Bio Hrana 01
Точно какво е био храни и какво разбира законът под това понятие? Каква разлика между био продукти и натурални храни съществува? Значение

Какво е био храни? Разлика между био продукти и натурални храни. Значение

Точно какво е био храни и какво разбира законът под това понятие? Каква разлика между био продукти и натурални храни съществува? Значение

Био, еко, органик – тези понятия означават едно и също: храни, отгледани без химически торове или произведени без вредни технологии. Можем да ги наречем „безопасни“, с минимална човешка намеса. Те задължително са натурални, но не всички натурални храни са био (органик).

В най-развитите страни увлечението по органични продукти за хранене, напитки, козметика, средства за лична хигиена, детски стоки, храни и дори мебели не е просто мода. За мнозина е стил на живот. Но той коства много като пари.

От 2007 г. досега ЕС е издал множество документи и регламенти за определяне и сертифициране на биохраните. Главните ограничения представяме в таблица.

НОРМИ ЗА ОРГАНИЧНО ПРОИЗВОДСТВО
НАЛОЖЕНИ ЗАБРАНИ ЗА… КОНКРЕТНИ СРЕДСТВА
използване на химически препарати в производството пестициди, минерални торове, антибиотици и стимулатори на растежа
присъствие на изкуствени добавки в състава на храните консерванти, стабилизатори, подсилващи вкуса химикали
генетично модулиране (ГМО) използване на методи и средства на генното инженерство
отпечатък върху околната среда да съхранява и поддържа естественото състояние на почвата, чистотата на въздуха и водата, благополучието на животинския и растителния свят като водещ принцип на органичното производство

Екологичната безопасност на натуралните храни строго се контролира на ниво производство. При проверките се обхваща целият цикъл – от подбора на семена или съставки до документооборота. При спазване на стандартите храните получават сертификат и съответстваща маркировка за продажба. Тя представлява гаранция за купувача.

Какво означава био храни?

Статус БИО храни получават стоки с минимум 95% органични съставки. Сертификатът, паспортът и маркировката им дава право да заемат място в секциите на биопродукти на веригите супермаркети.

Свикнали сме да мислим, че био са само растителните храни, отгледани в екологични стопанства. Но също така био могат да са месо, рибни и зеленчукови консерви, яйца, тестени и сладки изделия, мляко и кисело-млечни, масла, мед, сладка, ядки и сухи плодове, вино.

bio hrana-02
Чистата продукция се обозначава със зелен цвят

Всяко нещо може да бъде произведено био (органик) – от стоките за консумация до предметите за бита.

Цените на органичните продукти са в пъти по-високи от масовото производство. При липсата на стимулатори и защитни средства реколтата е ограничена. Постоянно използване на биохрани си позволяват само материално обезпечените хора. Ежедневната пазарска кошница (хляб, зеленчуци, мляко, чай, колбаси, плодове) от био магазин излиза средно с 50 % повече. Вносните и екзотични стоки са 200 до 300% по-скъпи. Средно претеглено изхранване на домакинството с био храни коства двойно по-големи разходи.

Високата стойност на био храните е оправдана. При тях не е използван нито едно от средствата за повишаване на добивите.

  • Много от операциите са изцяло ръчни (например се плеви на ръка вместо пръскането с отрови).
  • Сроковете за съхранение са в пъти по-кратки (няма консерванти). Натуралните продукти без добавки са свежи и в добър вид броени дни.
  • В стопанствата за био зеленчуци, био плодове, био пшеница, био зехтин и др. био неща не се унищожават вредителите. Те се прогонват с шум, светлина, ултразвук, капани, птици и насекоми, които са техен естествен враг.
  • За повишаване на реколтата се прилагат похвати като прецизен температурен режим.

Органик (органични) различно ли е?

Био и органик е абсолютно едно и също. Стоките органик се произвеждат в био стопанства.

bio hrana-03
Още маркировки, използвани по света

А какво – натурални продукти?

“Фигурин

Натуралните продукти са тези без синтетика и химикали. Но това съвсем не значи, че те са био (органик). Да онагледим разликата с един пример – тъкани от 100% памук.

Етикетът „100% памук“ не ни казва нищо съществено за изделието. При обикновено производство тъканта е изтъкана само от памучни нишки, но пак може да е опасна и вредна за допиране до кожата.

  1. Например памукът е отгледан с изобилие от химикали, които са се отложили в суровината. Препаратите срещу вредители не изчезват безследно. Те също остават в материала, който при тази ситуация не може да бъде чист.
  2. Нататък: при производството се използват трайни химикали, които не се изпират – за обработване и оцветяване на тъканите. Всеки текстилен специалист ще признае, че суровината в тъканите е 70-80%, а останалото е формалдехид, омекотители и др. химикали.

При контакт с кожата, особено при нарушена цялост и изпотяване, химията прониква в порите, което е крайно опасно. В резултат има условия за възпаление, дразнене и обриви.

Ето защо натурален не значи чист, не значи безопасен. Само етикетът био (органик) дава подобна гаранция.

Храни, свободни от хормони

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Животновъдството и птицевъдството са не по-малко трудоемки от растениевъдството, ако трябва да се водят по принципите на биото – щадящи към стоката и щадящи към обитаваната среда.

И тук главното е да не се ползва химия. При производството на растителна продукция химията е в торовете и препаратите срещу вредители. При производството на животинска продукция химията се внася под формата на хормони, антибиотици и стимулатори на растежа.

Специално хормоните са напълно забранени в био животновъдството.

Храни без антибиотици

Антибиотиците се ползват и в животновъдството, и при обработката на растителна храна. При отглеждането на риба в изкуствени водоеми широко се използват за профилактика на заболявания. Също така антибиотиците увеличават срока на годност на месото. В неголеми концентрации те предпазват стоката от разваляне за определен период.

Антибиотици се откриват в месата (главно от свиня, говедо и кокошка) в кравето мляко, яйцата и рибата. От тях не е предпазен дори медът.

Срокът на съхранение на растителната продукция е ограничен, а с обработката с антибиотици той нараства значително.

Има порочна практика и в производството на плодове За увеличаване на масата, плодовете се слагат в хладка вода с добавени антибиотици. Така се увеличава теглото им с 10-15%. Това е чиста фалшификация, но да се усети от потребителя е просто невъзможно.

Консумирането на такива продукти носи риска от алергични реакции и дисбактериоза. Постоянният прием на антибиотици намалява имунитета. На такива храни учените отдават ръста на алергии и астма при децата в последните 20 г.

Как да се предпазим: гледайте срока на годност – ако е кратък, вероятно няма обработване.

Евелина Лютова

Антибиотиците частично се разрушават при обработване – замразяването на месото, рибата и млякото ги изчиства на 20% от химикали. Промиването сваля още 12 – 25%. При дълго варене се разрушават още до 20%, а до 70% от химикалите минават в бульона.

Какво значи “щастливи кокошки”?

Знаем за кокошките, означени като щастливи. Но това важи за всички животни и птици, отглеждани в био стопанства. Животните обитават естествени условия, на големи пасбища или дворове, а не стоят в клетки при нездравословни условия.

bio hrana-05
Ферма за свободно отглеждане в Австрия

Съхранението и транспортирането на такава продукция също се провежда при особени условия, без досег до вредни вещества.

Храни без глутен

Днес е трудно да се намерят хранителни стоки без глутен. Такъв отсъства само в домашните продукти като мляко и растителна продукция.

Естествено глутенът се съдържа в зърнените храни. Но той се извежда оттам и се добавя към други продукти в качеството на сгъстител и подобрител. Такъв непременно ще намерим в колбасите и консервите. При досег с вода глутен набухва, но не се разтваря. Така той придава плътност на продукцията, тя става по-стегната и пластична, в крайна сметка – по апетитна на вид и вкус. Глутен на прах се добавя в глазури и смеси за паниране – за прилепване и хрупкава коричка. Глутен се намира още в ядките и сухите плодове, минали през промишлена обработка.

Специалистите не могат да кажат с какво точно глутен е вреден за човека. Но факт, че много хора проявяват непоносимост към този високомулекулен белтък. Дори 2 мг глупен при цьолиакия причинява усложнения.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Вижте и ТОВА:

Всичко за глутен. Безглутенова диета. Таблица с храни и много други

Първоначално публикувано на:30.05.2021 @ 15:05

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Как се прави чай от бял равнец. Ползи и вреди.

Как се прави чай от бял равнец. Ползи и вреди. Какво лекува? Противопоказания

Как точно се прави чай от бял равнец, правилното приготвяне. Какви са неговите ползи и …

3 Мнения

  1. Здравословно хранене значи да се взима био, а не натурално. Опитах веднъж, на близкия пазар има био сергия, където всичко е двойно.

  2. Накова

    От 3 години купувам само безглутенови храни поради заболяване и разходите ми се увеличаха невероятно. Не мога да си представя да купувам и био…

  3. Мила Савова

    Защо защитаване скъпотията на така наречените био храни, скъпотията е безобразна!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *