Бял равнец: рецепти за лекуване на 25+ болести. Как да го приготвим?

♠ Лечебна сила на бял равнец ♠ Вреди, нежелани ефекти ♠ Събиране и приготвяне ♠ Рецепти от народната медицина ♠ Чай ♠ Настойка ♠ Отвара ♠ Тинктура ♠ Мехлем ♠ Сок ♠ Терапии

Още в текста: ♠ При ерозия на маточна шийка ♠ За цикъла ♠ При вътрешен кръвоизлив ♠ За стомах и черва ♠ При гастрит и язва ♠ За сърце и сърцебиене ♠ При цистит и др. ♠ За черен дроб и жлъчка ♠ За кости и стави ♠ За пречистване на кръвта ♠ Кървене на носа ♠ За бели дробове, гърло и бронхи ♠ При хемороиди ♠ При диария ♠ В козметиката ♠ Рецепти ♠

От първите дни на лятото до първите слани в късната есен навсякъде по поляни, гори, паркове, край пътищата виждаме белоснежни съцветия – добре познатият ни бял равнец.

Това тревисто растение се среща из цяла България и почти навсякъде из Европа. Мнозина го възприемат като плевел или полско цвете.

И много грешат. Латинското му име Achillea идва от древногръцкия герой Ахилес. Белият равнец е бил ценен от легендарните герои на Елада. И има защо.

Лечебни свойства на бял равнец

Лечение с бял равнец
Отблизо цветът е съвършен. Отдалече прилича на плевел

Непретенциозното растение расте из Европа и Азия. Оцелява почти навсякъде, освен в най-горещите пустинни земи и в ледените северни региони.

Белият равнец обича слънцето, избягва сенчестите територии и изтласква други растения, ако попадне в благоприятна среда.

Равнецът е признат от официалната медицина. Той е добре изучен и се влага във фармацевтични продукти.

 • Спира кръвоизливи, включително вътрешни;
 • Нормализира работата на червата, намалява газове, болки и спазми;
 • Външно заздравява рани, порязвания, изгаряния, кожни възпаления;
 • Лекува болки в главата, нормализира съня;
 • Помага при депресивни състояния и нервни разстройства;
 • Намалява кр. налягане, нормализира кръвообращението, укрепва съдове и капиляри;
 • Нормализира пикочната система, лекува раздразнен пикочен мехур;
 • Оказва помощ при простуда, хрема, грип, предизвиква изпотяване;
 • Нормализира метаболизма;
 • Премахва възпалявания, унищожава източника на инфекции;
 • Подпомага извеждането на шлаки и токсини;
 • Стимулира жлъчеотделянето, подобрява храносмилането, повишава апетита;
 • Лекува язва с ерозия и кръвоизливи;
 • Поддържа микроклимата на женската полова с-ма, нормализира цикъла;
 • Широко се прилага в козметиката.

Белият равнец добре се съчетава с други билки. При правилно използване те усилват неговите качества.

Интересен факт е, че равнецът е почти без противопоказания.

Вреди и странични ефекти

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Официални противопоказания за използването на тази билка няма. Единствената забележка е свързана с концентрацията на полезни съставки и силната биологична активност. Те могат да провокират алергичен отговор. Рядко, но е възможно да се получи обрив или само зачервяване на кожата, да се усети гадене.

Растението е с мощна кръвоспираща активност. Затова то трябва да се употребява внимателно от пациенти с тромбофлебит и такива с бързо съсирване на кръвта.

Реакцията при повишена киселинност на стомаха да бъдат киселините.

Не използвайте при ниско кръвно и при индивидуална непоносимост.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Как да разберем? Първият път вземете минимална доза и внимателно се оглеждайте за някаква реакция.

Чай се вари от свежа и суха билка

Билката не се употребява при:

 • Стенокардия;
 • Бременност, лактация;
 • От хипертоници;
 • От деца до 12 г.

Ако не сте от изброените групи, но все пак усетите неблагоприятно действие, спрете употребата и се консултирайте.

Събиране и приготвяне на лечебната билка

Белият равнец цъфти обилно цяло лято, а в началото на септември съзряват семената. Пресните и напълно готови за бране съцветия се намират до първите слани.

За лекарствени цели използваме всички части на растението или отделно само цветовете.

 • Цветове – цветните кошнички се събират за сушене. По време на масовия цъфтеж това е много лесно. Съцветията се срязват с малка част от стъблото. После им се премахва цветното легло. За сушенето се разпръскват върху чиста повърхност и се поставят на сянка;
 • Стрък – целият стрък се събира през юни, когато започва масовото цъфтене. Срязват се 15 см. от връхната част на растението – стъблото с три листа. Използвайте ножици, защото ако късате, ще измъкнете растението с корена. Суши се на сянка, на открито. Може да оформите китки и да ги провесите под навес или на верандата;
 • Листа – листата се събират цяло лято. Избирайте по-големи и качествени, с наситен цвят. Сушете, като разпръснете на чиста повърхност на проветриво място, без пряко слънце. Може и в сушилна на под 50°С.

Обърнете внимание! При събиране на бял равнец непременно оставете на всеки квадратен метър няколко непокътнати растения, за да се възстанови популацията.

Рецепти от народната медицина

Белият равнец е познат от древността. В началото е използван от бойците за спиране на кървене и за заздравяване на рани.

Постепенно растението е опознато по-добре и терапевтичният му диапазон е обхванал болести на стомах и черва и т.н. Всеки народ има десетки рецепти, предавани през поколенията.

Евелина Лютова
 • Чай от бял равнец – сварява се като обикновен чай като на 200 мл кипната вода се слага 1 десертна лъжичка сух екстракт от билката. В зависимост от рецептата използвайте цвят, стрък, лист или всичко заедно. Пийте топъл или изстуден. За всеки следващ прием сварете нова порция;
 • Настойка – удобно е да се приготви в термос. 2 с.л. сухо в-во се пари в 300 мл и се държи 2 часа;
 • Отвара – 2 с.л. от сухата билка се варят в 500 мл за 10 мин. Нека котлонът е слаб;
 • Тинктура – 5 с.л. сушена билка се потапят в 100 мл водка и се прибират на затворено и прохладно за седмица. Обичайното е 20 капки във вода;
 • За мазане, мехлем – билката се стрива и се смесва с вазелин или с каквато и да било пречистена животинска мазнина. Лятото е за предпочитане да се вложи пресен стрък, а зимата – сух;
 • Сок – смиламе на каша и през марля изстискваме сока. Дозата се изпива веднага.

Лечение с бял равнец по диагнозиЛечение с бял равнец

При ерозия на шийката на матката

Подходящо е лечението с настойка или отварка. Пийте като чай.

Необходимото количество за денонощие е 1 л и после се сварява нова доза. Не оставяйте за следващия ден. Лечебн. курс е 15 дни.

Едновременно с това правете промивки на влагалището с помощта на спринцовка. Равнецът действа противовъзпалително.

При проблеми с цикъла

Чаят облекчава болките по време на менструация. Минималната доза е 2 пълни чаши на ден.

При силни болки помага сбор от няколко билки. Вземете по 1 с.л. от следните: бял равнец, стрък очиболец, корен валериана. Смесете и отделете за една доза 2 ч.л. Попарете ги с 200 мл и под капак за 20 мин. Схемата е 4 Х 100 мл.

ТУК: Бани с бял равнец, частични бани по Требен при женски болести. Лечебни съчетания с коприва и лайка. Сироп от бял равнец – какво лекува?

При вътрешен кръвоизлив

Интересен факт! Кръвоспиращо действие имат главно листата и стъблото на белия равнец, а цветовете изобщо не помагат в тази насока.

За кръвоспиране работят определени съставки на билката – азулен, вит. К и ахилеин.

Пригответе правилната отварка, като попарите 1 ч.л. суха билка с 200 мл и оставите под капак за 60 мин. Схемата за употреба е: Х 50 мл, ½ час преди да се яде.

За стомах и черва

Тази билка е като балсам за храносмилането. Подобрява процесите, ускорява усвояването. Прекрасно лекува метеоризъм, болезнени черва и други стомашно-чр. патологии.

Подходящата форма тук е отварка, приготвена от 2 ч.л. листа. Те се попарват и оставят в покой за половин час. Лекарството се пие пред консумиране.

За облекчаване на възпалената чревна лигавица помагат цветовете. 1 с.л. сухо в-во се попарва с 250 мл – 60 мин. Схема: Х 1 с.л. строго преди консумация на храна.

При киселини

Помага сборът с още две билки – семе копър + жълт кантарион. Копърът е 1 част, останалите две билки – по 8 части.

Еднократно се сварява 1 с.л. от готовата смес в 250 мл, запарката е 40 мин. Полученият елексир се изпива за деня на неголеми порции.

При гастрит и язва

Хроничният гастрит добре се овладяват с отварка от бял равнец, топла, още сутринта. Втората порция се оставя за преди сън.

Лечение с бял равнец
Приготвяне на запарка в термос

Язвената болест се лекува с по-концентриран воден извлек. За 250 мл вода използвайте 2 с.л. суха билка. Показанието е да се изпиват по 20-30 мл строго на гладно.

За по-добро храносмилане

1 с.л. билка се попарва със стандартните 200 мл, увива се в дебело одеяло за 1 час. Приемът е 3 Х 1 с.л., винаги пред консумацията.

Същата рецепта е действена при всякакви стомашни неблагоразположения, диария, възпалена жлъчка, пикочен мехур и жлъчни пътища. Само че тогава се пие 4 Х 50 мл.

За далак

Инфекциозни заболявания, простуди и др. водят до увеличаване на далака. С проблема се справя смес от равнеца с невен. Билките са по равно. 50 г сух сбор се пари с 500 мл и да се самоохлади. Готовият елексир се поема 3-4 Х 200 мл.

За сърце и сърцебиене

Белият равнец подобрява действието на сърцето, тонизира и укрепва главния мускул, успокоява сърцебиенето.

За по-силен ефект се прилага сбор за укрепване на сърцето. Той включва: по 5 г бял равнец и семе анасон и по 10 г корен валериана и дяволска уста.

За еднократно сваряване трябват 30 г от сбора, които се попарват в 500 мл и се запарват 30 мин. Схемата на прием е 3 Х 100 мл.

Сърдечна аритмия се успокоява от току-що добит сок от бял равнец, смесен със същата порция сок от мента.

При цистит и др. инфекции

Бял равнец се слави със своите антисептични и противовъзпалителни въздействия над организма. Той помага при цистит и др. инфектирания на пикочно-половата система.

В 200 мл запарете 2 ч.л. от билката и пийте 4 Х 50 мл.

За черен дроб и жлъчка

Билката стимулира функционирането на ч. дроб и жл. мехур. Но още по-добре е тя да влезе в следния сбор:

Равни дози от бял равнец, живовляк, шипка, царевична свила, жълт смил, пача трева.

1 ч.л. от сбора се запарва в 250 мл и се изпива 3 Х 50 мл пред консумиране на храна.

За бъбреци

15 г суха билка, попарена в 200 мл, стои 60 мин. Еднократната доза е 20 мл.

За кости и стави

Лечение с бял равнец
Руска рецепта за мехлем – мека животинска маз и б. равнец

За лечение на болни стави и патологии на костите билкарите дават комплексно използване на бял равнец: стандартна отварка 3 Х 50 мл, отпускащи вани с настойка от растението, обработка с мехлем и сгряващи компреси с тинктура от бял равнец.

Тази рецепта помага при радикулит, артрит, ревматизъм, остеохондроза, бурсит и др. ставни страдания. Често се налага съчетаване на равнеца със средства на традиционната медицина.

За пречистване на кръвта

По-силният воден екстракт от бял равнец – настойката, е прекрасно средство за профилактика на болести на кръвоносната система. За нея използвайте цял стрък, заедно със съцветието. Пригответе средно концентриран извлек, който приемайте през 6 до 8 часа по 1 с.л.

Прекрасно изчиства кръвта пресният сок от растението. Смесете с мед и преди всяка консумация на храна взимайте по 1 ч.л.

Кървене на носа

Мнозина страдат от чести кръвоизливи от носа. Ако имате пресни листа от бял равнец, те ще помогнат като спешно средство за преустановяване на изтичането.

Разтрийте пресни листа, докато станат на влажна каша, оформете топчета и поставете във всяка ноздра.

Друг вариант е от кашата да изцедите сок и да го накапете във ноздрите.

За бели дробове, гърло и бронхи

За терапия и профилактика на простудни заболявания, на инфекции в горния отдел на дихателната с-ма и на белия дроб включваме в употреба тинктура.

Направете си по описания по-горе начин или по тази алтернативна рецепта:

250 мл водка или мед. спирт + 4 с.л. суха билка, да отлежават 2 седмици.

Пригответе лекарството преди сезона на простудите и щом той настъпи, взимайте по няколко капки преди нахранване.

Същата настойка идеално чисти задръстени от слуз бронхи и лекува кашлица.

При конвулсии и изтръпване на пръстите

Белият равнец лекува проблеми с чувствителността на крайниците. Сварете чай или отварка и я подправете с мед.

За лекуване дозата е 3 Х 200 мл, за профилактика – 2 Х 100 мл.

При хемороиди

Много успешна билка при вътрешни и особено при външни хемороиди. В резултат от обработката с нея аналните язви бързо зарастват, овладява се ерозията, успокояват се дори аналните фисури.

Премахват се всякакви възпалителни процеси и отичания. Купира се болевото усещане около ануса.

Равнецът лекува раздразнение, зачервяване, сърбеж или парене по кожата локално, нормализира работата на червата, предотвратява бактериални усложнения, облекчава протичането на болестта, повишава местния имунитет.

Лекувайте комплексно – пийте отварка и правете бани или промивки, според локацията на болестното образувание.

При диария

Билката съдържа дъбилни в-ва, а те са точното средство срещу диарични изпражнения. Достатъчно е да започнете да пиете чай, сварен от 4 ч.л. билка на 1 л. вода. Резултатът ще настъпи доста бързо.

Обърнете внимание! За възстановяване на чревния баланс и нормализиране на фекалната маса се използват цветовете, а не цял стрък или смес от стъбла и лист.

Алтернативна рецепта с бързо изпълнение: в кастрола излейте 600 мл вода + 3 с.л. цвят. Да врат 10 мин. и са готови.

Още рецептиТУК: Бял равнец при мигрена, при миома, при запек, при мастопатия, при менопауза, кисти и бяло течение, при гъбички и за отслабване. 

В козметиката

За лице и коса

Обтриването с отварка от б. равнец прави кожата свежа и с приятен тен. Тя започва да блести и да изглежда по-здрава и млада.

Лечение с бял равнец
Козметиката предпочита да борави с маслото от бял равнец

Едновременно с това обработката с тази билка лекува микроскопични недостатъци – напуквания, пъпки, възпаления и зачервявания, лющене. Кожата става гладка и приятна на допир.

Процедурите се правят вечер, след разгримиране. Положителният резултат ще видите доста скоро – след няколко приложения

Настойка от равнец служи за дезинфекция и като антибактериален лосион. Обтривайте, ако имате ранички и по-сериозни възпалявания.

За маски използвайте пресни съцветия. Те свиват порите на лицето и са отлични в борбата с акнето.

Обливането на косата с отварка от б. равнец я прави бляскава, жизнена и еластична. Етеричната съставка в билката и витамините поправят раздърпаните краища и увредения косъм.

За ползите от равнеца е направено това видео:

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Маските от цветовете на бял равнец тонизират и успокояват кожата, свиват порите. Много полезно е растението при слънчеви изгаряния.

Ако не ви се правят домашни маски, вземете си масло от бял равнец (5 мл – 13.19 лв, 12.96 лв, 23.85 лв според производителя). Капнете няколко капки в готовата козметика, която имате – в течния сапун, в гела за тяло, в шампоана…

В дерматологията б. равнец се ползва за оздравяване при: акне, мазна кожа, излющване, пърхот, бръчки.

Ваните с тази билка са полезни при пъпки по тялото и при лишей.

При екзема

Екземата е трудно излечима болест, но благодарение на една рецепта с б. равнец тя бързо се овладява. Със силна настойка от бял равнец мийте и напарвайте болните места. Може да правите и компреси. Едновременно пийте 3 Х 1 с.л.

При косопад

Срещу повишено опадане на косата втривайте в скалпа пресен сок от растението. В началото го правете сутрин и вечер, а после разреждайте. Общо обработката да продължи 2 седмици. Като забележите, че падането намалява, може да починете и да видите как ще се развие процесът.

Още билки за коса ще откриете във видеото:

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

НОЩ пак развя плашилото коронавирус, ще удари ключа на възрастните хора в България

Стягат се да изолират старците с мотива, че им пука за тях, а цялата Борисова …

Едно мнение

 1. Христо Янакиев

  само да не се обърка някой, който е дошъл тук да научи как изглежда бял равнец, от снимката с надпис “Приготвяне на запарка в термос”.
  Това е някакво друго разстение от семейство сенникоцветни. А от тях има и отровни, като бучиниш например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *