Отглеждане на лавандула в саксия
Отглеждане на лавандула промишлено производство, цена

Отглеждане на лавандула. Тънкости, цена, разсад

♠ Общи принципи за отглеждане на лавандула ♠ Видове и сортове ♠ Отглеждане на открито ♠ Размножаване от семена ♠ Подрязване ♠ Отглеждане на лавандула в саксия ♠ Зимуване ♠ Откъде се взима разсад + цена ♠ Как да направим разсад сами? ♠ Резници

Още в текста: ♠ Грижи за лавандула ♠ Торове ♠ Болести и вредители ♠ Машинна обработка ♠ Изкупуване на лавандула, цени 2019-2020 г. ♠ Изкупуване на разсад от лавандула 2019-2020 г, цени ♠ Масло от лавандула ♠ За какво ползваме лавандула

Лавандулата е вечнозелено, достатъчно непретенциозно растение, което широко се влага в продукти на козметиката и медицината. Ароматът му успокоява и премахва главоболие.

Но не само лечебните свойства се ценят при лавандулата. Погледнат отделно, един стрък с нищо не ни впечатлява. Но на туфи, в красив букет или правилно оформена леха цветовете достигат уникална наситеност, а ароматът напоява атмосферата.

Отглеждане на лавандула. Тънкости, цена, разсад
Лавандулата е великолепно декоративно растение

Отглежда се в градините и в саксии. Сеят я на огромни площи като суровина за промишлеността. България е от най-големите износители на лавандулово масло.

Общи принципи за отглеждане на лавандула

На двора, в градината и в парковете лавандулата изглежда подчертано декоративно, а грижата за нея не създава особени затруднения. Нейното присъствие привлича пеперуди и пчели, така че с помощта на няколко туфи повишаваме реколтата на плодните дръвчета.

Не така просто се гледа лавандула в саксия. Там се изискват повече познания и грижа и не винаги имаме отличен резултат.

Лавандулата цъфти между юни и октомври, според сорта. Създава компактна туфа с различен размер, който също зависи от сорта. Средно – 40-60 см. височина.

Туфите не придобиват по естествен път правилна форма. Лавандулата се подрязва с цел оформяне на декоративни елементи.

В ландшафтния дизайн лавандулата се използва за оформяне на лехи и бордюри, за подчертаване на пътечки и за създаване на цветни фигури. Тя е прекрасна за зацветяване на открити веранди и балкони. Добре се комбинира с рози. Интензивният й аромат отблъсква молци и комари.

Видове и сортове лавандула

“Демир

Описани са 47 вида лавандула. Малък брой от тях са развити като декоративни. Селектирани са разнообразни сортове, които се стремят да предложат все по-интересен, ярък и наситен цвят.

Като декоративни видове са популярни:

  • Теснолистна лавандула (английска). Образува туфи с диаметър до 1 м. Листата са неголеми, тесни, сиво-зелени. Цъфти VI и VII мес. Сортовете от този вид за непретенциозни и сравнително добре понасят ниски температури;
  • Широколистна лавандула (френска). Сочи се като родоначалникът на декоративните разновидности. Различава се с широка гама цветове на съцветията и с много агресивен, не винаги приятен аромат;
  • Хибридна лавандула (холандска). Видът е най-голям по размери. Туфите достигат до 2 м. Представлява естествен хибрид от предните два вида. Цъфти през юли. Устойчивостта му на студ е по-ниска. Отнася се към промишлените сортове.
  • Назъбена лавандула. Това е най-топлолюбивият вид. Сортовете му се отглеждат само в помещения. Имат меки сребристи листа и големи съцветия с оттенъци на лилавото.

Като саксийни растения за прозореца или балкона се предпочитат главно нискорасли сортове английска лавандула, при които по-лесно се ограничава пищността на растението. Тези сортове идеално подхождат за отглеждане в саксии. Ето някои красиви в таблицата:

Сортове за отглеждане в саксия на перваз или балкон
ИМЕ НА СОРТА ВИСОЧИНА НА ТУФАТА, см ЦВЯТ НА СЪЦВЕТИЕТО ПЕРИОД НА ЦЪФТЕНЕ
Hidcote Blue 40-60 син юли – септември
Dwart Blue 30-40 светловиолетов юни – септември
Rosea 40-60 розово-лилав юли – септември
Lady 40 виолетов юни – септември
Ellagance Pink 30-40 розов юни – октомври
Mini Blue 20 синьо-виолетов юни – септември

Отглеждане на лавандула на открито

Лавандулата е родом от топлото Средиземноморие и не понася суров климат и студени зими. При някои сортове селекционерите са постигнали добра мразоустойчивост – например Hidcote Blue.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Въпреки това за лавандула на открито се предпочитат южни райони. Нашият климат е подходящ, затова и у нас се отглежда толкова много лавандула с индустриална цел – за добив на масло. Все пак и тук стопаните подбират терени с южно изложение, които са на завет.

Някои правила за гледане на лавандула за украса.

  • Избор на сорт – предпочитайте студоустойчиви сортове. Обикновено се продават сортове от теснолистния вид (Lavandula angustifolia), които са подходящи за нашите зими;
  • Избор на растение – обърнете внимание на външния вид. Уверете се, че растението не боледува, не е повредено от вредители;
  • Избор на място – слънчево, топло, светло. Колкото по-слънчев е теренът, толкова повече растението ще цъфти и пръска аромат;
  • Избор на почва – растението се нуждае от добре дренирана, проницаема за водата почва, за предпочитане с високо съдържание на калций. Прекалено киселата почва се неутрализира със съответните почвени подобрители;
  • Влага – лавандулата не обича влагата, задържането на вода в почвата и студено течение.

Размножаване

Лавандулата се отглежда от семена, произвежда се разсад, чрез отводи или разделяне на туфите.

Отглеждането от семе най-малко се харесва от стопаните, защото се нарушава качеството на изходното растение. Семената се подготвят за посева. Най-добре прорастват при ниски температури.

Може да се използват 2 начина за посяване – есента да се поставят направо в земята (теренът трябва да е защитен от замръзване), а през ранната есен се сеят семена, предварително преминали през период на дозряване или т. нар. стратификация.

Нови растения лесно се получават от отводи. През пролетта най-ниските стъбла се натискат към почвата, прикрепят се с изпъната връв и се покриват с плодородна почва. Земята наоколо трябва да се поддържа лекичко влажна. Стъблото на отвода се привързва към колче и то започва да расте вертикално от самото начало.

За отглеждането на разсад ще разкажем малко по-нататък.

Подрязване на лавандула

Важна част от отглеждането на лавандула за красота е оформянето на туфите – подрязването.

Евелина Лютова

Основна грижа за лавандулата в градината е подрязването. Ежегодно извършвано, то стимулира растението да цъфти по-обилно. Придава му приятна, компактна форма.

Това е задължителна процедура при отглеждането. Неподрязаните растения бързо губят привлекателния си външен вид, туфите се оголват вътре, стъблата се плъзват по земята.

Срокове за подрязване: препоръчително е лавандулата да се подреже два пъти за годината, като това може да стане във всички сезони без зима.

Пролетта (трета декада на март до началото на април) младите, неразвити стръкове се съкращават наполовина, особено през първата година от растежа. Такова подрязване води до създаването на пищни туфи, с обилно израстване на стъбла от основата. Образува се плътна корона.

При пролетното подрязване се премахват повредени през зимата стъбла – болни, счупени или твърде буйни. Останалите се подрязват до обичайната гъста форма, стимулирайки появата на нови стръкове. Добре оформената туфа е по-малко податлива на повреди от снега.

Лятното подрязване е в периода юли – септември, когато лавандулата цъфти. Премахват се съцветията със затихващо развитие. Това стимулира растението за повторен цъфтеж.

Ето как се прави лятно подрязване:

Лятото лавандулата се събира за сушене – когато вече се вижда цветът на цветчетата, но те още не са се отворили напълно. Букет сушена лавандула мирише прекрасно в гардероба и в шкафовете, отблъсквайки молците.

Третият срок за подрязване е средата на септември, веднага след цъфтежа. Премахват се съцветията със 7 см. от стъблото. Тази операция прави растението по-здраво и го приготвя за зимата. Провежда се в топъл облачен ден, без валежи.

Как се подрязва лавандула през есента, за да се подготви да прекара зимата – това е демонстрирано във видеото:

Отглеждане на лавандула в саксия

Лавандулата не е приспособена за живот в стая и в саксия. Дълго време се е смятало, че тя не може да бъде стайно растение. Но се оказва, че се развива добре при правилна грижа в помещения с контрол върху температурата.

За да отгледаме лавандула в саксия, трябва да изпълним следните условия:

  • Саксията да е около 2 л, с диаметър не по-малко от 30 см;
  • На дъното да сложим дренаж от дребни камъчета или орехови черупки;
  • Да осигурим алкална почва.

Дори при изпълняване на всички изисквания, стайната лавандула ще радва с цветовете си непродължително време. Щом кореновата с-ма усети дъното, веднага да се пресади. Лавандулата пуска дълбоки корени и ако те биват ограничени, растението прекратява растежа си, започва да боледува и накрая загива.

Корените трябва да имат достъп до въздух. Затова оставете отворите на дъното на саксията свободни. Дренажът се разполага внимателно около отворите, а не се насипва.

Растението се нуждае и от торене, което се прави периодично със специални торова.

Отглеждането в помещение кардинално се отличава от грижата на открито. На улицата лавандулата успешно преживява на сянка. И да се полива рядко, тя дълго радва минувачите със своите цветове. Но в саксия същото растение изисква много по-големи усилия.

Да осигурим комфорт:

  • Много слънчева светлина – ако в дома липсва достатъчно слънце, цветето ще гладува и ще загине. Лавандулата иска средно 6 часа ярка светлина. Ако нямате такова място, по-добре не си взимайте лавандула;
  • Рохка песъчлива почва – при пресаждане в по-голяма саксия добавете на 1/3 към почвения субстрат пясък или дребен чакъл. Растението се прехвърля с почвата около корените, която е обилно овлажнена, за да не повреди кореновата с-ма;
  • Нечесто поливане – топлолюбивите стръкове не изискват перманентно влажна почва. В противен случай то ще източи нагоре, листата ще изсветлеят, а после ще завехнат. Лавандула в саксия се полива веднъж на 7 дни, а ако въздухът е по-влажен – на 10 дни. Гледайте повърхностния слой в саксията напълно да изсъхне.

Зимуване на саксиите

През зимата растението се подрязва и се прибира в прохладно помещение. Срезовете се правят над мястото, на което са се показали нови листенца. Тогава поливането е през 14 дни.

Торене

За по-дълго цъфтене на перваза лавандулата иска подхранване през 2 седмици. Използвайте стандартни торове за стайни растения.

Цветари са забелязали, че лавандула се развива най-добре в светли на цвят саксии. Тъмните съдове  привличат слънчевите лъчи, те бързо се нагряват и вредят на корените. Ето, от такива дреболии понякога зависи животът на южното растение.

Видео за отглеждане на лавандула в саксия:

Отглеждане чрез разсад

Разпространен начин за отглеждане на нови растения е чрез разсад. Методът е приложим както за насаждения с промишлена цел, така и за декоративни растения за градината и дома.

Откъде се взима разсад + цена

Производителите на посадъчен материал осигуряват разсад за мащабни индустриални насаждения. Най-използвани са сортовете Севтополис, Юбилейна, Хемус, Дружба. Преди създаване на ново насаждение стопанинът трябва да си осигури необходимото количество разсад, като сключи договор то да бъде произведено. В сектора се работи до 1 г. предварително.

Разсад се продава и от малки производители чрез сайтовете за частни обяви. Най-много се предлага сортът Севтополис, като цената на един стрък варира от 10 до 18 стотинки.

Резници се продават по 3 ст. После ще покажем прихващане от резница.

Не така бързо ще открием разсад от декоративните сортове, които са разработени за украса на градините и като саксийни растения. Такива се отглеждат и продават само в специализираните разсадници. На теория. На практика в момента не откриваме подобни оферти.

Вариантът е сами да отгледаме разсад от семена. В интернет се предлагат пакетирани семена от декоративни видове, включително лавандулата Хидкот, която се слави с отлични мразоустойчиви качества с най-лилавия цвят на съцветията си. Цената на 1 пакетче е около 1.50 лв.

Как да направим разсад сами?

Подготвяме субстрат, съставен от 1 част речен пясък, 2 части хумус и 3 части градинска почва. Сместа се претърсва за боклуци и по-големи буци. Почвата да е ситна и рохкава.

Следващата стъпка е дезинфекция на почвата. Полейте я с разтвор на калиев перманганат.

Семената се поставят в съдове с добър дренаж, за да се предотврати гниене на кореновата система. Най-отдолу насипваме камъчета, отгоре почвата, а на повърхността – тънък слой пясък. Семената се поставят равномерно, достатъчно разредени. Поливат се със затоплена вода.

За бързото им порастване кофичките се покриват със стъкло или полиетилен.

Първите листенца се появяват след 25 дни. Ако до месец семената не са покарали, съдът трябва да се премести на хладно място за 21 дни. За това време трябва да се покаже растение. Щом това стане, саксията може да се премести пред прозореца.

Младите растения нека се защитават от непривични температури, защото те ги стресират. Мини парникът не се премахва веднага, а постепенно.

Когато разсадът започне да расте стремително, идва моментът за разсаждане. Може да поставите растението в градината си или в по-голяма саксия. Само внимавайте за кореновата система, защото тя е много нежна и ранима.

На първо време растението се полива всеки ден, по малко.

Пресаждане на лавандула – видео инструкция в 3 минути:

Резници лавандула

Друг начин да отгледаме лавандула е от резници – стрък с дължина приблизително 15 см, отстранен при подрязването. Както споменахме, резници се продават и чрез частни обяви, като цената им е 3 ст. за брой.

Всеки стрък се подрязва на дълбочина и се зачистват листата в долната му част. Потапя се във вкоренител за растения и се поставя в подготвената саксия. С дебел молив или предмет с подобна форма правим отвор до нивото на дренажа. Поставяме резницата и притискаме почвата около нея, така че да няма достъп на въздух.

Цялата процедура е показана във видеото:

Грижи за лавандулата

Където и да гледате лавандула, важните неща са следните: да осигурите добра почва, топло и слънчево място, да не допускате преполиване, да торите и подрязвате растението периодично.

Ако вашата лавандула ще зимува на открито, където температурите падат в минусовата скала, погрижете се за топло укритие. Достатъчно е преди зимата да подрежете храстчетата и да ги покриете с хвойнови клонки.

Внимание! Лавандулата не се покрива с листа, както обичайно се практикува срещу замръзване, защото може да загние.

Торове

През пролетта лавандулата се подсилва с азотни торове. Има и специални разработки за лавандула като листният тор на Grow Green. Той се прилага до цъфтенето.

В началото на цъфтенето подайте течен тор за стайни растения.

Болести и вредители

Лавандулата не е податлива на заболявания. Паразитите я атакуват рядко. Но това не значи, че нищо не може да й се случи.

От болестите повече срещаме сиво гниене. Лечението се заключава в изрязване на увредените части от растенията, които трябва да се изгорят. Лавандулата страда още от септориоза, фомоза и от патогенната гъба фомопсис.Отглеждане на лавандула. Тънкости, цена, разсад

Основни вредители по лавандулата са:

  • Лавандулов молец – гъсениците му се хранят с листата и прегризват вегетативните връхчета;
  • Пенеща цикада – изсмукват сока;
  • Северна галова нематода – спира развитието на корена;
  • Скакалци и др.

Машинно отглеждане на лавандула

Земеделците, които сеят промишлени количества лавандула като суровина за извличане на масло, обработват площите с помощта на агро техника. Затова и срещаме във форумите въпроси като: Коя добра косачка за лавандула да ползваме? Кой култиватор за лавандула е хубав? Тези приспособления са необходими само за големи производители, а самите машини са сериозна инвестиция – струват хиляди левове.

Засаждането се прави с разсадо-садачна машина. Редовете се правят възможно най-прави, за да може да влизат машини между тях. Жътвата е ръчна до 4-а година, оттам нататък може машинно. За промишлени нужди съцветията се режат на 12 см. и незабавно се извозват за дестилиране.

След края на кампанията  – през октомври, стават ясни цените, на които ще се изкупува лавандулата и цена на маслото.

Изкупуване на лавандула, цени 2019-2020 г.

Засега няма информация какви ще са актуалните цени. В сектора се коментира, че в следващите 2 години няма да се дават високи цени от търговците. Очакванията се базират на изключително високите цени за реколта 2018. Предположението е за цена в диапазона между 70 и 100 лв. за килограм масло.

По данни на МЗХ у нас през 2019 г. се отглеждат над 140 хил. дка с лавандула. Най-много от тях са в землищата на обл. Добрич.

Изкупуване на разсад от лавандула 2019-2020 г, цени

Лицензираните разсадници вече предлагат разсад от есен 2019 г. Цената започва от 8 ст. за брой за най-ползваните сортове Севтополис, Дружба, Юбилейна. Има оферти за Хемус на 14 ст. Повечето предложения са без посочена цена. Производителите ще формират такава на база заявено количество.

Масло от лавандула

То е етеричното масло №1 в света – използва се най-широко, в най-големи количества и в максимален брой промишлени сектори.

Маслото се извлича главно по два начина – чрез дестилация и мацерация. От дестилацията се получава масло с висока концентрация, 100% чисто, което по нашето законодателство не се позволява за вътрешен прием. Иначе чуждестранни източници допускат смесването на 2-3 капки масло с 1 лъжичка мед с цел терапия.

Мацерацията е извличане на ценните съставки чрез друго базово масло – маслен извлек. Така може да се направи лавандулово масло и в домашни условия – например на основата на бадемово или на зехтин.

Как да си направим лавандулово масло и за какво да го използваме ТУК:

+ вградка към лавандуловото масло (ще бъде публикувано скоро)

За какво ползваме лавандула

Лавандулата не е само източник на етерично масло, макар че това е основното предназначение за промишленото й отглеждане.

Тя е прекрасна билка от арсенала на народните лечители – вари се на чай, налага се на компреси, с нея се правят бани. Но и тук най-много се ползва маслото й.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Лавандулата е и декоративно растение – украсява градините и парковете, от нея се правят декорации и букети.

Суха лавандула, закачена в дома, отпъжда молците, а живото растение в саксия гони комарите.

Уникално ефикасна е ароматерапията с лавандула. Тя успокоява, премахва стреса и умората, подобрява съня.

Изплакването на устата и гърлото с лавандулов чай обеззаразява и дезинфекцира.

Всички ползи от лавандула + конкретни рецепти ТУК:

+ Вградка към: материала за ползите (ще бъде публикувано скоро)

Накрая насладете се на красиви пейзажи: ландшафтен дизайн с лавандула:

Източници:

Първоначално публикувано на:07.12.2019 @ 8:29

За Радост Ангелова

Прочети още

Как се прави чай от бял равнец. Ползи и вреди.

Как се прави чай от бял равнец. Ползи и вреди. Какво лекува? Противопоказания

Как точно се прави чай от бял равнец, правилното приготвяне. Какви са неговите ползи и …

5 Мнения

  1. Тодор Живков

    продавам на разумни цени, л масло, л вода, сух цвят…
    todorzhiv@gmail.com

  2. Станимир Михов

    Знаете ли доколко си струва да се гледа лавандула за изкупуване? Колко се изкарва от декар? Имам свободна земя и се чудя дали да не сложа лавандула.

  3. Златомир Илиев

    Най-важно в гледането е подрязването. Без него храстчетата са едни умрели, с малко цветчета. Непременно пролетта трябва да се изреже, но без да се прекалява, иначе може да загине.

  4. Ангела Минева

    Имам френска и английска лавандула. Френската никак не я бива, докато английската се развива идеално. Мисля нея да разсадя, а френската да махна. Засега ме е жал, но тя сигурно ще си загине сама.

  5. Radinela Markova

    Втора зима не успявам да запазя лавандула в саксийка. Развиват се трудно и видимо просто преживяват. А тази на двора расте като луда и ме засипа с цвят това лято.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *