Кокосово масло. Кое е хубаво? Откъде и на каква цена да го купим?

7 съвета за избор на кокосово масло. Правила за съхранение. Състав на кокосовото масло. Как да различим истинското от ментето.

Още в текста: Кокосово масло за отслабване. За ядене. За лечебни цели. Конкретни лечебни рецепти. Кокосово масло в козметиката. За лице, за коса, други. Кокосово масло в бита. За домашните животни. Противопоказания. Рейтинг на производители и марки

Кокосовото масло се добива от копра – вътрешната част на кокосовия орех. Промишлените методи за извличането му са горещо или студено пресоване с последваща обработка – пречистване и дестилация.

Маслото от кокос се отличава от други масла по това, че при температура под 25°С то е твърдо, а над тази стойност – течно.

Кокосово масло. Кое е хубаво? Откъде и на каква цена да го купим?
Това е копра – суровината за по-евтините масла

Главният консуматор на косово масло е козметичната промишленост. Значителен е делът на директните потребители – хора, които го употребяват за тяло, лице и коса.

Кокосовото масло е нескъпо и достъпно. И все пак на пазара има различни качества. Изборът на хубав продукт изисква да сме малко информирани.

Как да изберем добро кокосово масло?

Рискът да купим некачествен или просто неподходящ продукт е висок. Затова ето няколко пункта, по които да оцените маслото, което ви се предлага.

7 съвета за избор на масло

КАЧЕСТВО НА КОКОСОВОТО МАСЛО
КАКВО ДА ГЛЕДАМЕУКАЗАНИЯ
1СъставПотърсете на етикета надпис „100% кокосово масло“ и ако не откриете такъв, не рискувайте. С надписа производителят гарантира, че в маслото няма странични примеси
2АроматМаслото трябва да мирише на кокос или въобще да няма никакъв мирис. Избягвайте масла с дъх на химикали – значи при производството са използвани допълнителни ароматизатори, при това синтетични
3ЦвятКокосовото масло мени цвета си според агрегатното си състояние. Течният продукт е от прозрачен до бледожълт, твърдият е от млечнобял до бледожълт. Жълтото, ако го има, трябва да е блед нюанс, оттенък, а не основен цвят. Иначе той свидетелства, че маслото не е било качествено пречистено
4КонсистенцияАко маслото не се втвърдява при 25°С (при стайна Т°С), значи в състава му има странични примеси
5Срок на годностПри качествените продукти се поставя срок до 18 месеца след отваряне на флакона
6Търговец, място на покупкаКупувайте от специализирани магазини. Интернет-сайтовете не се препоръчват, защото от дистанция не може да се преценят гореописаните показатели като цвят, мирис и др. Но ако все пак поръчвате, преди това потърсете реални отзиви за избрания продукт
7ОпаковкаСтъклото е за предпочитане, екологично и чисто, а пластмасата е лека и нечуплива. Някои производители не се скъпят за стъклен флакон, други предпочитат практичността. Ако опаковката е пластмасова, потърсете кода за рециклиране – триъгълник с цифра в него. Не трябва да има цифрата 1 за полиетилен терефталат.

Правила за съхранение

Кокосовото масло не е капризно, но има някои нюанси в съхранението му. Спазването им ни гарантира, че ще запазим маслото възможно най-дълго и в идеално състояние.

ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КОКОСОВОТО МАСЛО
ФАКТОРУКАЗАНИЯ
1СветлинаПазете маслото от директно излагане на слънце. За предпочитане е да стои в шкаф с плътна вратичка
2ТемператураМаслото не обича студа. Идеалното за него е стайна T°C. Ако се налага да стои в хладилник, поставете флакона на вратичката най-долу или при плодовете, където температурата е +5°С
3ПомещениеЛогичното място за кокосовото е банята, но мястото не е подходящо за него заради рязката промяна на температурата в помещението
3ЗатоплянеНа стайна T°C маслото е втвърдено и не може да се маже. Това налага затоплянето му. Правете го на малки порции – само колкото ще използвате. Затопляйте в ръце или с топла вода, но не рискувайте с микровълновата – след няколко процедури продуктът ще влоши качеството си

Състав на кокосовото масло

Главни компоненти в маслото са полинаситените мастни киселини, жизнено необходими за здравето и жизнената дейност на човешкото тяло. Подобни киселини организмът не синтезира самостоятелно, а се стреми да ги получи отвън.

В маслото на кокоса се съдържа следните ценни компоненти:

СЪСТАВ НА КОКОСОВОТО МАСЛО
ОРГАНИЧНИ КИСЕЛИНИВИТАМИНИ И ДР.МИНЕРАЛИ
лауриновавитамин Ежелязо
миристиновавитамин Смагнезий
палмитиновавитамин Ккалций
каприновахолинцинк
каприловабета каротинфосфор
олеиноваВ1, В2, ниацин, В6, фолиева к-на, В12калий
стеариновавитамин Нйод
капронова36 полифенолиселен
линолевафитостеролимед
хексадеценовагалска и др. фенолниманган

 Как да различим истинското от ментето?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Главният критерий е втвърдяването на маслото на температура от 25°С. Обърнете внимание на консистенцията на маслото. Сложете го хладилник и наблюдавайте как се втвърдява и губи прозрачността си. Ако маслото е истинско, то непременно ще се втвърди на студено.

На втвърдяването пречат водата и добавките в състава, но ако има такива, маслото трудно би било наречено истинско, дори и на опаковката му да стои надпис «100% coconut oil».

Разновидности

Кокосовото масло не съществува в естествен вид, то е резултат от преработка. От начина на извличането му зависи доколко са се запазили полезните вещества от кокоса. Най-щадяща процедура е студеното пресоване. Получените така масла се категоризират като

virgin coconut oil

Кокосово масло. Кое е хубаво? Откъде и на каква цена да го купим?
Етикети на масло от студена преса

На пазара се откриват още 3 разновидности, така че кокосовите масла може да разделим основно на:

 1. Рафинирани и нерафинирани;
 2. Получени от студено и горещо пресоване.

Студена и гореща преса

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

На студено пресоване се подлагат пресни зелени кокосови орехи, в които не се съдържа много масло. Те се обработват под преса (cold-pressed) или в центрофуга (centrifuge).

В резултат се получава масло с фин аромат и вкус на кокос. То съдържа всички мастни киселини, антиоксиданти и пълния набор витамини.

Застинало, virgin coconut oil е бяло, а в течно състояние – прозрачно. Най-често неговата текстура е нееднородна.

При пресоване под въздействието на висока температура се получава повече масло, ето защо тук се постига по-ниска цена. Технологиите са химическа екстракция и (chemical extraction) или горещо пресоване (hot-pressed).

Суровината за този тип масла е т.нар. копра – сушена сърцевина на кокосов орех. Маслото от нея не е ароматно и е по-просто на вкус. То съдържа по-малко количество полезни в-ва, но изглежда по-добре – текстурата му е еднородна, със златист оттенък.

 • Маслото от студена преса се използва в кулинарията. С него се подправят салати, правят се сандвичи, печено месо или се приема като добавка (напр. в бронираното кафе на Атанас Узунов);
 • Маслото от гореща преса е за козметични цели – за поддържане на кожа и коса.

Virgin coconut oil заема едва 10-15% от общото производство на кокосово масло в света, което още повече повишава цената (и ценността) му.

Нерафинирано и рафинирано масло

Рафинирането е процес на отделяне на странични примеси. Обикновено маслото просто се филтрира. На самият процес (refined) може да означава още избелване и ароматизиране. Готовият продукт има слабо израбен вкус и аромат или въобще няма такива.

Нерафинираното масло (unrefined) е това от студената преса – с наситен аромат и вкус.

Евелина Лютова

Плюсове и минуси

Рафинирано или Virgin? По-популярно e рафинираното. То е сравнително евтино и достъпно. Минало е през по-голямо количество технически пречиствания. Нерафинираното минава единствено през първична филтрация, като добавката «Virgin» потвърждава неговата чистота и наситеност.

Производителите твърдят, че рафинирането слабо влияе върху концентрирането на съществени в-ва в което и да е масло.

От друга страна не винаги рафинираното масло отстъпва по качество на нерафинираното. Например:

 • при мнозина концентрираните продукти предизвикват алергични реакции. За тях  очистеното масло е безопасно;
 • рафинираните се приемат по-добре от дечица до 3 г. и бременни;
 • очистеното масло имат по-слаб аромат и не е така наситено с киселини и витамини, които може да се окажат „тежки“ за чувствителните кожи;
 • концентрираният продукт за някои кожи е комедоногенно – молекулите му са достатъчно големи, за да запушват порите и да провокират поява на черни точки.
 • В този смисъл нерафинирано не е синоним на качествено, а рафинирано – на некачествено масло. Важното е да правим избора си информирани.

Как да разпознаем най-качествените масла? Прегледайте сертификатите за органичност на маслото. Доста системи за сертифициране не изискват от производителите 100% натурален състав. Най-строгите са европейските с-ми NaTrue, BDIH, USDA Organic. Сертификатът, получен от тях, гарантира, че в продукта няма никаква синтетика.

Кокосово масло. Кое е хубаво? Откъде и на каква цена да го купим?
Сертификати за 100% органичен продукт

Още един  критерий за избор е дали маслото е предназначено за ядене. Може да е маркирано със знак – лъжица и чиния.

Имайте предвид, че 100% органично, био, чисто масло за ядене се предлага и на най-висока цена. У нас тя е около 80-200 лв за кг, като варира според производителя и размера на опаковката. Ще трябва да си купите именно такова, ако ви трябва за диета.

3 маркетингови „хватки“

В рекламите или етикетите често се афишира, че дадено масло е първа преса. Това е просто ход, защото студено пресованото масло минава еднократно през преса и втора няма.

Студено пресованото масло получава надписа Virgin Coconut Oil. Ако видите Extra Virgin Coconut Oil, това също е маркетингов ход. Маркировката Extra Virgin се слага единствено на зехтина и няма отношение към кокосовото масло, но пък е с по-ясно послание към потребителите.

Безсмислен е също и надписът Organic Coconut Oil. Той ни казва, че маслото е произведено от кокосови орехи, отгледани по органичен начин, без химикали. Но кокосовите палми не се пръскат с пестициди – това е напълно излишно.

Приложения на кокосово масло

Кокосово масло за отслабване

КМ е диетичен продукт – то се използва за отслабване и от любителите на здравословното хранене. Защо:

 • то съдържа къси и средни вериги мастни к-ни, които помагат да редукция на теглото;
 • лесно се усвоява;
 • помага за правилното действане на щитов. жлеза и ендокр. с-ма;
 • усилва метаболизма, изгаряйки повече енергия.

За мнозина отслабване и масло са несъвместими понятия, но погледнете жителите на тропичните крайбрежни райони. Те употребяват ежедневно КМ и не страдат от затлъстяване.

Проста рецепта за отслабване с КМ: приемайте 3 Х 1 с.л., ок. 20 мин. преди храна. Не превишавайте 3 с.л. дневно!

Маслото от кокоса се уважава от високомазнинните режими. Атанас Узунов възлага на него закуската в своя прочут режим. ТУК: защо и как се отслабва с приемането на мазнини по Атанас Узунов.

Кокосово масло за ядене

 • Добавя се в салати вместо слънчогледовото и зехтина;
 • Добро е за печене;
 • Няколко капки подобряват чай, кафето, смутитата;
 • Разбито в блендер или кафемелачка, то ни предоставя прекрасно домашно ядково масло.

Кокосово масло за лечебни цели

(за вътрешно приложение)

Някои ефекти от приема на кокосово масло:

 • Лауриновата к-на поддържа холестерола в нормални граници;
 • Подобрява храносмилането;
 • Намалява риска от атеросклероза, онко и сърдечни патологии;
 • Повишава устойчивостта към вирусни и др. инфекции;
 • Укрепва имунитета;
 • Намалява способността на бактериите да се приспособяват към антибиотиците;
 • Подпомага усвояването на калция и магнезия;
 • Не се отлага в тялото като мазнинен запас за разлика от много др. масла.
 • Натуралното КМ е от безопасните хранителни добавки без странични ефекти.

С лечебна цел КМ се приема чисто, преди храна (както за отслабване). Започнете с 1 ч.л. и постепенно увеличете до 3 Х 1 с.л.

Конкретни лечебни рецепти с кокосово масло (КМ)

Кокосово масло. Кое е хубаво? Откъде и на каква цена да го купим?
Маслото от кокос прекрасно лекува кожата и още…
 • Дезинфекция на устата и избелване на зъбите: ежедневно дръжте за 10 мин. в устата си 1-2 с.л. КМ. Накрая жабурете и изплюйте. Рецептата е от Аюрведа;
 • Профилактика на раздразнения и премахване на симптоми като зачервяване и сърбежи: смесете КМ с невен, за да получите успокояващ крем. Той е подходящ за деца и при подсичане;
 • Лечение на кашлица: за да се избавите от болка в гърлото и да редуцирате кашлицата, приемайте по малко КМ в чист вид или го добавяйте в чая. Няколко капки премахват раздразненията по дихателния път;
 • Релакс и премахване на стреса: вземете малко КМ с края на пръстите и масажирайте слепоочията и врата, за да се отпуснете;
 • Премахване на въшки: изплакнете косата с ябълков оцет и изчакайте да изсъхне. Нанесете КМ, сложете найлонова шапка и останете така за 24 часа. Накрая срешете косата и я измийте;
 • Лечение на херпес: КМ има противовирусен ефект, с който спира развитието на херпеси. Важно е да го нанесете в момента, когато почувствате първи дискомфорт;
 • Малки рани: с КМ ще предотвратим попадането на бактерии и замърсяване в малки порязвания, драскотини и ранички. Просто ги покриваме с малко масло и получаваме ефективна бариера;
 • Ухапвания от насекоми: КМ намалява сърбежа след ужилвания и ухапвания от комари;
 • Лечение на гъбички: прилага се локално, като част от общата терапия срещу причинителя;
 • Регулиране на холестерола: лауриновата к-на увеличава нивото на „добрия“ холестерол, грижи се за сърцето и съдовете;
 • Полза за стомаха: редовната употреба на КМ е полезно за стомаха и помага в лечението на язви, болест на Крон, синдром на раздразненото черво;
 • Против хрема: облекчава дишането по време на простуда. Смесете КМ с такова от чаено дърво и розмарин и нанесете на кожата под носа и на гърдите;
 • Отблъскване на насекоми: смесете КМ с ментово, розмариново или такова от чаено дърво и се намажете. Няма да бъдете ухапани;
 • Хидратиране на гърдите на кърмачките: КМ предотвратява пресъхване на кожата и поява на напуквания, ако зърната се обработват редовно;
 • Ускоряване на метаболизма: КМ се използва от черния дроб за получаване на енергия, като в същото време то стимулира изгарянето на собствените запаси;
 • Хигиена на ушите: с помощта на КМ лесно се премахват втвърдени секрети. Направете тънък дълъг тампон, потопете го в масло и поставете в слуховия канал. След малко почистете;
 • Полза за костите: КМ подобрява възприемането на калций и магнезий, нужни за нашите кости.

Кокосово масло в козметиката

 • За лице: КМ предоставя качествена грижа за нежната кожа на лицето – подхранва я, хидратира в дълбочина, възобновява тена и блясъка. Смесено със сода, то почиства като скраб. Лекува акне, черни точки, раздразнения, излющване и др. проблеми. Има антибактериално действие. Подробно ТУК:

+ Вградка към КМ за лице (ще бъде добавена допълнително!)

 • За устни: смесете КМ с кафява захар и масажирайте устните. Това е чудесен скраб за устни, който в допълнение подхранва и овлажнява. Работи и като балсам, предпазвайки устните от вятър и слънце;
 • За мигли: с помощта на КМ се оздравяват миглите и се стимулира тяхното сгъстяване. Нанасяйте по малко масло преди сън и скоро ще видите ефекта;
 • За почистване на грим: намажете се с масло и изчакайте 5 мин. След това почистете с влажна салфетка. КМ идеално премахва и водоустойчива спирала;
 • За кожа на главата: масажирайте скалпа с КМ, за да излекувате пърхот, себореен дерматит или малки ранички;
 • За слънчев загар и против изгаряне: КМ помага за придобиването на равномерен тен и е незаменимо, ако сме прекалили със слънцето. Нанесете върху зачервените участъци, за да намалите раздразнението, да хидратирате и да минимизирате „беленето“;
 • За ръце и кутикули: КМ оздравява кожата на ръцете, поддържа я хидратирана и омекотява „кожичките“ около ноктите. Втривайте около нокътните пластини поне веднъж на ден;
 • За крака: КМ омекотява грубата кожа на стъпалата. Освен като крем, то работи като дезодорант и антисептик. Премахва неприятни миризми, намалява изпотяването;
 • За тяло: смесете КМ със сол или кафява захар и имате скраб за тяло. За хидратиране добавете КМ във водата на ваната. Ако нямате вана, разтъркайте малко масло във влажната кожа след душ;
 • Вместо крем за бръснене: заменя крема и е особено добро за хора с чувствителна кожа;
 • При екземи: има противовъзпалителни и овлажняващи свойства, намалява сърбежа и раздразнението;
 • За коса: дълбоко подхранва фоликулите, оздравява структурата на косъма, бори се срещу цъфтящи краища, фиксира цвета при боядисване и още много др. ползи, които най-подробно сме описали ТУК:

+ Вградка към: Материала за косата (ще бъде добавена допълнително!)

 • За прически: ако косата ви е склонна да се накъдри във влажно време, нанесете в/у  проблемните участъци мъничко КМ. То ще създаде защитен филм, който не пропуска влагата;
 • Домашно СПА: смесете КМ с някакво етерично и ще получите ароматно и полезно масажно масло.

Кокосово масло в бита

 • Кожени изделия: придава им блясък;
 • Премахване на дъвка: отделя залепена дъвка и петна от нея от всякакви повърхности, вкл. килими и коса;
 • Чистене на банята: вместо агресивни химикали, почистете с КМ, за да премахнете мръсотията и да обеззаразите повърхностите;
 • Грижа за дървени прибори и мебели: КМ е отлична грижа за дървените изделия, особено за домакинските дъски за рязане. Почиства и дезинфекцира, пази от изсъхване;
 • Почистване на метални предмети: придава им блясък, маха ръжда;
 • За смазване: КМ се използва за смазване на панти, струни, ципове.

Кокосово масло за домашните животни

 • Грижа за козината: КМ влияе така благотворно върху козината, както и върху човешката коса. Прилагайте го по същия начин върху котката или кучето и те ще блестят със здрава и гъста козина;
 • Хранене: включете КМ в менюто на домашния любимец, за да профилактирате артрит и проблеми със ставните връзки;
 • Тегло: приемането на КМ ще регулира теглото на домашното животно и ще го предпази от затлъстяване. Питайте ветеринар как да го давате;
 • Против чесане: ако вашият любимец се почесва на определено място, обработете го с КМ, за да облекчите раздразнението.

Противопоказания

Маслото няма противопоказания за външна употреба. То поражда само риск от запушване на пори при крайно мазна кожа. Яденето на КМ се ограничава при следните случаи:

 • Индивидуална непоносимост;
 • Хранителни отравяния;
 • Детска възраст и период на кърмене – заради риск от алергии;
 • Тежки заболявания на вътрешните органи, тумори;
 • Остри патологии на храносмилателна с-ма.

Рейтинг на производители и марки

в БългарияКокосово масло. Кое е хубаво? Откъде и на каква цена да го купим?

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Кокосовите масла многократно са оценявани и категоризирани в рейтинг листи. Извеждаме от класациите някои от производителите, които са достъпни в България.

 • Nature’s Way: заема лидерска позиция в множество рейтинги. Американската компания предлага органично КМ от студена преса. Плюсове: без ГМО, изразен вкус на кокос, без глутен, без изкуствени съставки и консерванти. Недостатък: пластмасова опаковка, висока цена (67.80 лв/ 474 мл);
 • Garden of Life: екологично чисто масло от студена преса. Плюсове: екологично, липса на глутен, стъклена опаковка, отлични вкусови показатели, за вегетарианци и алергични хора. Недостатък: висока цена, не се предлага офлайн;
 • Jarrow Formulas: екологично чисто масло от центрофуга, без пречистване. Плюсове: наситен вкус на кокос, натуралност, без хидрогенизиране, подхожда за вегани, без глутен, дълъг срок на годност. Недостатъци: не е особено ароматно, с по-малко полезни с-ва от предходните позиции, средно скъпо (40 лв/473 мл);
 • Nutiva: качествено масло от Шри Ланка, нерафинирано с характерен тропически аромат и много полезни съставки. Плюсове: натуралност, екологично, подходящо за всякакви цели, без ГМО, пестициди, за алергични и вегани. Минус: висока цена (22.65 лв/ 444 мл);
 • California Gold Nutrition: супер продукт с лек тропически аромат и изразен вкус. Получава се от студено пресоване на кокосови влакна без консерванти и избелващи агенти. Достойнства: вкусно, полезно, универсално, нерафинирано, с високо качество. Недостатъци: пластмасова опаковка, не се предлага офлайн;
 • Healthy Origins: масло без ГМО, чисто, многофункционално, приятно на вкус и мирис, не запушва пори. Минуси: бързо се изразходва, лошо се измива от косата, предлага се само онлайн;
 • Source Naturals: отличен продукт за вегани, без оцветители и консерванти, без ароматизация. По цена е среден клас (39.90 лв/ 443 мл).

Световните класации поставят на първо място маслото на американската компания Artisana, което се описва като „сурово“, нерафинирано, органично, в стъклени бурканчета по 397 гр. То е за консумация, с най-висока сертификация и защитна мембрана. Не омазнява косата. Този елитен продукт не се предлага в България.

И накрая – видео класация на приложенията на КМ:

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

рициново масло за мигли, вежди, за лице

Домашна маска за коса с рициново масло и зехтин и други рецепти

Как точно се прави маска за коса с рициново масло. С добавен зехтин. Как се …

5 Мнения

 1. Вяра Моллова

  Определено това масло е диетично. Пия бронирано кафе и съм по диетата на Узунов от 6 месеца. Дотук минус 12 кг.

 2. Илиан Николов

  Моя приятелка си вдига с кокосово масло имунитета преди всяка зима. Почва да го пие през септември до края на февруари. И вярно, че не я хващат вируси, един път не е имала грип. Мислех, че си въобразява, но май е истина.

 3. Владислава Донева

  Не сте написали най-готината полза от кокосовото масло! Препоръчвам го на всички бременни, да не им се разтегне кожата на корема и бедрата. Ако се маже всеки ден, няма стрии, няма никакви проблеми. После кожата се събира по-бързо и се стяга след раждането.

 4. Меги Златева

  Не се лъжете да лекувате акне с кокосово масло! Чела съм от американски дерматолози, че има риск от запушване на пори и да излязат още повече пъпки.

 5. Николай Заев

  Какво е това златно масло, 200 лв килото! Хората няма какво да ядат, вие ми го препоръчвате да го мажа на косата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *