Топ 100+ идеи за подарък за годишнина от сватба

Какъв подарък е най-подходящ за сватбена годишнина. А за юбилей? Какви са вариантите – според джоба, датата, пола и възрастта

♦ Подаръци между съпрузите и подаръци на гостите за брачната двойка ♦ Ориентири за избора ♦ Психология на подаряването ♦ 100+ идеи за подаръци за годишнина от сватба ♦ Списък с тематично групирани подаръци ♦ Различни подаръци според различната „възраст“ на брака ♦ Подарък за първата година от брака ♦ Подарък за петата година от брака ♦ Подарък за десетата година от брака ♦ Подарък за 15-та година от брака ♦ Подарък за 20-та година от брака ♦ Подарък за 25-та година от брака ♦ Подарък за 30-та година от брака ♦ Подарък за 40-та година от брака ♦ Подарък за 50-та година от брака ♦ Собственоръчно сътворени подаръци ♦ Какво не е редно да се подарява

Още в текста: ♦ 29+ топ идеи за подаръци за рожденици юбиляри ♦ Подаръци за 20-годишни ♦ Подаръци за 30-годишни ♦ Подаръци за 40-годишни ♦ Подаръци за 50-годишни ♦ Подаръци за 60-годишни ♦ Подаръци за 70-годишни ♦ Подаряват ли се пари ♦ Подаръци за юбиляр родител

Подарък за годишнина от сватба

Щастливите съпрузи си приличат и по подаръците…
Въпреки ширещото се и у нас през последните години съжителство на семейни начала, институцията „Брак“ е жива и жизнена. Едва ли ще отмре изконната традиция да се вречем пред Бог за любов и вярност „докато смъртта ни раздели“. Както и преди това да сме сложили подписите си в Гражданското (в Дома за младоженци или на изнесен ритуал). Това са знаменателни събития и те маркират със златен ореол съответната дата в семейния календар.

И започва отброяването на годините съвместен живот в брак. Различно протичат те – за една и съща съпружеска двойка, и за различните. Гениално го е казал Лев Толстой в първото изречение на рома си „Ана Каренина“: „Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему“. Стремежът, разбира се, на всяко семейство е да има щастливи дни, тоест, хармония, разбирателство – в общ уютен дом, с много деца и приятели.

11-подарък за годишнина от сватбаИ тъй като рутината е подобна на ръждата, за да не разяжда тя желязната връзка между съпругата и съпруга, находчивите бракосъчетали се се стремят към разнообразие и празници. Идеалният вариант е да умеем да се радваме и приятно да изненадваме половинката си без специален повод. Но, ако това е само щастливо изключение, поне да не пренебрегваме правилото: Да не пропускаме отбелязаните в календара всеобщи и семейни празници!

Сватбената годишнина е специален празник.

Специален ще трябва да е и сувенирът за най-важната семейната дата.

Какъв да бъде подаръкът?

Първо нека уточним: Има два основни вида подаръци за годишнина от сватба – според предназначението им.

 1. Първият е размяната на сувенири между съпруга и съпругата.
 2. Вторият са подаръците, които поканените на тържеството гости поднасят на семейната двойка.

И за двата варианта са ни нужни няколко ориентира:

 • Какъв да е подаръкът – символичен или практичен.
 • Да е предметен или преживяване.
 • Подаръкът да е за личността (двойката) или за дома, домакинството.
 • Да е купен или собственоръчно сътворен.
 • Какво целим с подаръка си: да направим силно впечатление, изтъквайки себе си с избора, или да
 • предизвикаме неподправена радост.
 • Избираме подарък от сърце и душа или отбиваме номера.
 • Бихме ли се зарадвали, ако получим подаръка, който избираме.
 • Каква сума можем да отделим за подаръка.

Изборът на подарък ще е по-лесен и по-приятен, ако си отговорим на тези въпроси. Но и ако имаме предвид и още нещо, много съществено.

Ето какво:

В първия случай съпругът/съпругата (извън находчивостта и фантазията си) ще трябва да се проявят и като добри психолози. От подаръка ще стане ясно доколко партньорите взаимно познават нрава и мечтите си, хобитата си, любимите си книги, филми, дестинации, спортове; какво им допада и какво ги дразни.

Демир бозан билки за бъбреци

Във втория случай подаряващите ще бъдат подпомогнати в избора си, ако са наясно с начина на живот, вкусовете и предпочитанията, заниманията на семейната двойка в свободното им време.
Всички тези условности се проявяват с различна сила в зависимост от точната годишнина, която се отбелязва. Дали бракът току-що е проходил, дали е възмъжал, дали помъдрял?

Подарък за годишнина от млад брак

09-подарък за годишнина от сватбаДо десетата им годишнина браковете се числят към младенческата възраст. Младостта защитава характеристиката си най-вече с безоблачната си любов и стремежа към силни емоции и празничност на делниците. Младото семейство още се носи на крилете на фантазиите си. Приказни, а не толкова практични са и подаръците, които си разменят съпрузите, както и празниците, на които канят главно приятели.

Когато сме поканени на тържество, отбелязващо конкретна годишнина от нечия сватба, започва трескава игра на ума: Какъв подарък? Какъв подарък! Ще е от полза да си проведем „мозъчна атака“ на тема: Подарък за сватбената годишнина. Нахвърляме на лист идеите, които ни идват наум без много-много да се замисляме: тъпи и и необичайни, простички и шантави, от всякакъв род. Накрая ще улучим търсеното. Ако пък ли нищо не става, ето нашият примерен списък с подаръци, тематично групирани:

 • Символични подаръци. Специална торта със снимката на семейната двойка и шеговит надпис; Двойна декоративна възглавничка с извезани на всяка една половина образите на мъжа и жената; Декоративни стенни чинии с шаржови изображения на съпруга и съпругата; Общ авторски шарж на семейната двойка в подходяща рамка; Изработен от специалист семеен герб; Сувенирни монети със зодиакалните знаци на съпрузите.
 • За свободното време на двойката. Сувенирни издания на книги; Видеозаписи на любими филми;
 • Семейни игри на маса: Монополи, Скрабъл, Мemory games, Пътешествие по света, Магически карти, Мини билярдна маса, Мини голф, Мини боулинг и др.
 • Украшения и аксесоари за дома. Стилни настолни лампи и свещници за спалнята, Оригинални месингови или дървени поставки за украшения, ръчни часовници, ключове, Произведения на изкуството – малки пластики и картини.
 • За домакинството. Уреди, последна дума на техниката – след предварително проучване и уточняване със семейството.
 • Подаръци за здравето и отдиха. Подаръчен абонамент за фитнес център; за курсове по народни или спортни танци; Тренажор за вкъщи; Карта за плувен басейн. Туристически или спортни принадлежности.
 • За хобито в семейството. Сечива за вилата; Палатка; Къмпинга оборудване; Велосипед тандем.
 • Подаръци – мечтани преживявания. Разходка с яхта; Полет с делта планер; Езда; Пътуване до желана дестинация.
 • Подарък „Вечен спомен“. Видео филмче от тържеството; Фотосесия от празника; Родословна книга; Дъска за поздравления: на нея гостите записват пожеланията си към двойката.
За първата година от брака

Подаръкът за първата годишнина от сватбата не е задължителен. Младата двойка приема за подарък всеки ден от съвместния им брачен живот. В този случай е важна изненадата. А не конкретността на подаръка. Символът, а не практичността. Нещо – може и много малко, но любимо за любимия! Нещо, което ще изрази любовта на едната половинка към половинка.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Тази първа годишнина е известна като басмена сватба. Разменящите помежду си подаръци съпрузи може и да не се съобразят с нименованието на празника. Но, вероятно, ще е вълнуващо да се потърси символиката на басмата и да се спази традицията. И да натоварят сувенирите си с пъстротата на фината материя – басма. Например:

 1. Авторски кукли, варианти на Пижо и Пенда, изработени от басма.
 2. Красиви спални комплекти – в два варианта – в синьо за него, и в червено – за нея.
 3. Басмена готварска престилка с отпечатани народни шевици за дамата от кавалера.
 4. Пъстри декоративни възглавнички за кухненския диван ще внесе радостна и шеговита нотка в бита на младата двойка.

Извън символиката на първата сватбена годишнина, съпругът и съпругата могат да си позволят по-прагматични подаръци, свързани с любимия спорт, занимание, увлечение на партньора си. Разбира се, празнично пакетирани.

 • Маратонки или спортен екип;
 • Диск или записани на флашка изпълнения на любима група или певец;
 • Ръкавици за тъч скрийн;
 • Книга от любим автор;
 • Запис на любим филм или сериал.

Младите съпрузи е възможно да решат да си направят общ подарък: билети за музикално събитие или спектакъл. Романтична вечеря или посещения на джаз клуб.
Друг празничен вариант е да поканят на парти приятели в някой малък ресторант или клуб.
Тогава гостите също ще трябва да проявят фантазия и изобретателност, за да поздравят едногодишното семейство. Най-вероятните подаръци също ще са с преобладаващия знак на „басмена годишнина“. Примери:

 • Комплекти спално бельо от съответната материя;
 • Покривки, салфетки, домакински кърпи, перденца от басма;
 • Декоративни възглавнички.

Приятна ще е изненадата от приятелите на „басмените“ младоженци: подарък – видеозапис от партито, с пожелание всички заедно да го гледат на златната сватба .

За петата година от брака

10-подарък за годишнина от сватбаПетата година от брака у нас се брои за първата кръгла годишнина. Дървена сватба се нарича тя. Традицията повелява: Семейството да засади дърво, за да се наслаждава на дълъг живот и пра-пра внуци.
Смята се, че за пет години младото семейство е разбрало какъв иска да бъде животът му занапред и какво иска всеки един от половинката си. Малко са се поуталожили бурните емоции отпреди 4 години. Възможно е и малки слънца да озаряват дните на двойката. В дома започва да цари разбирателство, но не и скука. И съпругът, и съпругата не се отказват от малките и по-големите поводи за празници и веселба. И празнуват. Партитата пък стават по-красиви с малки и по-големи подаръци. Какви? Този път символиката се свързва с дървото и дървения материал – от мястото на празника до подаръците.

Къде да е партито – има избор:
 • При възможност празникът се организира на вилата под големите корони на дърветата.
 • Партито може да е в малко заведение с дървена конструкция.
 • На поляна, сред млада гора, под шатри също става тържество.
Какви да са подаръците – има избор:
 1. Украшения от дърво със символно значение за хармонията в семейството – пластики, дърворезба, интарзия и др.
 2. Малки изделия от дърво с практическа насоченост – ракли, кутийки, домакински приспособления (например, сувенирна дъска за рязане с инициалите на двойката, хаванче и др.).

Възможни са отделни подаръци извън „дървената“ насоченост.

За нея:
 • Набор от интересни прежди за любимото и занимание – плетивото;
 • Набор от конци за любимото й везане;
 • Набор от градински инструменти и редки видове цветя и мини дървета.
За него:
 1. Нова конструкторска серия самолети;
 2. Длета за заниманията му с дърворезба;
 3. Специални звукозаписи за меломанските му страсти.
За десетата година от брака

Времето е достатъчно чувствата и характерите на двойката да се напаснат, грапавините да се изгладят, погледите и стремежите да станат още по-ясни. 10-те години съвместно съжителство, увенчано с брак, заслужават юбилейна яркост и изискани подаръци.
На десетата година се отбелязва Розова сватба. Наричат я още Цветна. Веднага се досещаме, че тържеството и подаръците за него ще са в розово. Царица на събитието ще е Розата. Запазеният цвят на розата е червеният – цветът на най-възвишеното чувство. Любовта в семейството ще бъде изразена и с живи цветя. Розовото ще вещае радостни дни занапред.

На розово-цветната характеристика на 10-та година от брака подхождат романтични подаръци:

 • Букет от червени рози, с ръчно изработена картичка – от съпруга на любимата му вече десет години житейска спътница. Цветната дешифровка е ясна: любов и страст.
 • Бутилка марково вино Розе – със специално поръчан етикет с инициалите на силната половинка на 10-годишната двойка. В специалната картичка към него съпругата изразява нежните си чувства към Главата на семейството.

Приятелите и роднините, които са поканени на Розовата сватба, обикновено спазват подаръчната традиция – всичко да е в розово, да е придружено с много цветя.

 • Сатенено спално бельо в цвят – пепел от рози.
 • Розови копринени декоративни възглавнички с инициалите на празнуващата двойка.
 • Сервизи с розови или цветни акценти.
 • Весели закачки за домашна декорация – в розово и с букетчета цветя – евентуално за трапезарията или детската стая.
 • Редки видове рози за засаждане – за терасата или за вилата.
 • 10 броя марково вино Розе.

Подарък за годишнина при зрели съюзи

08-подарък за годишнина от сватбаОт 10-годишнина нагоре, до 30-та, брачните съюзи са достатъчно зрели. Техните празници разкриват между съпрузите и в цялото семейство (то вече вероятно се е разраснало и пораснало) царящата нежност и разбирателство. Уважение и зачитане на личностните качества и странности бележи атмосферата в дома. Тя дава своя отпечатък и в делниците, и в празниците на съпрузите. Те вече планират по-големи и по-улегнали тържества: с роднини и най-близките приятели.
По-лесно подбират съпрузите подаръците, които ще си разменят за зрелите годишнини. Вече по-добре знаят предпочитанията си, заниманията си, тайните си. Родните и приятелите също са в по-добри позиции – наясно са с начина на живот на семейството, какво имат, какво нямат, какво биха искали още да постигнат, къде да отидат, какво да видят и чуят съпрузите. Съобразяват поздравленията си и с традиционните наименования на отделните сватбени годишнини.

За 15-та година от брака

Тази кръгла дата е популярна като Кристална сватба. Символът – лесно може да се счупи, е противопоставен на вече заздравения през 15-те години брачен съюз. „Все по-здрава, да не е чуплива като стъклото връзката между съпругата и съпруга!“ С пожелания от този род се поднасят и специалните сувенири.
Възможно е тържеството да започне с ритуал, на който децата да поднесат на родителите си символични венчални пръстени с камъчета от стъкло или кристал.

Мъжът подарява на жената:
 • Символични статуетки или брошки от кристал или стъкло.
Жената подарява на мъжа:
 • Кристални чаши за вино, за ракия или за уиски.
Подаръци от роднини и приятели:
 1. Кристални сервизи.
 2. Кристални вази.
 3. Подноси и всякакви домакински принадлежности от кристал или стъкло.
 4. Стъклени или кристални статуетки и всякакви символични украшения за дома.
За 20 години от сватбата

Порцеланова се нарича тази сватба. Все по-голяма е здравината на брачния съюз. Но! Внимание – да се пази, както се пази от счупване порцеланът! С тази символика роднини и приятели избират и подаръците си:

 • Сервиз за кафе за двама – от фин костен порцелан, ръчно декориран с инициалите на брачната двойка.
 • Сервиз за чай или кафе от костен порцелан с цветна декорация – символ на домашния уют.
 • Сервиз за хранене от фин порцелан „костен, китайски, майсенски) – никога не е излишен, семейството и роднините се увеличават.
 • Антикварна колекция от порцеланови статуетки.
 • Всякакви порцеланови принадлежности за дома.
За 25 години от сватбата

Тази, известна като Сребърна сватба, е една от най-тачените във всички семейства.
Тук подаръците задължително са или от сребро, или с със сребрист цвят.

Съпрузите може символично да си разменят сребърни венчални пръстени.

Гостите се ориентират към:

 • комплекти от сребърни прибори за хранене;
 • сребърни свещници;
 • сребърни подноси;
 • символични сребърни пластики;
 • икони със сребърен обков;
 • колажна снимка на семейстото в сребърна рамка.
За 30 години от сватбата

След Сребърната (25 години) сватба идва ред на Перлената. Символиката е красноречива: Среброто отстъпва място на перлите. Изящество се редува с финес.

 • Огърлица от 30 перли подарява съпругът на жена си.
 • Пръстен и гривна – комплект с вложени перлички – друг подарък за нежната част на двойката.
 • Копчета за ръкавели и игла за вратовръзка с перлена инкрустация е подаръкът на съпругата за любимата й половинка.

Роднините и приятелите също се стараят да вложат символа на сватбата в подаръците.

 1. Добавят украшение от перли към добре пакетирания подарък (сервиз – в бял или черен перлен цвят)
 2. В украсена с перлички рамки влагат колаж от снимки на виновниците за тържеството и цялото семейство.
 3. Шеговити подаръци като: За вярност на съпруга – Перлен орден; За издръжливата съпруга: Перлени обици.

Подарък за годишнина при най-стабилните двойки

07-подарък за годишнина от сватбаС уважение и респект се отбелязват годишнините след 30-годишен брак. 40 и 50 години брачен живот издържат най-стабилните двойки. Те заслужават достойни тържества, по възможност – подарък за съпруга и съпругата от семейното обкръжение. Тук се включват не само децата, но и внуците. Развихрят въображението и впрягат способностите си, за да сътворят неповторим празник.

Той може да е:
 • В семейната вила – на поляната се построяват тенти с уникална украса. Кани се китарист или флейтистка за звуково оформление. Възможна е, разбира се, и механична музика с любимите „парчета“ на семейството.
 • В изискан ресторант или клуб – със специални музикални и други артистични поздравления.
 • Вместо тържество с обилно полята пищна вечеря –пътешествие на двойката до мечтана от тях дестинация.
 • Цялата тайфа от гости отива на концерт на любима банда или на спортно събитие.
За 40 години

Рубинената сватба символизира неугасналата любов и поддържаният огън през 40-те години брачен живот. Червен, рубинен, ще е цветът на празника и на повечето подаръци. От розите до виното.

 • Ще е важен не предметът, колкото и да е скъп, а топлата и уютна атмосфера, радостта от искрените благопожелания, уважителните приветствия.
 • А също и зачитането на вкусовете и предпочитанията на издръжливата брачна двойка.
 • Малкият, но специфичен жест трогва много повече от пръстен или обици с рубини.
За 50 години

Не са много брачните двойки, които по една или друга причина, успяват да отпразнуват Златната си сватба.

Годишнина достолепна, каквато е вече и възрастта на съпругата и съпругът. Подаръците – символични или не – ще са с печата на златното (жълтото). Изборът е голям. Неоценими ще са сувенирите, предусетили скромни желания или несбъднати мечи. Трогателни ще са видеопосланията и филмчетата на внуците. Но ще е грубо подаръците директно да напомнят каква е възрастта на съпрузите. Но пък следва и да са съобразени с натрупаните години.
Златното тържество обичайно се подготвя от близките и роднините на златната двойка по-отрано.

 1. Специален ритуал – повторение на сватбата, на който символично се разменят златите пръстени и се произнася клетвата за вярност.
 2. Златната сватба е моментът за църковен венчален ритуал (ако двойката няма такъв, или символично повторение).
 3. Възможен е общ семеен празник у дома, пищно тържество в ресторант или на вилата.
 4. Организиране на втори меден месец – на мястото на първия.
 5. Посещение на дестинация, на която не са успели да бъдат досега.
 6. Почивка в подходящ спа курорт.

Какъв подарък можем да сътворим сами?

Не единствено финансите са причина да не купим, а сами да изработим подарък, подходящ за годишнина от сватба. В повечето подобни случаи определящи са вкусът и творческите заложби на подаряващия. Брачните двойки оценяват не само жеста, а и вдъхновението на приятелите си. Чувстват се специални. Вариантите на собственоръчно изработените подаръци са много:

 1. Ръчно изработени ароматни свещи.
 2. Комплекти ръчно изработени сапуни в подходящи за двойката аромати и цветове.
 3. Рисувани декоративни чинии.
 4. Бродирани декоративни възглавнички.
 5. Различни плетива – одеяла, шалове (подходящи за двойка в по-напреднала възраст).
 6. Завивка пачуърк, със закачливи символични мотиви (и тя е подходящ подарък за Златна сватба)
 7. Колаж от снимки на съпрузите, вграден в ръчно изработена рамка.
 8. Домашно вино, дълбока резерва, с ръчно рисуван етикет.
 9. Картина, пластика, дърворезба, интарзия, шаржове (според таланта на подаряващия).

И за лично сътворени сувенири, е важна не конкретиката, а символът и душата, вложени в направата.

Какво е най-добре да не се подарява

01-подарък за годишнина от сватбаЯсно е, че подаръците са според вкуса и джоба. Обикновено човек подарява нещо, което сам харесва, а не което би харесал и оценил получаващия. Истината, вероятно е по средата. Добре е да се съобразяваме както с хората, така и с техния повод. И да избираме свързани с това подаръци. Трябва да се знае, че някои предмети са натоварени с отрицателни народни вярвания и символи. Ето защо, няма да възникват конфузни ситуации, ако се спазват някои неписани правила:

Какво не е редно да се подарява!

 1. Пари. Най-добре е изобщо да не се подаряват пари. Но поне в няколко случаи е крайно неуместно и непочтително:
  – Ако съпружеската двойка е значително по-възрастна от подаряващия.
  – Ако брачната двойка е значително по-млада от дарителите.
  – Ако съпрузите и дарителите се познават бегло.
  – Ако празнуващата двойка е много заможна.
 2. Излишни ще са и ножове (едва ли брачната двойка е останала без ножове вкъщи), защото те предвещават караници и раздяла.
 3. Ръчните и стенните часовници (ако специално не са поръчани от семейството или да са с ръчни шеговити инкрустации и надписи) не са подходящ подарък, защото е възприето, че те отмерват краткото време на съвместен живот и бележат бърза раздяла.
 4. Не се подаряват и огледала – поверието е, че привличат беди и болести.

Подаръците преживявания също може да се окажат неподходящи. За да се подарят банджи скокове или скокове с парашут, пътуване с яхта, билети за рзлични събития и т. н., трябва много точно да се знаят физическите възможности и вкусове на брачната двойка. В противен случай вместо за изпишем вежди, може да извадим очи.
Добре е да има изненада, но тя да носи положителни емоции и радост да изпълва празника.

Подарък за кръгла годишнина, юбилей

06-подарък за годишнина от сватбаГодина след година рождените дни порастват, както самият рожденик. Празнуваме ги. С радост заграждаме датата в календара. Докато в един момент почука по главата ни – съвсем окръглена годишнина. Стартът дава 20-ият рожден. Първият кръгъл. Той се търкаля и през 10 години оформя нов. 30-и, 40-и, 50-и… Юбилеите се редят на опашка от 50-ия нататък. Някои дочакват и стотния!
Кръглият празник се прави шумно, весело – с изненади и с много приятели и близки. И с много подаръци. Сувенири, които да зарадват, но и да впечатлят рожденика. И да са специално подбрани за юбиляря.

Предварителна подготовка за подаръка
 • Цена според джоба ни.
 • Вкусове и предпочитания на рожденика
 • Интереси и хоби.
 • Професионална специфика.
 • Символичен или прагматичен.
 • Модерен или ретро.
 • Личен, за дома или за офиса.
 • Сериозен или закачлив.
 • Купен или собственоръчно изработен.
Топ 29+ оригинални идеи

Нашият списък е общ: с предложения за юбиляри от 20 години нагоре, за дами и за кавалери, с различни занятия и претенции. Изборът може да нарасне, ако извикаме на помощ асоциацията. Спираш се на кожен портфейл, сещаш се за кожена пунгийка или малка кожена чантичка. Избираш таблет, но си казваш: А защо не някоя нова елекронна джаджа?

Ето още:
 1. От раздела „Кожена галантерия“: Портфейл, кожен бележник, кожена табакера, кожена кутия за бижута, малка дамска кожена чанта, кожен албум за снимки.
 2. Антикварни сувенири: компаси, географски карти, статуетки, интериорни – за дома или офиса, украшения, колекционерски медали и ордени, значки.
 3. Сребърни предмети или бижута.
 4. Набор от марков алкохол.
 5. Нови модели техника за дома – от машина за кафе до телевизор и прахосмукачка робот.
 6. Мобилни телефони, таблети, електронни книги.
 7. Картини, пластики.
 8. Живописен портрет на юбиляря (нарисуван по негова снимка).
 9. Шарж на юбиляря в специална рамка.

Според интересите, в свободното време:

За него:
 • палатка;
 • надувна лодка;
 • газово барбекю;
 • комплект нови въдици,
 • курс за планински спасители,
 • летене с делта панер или бънджи скок.
За нея:
 • комплект за гоблени,
 • комплект за везба,
 • статив и комплект от маслени бои с платно,
 • курс за вертикално тъкане,
 • карта за SPA център или за плувен басейн,
 • карта за йога курс или фитнес център.
Подарък за 20-годишни

Младост означава актуалност и модерност.

За нея:
 • Дрешки и кецове – последен вик на модата.
 • Маркови слънчеви очила с висока UV защита.
 • Ефектно авторско бижу – от едри пластмасови, коркови, дървени или метални елементи.
 • Стояща окачалка за бижута с абстрактна форма.
 • Модерна електронна джаджа.
 • Нов висок клас модел телефон.
 • Комплекти според хобито на момичето – за спорт или за изкуство.
За него:
 1. Модерен комплект дрешки – маркови дънки, риза, тениски с принтове, кецове.
 2. Нов супер клас телефон.
 3. Електрически велосипед.
 4. Мотопед.
Подарък за 30-годишни

04-подарък за годишнина от сватбаИ дамите, и кавалерите на тази възраст вече, обикновено, са направили своя старт в професията, а и в семейството.

Празниците продължават да се споделят главно с приятелите. Но пък родителите се отчитат с по-впечатляващи подаръци.

За нея:
 • Състоятелни родители/съпруг може да изненадат любимата дъщеря/съпруга с мини автомобил.
 • Класни бижута.
 • Модерни компютърни принадлежности.
 • Делова кожена чанта.
 • Маркови ръкавици и шал.
 • Модерни „машинки“ за прозаичната кухня: блендер, чопър, кафемашина.
 • Абонамент за SPA процедури, масажи или аромотерапия.
 • Курсове за усвояване на интересно за нея хоби.
За него:
 1. Спортен автомобил – той е сред супер подаръците за тази възраст.
 2. Набор автокозметика и други аксесоари за стария автомобил, нова навигация, автокамера и др.
 3. За ново хоби: курс по сърф или планинско вело изкачване.
 4. Нови аксесоари за лаптопа.
 5. Камера или фотоапарат.
 6. Карта за ски, фитнес или басейн, съчетана с нов спортен екип.
 7. За любителите на екстремни спортове: скок с парашут, с бънджи или спускане с делтапланер, скално катерене.
 8. Пътешествие или пътуване до мечтана дестинация.
Подарък за 40-годишни

По-улегнали са вече тези юбиляри и от двата пола. Доста са постигнали и са добре задоволени – в личен и в професионален план. Като че ли нищо не им трябва повече. Така че подаръците, ако са по-романтични и символични, а не токова приземяващи и практични, толкова по-вдъхновяващи са за 40-годишните. Какви подаръци тогава?

За нея:
 • Бижута и пак бижута!
 • Шаловете никога не стигат, ръкавиците – също!
 • Нова кухненска техника – идва ред старата да се подмени!
 • По-съвършен електронен четец!
 • Приспособления за масаж в домашни условия.
 • Скъпата ефективна козметика е добре дошла!
 • Велоуред за дома.
 • Абонамент за фитнес или йога – задължително!
За него:
 1. Офисни аксесоари или сувенири – според статуса и подаръка: луксозни – от естествена кожа, дърво и сребро или антикварни, до по-обикновени, но полезни и стилни.
 2. За отдиха и хобито: градинска мебел, барбекю, въдици, надувна лодка.
 3. Тренажор за вкъщи.
 4. Абонамент за фитнеса или за басейна.
 5. Отлежало уиски, марково вино, квалитетно кафе или чай – рядко срещан сорт.
Подарък за 50-годишни

02-подарък за годишнина от сватбаНа тази възраст юбилярят – независимо от пола, може и да е склонен повече към равносметка, но погледът му все още търси далечни хоризонти. Започва, обаче, да се замисля и за по-здравословен начин на живот. Дали пък подаръците за 50-годишните да не са свързани с малко повече развлечения извън дома и домочадието. Романтичен празник за него или за нея – само с любимия човек, а след това по-голямо тържество? Сигурен начин да се забравят първите „сигнални“ болежки.

 • Програмата „50+“ за почивка и пътувания у нас и зад граница е един вълнуваш подарък за юбилярите – мъже, жени и техните половинки.
 • Ортопедични матраци – те няма да позволят на 50-годишните да споменават възрастта си.
За нея:
 1. Направете честването на юбилея като подарък изненада. Нека дамата да няма грижа за нищо, а само да дойде на уреченото място и да бъде кралица на празника в нейна чест! Останалото е: цветя, подаръци, поздравления, музика, танци – веселба.
 2. Не напомняйте на юбилярката за домакинството с подаръци за кухнята. Поръчайте кетъринг на вилата й за празника.
 3. Запишете я на курс за народни или класически танци.
 4. Удължете абонамента й за SPA процедурите, нано масажа и масажа с шоколад.
 5. Осигурете на дамата мечтания круиз.
За него:
 • Масажно кресло и други приспособления за автомасаж у дома.
 • SPA процедури и тайландски масаж.
 • Комплект инструменти в специално куфарче.
 • Сечива за градината.
 • Хоби комплекти – според любимото или бъдещо занимание.
 • Пътуване до Атон.
Подарък за 60-годишни

05-подарък за годишнина от сватбаДори и младоликите дами и господа, като отпразнуват 60-годишния си юбилей, започват с удоволствие да се титулуват с „баба“ и „дядо“. Като се има предвид, че още не са изпратени на „заслужена почивка“, не бива да ги засягаме с пенсионерски подаръци.

За нея:
 • Луксозна кутия за бижута.
 • Фитнес гривна.
 • Дифузер за аромотерапия
 • Електронен четец за книги.
 • DVD или запис на друго устройство с любими филми.
 • Люлеещ се стол.
 • Хамак за вилата или шезлонг.
 • „Бомби“ за вана с халат за баня.
 • Ваучер за курс по рисуване върху вода, правене на ръчни картички, калиграфия, сладкарство или друго привлекателно занимание.
 • Книга с рецепти.
 • Хлебопекарна.
 • Одеялце с ръкави
 • Електрически „ботуш“ за топли крака.

За него:
 1. Мини дрон
 2. Електронен четец за книги.
 3. Аксесоари за вино.
 4. Маса за мини голф или билярд.
 5. Навигация за любимия автомобил и любимото пътуване.
 6. Кошница за пикник.
 7. Игри с умствени предизвикателства – 3D пъзел.
 8. Оригинално швейцарско ножче.
 9. Допълнителна външна батерия – ще държи телефона му по-дълго в час.
 10. Куфарче с инструменти за дома и вилата.
 11. Маслен портрет по снимка.
 12. Картина или пластика.
Подарък за 70-годишни

На този юбилей подаръците за мъжа и за жената не се различават много. И тя, и той очакват не материални поздравления, а приятни думи, роднинско обкръжение, топла атмосфера.

 • Най-радващият подарък ще е семейното парти за юбилея: вкъщи, на вилата, в уютен ресторант, където около масата ще се съберат няколко поколения.
 • Специална торта и речи.
 • Родословна книга, написана на децата и внуците.
 • Разходка из любими места (у нас и зад граница).
 • Практични подаръци като: халат с монограм, одеяло с ръкави, качествен часовник или гривна, които мерят кръвното, пулса и изминатите крачки.
 • Ръчно изработени от внучетата картички, калъфче за телефон, възглавничка.
 • Изплетени от дъщерята или снахата вълнени шалове или пуловери.
Редно ли е да се подаряват пари?

03-подарък за годишнина от сватбаДобре би било този въпрос да се смята за риторичен.
Но в днешното забързано и загрубяло време подаръкът „пари в плик“ е доста разпространен. Подаряват се по сватби и честване на сватбени годишнини, на обикновени рождени дни и на юбилеи. И колко точно лева или валута да се подарят? Дали не се приравнява сумата към цената на несъстоялия се предметен или символичен подарък? Или пък към стойността на предстоящата консумация по време на партито? Знае ли се?
Разбира се, че е редно парите да бъдат красиво опаковани. За да не бие на очи, че това са финикийски знаци, които казват: Ето вземи ги и си купи каквото ти е нужно или каквото искаш.
Може би да се подарят пари е признание за безсилието да се избере подходящ подарък. Според подаряващите парите в подаръчно обвивка това жест на помощ за приятел. Практикува се също така няколко души да се комбинират и заедно да приготвят за подарък по-значителна сума. Допустимо е, разбира се, но само сред много близки и много млади.
Казал го е народът: „Разни хора – разни идеали“!

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
Ако юбилярят е родител

Родителят юбиляр е изключителна категория празнуващ. Той се обгръща с особена почит и внимание от 60-тия юбилей нататък. Възрастта не е порок, но е повод за специални грижи и внимание.

 • Трогателно е децата да организират и платят тържеството.
 • Да поемат ремонта на дома или вилата на родителите.
 • Да им подарят романтично пътуване до местата на тяхната младост.
 • Да резервират екскурзия до желана от родителите дестинация.
 • Да подновят остарялата техника в дома им.
 • Да се погрижат за някоя скъпо струваща здравна процедура.
 • Да помогнат за почивката в подходящи за възрастта и здравето им SPA курорт или в санаториум.

Ако наследниците на юбилярите са няколко, най-добре ще е да се комбинират. За да покажат пред родителите си своята задружност и разбирателство. Това ще е допълнителен, светъл подарък за рождениците.

Непременно погледнете и ТОВА:

Подарък за мъж: 100+ оригинални идеи за рожден ден и др.

Също и това:

Подарък за жена ‘2019. Топ 101 идеи, оригинални и нестандартни

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Отглеждане на лавандула в саксия

Отглеждане на лавандула. Тънкости, цена, разсад

♠ Общи принципи за отглеждане на лавандула ♠ Видове и сортове ♠ Отглеждане на открито …

Едно мнение

 1. Радка Иванова Димова

  полезна статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *