Купувам бъбрек 2019. Колко струва? Търся донор спешно: Ужасната далавера!

1024 българи чакат за нов бъбрек през 2019 година. Обявите “Продавам бъбрек за трансплантация”, “Търся донор” и “Купувам бъбрек” и цена. Черен пазар в Германия и Турция. Цени. Медицински туризъм.

Още в текста: На последните места сме в ЕС по трансплантации. Бог да благослови и донора, и реципиента! Скъсаната верига: бъбрек – диализа – трансплантация. За триците и за брашното.

Глобален или цигански черен пазар?

Черният пазар с органи не е откритие на интернет. Глобалната мрежа само го улеснява. Освен това го направи явен. Изписваш ключовите думи: „бъбрек“, „донор“, „продавам бъбрек“, „търся бъбрек“ и Гугъл вади списъците.

купувам черен дроб или бъбрек 2019
Тартори организират търговията с органи на своите мургави събратя.

Колко струва един бъбрек?

В мрежата преобладава предлагането, даже и под тази публикация започнаха да се появяват обяви. В този случай искат 25 хиляди лева. От 40 до 60 хиляди лева очакват да получат тези евентуални донори. Жени и мъже на около 40. Преди десетина година бъбреците са се търгували на двойна цена. Но пък пазарлъкът си остава също толкова срамен. Често и измамен. Хората, които са решили да продават органите си, са стиснали очи пред морала, но гледат поне да не се прецакат с парите. Нуждата ги е притиснала до стената. Затова искат в брой половината от сумата преди операцията.

Циганският пазар, оказва се, е по-развит и по-гъвкав от глобалния. Ромските тартори (чрез верни посредници) вече изръчкаха гетата и сега действат в бежанските лагери. По-малко плащат на донора (около 3000 евро), а срещу 15 -20 хиляди евро в Солун или в Истанбул трансплантацията се извършва тайно от вербувани лекарски екипи.

Легална или нелегална трансплантация на бъбрек в Пакистан, Ирак, Индия, в Испания са си направили доста българи. Сумите са варирали от 1500 до 3500 долара (само за операцията). Имало е много излъгани – некачествени органи, лоши операции.

Добрата новина е, че български „брокери“ на органи бяха спипани в Турция, Германия, Израел, Италия и … в бежанския лагер в Харманли.

Лошата новина е, че броят на нуждаещите се от трансплантация на бъбрек българи не намалява, а расте!

Медицинският туризъм

търся черен дроб или бъбрек, черен пазар
Чрез обявите хората се договарят да отидат на рискован “медицински” туризъм в Турция, Испания или Хърватия.

Трансплантация на бъбрек в Турция, Германия и др.

Официалната задгранична трансплантация на собствена сметка и риск протича под формата на медицински воаяж. Три са най-разпространените и не рискови дестинации:

 • Турция. Аргументите: Добри клиники, изявени специалисти, по-ниски цени в сравнение с европейските страни (15 000 долара плюс пътни и битови). В Турция се правят над 15 хиляди трансплантации на бъбрек годишно. В интернет Турската здравна група „Мемориал“ се посочва като едно на-добрите места за трансплантации в света.
 • Испания. Според законодателство в страната, имаш ли здравни осигуровки, можеш да се включиш в списъка на чакащите за операцията. Така и правят много сънародници – заминават при близки, започват да работят. Системата ги завърта, а те спасяват живота си. Напоследък, обаче, испанските власти гледат под лупа гастрольорите.
 • Хърватия. От няколко години страната се очертава като регионален лидер по донорство и трансплантации. Тя е на 3-о място в ЕС по този показател след Испания и Белгия. Добри медицински екипи и апаратура, програми за донорство.
 • Германия. Казват, че трансплантацията на бъбрек в Германия е най-зле от всички страни, в които се извършва. Ако в Испания ти се налага да чакаш 2 години за нов бъбрек, то в страната на Кант и Гьоте висиш по 8 г. Посветените в процеса не препоръчват да се занимавате с трансплантация на бъбреци там. И не само в чакането е проблемът. Голямата стриктност и дисциплинираност на германците създава и допълнителни рискове.

След като през 2018 година 115 държави се присъединиха към декларацията срещу трафика на органи и трансплантационния туризъм, все по-малко европейски държави отварят центровете си за чужденци.

Преди 50 години и напред

продавам черен дроб или бъбрек 2019 за трансплантация
България е на едно от последните места в Евросъюза по трансплантации на органи.

1024 българи имат нужда от нов бъбрек – с уговорката, че статистиката, освен че е тревожна е и динамична, Изпълнителната агенцията по трансплантации оповести този факт в началото на март тази година. По същото време си припомнихме: преди 50 години у нас е извършена първата бъбречна трансплантация! Случило се е в Александровска болница в столицата.

“Фигурин

15 години след първата бъбречна трансплантация в света, осъществена в Бостън. 1999-а бележи пик в трансплантациите – 100. Днес обаче страната ни е на едно от последните места в ЕС по тези животоспасяващи операции. През миналата година само 25 болни са получили втори шанс за живот чрез трансплантация на бъбрек Повечето от присадените органи са били от починали донори. От листата на чакащите към 1 януари 2019-а са починали 71 човека (6.84 на сто).

Търся донор спешно

продавам черен дроб или бъбрек 2019
В Малайзия въртят сериозна търговия с бъбреци.

Максимално е разтворена ножицата между нуждаещите се от присаждане на бъбрек и донорите у нас. Първенци сме в специфичната оперативна интервенция, натрупала 50-годишен опит, а донорството ни е в зародиш. Годишно имаме само 10 донора, а за да станем реален член (а не както сме сега асоцииран) на Евротрансплант, са нужни 70 донора. Възможно е на черно тази бройка и да се надвишава! За да я има и на светло, сега, по повод 50-та година от първата трансплантация на бъбрек у нас, Министерството на здравеопазването обяви:

 • Подготвя законодателна промяна за насърчаване на донорството в България;
 • Започва донорска кампания с картончета „Дари живот“;
 • Ще прави регистър на трансплантираните.

Ръждясал ключ

Всички институции – министерство, агенция, фондове, центрове, болници, болни и здрави – всички, са наясно, че донорството е ключът за развитието на трансплантациите. Този ключ – засега – е ръждясал, заяжда; не е по мярка, а често не може да бъде намерен.

Живи донори. Според родното законодателство, бъбрек могат да дарят само пълнолетни членове на семейството на реципиента (включително – братя, сестри, родители, деца. чичовци, лели, братовчеди или съпруг/а или близък приятел). Те са така наречените „живи донори“.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Трупни донори. Човекът следва да е в мозъчна смърт, за да може да стане евентуален донор. Но! Може приживе да не е документирал отказа си от бъдещо донорство. Възможно е след неговата смърт роднините да не са съгласни да даряват органите му. Това гласи законът.

Донори по презумпция.

“Според действащия в България Закон за трансплантациите всеки човек би могъл да дари органи след смъртта си, освен ако писмено не откаже тази възможност в здравната си книжка и при личния си лекар.“

Този цитат е от официалната страница на здравното министерство.

Тоест, ако не си спазил това условие, ти по презумпция си съгласен и автоматично ставаш донор. Остават ти роднините, които също писмено трябва да потвърдят „Да“ или „Не“.

Възниква съмнение за манипулации. Кой чул, кой не чул, Кой прочел закона, кой не. Не е успокояващо, че здравната администрация си посипва главата с пепел и признава, че да, хората не са информирани. Хората не само че не са наясно, но и са притиснати в ъгъла. Отнето им е цивилизованото право да научават и да избират. Материята е специфична и деликатна, за да четем морал и да сочим с пръст.

Благословията на църквата?

Писмено информирано съгласие (волеизявление) от донора и близките му – само при строгото спазване на това и на още три условия Българската православна църква дава благословение за извършване на трансплантациите. Светите отци са за ясни биоетични принципи, строги клинични критерии, утвърдени национални трансплантационни медицински центрове. Те призовават за разбиране и уважение както към реципиента, така и към донора. И ни припомнят: Всичко, което засяга живота, смъртта и духовния образ на човека, предполага драговолно изразяване на индивидуална позиция.

Преди да потърсим нов бъбрек

черен пазар бъбрек продавам купувам трансплантация 2019
Над хиляда българи се нуждаят от трансплантация на бъбрек, но не могат да си го позволят.

Всеки осми българин има хронично бъбречно заболяване. Тази неумолима статистика ни завърта в орбитата, наречена хемодиализа – трансплантация. И още цифри: близо 4000 са на диализа, в повечето случаи – 3 пъти в седмицата по 4 часа пациентите с бъбречна недостатъчна са вързани за машините. Те пък не са кой знае колко модерни, в повечето центрове (65 са те у нас, главно в бившите окръжни болници, има и в няколко частни) са най-малкото 20-годишни, изцяло амортизирани. Един диализатор струва 25 хиляди лева и не може да се използва повече от 4 години. От 10 години не са отпускани целево пари за модернизацията на хемодиализните центрове в страната.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Хемодиализата – едно от най-революционните открития на медицината през ХХ век – засега е основен лечебен метод за пречистване на кръвта, животоспасяваща процедура. Тя е задължителна, ако функцията на бъбрека падне под 10 процента от нормалното функциониране на здравия орган. Продължителността й (понякога с години) зависи от конкретното състояние на болния. Хемодиализата няма алтернатива, трансплантацията само я допълва. А трансплантацията осигурява три пъти и половина по-качествен живот.

Евелина Лютова

Криви ни сметките

търся донор черен дроб или бъбрек 2019
Сърбинът Стоядин Митич се прочу с това, че иска да продаде бъбрека си, за да си плати тока.

Лечението с хемодиализа се поема от държавата. Изходът от апаратното прочистване на кръвта е или летален, или – при по-голям късмет – трансплантация на бъбрек. Освен че хемодиализата не е надеждна, тя е и много скъпа процедура. 2000 лева на месец струва на държавата един болен на хемодиализа. За пациент с трансплантиран бъбрек държавата брои месечно 490 лв. – при това само за началния период след интервенцията, заради медикаментозното поддържане. На такива финансови сметки им казват “танто за кукуригу”. Отново стигаме до интереса и феса, до триците и брашното. И до констатацията: за едни здраве, за други бизнес.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Повишен хематокрит, какво значи?

Повишен хематокрит. Таблици, норма и причини, обяснени достъпно

Повишен хематокрит, какво значи? Кога имаме отклоняващ се от нормите организъм? Как да намалим хематокрита? …

29 Мнения

 1. Емил Ангелов

  ПРОДАВАМ супер спешно единия си БЪБРЕК, независимо кой.Казвам се Емил Ангелов петров и съм На 35 години и съм от южния български град Харманли, като съм съвършено здрав, имам група В +, търся на бъбрека цена от 25 хиляди лева . Моят телефон е: GSM 0895 25 87 45

 2. Здравейте продавам единия си бъбрек в отлично здравословно състояние съм кръвна група А- на 40 години не пия пуша малко телефон 0895751562

 3. Анонимен

  Продавам бъбрека си. Мъж на 29г Не пия и не пуша. Българин B+ +359 8999 55 773

 4. Anson Andonov

  Продавам бъбрека си спешно кръвна група 0+ на 35 години тел за връзка 0876797089 не пия и не се дрогирам но пуша

 5. Петко Петков

  Продавам бъбрека си тел. 0887659060 на 37год.

 6. Анонимен

  Продавам бъбрека си или костен мозък. 29г. Българин. В отлично здравословно състояние. Не пия и не пуша. +359 87 6676772

 7. Можете да се свържете и със мен,искам да стана донор.
  0988870329

 8. Продавам 0+
  0897597420
  Бъбрек!

 9. Продавам единият си бъбрек на 25 години съм. Имейл hitarpetar1994@abv.bg

 10. Продавам единият си бъбрек на 25 години съм 0878511900

 11. Димитър

  Бъбрек кръвна група О-
  За контакт 0877771308

 12. Валентин

  Дарявам нз крайно нуждаещ се бъбрека си 51год Здрав АВ+ не пуша,пия алкохол и медикаменти. Тел. 0885733272 за среща и уточняване.

 13. Продавам бъбрек. А+ кръвна група. Никога не съм пушил,не употребявам алкохол. Бивш спортист–179/72 кг.
  Viber–0876435880

 14. Мога да стана донор на черен дроб Ema_barona@abv.bg 0+ 60 килограма пишете мина email

 15. Валентин Христов Христов

  Дарявам на клиника за крайно нуждаещи хора всичко. Да се свържат с мен на тел. 0885733272 Валентин. Това е искам да дам живот на колкото се може повече хора. Това е мое решение, здрав АВ+кръвна група не съм пушач, не пия алкохол и лекарства, на 51години.Чакам връзка с мен на посочения тел.

 16. Продавам бъбрека си спешно Кръвна група А+
  paunovasilva@gmail.com

 17. Искам да стана донор на бъбрек А+ кръвна група само сериозни да ми св обаждат 0887379528

 18. Искам да си продам яйчниците0896808841

  • Здравейте искам да си продам бъбрек 0група съм жена съм на 30не пия и не пуша

 19. За човешкото тяло резервни части няма!! Стига сте лъгали хорага!!

 20. Здравейте спешно продавам бъбрека си не пуша не пия на 28г група 0 полужителна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *