Невробекс или Милгама при възпален нерв? Мнения, състав

Как да действаме при възпален нерв? Невробекс или Милгама? Или Уримил? Мнения. При изтръпване на ръцете. Състав

Невробекс представлява комплекс от витамини от група В и РР + аскорбинова к-на. Той доставя на тялото важни елементи, които участват в обмяната на мазнини, въглехидрати и протеини.

В-витамините нормализират обменните процеси в нервните тъкани, подобряват храненето на невроните и подобряват предаването на нервни импулси

Витамин РР активизира обмена на въглехидрати, регулира съсирването на кръвта, проницаемостта на съдовете и ги разширява, намалява съдържанието на холестерол. С регенериращите си свойства помага на незаздравяващи поражения по кожата.

Аскорбиновата к-на участва в изработването на колагени, стероиди, ускорява заздравяването на тъканите, подобрява съсирването.

Къде има място Невробекс

Невробекс, нерв, невропатия, болка
Вид на препарата
 • При възпалителни и дегенеративни процеси на периферните нерви – невралгии, неврити и полиневрити (алкохолни, токсични, постинфекциозни, диабетни), миалгии, парестезии;
 • Възстановяване след продължителна болест, хроничен алкохолизъм, интоксикация, болезнена слабост;
 • Хиповитаминоза В и причинени от липсата на витамина дерматити, акне, екзема, ексудативна диатеза, псориазис.

Конкретни диагнози за Невробекс

За лечение на болка

Лекарите научават в практиката, че В-витамините повлияват болката. Това става преди 70 години и оттогава на комплексното съчетание се гледа като на аналгетик – обезболяващо.

Витамините от тази група са невротропни и съществено повлияват процесите в нервната система. Става ясно, че комбинация дори само от В1, 6 и 12 е в пъти по-ефективна, отколкото монотерапията с който и да е от тях.

Ред изследвания доказват, че пациентите получават лечение на болката само с В-комплекс, без други лекарства (и без значение от диагнозата).

При плексити

Възпаляването на нервните сплетения – шийно или раменно, е крайно болезнено състояние. Лечението е медикаментозно и то комплексно. Едни лекарства се изписват за болката, други за възстановяване на нервната проводимост. Има нужда от противовъзпалителни, от такива, които подобряват кръвообращението и трофиката.

Сред витамините като минимум трябват В1, 6 и 12. При раменен плексит на тялото са потребни големи дози. Но осигуряването им от храната е сравнително сложно. В6 се намира в говеждия дроб, риба тон, сардини, цветно зеле. За В1 трябва да вземаме ядки и авокадо, а В12 и в твърде ограничени дози в храната.

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Невробекс е отлично решение за попълване на витаминния недостиг.

При неврити

Невритът е възпаляване в ствола на периферен нерв. Заболяването се проявява като двигателно разстройство и нарушаване на чувствителността в зоната на поражение на нерва.

Невритите обезателно трябва да се лекуват, защото те не са безобидни и водят до ред усложнения като паралич на крайниците, загуба на чувствителност и атрофия на мускулатурата.

Защо Невробекс? Една от причините за развитието на неврити е деградиране на нервни влакна заради хиповитаминоза (недостиг). Витамини В1, 2 и 6 са нужни за нормалния обмен на нервните тъкани. Липсата на В1 и 2 поражда полиневропатии – едновременно поразяване на няколко нерва.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Ето защо витамините от група В като Невробекс влизат в терапията на всички невропатии и полиневропатии. На тях се възлага да подобрят храненето на периферните нервни тъкани и да възстановят функциите на периферните тъкани.

При невралгияНевробекс, нерв, невропатия, болка

Невралгия не е диагноза, а събирателен термин за ред заболявания по хода на някой нерв. Тя представлява раздразване на чувствителните влакна на нерва и се изразява в субективни усещания за болка и обездвижване в зоната на поразения нерв.

Най-често се срещат невралгии на троичния и седалищния нерв. Възникват при травми, интоксикации, при грип, херпес зостер, туберкулоза, алергичен процес в нервната с-ма.

При невралгия болката е пристъпообразна и се разпространява по хода на нервния ствол и неговите разклонения. Пристъпите възникват спонтанно или при движение.

За възстановяване на нерва и овладяване на болката специалистите включват в лечените схеми Невробекс. Дори има един негласен принцип – ако се даде нестероидно противовъзпалително, задължително с него – Невробекс.

Невробекс подобрява цялостно функционирането на нервната с-ма и създава по-добри условия за бързо излекуване.

Други неврологични показания за Невробекс:

Евелина Лютова
 • Изтръпване на ръцете – то се провокира от прекъсната или нарушена нервна проводимост. Невробекс възстановява нервните тъкани и подобрява предаването на импулсите;
 • При болки в гърба – терапията включва прости аналгетици, НСПВС, мускулни и епидурални блокади. Наред с тях за купиране на острата болка помага Невробекс заради съдържащите се в него витамини с индекс 1, 6 и 12.

Няма застраховани от болки в гърба, затова им отдаваме внимание ТУК!

 • Ишиас, прищипан и възпален нерв – при това заболяване особено полезни са шест В-витамина с индекси 1, 2, 5, 6, 9 и 12.

В1 подобрява работата на нервните тъкани и намалява болевите усещания.

В6 е незаменим невромедиатор, който възстановява нормалното функциониране на ЦНС.

В12 нормализира дишането на тъканите и възстановява нервните окончания. Най-добре е В-витамините да се внасят в комплекс като Невробекс.

Аскорбиновата к-на нормализира действието на нервна с-ма като цялост. Има антиоксидантни свойства и участва в окислението на свободните радикали, които се появяват при възпаляване.

Отделно аскорбиновата к-на участва в регулирането на хормоналните нива и е важен елемент в синтеза на стероиди. А както знаем кортикостероидите премахват възпалителния процес.

За ишиаса и неговите особености разказваме ТУК!

При главоболие

Постоянната вялост, бързо настъпване на умора, виене на свят, сънливост, шум в ушите и особено главоболие – това са типични симптоми на недостиг на В12.

Невробекс се назначава и за облекчаване на мигрена. Самата болест представлява хронично изтощаващо невросъдово състояние. Болката се предизвиква от изпускането на възпалителни вещества около нервите и кр. съдове в мозъка.

Специално при мигрена помага подаването на В6 и С, които също са в състава на комплексния препарат Невробекс.

При псориазис

Това е тежко автоимунно заболяване, което създава риск за живота или поне го съкращава с 20-30%.

Връзката между псориазиса и нервната с-ма прилича на порочен кръг. Стресът и нервното пренапрежение обострят псориазиса, а наличието на обриви провокира хроничен стрес, който влошава протичането на болестта.

Витамините при псориазис укрепват организма и помагат в комплексната терапия. Точен комплекс за псориазис още не е измислен, но всеки комплекс, в който участват представители на В-групата и С, е добър, включително Невробекс. Добри са инжекциите при псориазис, но са ужасно скъпи.

При херпес зостер

Заболяването е с инфекциозна природа и се активизира от херпес-вирус. Поразява кожата и нервната с-ма.

В терапията се използват десетина вида лекарства, сред които нестероидни противовъзпалителни, антихистамини, седативи, инфузии против токсините, местни антисертици и заздравяващи мази, както и антибиотици.

В този комплекс подпомагаща, но незаменима роля има Невробекс, поради това, че съдържа тъй нужните С и В-витамини.

Представителите на група В защитават нервната тъкан от разрушаване и намаляват болевите усещания.

При стрес

Днес така наричаме всяко емоционално разклащане, мъчително преживяване или тъжно събитие. Обаче медицинската трактовка на термина е различна – не всеки страх, болка и разочарование са стрес. Но когато наистина имаме стрес, от ключова важност е той бързо да бъде разпознат и навреме да започне лечение.

Стресът се провокира не толкова от конкретни външни обстоятелства, колкото от подсъзнателното отношение на човека към тях. Това, което ни изглежда външно, всъщност представлява процесия от химически реакции в тялото.

При продължителен стрес нивото на кортизол в кръвта е постоянно завишено. Той причинява хипертония, проблеми с щитовидната, расте к-вото глюкоза в кръвта.

Невробекс, нерв, невропатия, болка
Безсилието е симптом на витаминна липса

Постепенно костите губят здравина, разрушават се тъкани, страда имунната с-ма. Мозъкът постоянно подава сигнали да се правят запаси от мазнини. Възниква тяга към теста и сладко, към мазно и пържено, а теглото нараства.

Днес специалистите поставят на най-високо ниво лечението на стреса без медикаменти. А в списъка от лекарства на първо място поставят витамините.

Препарати като Невробекс се смятат за най-безобидните, с минимум противопоказания. Поливитаминният комплекс е показан при чести стресови ситуации. Това е свързано с ускоряване на анаболизма и повишената потребност от витамини, без които е невъзможен биосинтеза на протеини.

Други приложения

Невробекс участва в комбинирани терапии при:

 • Очи – дегенеративни процеси в ретината, диабетни ретинопатии, дистрофии на макулата, неврит на зрителния нерв, токсично поражение на зрителния нерв, хиперчувствителност спрямо светлина;
 • Слух – неврити на слуховия нерв, невросензорна загуба на слуха, токсични и медикаментозни поражения на слуховия нерв;
 • Сърце и съдове – във възстановяване след прекарани заболявания, хронична недостатъчност на кръвообращението, миокардит, миокардиодистрофии;
 • Черен дроб и храносмилане – гастрит, дуоденит, ентероколит, панкреатит, ентерит, цироза, хепатит;
 • Кожа – дерматологични патологии като дерматити с неврогенен произход (себореен и несебореен), екзема, псориазис, акне, невродермити и други кожни заболявания, пукане и лющене на кожата в ъгълчетата на устните;
 • Астенични състояния – повишена умора, депресивност, нервност, раздразнителност, безсъние, нарушен апетит, липса на концентрация, влошена памет;
 • При лечение на хроничен алкохолизъм и пушене;
 • При антибиотично лечение;
 • При състояния, съпроводени с повишена потребност от В-витамини;
 • При инфекциозни заболявания в период на възстановяване;
 • След отравяне с химически вещества.

ТУК: Описание на витамините в Невробекс и конкретното им действие.

Как се приема Невробекс

Той е на таблетки, които се поглъщат с вода – цели, независимо от храненето, но за предпочитане след него.

Дозиране:

За профилактика – 3 Х 1-2 табл., 30 дни.

При заболявания на нервната с-ма:

 • пациенти над 14 г. пият 3 Х 2 бр.
 • пациенти от 8 до 14 г. пият 2-3 Х 1 бр.
 • пациенти от 3 до 8 г. – 1-2 Х 1 бр.
 • кърмачки и бременни – 1-2 Х 1 бр.

За лечение на астения:

 • пациенти над 14 г. пият 3 Х 1 бр.
 • пациенти от 8 до 14 г. пият 2 Х 1 бр.
 • пациенти от 3 до 8 г. – 1 Х 1 бр.

Невробекс Актив

Той не се дава на пациенти под 18г., на бременни и кърмачки.

 • За профилактика се пие 1 Х 1 табл., 30 дни;
 • За неврологични заболявания – 1-2 бр./ денон.
  Невробекс, нерв, невропатия, болка
  Невробекс действа при ред невралгии в зоната на главата

Видове Невробекс и цена

 • Невробекс таблетки със съотношение на трите витамина от 15 / 10 / 0,02 мг. В пластмасов флакон са опаковани 150 бр. като стойността е 13.09 лв;
 • Невробекс Актив със съотношение на трите витамина от 14 / 10 / 0,02 мг. В кутия са опаковани по 30 бр. като стойността е 5.01 лв.

Противопоказания

 • Алергични реакции към компонентите;
 • Остра тромбоемболия, еритроцитоза и еритремия;
 • Злокачествени заболявания, освен мегалобластна анемия като усложнение от дефицит на фолиева к-на;
 • Податливост към тромбоза, тромбофлебит;
 • Тежки патологии на бъбреци, язва, чернодробни нарушения, активен хепатит;
 • Новообразувания;
 • Високо кръвно в тежка форма;
 • Подагра, хиперурикемия, нарушения в обмена на желязо, мед и калций.

Странични ефекти

 • Анорексия, гадене, метеоризъм, колики, диария;
 • Алергични реакции, вкл. обриви, задух, еритема, анафилактични реакции;
 • Главоболие;
 • Увеличено уриниране.
 • При продължително приемане на високи дози може да възникнат следните явления:
 • Хиперурикемия,
 • Нарушена толерантност към глюкоза, хипергликемия;
 • Парестезии, гърч;
 • Аритмии, хипотония;
 • Стомашни нарушения;
 • Косопад, себорея, хипер пигментация;
 • Жълтеница, мастна дистрофия на черен дроб;
 • Миалгия, миопатия;
 • Нарушен електролитен баланс и др.

Взима ли се при бременност?

Препаратът се ограничава спрямо бременните поради липсата на данни за безопасността. Решението за изписването му се взема от специалист, който преценява ползите и риска.

Мнения за Невробекс

 • Алиса: Дадоха ни Невробекс заедно с други лекарства, за да помогнат на сина ми да проговори. Той говореше малко и лошо, затова решихме да вземем мерки за подобряване на речта му. Опаковката беше с много хапчета, а за детето бяха изписали 45. Казаха ми да изпия останалите. Веднага забелязах как ми се оправи кожата.
 • Мария: Пия Невробекс 3 месеца. Още след десетина дни ми намаляха пъпките по лицето. Оказа се, че витамините помагат и при акне. А ефектът на косата ми е уникален – расте по-бързо, стана блестяща и се сгъсти.
 • Антония: Взимам си Невробекс есента, когато усетя недостиг на витамини. Започнах да спя по-добре, ноктите ми укрепнаха и спряха да се делят. И съм по-уравновесена и не се дразня за глупости.

Заместители и аналозиНевробекс, нерв, невропатия, болка

Невробекс, нерв, невропатия, болка
В-вит. се набавят и с храната

Аналози на Невробекс

са препарати, в които се съчетават витамини от В-групата. В Невробекс те са само три – В1, 6 и 12, а в други продукти съчетанията са различни и понякога допълнени с още съставки.

Витамин Б комплекс

Основата е В-витамини с индекс 1, 2, 6 и 12, тоест спрямо Невробекс съдържа в добавка В2. Изписва се за състояния, свързани с витаминен дефицит.

Други комплекси

Комплекс от В-витамини се предлагат и от производители на хранителни добавки, като съчетанията са различни. Продуктите са десетки, даваме само някои:

 • На GNC – 6 вида от група В + други съставки;
 • Arichol – В1, 2, 6 и 12 + растителни екстракти;
 • Ливър Клийнс – В1, 2 и 12 + растителни екстракти, за черен дроб;
 • Алевиа – 8 витамина, за имунитет, хормонален баланс, срещу умора;
 • На Натурал Факторс – 10 витамина за по-добър метаболизъм.

Витамин В12

Той може да бъде внасян и самостоятелно, като наименованието му е цианкобаламин. Предлага се на таблетки и на ампули за инжектиране.

Уримил

Той е съчетание на В1, 3, 6 и 12 и се назначава при патологии на периферните нерви като дископатии, плексити, невралгии и др.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Милгамма

Милгама е аналог на Невробекс, защото има същите съставки –В1, 6 и 12. Произвежда се в повече лекарствени форми –капсули, ампули за инжектиране, протект таблетки и крем за крака. Показанията за прилагане са идентични.

Действието на Милгамма ТУК!

У нас сега не се предлага Невробекс Нео, но то влиза в листата на производителя Актавис. Вижте го във видеото:

Бихте ли споделили мнение за Невробекс?
Запишете се в коментарите.

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

vermox-zentel-dekaris-01

Как действа Вермокс? Заместители: Лепарацид, Ивермектин и другите

Какво е действието на лекарството против паразити Вермокс? Заместители от рода на Ивермектин, Лепарацид и …

3 коментара

 1. Анита Рускова

  Аз съм за Афламил (пия го под формата на сашета). Действа бързо и ефективно. Милгамата се пие на курсове. С дискова херния съм от 20 и няколко годишна, заради “компетентни” тренировъчни прийоми, които бяха прилагани в детските ми години, когато се състезавах. Иначе поддръжката при мен: колело и планк. Здравите коремни мускули компенсират.

 2. Ани Стефанова

  Само да не се прекалява с невробекса. По-лекичко така… по-консервативно.

 3. Младен Ушев

  3×2 Неуробекс се взима при недоимъчно хранене,таласемия,(вид хемолитична анемия), и при други видове анемии,твъди се че има и невротропно действие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *