Кърлеж. Ухапване от кърлеж и как се вади без опасност

♦ Когато ни ухапе кърлеж – какво се случва? ♦Защо е опасно ♦ Признаци на ухапването ♦ Първа медицинска помощ ♦ Да извадим сами кърлежа ♦ С конец ♦ С пинсета ♦ С пръсти ♦ Кърлежите причиняват опасни болести – симптоми

Още в текста: ♦ Лаймска болест ♦ Марсилска треска ♦ Хеморагична треска ♦ Кърлежов тиф ♦ Кърлежов енцефалит ♦ Ку треска ♦ Защита и лечение с народни средства ♦ Отблъскващи разтвори и отвари ♦ Препарати срещу кърлежи ♦ Репеленти ♦ Химикали килъри ♦ Най-разпространените у нас кърлежи ♦ Видове: 5+ ♦ Пасищни ♦ Кучешки ♦ Крастови ♦ Кокошинки ♦ Предпазни мерки

Ухапа ме кърлеж – какво да правя?

Ухапа ме кърлеж! Кога и колко често чуваме тази тревожна реплика? Още с настъпването на пролетта, когато се постопли, когато тревите буйнат. Тогава бием тревога: Внимание, кърлежите живнаха! Те се появяват с първите пролетни лъчи. Пикът им е в началото на лятото, особено ако то е и дъждовно, и горещо. Поемаме на разходка, на пикник, на риболов – или просто навън, в парка, на чист въздух… И цялото това природно удоволствие може да бъде вгорчено от едно едва забележимо насекомо. Кърлежите живеят навсякъде – по поляни и паркове, по вилите, горските ливади и пасища.

Така наречените пасищни кърлежи най-често нарушават спокойствието ни. При това за доста дълъг период. От ранна пролет до късна есен. Устойчив и опасен паразит!

Как действа?

Залепя се плътно в избраника си и започва да смуче кръв. Така, впит в жертвата си, микроскопичното членестоного, може дълго да остане незабелязано. Харесват му местата с нежна кожа: подмишници, слабини, корем, около гърдите и шията, зад ушите.

Да те ухапе кърлеж

кърлеж вадене

Това означава, че е пробил кожата ти с онзи специфичен свой орган хипостома. Не си разбрал кога е станало това, защото заедно със слюнката си е вкарал смесица от анестетик, антикоагулант и циментиращо вещество – обясняват ни експертите. Ето защо не си усетил болка, не е текла кръв и трудно ще извадиш злосторника от раната си. Ако кърлежът бъде оставен на мястото на забиването му, ще престои там между 7 и 13 дни, след това сам ще си иде.

Защо е опасно ухапването от кърлеж?

Много е вероятно, когато хапе, кърлежът да пренесе в кръвта на човека бактерии, вируси или опасни микроорганизми. Смята се, че само 20 на сто от кърлежите са преносители на тежки заболявания.

Но дори и ухапванията от така наречените стерилни кърлежи (които не пренасят инфекции) не са безобидни. В повечето случаи ухапването от кърлеж предизвиква раздразнение, възпаление и сърбеж; алергични реакции.

Какви са признаците на ухапването?

Този кръвосмучещ вредител може и да не бъде забелязан – не само веднага, а и дълго време. Но жертвата му започва да усеща неразположение. Ако огледа тялото си, ще открие причината. Мястото на ухапването е червено и с овална форма, сърби.

Първите признаци са:
 • висока температура (+39 градуса);
 • слабост;
 • студени тръпки, треска;
 • виене на свят;
 • сънливост;
 • непоносимост на светлина;
 • апатия.

Дали ще се проявят всички тези признаци, зависи от броя на впитите паразити и спецификата на организма. Доста силно симптомите на ухапването се открояват при деца и по-възрастни хора, които имат хронични заболявания, както и при страдащи от алергии.

Какво да предприемем?

Търсим специалист

Установили сме, че ни е ухапал кърлеж. Не бива да се изчаква. В този случай първа помощ означава да потърсим специалист, който да отстрани кърлежа. Насекомото трябва да е живо, за да се даде за изследване. Но ако при премахването членестоногото се е разкъсало, телцето му се слага в лед и се предава за анализ. Дали сме се заразили от нещо, ще разберем след кръвно изследване. Трябва да го направим не по-рано от седмица след ухапването.

Демир бозан билки за бъбреци

Инкубационният период трае 7 дни.

Първа помощ у дома.

премахване на кърлежАко нямаме възможност веднага да потърсим специалист, ще трябва да си помогнем сами. Известни са няколко начина:

 1. С конец. Примка от дълъг и здрав конец се нанизва в основата на телцето на кърлежа – между него и кожата. Примката внимателно се затяга. Рязко се издърпва нагоре. Най-добре е конецът да е копринен.
 2. С пинсета. Действа се подобно на изваждането с конец. Пинсетата се държи успоредно или перпендикулярно на кожата. По-добре да е с плоски краища. Рязко се изтегля нагоре. Важно е да не се разкъса телцето му.
 3. С пръсти. Палецът и показалецът се повиват с марля (или се слага ръкавица). Кърлежът се хваща в основата му с ноктите. Отскубва се. Този начин е рискован, не всеки е достатъчно сръчен и хладнокръвен, за да успее.
Важно Да не се правят въртеливи движения, обратно на часовниковата стрелка, при ваденето на кърлежа – както се действа според народната мълва. Лекарите съветват обратното. Разклащането ще разкъса членестоногото.


В аптеките се продават различни приспособления (на основата на домашните) за отстраняване на кърлежи.
Мястото на ухапването следва да се дезинфекцира и да се намаже с някакъв антисептичен крем.

Болести, причинявани от кърлежите

Защо и с какво е опасно ухапването от кърлеж? Важно е да си отговорим на този въпрос, за да не подминаваме подобен инцидент с репликата: „Това на мен не може да се случи“. Може! Защото кръвосмучещите членестоноги пъплят къде ли не. Макар и микроскопични, те са способни да причинят макро инфекции. Тези инфекции могат да бъдат бактериални или вирусни (рикетсиозни или протозойни). Независимо какъв е характерът на инфекцията, тя причинява тежки заболявания. Те често водят до инвалидност, а случва се и до смърт. До непоправими нарушения в организма се стига, ако паразитът не е бил открит навреме, а терапията е закъсняла.

Лаймска болест
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

забит кърлеж, лаймска болестТова е най-често срещаното заболяване след ухапване от иксодови кърлежи. Причинителят на болестта може да остане в организма с години. След инкубационен период от 3 до 30 дни започва първата фаза на лаймската болест. На мястото на ухапването се появява червено петно с диаметър 5 см, което постепенно се разширява. Появяват се и първите симптоми:

 • 38-39 градуса температура,
 • главоболие,
 • слабост,
 • умора,
 • апатия.

Втората фаза. Месеци след инфекцията симптомите са:

 1. увеличение на лимфните възли,
 2. умора,
 3. слаба концентрация,
 4. виене на свят,
 5. изпотяване,
 6. учестен пулс.

Третата фаза. Години след заразяването. На този етап Лаймската болест вече не може да бъде излекувана. Симптомите са драстични:

 • атрофия на зрителния нерв,
 • нарушение на паметта,
 • хронично възпаление на ставите.

Важно! Кръглата удебелена еритема (зачервяване) е главен симптом за Лаймската болест. Петното може да достигне до 50 см в диаметър!

Късната диагностика и забавилата се подходяща терапия водят до инвалидност.

Марсилска треска

Кучешкият кърлеж е преносител на това – второ най-разпространено след Лаймската болест – заболяване. Не само от кърлежи върху кучета, а и от кърлежи върху треви става инфектирането.

По какво се познава? На мястото на ухапването се образува тъмночервено петно, покрито с черна коричка. Още след ухапването общото състояние на пострадалия рязко се влошава.

Останалите признаци са:
 • висока температура – около 39 градуса,
 • отпадналост,
 • втрисане,
 • болки в мускулите.

Характерна проява на инфекцията е обривът по лицето и тялото, дланите и стъпалата.
Не се ли вземат навреме подходящите мерки, може сериозно да бъдат засегнати:

 1. черният дроб,
 2. бъбреците,
 3. нервната система,
 4. сърцето,
 5. храносмилането,
 6. да се появят кръвоизливи.

Но! При правилна диагностика и терапия болестта се лекува успешно.

ухапване от кърлеж симптомиМарсилската треска у нас се среща най-често в източните райони. Иначе, се пренася от страните на Африка или от Индия. Болестта изцяло и напълно се поддава на лечение.

Хеморагична треска

Инкубационният период средно продължава 7-8 дни. След това се проявяват симптомите на заболяването:

 • общо неразположение,
 • висока температура,
 • болки по ставите и мускулите.
След няколко дни:
 1. по повърхността на кожата започват да „изплуват“ хематоми (кръвоизливи) – типичният симптом на заболяването!
 2. засягат се и стените на кръвоносни съдове на различни вътрешни органи,
 3. кръв в изпражненията и в храчките,
 4. кръвотечение от носа,
 5. язви по лигавицата в устата.

Болните трябва да се изолират в специални боксове, предназначени за особено опасни инфекции.
Ако са взети правилни и своевременни мерки и няма усложнение на някои вътрешни органи, заболяването постепенно се преодолява. Срещу него се изгражда доживотен имунитет. Съществува и ваксина срещу хеморагичната треска. Според статистиката смъртността от това заболяване е висока.

Тиф – обривен кърлежов.

Изведнъж започва това заболяване – веднага след като на ухапаното място се появи червено мехурче. После се появяват и другите симптоми:

 1. треска,
 2. висока температура,
 3. главоболие,
 4. гадене и повръщане,
 5. болки в ставите.
 6. Постепенно мехурчето става ярко червено. Цялото тяло се покрива с обриви.
 7. увеличава се черният дроб,
 8. кожата и бялото на очите пожълтяват.

Острата фаза на болестта трае 4-5 дни. После състоянието на болния се нормализира. След няколко дни всичко отново се повтаря. Подобни пристъпи може да има много. Постепенно отшумяват.

Кърлежов енцефалит

Това остро заразно заболяване се причинява от кърлежи, които паразитират върху гризачи и птици. Специалистите го определят като трансмисивно с природна огнищност, поразяващо нервната система.

Типичните симптоми:
 • температура до 39-40 градуса,
 • главоболиe,
 • зачервяване на конюнктивите и склерите,
 • менингиален синдром.

Заедно с всички тези признаци се развива и енцефалитен синдром. Това означава: парализи на шията и горните крайници или лека обща парализа.

За да не се допусне заболяването, следва да не се допуска ухапване от кърлежи. Тоест, те да се унищожават, като се обезпаразитяват домашните животни.

Ку треска

И това заболяване е с природна огнищност. Тя се поддържа от кърлежите, които са се загнездили в крави, кози и овце. Те се заразяват през размножителния им период. Хората могат да се инфектират, ако консумират заразени продукти или като вдишват пръски или прах, съдържащи причинителя на Ку треска.

Скритият период е от 3 до 30 дни. Първите признаци на Ку треска са:

 1. висока температура,
 2. втрисане,
 3. отпадналост,
 4. силно главоболие,
 5. мускулни болки.

Много от заболелите развиват пневмония.

Ако заболяването стане хронично, се уврежда и сърцето. Бързото и правилно антибиотично лечение води до пълно оздравяване. Няма как да се разболеем от Ку треска, ако пием само добре сварено прясно мляко.

Народни средства при ухапване от кърлеж

вадене на кърлежЗа предпазване от кърлежи и лечение след ухапване народът е запазил немалко рецепти и препоръки. Използват се продукти от бита и различни растения, които не са токсични. Залага се на факта, че кърлежите не обичат силните миризми и лютия вкус.

Предпазване
 • Ябълков оцет. Смесват се 100 милилитра ябълков оцет, 400 милилитра топла вода и 20 милилитра течен тоалетен сапун. Капват се 2 капки лавандулово или друго етерично масло. Възможно е да е добавят и 30 мл сок от алое. Намазват се откритите части на тялото.
  Катранена вода. В 2 литра топла вода се прибавят 700 грама катран (от бреза или бор). Добре разбърканата смес престоява 10 часа. Настойката се прелива в стъклено шише и добре се затапва. Трябва да се държи на хладно място. Откритите части на тялото се намазват, когато предстоят разходки на открито в пиковия за кърлежите сезон.
 • Домашен репелент. Винен оцет (700 мл), плюс вода (250 мл) плюс цитрусово масло (15 капки). Разбърква се. Излива се в шише с пулверизатор. Преди разходка навън или преди работа на вилата се напръскват дрехите, раниците, непокритите части на тялото.
 • Отблъскващ спрей. В 180-200 мл вода се долавят една чаена лъжичка етерично масло (например, от карамфил или рози) и малко спирт. Сместа се излива в шише с пулверизатор. Когато се наложи, със спрея се пръскат кожата и дрехите.
 • Предпазваща смес. Тя се приготвя с масло от чаено дърво (половин чаена лъжичка) и вода (една трета от водна чаша). Процедира се както и с другите домашни предпазващи от кърлежите средства.
 • Маслена смес. Към 3 лъжици олио се добавя още 1 лъжица сок от алое; плюс 1 чаена лъжичка масло от лавандула и още толкова масло от здравец. Сместа трябва много добре да се разбие до получаване на хомогенна маса. Маслената смес е приятна като консистенция и аромат за човек и силно отблъскваща за кърлежа.
 • Чесън и лук. Приготвят се отвари и настойки (по популярни начини – изцеждане, наситняване, киснене). Острата миризма на двата лука прогонват кръвопиеца.
Лечение
Ако все пак кърлежът се е забил?

За ликвидирането му и за лечението на малката раничка, която е оставил по кожата, съществуват редица предавани от поколение на поколение начини и средства.

 1. С пластмасова капачка. Върху забилия се кърлеж обилно се капва олио. Захлупва се плътно с капачка от минерална вода. Липсата на кислород ще го принуди сам да се пусне от кожата. Мястото се намазва с йод или спирт.
 2. С чесън и мед. С такава смес се намазва раничката, останала след ухапването от кърлеж. Ако има възпаление, се правят два пъти компреси дневно.
 3. Сок от лук. С него се преодоляват зачервяването и сърбежът. Правят се компреси. Мястото на ухапването се налага с настърган лук и се превързва с бинт.
 4. Настойка от зелени орехчета. 30 орехчета се счукват и се заливат с половин литър водка или медицински спирт. Настойката престоява 30 дни на тъмно. Приема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден преди хранене. Помага за спадане на отока и при силен сърбеж след ухапване от кърлежи.
 5. Настойка от магарешки тръни. Цветовете на магарешкия трън (1-2 шепи) се заливат с 500 мл ракия или водка. Настойката престоява на тъмно 30 дни. 10 капки от настойката се разреждат в супена лъжица вода. Пие се по три пъти на ден преди ядене. Това е бактерицидно и противовирусно народно „лекарство“.

Препарати за борба с кърлежите

ухапване от кърлежАптеки и агро магазини, както и интернет сайтове, предлагат широк спектър от препарати – предпазващи и унищожаващи кърлежите. С тях се обработват тревните площи, любимите места на кръвосмучещите паразити.

Ето нашият списък:
 • Айкън 10 CS. Разработен е на основата на микрокапсулната технология. Тя му осигурява изключително продължително остатъчно действие. Тревните площи се третират след като са окосени. 12.5 мл. от препарата, разредени в 5 литра вода, са достатъчни за 100 кв. м. Пръска се с ръчна или моторна пръскачка. Два пъти годишно – на пролет и през есента.
 • Бандит 10 ЕВ. С този препарат се обработват тpeвни плoщи, пapĸoвe, aлeи и дp. При норма 4 л/дĸa от Бандит се слагат 40 мл в 4 литpa вoдa. За гpъбнa пpъcĸaчĸa ce пpaви paзтвop oт 40 мл Бандит в 20 л вoдa (това е пpи paзxoднa нopмa 20 л/дĸa). Препоръчва се и повторна обработка – cлед 7 дни.
 • Фендона 60 CK. Този пиретроид – концентриран течен препарат, има изключително бърз ефект. Фeндoнa дeйcтвa пo cтoмaшeн и ĸoнтaĸтeн път, като подтиква насекомите да излязат от скривалищата си в рамките на 5 минути. До 30 минути ги парализира. Cмъpттa им нacтъпвa до 24 чaca. Конкретно срещу кърлежите: с 9 мл от препарата, разтворени в 6 л вoдa, с ръчна пръскачка се опръсват 120 ĸв. метра плoщ.
Други препарати

Повечето препарати са с комбинирано действие срещу различни видове насекоми. Някои от тях са предпазващи (репелентни), другите директно унищожават досадниците.

Репеленти

Тези средства не убиват кърлежите. Само отблъскват насекомите. При правилна употреба предпазват от ухапване от 3 до 9 часа.

Таблица на добрите репеленти против кърлежи
Име, цена Употреба Действие
BROS спрей, 6.50 лв./90 мл Върху ръцете, лицето, врата. Върху естествени тъкани. Годен и за деца над 2 години. Използва се 1-2 пъти на ден. Активна защита: 4 часа.
Кокона SOS спрей, 5.00 лв./100 мл От 15-20 см се напръскват откритите части на тялото. Да се пазят очите и устата. До 3 часа активна защита.
Аерореп КЛ, 5.00 лв./100 мл Пръска се върху откритите части на тялото. До 6 часа активна защита.
Mugga DEET, 14.90 лв./ 50 мл Рол-он – лесно и равномерно се нанася върху откритите части на тялото. За лица над 18 години. По веднъж на ден. Действа до 9 часа.
Гривна против кърлежи

Отблъскващата кърлежите гривна е силиконова, с контейнер, съдържащ цитронела. Доказано е, че терпените в етеричното масло от цитронела (дива лимонена трева) блокират невронните пътища на насекомите. Това им пречи да се движат. Репелентната силиконова гривна с контейнер от цитронела не е токсична и има противогъбично действие. Затова се предпочита пред други репеленти за предпазване от кърлежи. Не само от възрастните. Тя е подходяща и за деца.

Гривната може да се използва както навън, така и в закрити помещения! Когато спортуваме, или сме на пикник, на лов, или на риболов – гривната ще прогони наглите кръвосмучещи. В дома, в офиса или в класните стаи, кърлежите ще бъдат парализирани от силния аромат и блокиращото действие на цитронелата.

100-грамовата гривна се слага на китката, на глезена или се окачва там, откъдето искаме да прогоним натрапниците. Въздействието й започва, след като с игла се пробият от 1 до 5 дупчици (според желанието за сила на аромата). Гривната може да бъде прибрана в херметичната й опаковка и след време пак да се използва до пълното изчерпване на контейнера й.

Препарати килъри
 1. AЛФAБAH CУΠEP ME. Това е миĸpo eмyлcиoнeн тeчeн ĸoнцeнтpaт. Разрежда се с вода и се пръска с пръскачка. 25 мл от пpeпapaта в 5 литра вoдa са достатъчни за третиране на 100 кв. метра. При нужда обработката се повтаря след около 10 седмици.
 2. ФИKAM. Силен прахообразен инсектицид. Рaзтвapя се само в cтyдeнa вoдa! Бърка се, докато напълно се разтвори. Когато се пръска, разтворът също трябва отвреме навреме да се разбърква, защото се утаява.

Видове кърлежи

как се вади кърлежПо света са известни повече от 850 вида кърлежи. У нас се срещат около 40. Ако не се използва микроскоп, видовете кърлежи не могат да бъдат установени. Те се различават по размер, цвят, форма на хоботчето. В зависимост от вида и фазата му, размерът на кърлежа варира от микроскопичен до 15-29 милиметра.

Най-разпространените видове у нас са:

Иксодови кърлежи (Ixodes). Известни като пасищни, този вид кърлежи, са изключително опасни, защото се впиват плътно в кожата и може дълго да останат незабелязани. Освен това развитието им продължава 2-3 години. През това време един кърлеж може да смени гостоприемника си три пъти. Иксодовият кърлеж е основен преносител е на Лаймската болест.

Кафяв кучешки кърлеж (Rhipicephalus sanguineus). Наричат го така, защото напада главно кучета и е с кафяв цвят. Не че ще подмине и други по-дребни животни. Той е основният преносител на Марсилска треска.

Кучешки кърлеж (Dermacentor marginatus). Той е по-едър от кафявия си събрат. А и се развива по-дълго – около година. Кърлежовият енцефалит се дължи този вид кръвосмучещо членестоного.

Boophilus calcuratus. Характерно за него е, че през целия си живот паразитира само върху един приемник – най-често преживно животно. Среща се през есента в предпланински и полупланински райони, където има и влага, и топло време.

Крастни кърлежи. Най-често нападат зайците и благоприятно се развиват под тяхната кожа. Женският на този кърлеж, наречен sarcoptes scabei, е опасен за човека. След оплождането си, той пробива тунелчета в горния слой на кожата и снася яйцата си там. Крастата е заразно заболяване, характерно със силен сърбеж. Обривите са главо между пръстите на ръцете, по лактите, около зърната на гърдите, по бедрата и половите органи. Съществуват много и изпитани средства (едно от тях е намазването с рициново масло) за лечение на крастата.

Кокошинки. Тези меки акари се развиват главно по домашните птици, а също и по диви пернати. Доказано е, че могат да завършат жизнения си цикъл, нападайки и хора. Причиняват дерматити и кожни лезии.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Как да се предпазим от кърлежи

За да избегнем неприятната среща с кръвосмучещите насекоми, за да се защитим от евентуалното им впиване в кожата ни, ще трябва да се съобразим с няколко фактора.

Времето и мястото за разходки. Кърлежите не обичат горещината. Те са активни сутрин, докато слънцето не е напекло и през прохладните вечери. Ще трябва да имаме предвид тези предпочитания на микроскопичния нападател. Ще трябва да избягваме и места с гъста растителност и висока влажност. Утъпканите пътеки са най-подходящи за разходки.

Облеклото. Ще е лекомислено в сезона на кърлежите да тръгнем на излет с къси панталони или по бански и със сандали. Облеклото трябва да е светло и да покрива добре тялото ни. Дълги панталони и дълги ръкави. Да сме с шапка или с кърпа на главата, с високи обувки. Кърлежите си падат по голотата!

Репелентите. Разходката в гората или в парка ще е по-спокойна с аерозолни или рол-он репеленти в раницата.

Пълен оглед. Дали като сме били сред природата, не сме се сдобили с някой кръвосмучещ гост? Ще разберем, като огледаме любимите на кърлежите места по тялото ни: корем, подмишници, слабините, свивката зад коляното, под гърдите, по окосмената част на главата (особено при деца). И домашните любимци трябва да прегледаме прецизно.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

левкоцити в урината стойности

Повишени левкоцити в урината. Референтни стойности и седимент. Значение

Левкоцити в урината: Повишени стойности на левкоцитите при здрави хора; възможни отклонения при деца и …

Едно мнение

 1. Радка Иванова Димова

  много ценен материал – аз имам Шотландска овчарка и често намирам по нея кърлежи. тъй като нейната козина е много гъста, те се впиват по муцуната й и гушата. обикновено ги изваждам с пръсти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *