Какво се случва, ако не мога да връщам вноските по кредита?

Искало ли ви се е някога да имате суперсили и да можете да получавате всичко, което пожелаете веднага? За съжаление, в реалността никой няма такива способности.

Максимално близкото до притежаването на суперсили е способността винаги да намирате решение, когато пред вас се появи проблем. Бързите кредити дават адекватно решение в много трудни ситуации. Не винаги обаче трудната ситуация приключва бързо. Има периоди, които са дълги и носят само финансови несгоди. В такъв момент да се връщат вноски по кредит е трудно и понякога дори непосилно. С помощта на специалистите от Микро Кредит ще се опитаме да опишем какво се случва в подобна ситуация и кой какви права има.

Какъв е интересът на една кредитна институция?

Имаме една много добра българска поговорка, която гласи „безплатен обяд няма“. Макар и с малко по-сурово значение, на практика тя описва процесът на размяна. Парите също са вид продукт и тяхната цена е лихвата, която кредитополучателят плаща на кредитната институция. Ако не става въпрос за пари, а например за колело, тогава цената за наемането му ще бъде платена със сума пари. Когато обаче самият продукт е пари, тоест заем, то цената му е процент от тази сума и допълнителните такси. Няма кредитна институция, която да желае да отпусне на някого кредит и да го направи безплатно. Също така е невъзможно и той да бъде подарък. Това означава, че колелото под наем, парите назаем и изобщо всяка една стока, която кредитополучател придобива за известен период от време, след това трябва да бъде върната. Това е и интересът на фирмите кредитори – да осигурят финансова помощ чрез малки суми бърз кредит, в замяна на лихвен процент.

Какво може да направи длъжникът

Както става ясно от абзаца по-горе, кредиторът няма просто да подари сумата на длъжника, а ще си я търси. По законов ред, това се случва, като кредиторът заведе дело. Длъжникът обаче може да се споразумее с кредитната институция и без съд. Това се нарича извънсъдебно споразумение. То е добро решение по няколко причини:

  • Не се стига до съд;
  • Не се плащат съдебни такси и разходи по дело;
  • Не се създава изпълнителен лист за събиране на дължимото.

Изобщо, ако има дело, ситуацията става много по-сложна – стига се до съдия изпълнител и търгове. Няма да задълбаваме в тези процедури, само ще отбележим, че те съществуват.

Как да не се стига изобщо до неизпълнение на договора

Безспорно ситуацията е изключително неприятна, но дори и от нея има изход. Ако сте изправени пред невъзможност да покривате вноските си, трябва да се свържете с кредитора си и да го информирате за вашата ситуация. Много вероятно е той да ви предложи намаляване на вноските, за сметка на увеличаване на периода или някакъв друг по-лек вариант, който да ви помогне да стигнете до по-добра финансова стабилност.

Напълно възможно е кредиторът да ви предложи и рефинансиране на бързия ви кредит за по-голяма сума, която да ви осигури временно спокойствие. Фирмите за бързи кредити нямат полза кредитополучателите да не си плащат вноските, заради това правят всичко необходимо да ги улеснят.

Това се вижда много ясно и при офертите с отстъпки, които фирмите за бързи кредити пускат, когато периодът е тежък за всички. Например, по време на локдауните, може да откриете много изгодни оферти за финансиране, благодарение на което да покриете спешните и непредвидени разходи.micro-credit-02

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Ще ми се влоши ли кредитната история

Кредитната история е създадена, за да се следят добрите и лошите финансови решения на хората и след това да се използва за база, ако даден човек кандидатства за нов кредит. Ако срещу вас е заведено дело или не сте плащали вноските си дълъг период от време, то тогава кредитната ви история ще се влоши. Ако обаче постигнете някакво споразумение с вашия кредитор, преди той да е подал информация към кредитния регистър, например рефинансирате с нов кредит, то тогава кредитната ви история ще остане непокътната.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

онлайн букмейкъри

Ключови съвети преди регистрация в онлайн букмейкър

Хазартната индустрия се развива с главоломен темп, а основна заслуга за постижението имат онлайн букмейкърите. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *