Хипохондрия: ужасът, че си неизлечимо болен. Бърз тест. Какво да правим?

♠ Какво е хипохондрия ♠ Симптоми ♠ Предхипохондрично състояние ♠ Сенестопатия ♠ Отношенията с околните ♠ Хипохондрия и депресия ♠ И паническо разстройство ♠ И страхова невроза ♠ Причини за хипохондрия ♠ Видове и форми ♠ Диагностика ♠ Бърз тест за хипохондрия

Още в текста: ♠ Лечение на хипохондрия ♠ Съвети към роднините на болния ♠ Добри специалисти с координати ♠ Как да се лекуваме сами ♠ Билки ♠ Демир бозан ♠ Медитация ♠ Упражнение против страх ♠ Против мнителност ♠ Как се живее с хипохондрик?

Навярно сте забелязали, че възрастните хора прекарват голяма част от живота си пред лекарските кабинети. Те ходя на преглед по най-малък повод. И не винаги поради реално заболяване. Повечето старци така си осигуряват малко внимание.

Хипохондрията е свойствена за старостта, но това не значи, че всички хора на преклонна възраст са хипохондрици. Това психическо разстройство често спохожда съвсем млади хора

Какво е хипохондрия?

Хипохондрия
Болен ли съм?

Хипохондрия е разстройство на личността, проявяващо се в повишено внимание към здравето. Една пъпка, едно покашляне са причина да се тича на лекар.

Хипохондриците си измислят болести и симптоми: от простуда до смъртоносни ситуации. Не бързайте да ги обвините в лъжа. Те истински си вярват. Нещо повече: чувстват реални симптоми и видимо се влошават.

В по-добрия вариант личността е зациклила върху профилактиката, прегледите и правенето на изследвания. Някои дотолкова се задълбочават, че са готови да премахнат здрав апендицит. Трети са убедени, че носят лоши гени и само чакат кога ще се появят болестите от родовата анамнеза

Доброволното и постоянното ходене по лекари е задължителен елемент на хипохондрията. По това я разпознаваме. Както и по „дребната“ подробност, че лекарят не открива никакво заболяване и не изписва лекарства. Само може да го насочи към психиатър.

Симптоми на хипохондрия

Любимо занимание на хипохондрика е да проучва диагнози в интернет. Той не само търси обяснение за своите симптоми, но и обратното – информира се за присъщи на дадена болест симптоми и после ги търси в себе си. Хората с това разстройство умеят да си внушават.

За лекарите без психологическа специализация хипохондрикът е проблем. Понякога минават месеци, преди специалистът да разбере, че пациентът се самозалъгва, измисля си симптоми и се нагажда към въображаема болест.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Други особености на хипохондрика:

 • Мнителност;
 • Тревожност;
 • Депресивни наклонности;
 • Повишена възбудимост, емоционалност;
 • Самовнушаване;
 • Маниакална загриженост;
 • Фикс-идеята за заболяване не минава, дори и когато изследванията я отхвърлят;
 • Истеричност, демонстративност;
 • Нерешителност;
 • Страх от инфектиране, например да не би да „хване“ СПИН на обществено място;
 • Песимистично мислене.
  Хипохондрия
  Болният влиза в порочен кръг

Състоянието на болния се влошава с помощта на медиите и рекламите на лекарства. Хипохондрикът е убеден, че няма абсолютно здрави хора. Дори да не усеща някакъв симптом, той си прави извода, че се намира в много заплетено и опасно състояние.

Истината е, че масата хипохондрици доста разбират от медицина. Те с години са увлечени да четат професионална литература. Но се интересуват само от собствените си имагинерни заболявания.

Въображаемите болести най-често засягат:

 • Сърцето;
 • Репродуктивната функция;
 • Храносмилането;
 • Мозъкът.
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Хипохондрикът може да отиде и при психиатър, но с измислена диагноза. Ще отиде, само за да му се изпишат лекарства. Иначе той отдавна си е диагностицирал състоянието.

В такива случаи психиатърът трябва да е особено внимателен – има пред себе си хипохондрик, зависим от лекарства.

Предхипохондрично състояние

Склонността да се изнамират измислени заболявания възниква на фона на депресивно състояние или на прекарана психо травма. Разстройството може да се отключи например от смъртта на близък, от общуване с раковоболен, от съпреживяването на здравословни проблеми.

Бъдещият хипохондрик започва да се ослушва, търсейки в себе си подобни симптоми. Постоянното вслушване в тялото води до забелязване на някакви детайли, които болният приема за признаци на започваща болест.

За развитието на предхипохондрично състояние може да повлияе медикаментозно лечение или епизод на стрес. С възрастта склонността към хипохондрия само нараства.

Меланхолиците са по-предразположени да си измислят болести. Понякога – и холериците.

Сенестопатия при хипохондрия

Много болни от хипохондрия развиват сенестопатия. Вниманието се съсредоточава върху болезнени усещания, възникващи във вътрешността на тялото. Болният ги възприема като признак на прогресираща болест. В началото той се оплаква от храносмилателен проблем, от запек или гадене, а след това „закотвя“ болестта в един орган – сърце, стомах или глава.

Ръководени от догадки, такива хора ходят от лекар на лекар, опитвайки се да получат диагноза, релевантна на усещанията им. И когато лекарите не откриват нищо, пациентите продължават със самолечение. Те са абсолютно убедени в правотата си.

В късните стадии възникват усложнения. Пациентът вече е убеден, че страда от смъртоносно заболяване и че лекарите са некадърни или незаинтересувани. Рискът на този етап е да се посегне на живота. Обликът на крайния стадий се дооформя от бълнуване и халюцинации.

Отношенията с другите

Хипохондрията влияе върху характера на болния и отнасянето към обкръжаващите го хора. Той става егоистичен и тънко обидчив. Напълно се концентрира върху своите преживявания и на техния фон болките на другите му изглеждат дребни. Ако близките не са на неговата вълна, той ги зачерква като жестоки или бездушни.

Кръгът на интереси на хипохондрика се стеснява. Малко по малко той изключва всичко излишно, докато остане главната тема – как да се излекувам!

Хипохондрия и депресия?

Хипохондриците могат да страдат и от депресия. Те стават мнителни, апатични, преувеличават страданията си. Обикновено главоболие преживяват като рак на мозъка.

Чувствайки се постоянно в опасност, болният се отказва от живота и е уверен в наближаващата го смърт. Той губи апетита и спокойния си сън, започват реални проблеми с храносмилането.

Разлика между хипохондрия и

обсесивно-компулсивно разстройство

Хипохондрия
Кога страхът се превръща в болест?

При ОКР възникват натрапчиви мисли, безпочвени страхове. Болният постоянно върши неща, за да „парира“ евентуалната опасност. Например той се бои от инфектиране, затова постоянно си мие ръцете и ги дезинфекцира.

Разликата е че този болен живее в постоянен страх от бъдещи неприятности със здравето и се опитва да се предпази от тях, докато хипохондрикът е убеден, че вече е болен и дори усеща реални симптоми на измислената си болест.

Хипохондрия и паническо разстройство

Паническото е друга разновидност на тревожно разстройство като ОКР. Разликата е, че болният изпада в кризи на паника, ескалация на неговия страх от заболявания.

Тези кризи са съпроводени с реални преживявания – болният се изпотява, получава сърцебиене, нещо го заболява, започва да му се гади. Но това са прояви на силния страх, а не на измислено заболяване, както е при хипохондрията.

Хипохондрия и страхова невроза

Страхова невроза е по-общо понятие, което обхваща най-различни тревожни състояния. Отделен дял от нея са фобийните разстройства – страх от нещо. Например: страх от тесни пространства – клаустрофобия, страх от много хора – агорафобия, страх за здравето – хипохондрия.

Причини за хипохондрия

Как се досещате, хипохондрията изисква свободно време. Такова в излишък се намира при безработните, пенсионерите, при трайно нетрудоспособните лица.

Хипохондрията е вариант на активност, алтернативна заетост и самореализация. Изолирането от света и затварянето са по-нататъшни последствия.

Втора причина за това разстройство е потребността от внимание. Малкото дете си изработва такъв начин да привлича внимание, когато родителите му са грижовни до задушаване или обратно – когато го държат строго или игнорират и показват нежност само при боледуване.

Трети вариант е родителите да се карат постоянно и да спират, щом детето се разплаче.

Хипохондрия
Хипохондрикът е любител на лекарствата

Други причини за хипохондрия:

 • Травмиращ опит със собствена реална болест;
 • Травмиращ опит с боледуване на близък;
 • Същото разстройство при родител;
 • Страх, произтичащ от преживяване на болка или дълго лечение.

Хипохондрията е натрапчива идея. Предпоставка е желанието за перфекционизъм. Болният иска да е идеално здрав. Затова той постоянно прави нещо за здравето си – процедури, профилактики, чистене, диети, пие витамини, добавки и т.н.

Видове и форми на хипохондрия

Различават се две форми на хипохондрия:

 1. Сензохипохондрия – характеризира се с изпитването на остра болка. Пациентът се самолекува с нетрадиционна медицина. Той е убеден, че състоянието му се влошава, дори и след като лекарят е установил идеално здраве;
 2. Идеохипохондрия – страх от развиване на болест. Пациентът постоянно се преглежда и изследва. Той живее с мисълта, че е болен, но никой не може да разбере от какво.

Различават се три вида хипохондрия:

 • Натрапчива – възниква при чести стресови моменти, резултат от прекомерна емоционалност. Присъща е на хора с богата фантазия и развита мнителност;
 • Свръхценна – преувеличена грижа за здравето. Пациентът се старае да води здравословен живот, да яде полезна храна, да се пази от инфекции.
 • Маниакална – пациентът вижда опасност и в най-безобидни неща. Струва му се, че нарочно крият от него истината. Строи невероятни хипотези, например може да си внуши, че е заболял от рак, защото домът му е построен от замърсени с радиация тухли.

Диагностика

Диагнозата се избистря с помощта на оплакванията на пациенти и някои изследвания.

Специалистът може да провери твърденията на болния, като го изпрати при кардиолог, онколог, ендокринолог или друг колега, според оплакванията. Може да назначи лабораторни изследвания, ЕКГ, рентген, УЗИ на вътрешни органи или друго, което ще помогне да се установи има ли реално заболяване.

След като се изключи наличието на физическо заболяване, следва разграничаване на хипохондрията от други психически разстройства: депресия, шизофрения, паническо разстройство и т.н.

Тест за хипохондрия

Хипохондрия
Мнимият болен

Направете бърз тест със 7 въпроса, за да определите склонността си към хипохондрия.

Отговорете само с «да» или «не»:

 1. Страхувате ли се от неочаквана смърт?
 2. Изпитвате ли често умора, усещане за нещастна съдба?
 3. Вярвате ли на лекарите?
 4. Имате ли добро здраве?
 5. Случва ли се да мислите, че сте смъртоносно болни по-често от два пъти на месец?
 6. Доставят ли ви удоволствие разговори за болести?
 7. Четете ли книги по медицина, без да сте обвързани професионално с тази област?

Пребройте само положителните отговори (с «да») и ако те са:

 • 3 до 5 – вие сте склонни към хипохондрия;
 • Над 5 – веднага се обърнете към психолог, възможно е вече да сте болни от хипохондрия;
 • Под 3 – няма причина да се тревожите.

Лечение на хипохондрия

Хипохондрия се отнася към психосоматичните заболявания. Лекува се от психиатър.

Пациентът ще открива нови и нови симптоми, нови и нови болести, ще спори с лекари, ще се съмнява в изследванията, ще обвинява в некомпетентност, докато не започне лечението му.

Същността на заболяването прави отношенията между пациенти и лекуващ психиатър много сложни.

Целта на терапията е пациентът да се откъсне от мислите за болест, от навика да си търси симптоми, да чете диагнози. Болният се държи в стая, разчистена от медицински плакати, огледала, телевизор, професионална литература, достъп до интернет.

Хоспитализацията може да влоши положението. Де факто хипохондрикът се радва да бъде лекуван и да му се обръща внимание. Да е признат за болен, за него е победа.

Психотерапевтите използват в практиката си индивидуална, семейна, групова, когнитивно-поведенческа терапия. Той се стреми да спечели доверието на пациента.

В тежките стадии се стига до използването на медикаменти. Назначаването и приемането им изискват особено внимание. Лекарствата са наистина най-последен вариант.

Хипохондрия
Болният трябва да се наблюдава от близките

Ако пациентът не се хоспитализира, той се поставя под опека на семейството си.

Съвети към роднините на болния

 • Не го разубеждавайте, че е болен, и не го убеждавайте, че е здрав;
 • Не го съжалявайте, не се включвайте в „играта му“ със съвети и съчувствие;
 • Не го игнорирайте и не го поставяйте под протекция;
 • Провеждайте студени обливания или обтривания. Те са един вид отрезвяване, при което пациентът се откъсва от натрапчивите идеи;
 • Общувайте с болния, но не на медицински теми;
 • Разхождайте болни, измислете му хоби;
 • Организирайте му адекватно физическо натоварване.

Хипохондрията е зацикленост. Трябва да се превключи вниманието на болния към продуктивна социална дейност, труд, хоби.

Дори лек стадий на хипохондрия трудно се поддава на лечение. Това е сложен и продължителен процес. Терапията е минимум половин година. Самолечението е невъзможност. Но и само психотерапевтът не може да се справи. Лечението се опира върху сътрудничество между семейството и специалиста.

Лекарства при хипохондрия вижте ТУК: Ролята на антидепресанти като Тразодон, Тритико, Сертралин, Кломипрамин, Флуоксетин. Мнения за Амитриптилин и Диазепам. Хомеопатия. 

Добри специалисти с координати

Психолози, психотерапевти и др. специалисти, които работят с хипохондрици:

 • Цвета Топузлиева, консултации в кабинет и по интернет, тел. 885 30 81 01;
 • Радослав Иванов, юнгиански психотерапевт, приема в Пловдив, тел. 878 66 15 36;
 • Ирена Славкова, психолог, тел. 896 72 92 39;
 • Десислава Стефанова, семеен консултант, тел. 899 44 97 78;
 • Д-р Петър Николов, психиатър, консултант по когнитивно-поведенческа психотерапия, работи във Варна, тел. 897 505 913;
 • Татяна Георгиева, клиничен психолог, тел.  897 21 21 44.

Вие кого ще препоръчате?

Споделете опит и впечатления в коментарите!

Благодарим ви от името на нуждаещи се читатели.

Как да се лекуваме сами?

Хипохондрия
Специалистите казват, че без специалист не става

Близките на хипохондрици често питат как да помогнат, как да лекуват в домашни условия. За жалост без специална подготовка и знания лекуването на това заболяване е невъзможно.

На пациента не се казва, че е здрав и че си въобразява. Той ще се обиди, ще се почувства неразбран и ще се отдръпне в себе си.

И обратното не върши работа – ако се съгласим с болния, ще подкрепим натрапчивата му идея.

Единственият изход за близките е да убедят болния да отиде при психотерапевт. Може да бъде излъган да отиде – например роднина да си измисли болест и да помоли хипохондрика да го придружи.

Хипохондрията във всеки момент може да се изроди в тежка душевна болест. Колкото по-рано се реагира, толкова по-малко вреда ще бъде нанесена.

Народни методи и билки

При хипохондрия болният изпада в маниакално състояние. Той чака да развие тежка болест. В такива моменти може да помогне само успокоително средство.

Но заболяването е такова, че приемът на лекарства като действие задълбочава положението. Затова за предпочитане е да се дават билкови отвари. Те са отлични успокоителни, но не се асоциират с лечение.

Втори чудесен подход е да се правят успокояващи вани с лекарствени растения, например с хвойна.

Прекрасни са още контрастните душове и обтриването с ледена вода.

Преди сън може да се даде чаша топло мляко с мед.

Демир бозан

Хипохондрия
Спокойствие и природна терапия

Множество наши билки имат успокояващо и релаксиращо действие, но един от най-качествените в тази насока сборове се предлага под наименованието Демир бозан.

Някои от съставките действат на психиката, а други – директно въздействат върху въображаемите симптоми.

Например в Демир бозан е включен глог, който помага срещу пристъпи на паническо задушаване и страхови кризи. Освен това той нормализира кр. налягане и храносмилателната функция, които най-често страдат при хипохондрия.

Друг участник в сбора е великденчето, което лекува главоболие, нервно изтощение, подобрява съня. Директно релаксира нервната с-ма.

Блатен тъжник оказва общо оздравяващ ефект, успокоява, отпуска сърцето. Освен това почиства тялото от токсини, което може да се съобщи на болния, за да бъде мотивиран да приема чая.

Полският хвощ е включен в Демир бозан, за да подкрепи надбъбречната жлеза. Тя буквално се изтощава при перманентен стрес. Чудесно действа при редуващи се епизоди на тревожност и депресия.

Царевичната коса в сбора на анадолските ходжи лекува нервите – меко и без странични ефекти. Прекрасна е за нервни, раздразнителни, гневливи и въобще емоционални натури. Подобрява съня и възможността за възстановяване.

Растението котешка стъпка е аналгетичната съставка в Демир бозан. То премахва всякакви болежки – мними и истински. Природният аналгетик работи меко, но категорично, все едно е обезболяващо хапче.

ТУК има отзиви на хора, които са овладели патологична тревожност с помощта на Демир бозан. 

Медитация за хипохондрици

Хипохондриците страдат от лош сън, а точно той им е необходим за възстановяване на силите. Медитацията във видео формат е създадена с методите на хипнозата и продължава само 10 мин. Тъй като е на руски език, ето основните положения в нея.

Легнете без възглавница, затворете очи, отпуснете се. Представете си, че спокойствието образува златен облак над главата ви и постепенно обгръща цялото ви тяло. Обходете с вниманието си всички части на тялото и ги отпуснете – от врата до краката.

Представете си, че ви обгръща бял облак. Той запълва цялото ви тяло. Представете си как този облак ви отнася по-дълбоко и по-дълбоко в съня. Отпуснете се и слушайте гласа от видеото.

Упражнение против страх

Упражнението е от книгата на Н. Батурин „55+ упражнения срещу паниката и страха”. Препоръчва се да определим “твърдо” време, в което да преживяваме своите страхове, обиди и негативни мисли. Например всяка вечер от 19:00 до 19:20 часа. Когато настъпи часът, сме свободни да мисли с пълна сила само за страховете си.

Но преди това, през деня, когато нещо ни изплаши или ни обидят, трябва да си кажем: това ще го преживея от 19:00 до 19:20 часа. Скоро ще се оформи условен рефлекс да се „отлага“ страхуването. Страховете ще идват и все по-бързо ще си отиват, докато един ден установим, че от 19:00 до 19:20 няма какво негативно да преживяваме.

А ето как да се отървем от лошите мисли:

Как да се избавим от мнителността?

Мнителността може да не премине в хипохондрия, но хипохондрията винаги се предхожда от мнителност. Затова щом усетите такива уклони в себе си, действайте преди състоянието да се задълбочи.

Как? Първо си направете съответните изследвания и вижте обективно има ли ви нещо.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Ако установите, че сте обективно здрав, но мислите за болести не ви напускат, опитайте да нормализирате психиката си с медитации, упражнения и успокояващи билки.

Паралелно тренирайте да превключвате вниманието си към нови и интересни неща. Например запишете се на йога или на плуване, започнете да рисувате или да гледате домати.

На всяко психическо разстройство помага здравият сън, качественото хранене, разходките, туризмът и общуването с природата, спокойният безстресов живот.

Как се живее с хипохондрик?

Наричат ги мними болни, но те са по-болни и от истинските. Постоянно се оплакват, правят кризи, драматизират. Близките се чудят истина ли е или не, тревожат се, викат линейки.

Психолозите казват, че хипохондрици стават основно самотните хора – търсят внимание и манипулират.

Ако съумеете да останете спокойни, ще сте спечелили първият етап от битката. Не се присмивайте, не спорете, недейте да противоречите. Само търпеливо пренасочвайте вниманието към други теми и занимания.

Превключването от болестта е единственото лечение. Същото правят и психиатрите, макар че те разполагат с много по-ефикасни професионални методи.

Свой начин за изчистване на негативни модели и трудни за контролиране емоции предоставя ТЕС:

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

левкоцити в урината стойности

Повишени левкоцити в урината. Референтни стойности и седимент. Значение

Левкоцити в урината: Повишени стойности на левкоцитите при здрави хора; възможни отклонения при деца и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *