в обикновен съд, но след това хубаво завийте в дебело одеяло, за да се запази течността гореща по-дълго време.

Накрая прецеждаме през ситна цедка. Такъв чай се приема на неголеми порции.

Ползи от чай от копър

Напитката от копър оказва:

 • Жлъчегонно действие;
 • Диуретично действие;
 • Повишава секрецията на кърма;
 • Подобрява съня, лекува безсъние;
 • Премахва главоболие;
 • Лек при хипертония, за понижаване на с-стите;
 • Използва се за отслабване.

Копърът е ценен със способността си да спира ръста на някои бактерии, вкл. неприятните стафило- и стрептококи, чревна и синегнойна пръчица, салмонела. Той е идеален при бактериални инфекции.

Още в текста: ♠ Чай от копър за отслабване ♠ Семена от копър за отслабване ♠ Колко чай от копър да пием? ♠ Приготвяне на чай от копър ♠ От пресен ♠ От семена на копър ♠ Противопоказания за чая ♠ Рецепта против колики за бебе ♠ Чай от копър за кърмачки ♠ За лактация ♠ Срещу безсъние ♠ Против спазми ♠ При ПМС ♠ При цистит

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Чаят от копър поддържа правилното функциониране на лигавиците, намалява излишъка от киселини в стомаха, успокоява спазми на червата, намалява нивото на холестерола.

В Средните векове са знаели, че копърът е идеален цяр срещу хълцане, но това знание се е забравило с времето. Без съмнение обаче химическият състав на растението разхлабва гладката мускулатура на диафрагмата и прекратява спазмирането й.

За реалните ползи от копъра може да се говори дълго. Мнозина специалисти препоръчват тази подправка винаги да присъства на масата ни, а чаят да се пие периодично при здраве и вместо вода при болест.

Още ползи на копъра ТУК:

Копър. Ползи и вреди от семена, пресен и сух. Чай от копър, масло и дъвчене

Противопоказания

Чай от копър се предписва на новородени, което ни подвежда, че е съвсем безопасен. В повечето случаи това е вярно. Изключенията са само три:

 1. Чай от копър е противопоказан за бременни;
 2. При предозиране има вероятност от хипотонично състояние;
 3. Някои хора проявяват алергична реакция спрямо копър.

Терапии с чай от копър

Чай от копър за новородени

Напитката е прекрасно безопасно средство срещу бебешки колики. „Бебешката“ доза обаче е доста редуцирана спрямо предвиденото в стандартната рецепта. При новородени мерим с чайна лъжичка и непременно смиламе семената.

Рецепта против колики за бебе

1 ч.л. семе + 200 мл вода

Евелина Лютова

Семето добре се смила в кафемелачка. Попарваме го да стои под капака 15 мин. (когато готвим чай за мъници, не е необходимо повече, за разлика от рецептите за възрастни). Мнозина препоръчват след прецеждането чайчето леко да се подслади, за да се подобри интереса на детето към напитката.

Внимание! Чай от копър против колики се дава периодично, а не само при проблем.

Доза за бебета: 20-40 мл през 2 часа. Количеството съответства на 2-3 чайни до 2 супени лъжици.

Когато бебето не е приемало до момента копърова вода, хубаво е първо да видим дали ще реагира алергично спрямо растението. Първият път ще му дадем само 1 чаена лъж. и ще наблюдаваме. Ако няма реакция, ще увеличим на три, а постепенно можем да стигнем до редовната доза, примерно 6 на брой лъжички.

Проблемът е, че първият път майката сварява чай за колики, когато те се появят. Тя бърза да успокои и пропуска проверката. Повечето новородени добре понасят копъра, но предпазливостта никога не е излишна.

Чай от сушен копър

Стрък сушен копър + 1/4 шепа изсушени цветове от лайка

Билките се попарват и затварят под плътно прилепващ капак за 15 мин.

Същото сборно чайче е показано и за мама, когато иска да увеличи млякото си. Поема се 1-2 часа преди времето за кърмене.

Чай от копър за кърмачки

Понякога бебето отказва да пие чай от копър. Възможно е да бъде лекувано през кърмата. Химическите в-ва от растението прекрасно проникват през защитните бариери на майчиния организъм и попадат в млякото.

За „просмукването“ на полезните съставки от копъра в млякото трябват към 1.5 – 2 часа. Толкова по-рано майката трябва да изпие една чаша чай.

Още ползи за майката

 • Етеричните масла от копъра дезинфекцират устната кухина и унищожават бактериите, които провокират неприятен мирис. Ако усетите, че имате нездрав дъх, започнете да дъвчете семена от копър между храненията;
 • За повишаване на лактацията – копърът активно стимулира изработването на кърма;
 • Стимулира храносмилането.

Чай от копър за лактация

чай от копър за лечение и за отслабване
Подкрепата на копъра за кърма не е просто бабина рецепта

Кипнете 600 мл вода и пуснете по една лъжичка от чайните сушен копър, семена и суха люцерна. Запарете съставките за 15 мин. и ги отстранете. Напитката подправете с мед.

Препоръчително дневно к-во: 3 чашки.

За усилване на лактацията прекрасно работи съчетанието на семена от копър с анасон и див копър. Дивият е по-различно от копъра растение, познаваме го и като фенхел, резене.

Чай от копър срещу безсъние

Чаят от пресен копър или от неговите семена е естествено меко сънотворно. Той е хубав, защото не оставя чувството за наркотично опиянение и в същото време е абсолютно безопасен за деца.

Рецепта за чай против безсъние: 1 чайна л. сушен копър се попарва за 15 мин. в чашка вода и се прецежда. Водичката се изпива много бавно, на мънички глътки веднага след охлаждането. Хубаво е това да стане преди лягане.

Чай от копър за храносмилане

По отношение на храносмилането чаят има двойна функция – той стимулира процесите и в същото време инхибира (потиска) перисталтиката.

Изглежда противоречиво, но само на пръв поглед. Копърът подбужда отделяне на жлъчен сок. Сокът ускорява храносмилателния процес. А напълно смляната храна се усвоява в  пъти по-добре, без да провокира болезнено усилване на перисталтиката, куркане на червата и патологично повишаване на газообразуването.

Чай от копър против спазми

Слабата отварка от копър отпуска спазмираната гладка мускулатура – в червата и навсякъде, където присъстват такива тъкани.

За отпускане на мускулите помага попарването на 40 г. семена от копър, за предпочитане това да стане в термос. Водата е 500 мл. Времето – 50 мин.

Чаят предхожда всяко хранене, по ок. 80 мл.

Напитката е особено ефикасна, ако спазмите в корема са провокирани от стрес.

Чай от копър при ПМС

Чашка чай от копър облекчава менструалните спазми. Прекрасно профилактично средство е – започнете го по-рано, за да се предпазите от неприятни усещания.

Още рецепти със семена от копър ТУК:

Семена от копър: 20+ рецепти и ползи. Чай, лечение на стомах, диабет и пр.

Чай от копър при лош дъх

Устната кухина започва да „намирисва“ при възпалителни и гнилостни процеси. Такава е реакцията при стоматологичен проблем, както и при засягане на лигавици, венци, сливици.

Чаят от копър работи обеззаразяващо, бактерицидно и почиства повърхностите. С първите няколко глътки активно изплакнете. Направете и гаргара, ако предполагате, че проблема е в гърлото. Изплюйте течността, защото тя се е наситила с бактерии и техни продукти.

Чай от копър при цистит

Флавоноидите и аминокиселините в семената от копър подпомагат терапията на мъчителния цистит.

При това заболяване в пикочния мехур се размножава патогенна флора. Копърът има бактерицидно действие и отделно подобрява уринирането. А за лечението на цистит е съществено да се осигури своевременен отток на урината.

Ползи от копъра при цистит:

 • Активен антибактериален ефект;
 • Премахва възпаляването;
 • Ускорява отвеждането на урината;
 • Премахва болезнените усещания.

За сваряването на чай при цистит ни трябват пресни семена. Една лъжичка се вари в 230 мл само за 2 минутки. След като течността се охлади, се разделя на 5 дози и се изпива до вечерта.

Чай от копър при запек

Чайчето е подходящо и за мъници. Копърът потиска патогенните микроорганизми в червата и съответно прекратява ферментационните процеси. Газове не се отделят.

Благодарение на това фекалните маси стават по-меки, които подпомага напускането им на червата.

Чай при запек: 30 г семена се попарва за 30 мин. с 400 мл. Течността се дели на три, като всяка от частите се изпива петнайсетина мин. преди хранене.

Чай от копър за отслабване

Защо от копъра се слабее?

Цялото растение – стрък и семе, съдържа етерично масло с особен остър аромат и флавоноиди, вкл. кварцетин. Кварцетин, заедно с витамините Е, А и С, оказва антиоксидантно действие и ускорява обмена на вещества в тъканите.

чай от копър за лечение и за отслабване
Вталяването с копър може да е доста атрактивно

Отделно етеричният екстракт подобрява храносмилателните процеси, нормализира чревната перисталтика и регулира секрецията на жлъчен сок.

Трети фактор е, че зеленият стрък копър подобрява апетита по здравословен начин, като способства за редовното хранене.

Да споменем още полезни ефекти от копъра като отстраняване на повишеното газообразуване, извеждане на отложените течности в тъканите, пречистване на токсините.

Вероятно най-доброто за отслабване качество на копъра е способността му да предпазва от запек.

Отварка от копър за отслабване

2 с.л. семена от копър се попарват в термос с 200 мл

Чаят се запарва половин час и се дели на три равни порции. Изпива се в деня и сутринта се прави нова доза. За отслабване курсът е 3 седмици.

Чай от копър за отслабване

Връзка пресен копър се измива внимателно и се накълцва с нож. Отделяме к-вото за едно варене – 3 големи лъжици, и го слагаме в кастрола. Попарваме с 500 мл и след възстановяване на кипенето отмерваме 5 мин. Котлонът е на 1 или 2.

Накрая чаят се охлажда самостоятелно и се профилтрира. Дозата е 1/3 от свареното к-во, целият чай се приема до вечерта.

За отслабване е чудесно да се комбинира копър с магданоз – в прясно или сушено състояние.

Изсипете равни количества в чайник и допълнете с кипната вода. Оставете за 15 мин. в покой. Приема се като вода – при жажда, но максималното к-во за денонощието е 1.5 л, защото ще се прекали с диуретичното действие.

Семена от копър за отслабване

Ако желаем да използваме семето, тогава съотношението 1 с.л. към 250 мл вода. Семето се нуждае от по-дълга запарка, нека не пада под 60 мин. Еднократното к-во е 100 мл.

Вижте още и ТОВА: Кои са най-добрите хапчета за отслабване в аптеките? Кои имат бърз ефект? Мнения за Хидролесс Слим. Има ли добър билков регулатор на килограми?

Копър + сладник

Отлична отслабваща комбинация е семена от копър с Glycyrrhiza glabra, наричана още женско биле и сладък корен. Няма значение дали ще се вземат сушени или пресни.

Важни моменти в рецептата е семената да се смелят и второ, да се спази пропорцията 1:4 в полза на сладника.

При 1 чайна лъжичка семена и 4 – сладник, ни трябват 750 мл вода. Билките се пускат на студено и всичко заедно достига до кипене. Тогава намалете на минимум котлона и задушавайте 20 мин.

Пийва се само топъл, по 100 мл СЛЕД поемане на храна. Оптимален брой приеми – 4 на ден.

Действието на чая от копър се усилва, когато подправката се приема и с яденето. Например вечерята може да се замени с

Кисело мляко с копър

Това съчетание гарантира отличното състояние на червата и тяхната флора. А резултатът върху функционирането на тялото и следователно – пречистването и отслабването, няма да се забави.

Действена е комбинацията с всякакъв млечен продукт – извара или кефир. Но горещо ще препоръчаме именно кефир, който е нетрадиционен, по-непознат за нас.

Кефирът е богат на пълноценни лесноусвояващи се протеини и аминокиселини. Има предостатъчно полезни за червата и имунната с-ма бифидо- и лактобактерии. Заедно с копър, качествата му нарастват в пъти.

Изберете кефир с нисък % масленост и го подправете с млян пресен копър. Получава се коктейл, изгарящ мазнини.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Прекрасна добавка е настъргана краставица, но тогава всичко се обработва в блендер. Смутито става за отслабване и за разтоварващи дни. „

В случай че сте любител на копъра и редовно се разтоварвате с него, разумно е да отглеждате гарантирано чисто растение у дома. Копърът се отглежда съвсем просто в саксия на прозореца.

Още информация за чая от копър и източници на английски: Рецепти от чай от копър против колики; * Как се дава чай от копър на бебе? * Чай от копър за отслабване.

Силна подкрепа на усилията за отслабване дава

Масаж против целулит,

изпълнен с етерично масло от копър. Втриването на масло се отразява и върху качеството на кожата, намалява белезите, петната и бръчките.

Масажът е ефикасен още при: ПМС, артроза, снижен тонус на мускулатурата

Колко чай от копър да пием?

Количеството зависи от целите. Например:

 • За стимулиране на лактацията – 3 Х 250 мл, обикновено за около седмица;
 • Против запек – 3 Х 120 мл, до достигане на ефект;
 • При хронични проблеми с червата – постоянно.

Завършваме с видео-рецепта за терапия на задстомашна жлеза с копър:

Споделете свои рецепти с копър ТУК! Какво лекувате с него? Да попълним списъка с ваша помощ.

За Радост Ангелова

Прочети още

Рициново масло при запек

Рициново масло при запек. Мнения: За пиене. Как се пие за разхлабване

Как се пие рициново масло при запек? Мнения за рициново масло за пиене. Цена. Клизма …

3 Мнения

 1. Стефи Нанкова

  Най-вече трябва да се дава чай от копър на кърмачки, защото коликите на бебето идват от тях. Бебето не е само по себе си. Ако кърмачката яде гадости, бебето ще има колики. Те са все още едно тяло. Трябва да се внимава. Затова кърмачката е редно да пие чай от пресен копър или от копърови семена.

 2. Копър за колики не е единствената функция на тази подправка. Той е много добър и за отслабване. Затова вкъщи бухаме копър навсякъде и много мощно. Правим един вид украински таратор, който се казва окрошка. Той е същият като нашия, обаче е бъкан с копър и зелен кромид, а също му се слага варено яйце и хубави кремвирши или хубав телешки салам. Може и “Камчия”, но ако е на Фамилия или на Попов. Това се залива с айряна, добавя му се и малко лимон. И още копър, разбира се. Това е жестоко нещо за отслабване!

 3. Николов С.

  Чай от копър за колики се дава от незапомнени времена. И интересното е, че и в другите народи е така, не е само някаква българска гениалност. Просто по цял свят хората знаят как се прави чай от копър за бебе и защо трябва да се прави. Това е обективно адски полезно нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *