Всички лекарства при кокоши трън. За премахване и за имунитет

♠ Лечение на кокоши трън на пръста, на ръката ♠ Особености на лечението ♠ Медикаменти ♠ Основните лекарства в България ♠ Противовирусни ♠ Имуномодулатори ♠ Изопринозин ♠ Витамини ♠ Писалки ♠ Течности против кокоши тръни ♠ Кремове и мехлеми ♠ Причини за кокоши тръни ♠ Симптоми

Още в текста: ♠ Помощни средства при кокоши трън ♠ Природни рецепти ♠  Хомеопатия ♠ Антисептици ♠ Салицилова киселина ♠ Сулфатиацол ♠ Ихтиол ♠ Калиев перманганат ♠ Цинкова паста

Брадавиците и кокошите тръни имат еднаква природа. Те са проява на един и същ вирус – Човешкият папиломен, само са провокирани от различни негови щамове.

Кокошите тръни се различават от останалите разновидности по специфичната си локация – само на ходилата и на дланите. Там кожата е най-груба, подлага се на интензивно триене и съответно т.нар. тръни бързо се вроговяват и стават трудни за изличаване.премахване на кокоши трън

Кокошите тръни на краката се разрастват навътре, а тези по ръцете – от вътрешната част на пръстите и по дланите, растат навън.

Въпреки видимите различия между папилома-провокираните брадавици, те са в основата си еднакви и се лекуват по един и същ начин.

Лечение на кокоши трън на ръката и на пръста

по официалния начин

Когато по пръстите и дланите излязат брадавици, незапознатите се концентрират върху тях. Питат как се премахват – дали механично (чрез изрязване, изгаряне) или се обработват с лекарства.

Локалната интервенция дава резултат срещу този вид папиломи, но само отчасти. Конкретното образувание наистина се маха, но причинителят продължава да живее в тялото и още на следващия ден може да „изкара“ нова брадавица на друго място.

Ето защо ефективното лечение включва противовирусни лекарства и имуномодулатори, без да изключва и местната обработка на кокошия трън.

“Фигурин

Съставянето на грамотна лечебна схема е по силите само на дерматолозите. И без това вероятността от пълно излекуване е съвсем минимална.

Защо?

Младежите, които са имали късмета да се натъкнат на папилома-вирус, могат да се излекуват неусетно от него. Вирусът прониква в базалния слой на кожата и в него образуват папиломи. Ако имунитетът на младия организъм е мощен, той изгонва заразата за 6 до 12 мес. Появилите се брадавици сами изчезват.

Но при 60% от заразените жени това не се случва. Тялото не смогва веднага да изгони вируса и той остава завинаги. Същото става и с хората, които се заразяват в зряла възраст.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Медиците досега не са измислили лекарство, което издъно да ликвидира Човешкия папилома вирус. Лекуват се само неговите проявления и се подсилва мощно имунитетът, така че той да държи причинителя в подчинено положение и да не му позволява да се проявява.премахване на кокоши трън

Особености на лечението

на кокоши тръни по пръстите

Кокошите тръни на пръстите изисква спешно лечение. По-спешно, отколкото ако са излезли на дланта или на стъпалото.

Ако са на пръстите на краката, образуванията се притискат в обувките, трият се и се разраняват. Освен болката, съществува и риска от усложнения.

Ако са на пръстите на ръцете, тези грозни брадавици са супер видими, създават комплекси и могат да травмират човека за цял живот.

И в двете локации това са най-болезнените прояви на кокошия трън. На другите места той се заражда в най-дебелите и груби кожни участъци, докато по пръстите кожата е тънка, мека и съвсем близо до кости.

Освен това мястото е трудно достъпно и почти не може да се разчита на хирургия.премахване на кокоши трън

Положителното е, че обикновено по пръстите излизат единични кокоши тръни, а при бърза реакция те се премахват с един сеанс.

Евелина Лютова

Медикаментозно лечение

Най-лесно е да се подходи към брадавиците със средства от аптеките. Не е нужно да пробвате на сляпо. Първо направете консултация с дерматолог. Той ще подбере нужните лекарства индивидуално.

Стандартно лечението на брадавици и кок. тръни е комплексно и включва:

 • външни средства, които премахват самото образувание;
 • вътрешни средства, които потискат вируса.

Папилома-вирусът се атакува с:

 • Имуномодулатори;
 • Противовирусни лекарства;
 • Витаминни комплекси.

Кои са основните лекарства в България

Таблетки за лечение на брадавици

Противовирусни

Този тип лекарства понякога присъстват в лечебните схеми. Те оказват същинското лечение – пряко атакуват вируса с цел да се ограничи неговата жизнена дейност и мултиплициране.

Няма идеални антивирусни лекарства, които освобождават организма от ЧПВ. Оптималното лечение е с таблетирания имуностимулатор Изопринозин, които повишава ефикасността на имунния отговор, и в добавка противовирусен препарат по решение на лекар.

Най-известните препарати Панавир и Виферон не се продават у нас, но пациенти ги купуват и внасят отвън.

Панавир е растителен препарат, който провокира повишена изработка на интерферони в организма. Виферон – също е на основата на интерферон, се бори със самия вирус и с проявата му на кожата.

Налични у нас препарати

Виру-мерц – мехлем, който трябва да се нанася след отделяне на образуванието, в продължение на 10 дни. Той предотвратява повторна поява на брадавица на същото място. Активната му съставка е тромантадин. С-ст 6.49 лв.

Имуномодулатори

Това са по-използваните у нас лекарствени средства. Те са насочени към коригиране на имунната система. Ако защитата е в добро състояние, то вирусът остава латентно състояние и не провокира кожни патологии.

Срещу кокоши трън се ползва главно

Изопринозинлекарства при кокоши тръни

Сочат го като имуномодулатор, който е възможно най-ефективен против брадавици и оказва противовирусно действие. Изписват го при рязък спад на имунитета, който провокира излизането на папиломи.

Отпуска се в таблетирана форма само срещу рецепта. Типовата схема на прием е 3 Х 2 таблетки, като курсът е 2 седмици. Обикновено не се приключва с един курс, а след почивка от 1 месец терапията се повтаря.

Дозировката се изменя от лекуващия специалист съответстващо на възрастта на пациента и протичането на болестта. Изопринозин се дава и деца (над 3 г), но в малки дози.

Изопринозин дава нежелани реакции като:

 • Разстройство на храносмилателния тракт;
 • Слабост;
 • Главоболие;
 • Сърбежи и обриви.

Някои пациенти се жалват от сънливост, а други – обратното, от безсъние.

Изопринозин е противопоказан при наличие на подагра, бъбречна недостатъчност, камъни в бъбреците, при нарушения в сърдечния ритъм. Не се дава на пациенти под 3 г. възраст и на такива с телесна маса под 20 кг, независимо от възрастта.

Изопринозин се продава в две лекарствени форми – на таблетки (35 лв) и на сироп (28 лв).

Други имуномодулатори:

 • Биозин – комбиниран препарат с лактоферин от кърма, инозитол, ехинацея и цинк. Ефективно индуцира имунен отговор и оказва ред съпътстващи действия като антивирусно, антиоксидантно и пробиотично действие. С-ст 32 лв;
 • Имюн модулатор – на основата на полизахариди от лекарствени гъби. Използва се при всякакви новообразувания. С-ст 105 лв;
 • Полимакс – специфични пептиди за намаляване на имунния дефицит и подкрепа на адекватния имунен отговор. Подобрява общото състояние. С-ст 78 лв.

Тези и други препарати активират клетъчния и хуморалния имунитет, увеличават количеството на антителата и изработката на собствен интерферон.

Допълнително може да се наложи добавянето на имуностимулатори като Рибомунил (рибозоми от четири бактериални вида) и Имунал (ехинацея, живовляк + още 5 билки за имунитет).

Витамини

Те са необходими за насищане на организма с полезни в-ва и за укрепване на имунитета.

Второ полезно действие е подобряване на състоянието на кожата и усилване на защитните функции.

Към поливитаминните комплекси, полезни в терапията на брадавици и кок. тръни, се отнасят Алфавит, Витрум, Перфектил, Центрум и др.

премахване на кокоши трън
Ето къде се прихваща ЧПВ

Писалки

Прости и ефикасни с-ва. Те имат следните плюсове:

 • Удобство и простота на прилагане – лекарството не попада на околната кожа;
 • Положителни резултати от четвъртия ден;
 • Икономичност – малки опаковки на сравнително ниска цена.

Фармацевтичният пазар е съвсем ограничен. Към момента се предлага само писалката на

Вартнер

Германският производител има два подобни продукта, внимавайте да не купите погрешния.

Единият продукт е гел писалка против брадавици, той се прилага и срещу кокоши тръни. Вторият продукт е против мазоли и в случая няма да ни свърши работа. Цената на писалката за брадавици е 26.50 лв.

Гелът оказва киселинна терапия, като изгаря образуванието. Използва се трихлороцетна к-на. Локалната терапия е подходяща за пациенти от 4 г.

Пластири (лепенки)

Те предоставят удобен начин да се прикрепи лекарство към брадавицата. Всички пластири работят със салицилова киселина, обработена с допълнителни съставки за постигане на подходяща консистенция.

Лепенките за кокоши тръни разглеждаме отделно ТУК:

Лепенки за кокоши трън: видове, марки и цени. Как действат и за колко време

Течности против кокоши тръни

Формата им е различна, но целта е същата – трънът да се изгори и отдели от здрава кожа. За разлика от апликаторите – писалки, които защитават околната кожа, при течните препарати ние сами трябва да се погрижим за това.

Преди да нанесете, намажете околния участък с мазен крем или го облепете с лейкопласт.

Някои предлагани у нас препарати:

 • Йодна тинктура – тя е най-евтината. Накапва се върху кок. трън през 10-12 часа и се подновява, докато изродените клетки се излющят. С-ст 1.50 – 3.61 лв според производителя;
 • Тинктура Медосан – растителни съставки на спиртна основа, подкрепени с етер. масла. Лекарството е швейцарско и е специално за кокоши тръни и папиломи, независимо от мястото им на поява. Производителят гарантира липсата на белези;
 • Ацетокаустин – базирано на монохлороцетна к-на, лекарството е с некротизиращо (умъртвяващо) действие. Предназначено за малки образувания. Непременно защитете здравата кожа. Нанася се 5 седмици, като междувременно образуванието се излющва на пластове. С-ст 20.15 лв;
 • Лосион Гала Салекс – македонски препарат, които използва две киселини и ги омекотява с масло от рицин. Излющва надълбоко и безболезнено. Прилага се през 12 ч., до 2 седмици. С-ст 5.69 лв;
 • Верутол – турско лекарство, което от години се внася от южната ни съседка и се продава чрез лични обяви за около 15 лв. Много ефикасно средство срещу папиломи, гъбички и кокоши трън. Излющва образуванието на пластове само за няколко дни. Има капацитет да се справи и с множествени корени;
 • Разтвор Солкодерм – използва четири органични к-ни за некротизиране на израстъците. Много силен препарат, с добри отзиви. Произведен е на ампули, като една е на с-ст 20 лв;
 • Силар – същият производител предлага лепенки със салицилова к-на и по-силна разновидност – разтвор, базиран на две киселини, йод и етилов алкохол. Освен основното действие, той и обеззаразява участъка, предпазвайки го от привличане на вторична инфекция. Лекарството се апликира множество пъти, до пълно излющване на кокошия трън. С-ст 3.62 лв
 • Ворти – словенско производство, комбинация от киселини, които бързо съхнат и се протектират само с лепенка. Лекарството трябва да се обновява през няколко часа. 28.50 лв.
  премахване на кокоши трън
  Каквото и да е лекарството, трънчето трябва да се отделя ръчно

Аерозоли за криодеструкция

Те действат на принципа на замразяването. Нанасят се върху папиломата и тя моментално загива. След около 10-15 дни сама пада.

Възможно е след замразяването на мястото да остане белег или зоната да се обезцвети. Не е изключено мястото да боли известно време след процедурата, макар че производителите посочват безболезнеността на метода.

Най-известните продукти за домашна криотерапия са на германските лидери Вартнер и Шол.

 • Вартнер за замразяване на кокоши тръни вкъщи. Това е по-лесният начин за криотерапия, каквото се осъществява в дерматолотичните клиники. Подходът е същият – поетапно умъртвяване на слоеве и излющването им, за да се открие по-дълбоко ниво. С-ст 43 лв;
 • Замразяващ Шол спрей с течен азот. Производителят указва, че е достатъчна само една процедура за премахване на цялото образувание, но при по-големи брадавици трябва да се повтори. В кутията има 12 апликатора, тъй като всяка брадавица трябва да се третира с отделен. С-ст 60 лв.

Някои от посочените дотук препарати се окачествяват като кератолици. Те размекват изменените тъкани и подпомагат излющването. Използват киселини, феноли и др. Към тях спадат и пластирите със салицилова к-на.

премахване на кокоши трън
Може да получите помощ

Кремове и мехлеми

Други са кремообразни и представляват некротизиращи средства. Те са по-безопасни за използване и дават видим резултат за няколко процедури. Повечето също са на основата на салицилова к-на, но са омекотени от добавения мехлем.

Действат по-бавно, за около 3-4 седмици. Такива са мехлемите Биотрейд, Кератолин, Немазол и др.

ТУК: Още лекарства, вкл. кремове, гелове и мехлеми за терапия на кокоши трън. 

Причини за кокоши тръни

Причинителят е човешкият папиломен вирус (ЧПВ). Почти всеки жител на планетата е негов носител, но проявите стават видими при спад на имунитета и при определени провокиращи фактори.

Ролята на папилома вирус

Ако кокошият трън се бъде махнат за 2-3 месеца, той задължително прониква в близките тъкани. Вирусът се размножава, като поразява не само епитела, но и кръвоносната с-ма (капилярите). Така се заразяват и околните клетки.

При това папиломата получава неправилна форма, изтегляйки се на една страна. Около нея може да възникне възпаление, което свидетелства за поразени капиляри.

Ролята на папилома вируса е ключова, но от голямо значение е и личният имунитет. При силна защита, тялото с лекота се справя.

Защо го наричат плантарна брадавица

Кокошият трън спада към вирусните брадавици и неговата разновидност на медицински език се нарича плантарна брадавица

По какво се отличава от обикновените брадавици?

Кокошият трън се отличава по локацията си – излиза само на ходилата и дланите.

Той е твърд, силно вроговен и болезнен при натискане. Развива се навътре, с изключение на тръните на пръстите, които са върху тънка кожа и принудително се развиват навън.

Папиломите излизат върху кожа, навсякъде по тялото. Те са плоски или издадени, някои на тънко краче. Кондиломите излизат върху лигавица, главно по пол. органи. И двете са меки, за разлика от кок. трън.лекарства при кокоши тръни

По какво се отличава от мазолите?

Кокошият трън в средата има черни точки – те бележат неговите корени. Ако се среже, отвътре избива кръв, също на точици.

Мазолът е сравнително еднороден и няма открояващ се център.лекарства при кокоши тръни

Симптоми на кокоши трън

Първичните симптоми, които предхождат появата на кокошия трън, са дразнене и болка при ходене. Те трябва да насочат вниманието ни, че на мястото се образува нещо.

След това се формира неголям мазол, само че той не представлява обикновено удебеляване на кожата. В повечето случаи виждаме леко издадено хълмче с изменен цвят.

С времето кокошият трън се увеличава по размер и се открояват корените.

Заразен ли е?

Вирусът се предава между хората. Самият кокоши трън също съдържа в себе си вируси и би могъл да ги предаде, но това е по-рядко. Все пак спазването на хигиена и елементарно предпазване на околните е необходимо.

Помощни средства при кокоши трън

Народна медицина

Някога хората са се лекували с билки и природни средства. Рецептите са по-слаби от съвременните лекарства, но не са за пренебрегване. Те са се доказали с времето. Работят, но изискват по-дълъг срок за отпадане на кокошия трън.

Нар. рецепти са подходящи за млади и неголеми образувания. Най-ефективните сред тях са оцет, лук и билката змийско мляко.

Всички действени народни рецепти сме описали ТУК:

Лечение на кокоши трън, премахване + народни методи

Хомеопатия

Хомеопатите използват срещу брадавици главно три средства:

 • Туя – първото лекарство, за което се сещаме при поява на папиломи, кондиломи, кокоши тръни и всякакви новообразувания на кожата;
 • Каустикум – предпочита се при чувствителни към съприкосновение брадавици;
 • Стафисагрия – подходяща за брадавици, които причиняват сърбежи или болка. Предпочита се за брадавици на краче.

Антисептици

Салицилова киселина, салицил на прах

Тя се продава на прах в аптеката и е най-популярното с-во с/у кокоши тръни. Основна съставка е на 70-80% от готовите лекарства.

Разликата е, че прахообразният препарат по-трудно се закрепя върху брадавицата и трябва да се задържи с превръзка. Не забравяйте да размекнете кокошия трън предварително.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

При директно обработване със салицил резултати се очакват след 2-3 седмици.

Внимавайте, този метод не е подходящ за хора с нарушения в кръвообращението.

Сулфатиацол или Сулфатиазол

Антисептик на прах на много ниска цена. Той поддържа чисто мястото и не позволява привличането на вторична инфекция. С него мястото се обработва след основното лечение.

Ихтиол

Ихтиолът има свойството да изсмуква. Ползва се при кок. трън, ако мястото предварително се разметне и отвори. Иначе лекарството няма да получи достъп до сърцевината и корените.

За действието на Ихтиола разказваме подробно ТУК:

Ихтиол. 10+ причини да ползваме балсама. Става ли за кокоши трън?

Калиев перманганат

Той самият е средство против кокоши тръни, като в същото време предпазва от възпаления. Като лечебно с-во се насипва върху самия трън и се фиксира с лепенка или превръзка. Като антисептик се разтваря във ваничка и в него се потопява засегнатия крайник.

Цинкова паста

Използвайте този мехлем не за кокошия трън, а за защита на околната здрава кожа. Тя може да пострада от силните киселини, с които се умъртвява и излющват вроговените клетки на брадавицата.

Във видеото се показват 8 сериозни заболявания, за които сигнализира нашата кожа. Папиломите, бенките и брадавиците са първите измежду тях:

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

Оспамокс, антибиотик амоксицилин

Оспамокс 1000, 500 или Доксициклин? Или Оспексин?

На колко часа се взема Оспамокс 1000 и 500? Как се прилага за зъб? Оспамокс …

5 коментара

 1. Мина Везнева

  На сина ми 7 г. след ходене на басейн му излезе кокоши трън на пръста. Огромен и започна да почернява. В кожен диспансер ни го изгориха с азот. Трябваше да направим и втора процедура, но не стана нужда. Бабешките методи са архаични и мъчителни – мажеш, човъркаш с месеци, жива мъка! Просто няма смисъл да си го причинявате!

 2. Шани Петрова

  Също съм за лекарствата! Всеки казва картофи, чесън, но не казва колко гадна история е да киснеш и да стържеш през няколко дни. И това продължава с месеци. Горя и пия имуностимулатори, и въобще не ме занимавайте с картофени обелки!

 3. Ренета В.

  Да бе, но не става всеки път. Моя мъж например си изгори кокошите тръни с лазер, дадоха му болнични и не можеше да ходи. Само че те така и не минаха напълно. Тогава свекърва ми го заведе на баячка, ляха му куршум и готово, всичко мина! Въобще не вярвам на баене и така нататък, но ето че на моя мъж всичко му мина.

 4. Петина Ангелова

  Отивайте на лекар и не си правете експерименти, това ще кажа. Кокошият трън не е мазол, а е вирус и то от най-опасните. Тези вируси могат да причинят и рак. Аз препоръчвам спреят на Шол, заедно с техните лепенки, да се редуват.

 5. Миленски Г.

  За какво да купувам на Шол, това пък е най-скъпото. Македонските, чехските и май едни сирийски лосиони има, които вършат същата работа. Всичките лекарства са едни и същи, само парите им са различни. Няма смисъл да се хвърляте на марковите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *