Как да стана ключар? Курсове, обучение, заплата

Как се става ключар? Какви курсове се предлагат? За каква заплата? В какво се състои работата?

Професията ключар възниква в Германия през XVI век и никога не загубва своята актуалност. Напротив, в съвременния свят все повече се нуждаем от ключари, защото имаме повече ценности, които да заключваме – дом, превозни средства, пари и скъпи вещи.

Заключващите устройства, както всички технически изделия, се износват и развалят. Ключар ни трябва и когато загубим ключ или ще вадим дубликат. Днес ключарите се занимават и с чипове – модерни кодирани устройства за електронни брави.

Цени на ключарски услуги

Таблица на средни цени на ключарски услуги.

ВИД ДЕЙНОСТПРИБЛИЗИТЕЛЕН ЦЕНОВИ ДИАПАЗОН
Монтиране на брави според вида25 – 60 лв
Монтиране на патрон и обков10 + 15 – 30 лв
Отваряне касови брави40 – 115 лв
Отключване на автомобил35 – 150 лв
Отключване на каса, сейфот 120 лв
Промяна код касови брави30 – 50 лв
Отключване на секретни патрони15 – 100 лв

Несекващият поток от клиенти прави професията на ключаря сигурна. А как да придобием такова умение? Трябват ли диплома, сертификат?

Ключарите в България имат професионална организация, свой национален съюз. За членство в него не се изисква специална професионална квалификация или образователна степен. Достатъчно е кандидатът да е практикувал 3 години в ключарска фирма. Следователно у нас ключар се става по принципа на занаятчийството – чрез чиракуване, практика и опит.

В много страни професията ключар се овладява в професионални училища. У нас това става чрез курсове или с индивидуално обучение. За предпочитане е ключарят да притежава свидетелство за квалификацията си.

Какви курсове съществуват и на каква цена?

Ключарството е под №41 в регистъра на Националната занаятчийска камара. В нейния център за обучение се организират курсове за придобиване на такава квалификация.

Професионалното направление е „металообработващи машини“, професията „машинен монтьор“ с избираем модул ключарство. За приемане в курса е необходим завършен 6 клас от основното образование. Получава се втора степен квалификация – калфа.

Цената на този курс към Занаятч. камара е 2500 лв, като се заплаща на 4 вноски.

Каква заплата получава ключар в България?

Според сайта bgzaplati.com, ключарската професия не е високо заплатена. Средно за страната нетната стойност е в границите на 800 – 1000 лв. Но ключарят може да разкрие собствено ателие и да печели многократно повече, както и да стане работодател, като наеме лица да работят за него.

Най-добре се печели от предоставянето на денонощни ключарски услуги. Професионалистите, които винаги са на линия и през нощта, за да отворят заключен автомобил или да спасят човек от заключен дом, взимат за посещението минимум 50 лв. Към това ще прибавим и стойността на самата услуга като ремонт или смяна на брава, изваждане на дубликат на ключ и т.н.

Има ли училище за ключари?

В някои държави – да, има професионални училища с такъв профил, но в България няма.

Какъв лиценз трябва?

Професията не подлежи на лицензиране. Според препоръка на Нац. камара, упражняващите тази професия е хубаво да имат свидетелство за завършено обучение.

Колко продължава обучението?

Обучението за ключар към Нац. камара се извършва за 25-30 дни, в рамките на 220 часа. От тях практиката е в 152 часа, а останалото – теоретична подготовка.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Според публикация на страницата на съсловната организация на ключарите, професията може да се овладее и в отделни ателиета, групово или на индивидуално обучение. Такива курсове струват от порядъка на 200 до 400 лв и продължават в рамките на 1 седмица.

Впоследствие се предлагат допълнителни дни (срещу такса) за повишаване на квалификацията.

По данни на Националния съюз, курсовете за ключари се организират рядко – примерно през 6 месеца, а индивидуалните обучения се уговарят между майстори и желаещи за усвоят професията.

В какво се състои работата?

Ключарите специализират в три по-общи направления – автоключарство, брави за дома и брави за сейфове и каси за ценности. Работата в дадените направления има известна специфика – някои изискват повече сръчност, други – технически познания. Във всички случаи добрият професионалист трябва да познава максимално много разновидности и модели брави и ключови системи.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Изключително важно е ключарят да изработва качествени резервни ключове. Неприятно е, когато стигнеш до бравата си и установиш, че новият ключ не работи, заяжда или не може да бъде изваден от ключалката. Утвърдените ателиета поправят такива ключове срещу предоставена касова бележка.

В същото време у нас масово се среща некачествено изработване на дубликати поради остаряло или неподдържано оборудване, както и заради използване на евтини заготовки.

Много са подводните камъни, ето защо клиентите обичат да работят с изпробвани и доказали своите способности и коректност фирми.

Какви качества трябва да има един ключар?

Сръчност, техническа мисъл и бързина – това са качествата, които помагат на ключаря да изпълнява задачите си. Но те не са достатъчни.

Ключарят на първо място трябва да е дискретен, защото има досег до частна собственост, нещо повече – до ценностите на клиентите.

Той борави с ключове за скъпи вещи, поради което трябва да бъде и почтен. Не случайно за членство в съсловната организация се изисква чисто съдебно минало и справка, че срещу дадения кандидат не са заведени и в ход съдебни производства.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Видео: история на ключа и ключалките

Евелина Лютова

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Изключване при Голф 3 и 4, Ауди А4 и Опел. Емулатор за имобилайзер. Цена

Премахване на имобилайзер (ВИДЕО). Какво е и какъв проблем можем да имаме?

Как става премахване на имобилайзер? Какво представлява това и какъв проблем може да създаде. Начини …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *