Кое ефикасно лекарство за кокоши трън да вземем? Турско, гръцко, Сулфатиацол и др.

Търсим най-доброто и ефикасно лекарство за кокоши трън. Гръцко, немско и турско лекарство за кокоши трън. Сулфатиацол, Ихтиол. Мнения за Гала Салекс и Верутол

Брадавиците и кокошите тръни имат еднаква природа. Те са проява на един и същ вирус – Човешкият папиломен, само са провокирани от различни негови щамове.

Кокошите тръни излизат само на ходилата и дланите, където кожата е най-груба и се трие интензивно. Образуванията бързо се вроговяват и стават трудни за изличаване. На краката те растат навътре, на ръцете (от вътрешната част на пръстите и по дланите) растат навън.papiloma-kokoshi-trun-05

Кокошите тръни и всички останали папилома-провокираните брадавици се лекуват еднакво. Всичко, което би могло да се приложи, обобщаваме в таблицата.

Лекарства при кокоши трън
Вид средствоКонкретни наименования
ПротивовирусниПанавир и Виферон се внасят от частни лица, у нас – Виру-мерц – мехлем
ИмуномодулаториИзопринозин, Биозин, Имюн модулатор, Полимакс. При нужда добавяне на Рибомунил или Имунал
Витаминиполивитаминни комплекси Алфавит, Витрум, Перфектил, Центрум
ПисалкиВартнер
Пластири (лепенки)Scholl, Ургокор (Urgo Coricide(, Салекс, Актив пласт, Гевол, Сертона, Verruca, Corn Caps, Шифа, Силар, Soffice
Лосиони и тинктуриЙодна, Медосан, Ацетокаустин, Гала Салекс, Верутол, Солкодерм, Силар, Ворти,
Аерозоли за криодеструкцияВартнер за замразяване, Шол с течен азот
Кремове и мехлемиБиотрейд, Кератолин, Немазол

Папилома-вирусът е извънредно разпространен в света. Той се предава по полов път. Негова особеност е, че може да не се прояви с години. В даден момент под влияние на някакви фактори (невидими и непредвидими) се превръща в доброкачествено образувание (брадавица, кокоши трън) или злокачествено (рак).

Когато ни излезе кокоши трън, не трябва да се паникьосваме, но вниманието ни вече е насочено – трябва да се наблюдаваме.

Понякога е достатъчно да третираме трънчето и то да изгори. Понякога ще трябва да приемем имуностимулатори, противовирусни и др. средства, за да ограничим вируса.

Топ 10: Най-ефикасно лекарство за кокоши трън

Стандартно лечението на брадавици и кок. тръни е комплексно и включва:

 • външни средства, които премахват самия трън (брадавица) – мехлеми, тинктури, лосиони и др.;
 • вътрешни средства, които потискат папилома-вируса – имуномодулатори, противовирусни лекарства, витаминни комплекси.papiloma-kokoshi-trun-06
Турско лекарство за кокоши трън (Верутол)

Верутол е турско лекарство, което от години се внася от южната ни съседка и се продава чрез лични обяви за около 15 лв. Представлява лак, който се нанася с апликатор.

Много ефикасно средство срещу папиломи, гъбички и кокоши трън. Излющва образуванието на пластове само за няколко дни. Има капацитет да се справи и с множествени корени.

Верутол е №1 по известност препарат срещу кокошите образувания и брадавици. Представлява флаконче с 15 мг смес от салицил и флуороурацил. Рекламата ни казва, че само с това средство трънчето няма да излезе отново. Действително няма основания за подобни твърдения. Препаратът изгаря корена, ако се нанася 2- 4 пъти дневно. Той е супер ефикасен, но само за по-ограничени образувания.

Ако трънчетата са обхванали повече от 25 кв.см площ, Верутол няма да е достатъчен. При големи площи непременно се пият и противовирусни хапчета.

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

При нанасяне на Верутол задължително се предпазва околният участък. Ако препаратът попадне на здраво, то изгаря много дълбоко и неприятно (защото там кожата е тънка и незащитена). Добре е да се ползва тампон за уши, предварително изтънен. Така препаратът ще попадне само върху трънчето.

 • Лечение с Верутол – от 14 до 42 дни, по 4 терапии дневно. Обикновено се използват 1-2 опаковки.

Производител на това прочуто у нас мазило е турската компания Orva.

Гръцко лекарство

Така е известен натурален крем на име Папилор (Papillor). Той не е регистриран в България и не се зарежда в аптеките, но лесно се поръчва по интернет от сайта на производителя. Цената му към момента е 138 лв с намаление – 69 лв.papiloma-kokoshi-trun-01

В състава на Папилор има растителни екстракти – невен за потискане на папилома-вируса и срещу алергичните прояви като сърбеж и зачервяване, жълт кантарион като антиоксидант и за заличаване на белезите, бреза за хидратиране и против сърбежа и лайка като антиалерген + пчелно млечице за правилна циркулация на кръвта и лимфата в огнището и за регенериране на липидния слой и прополис като антибиотик.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

По данни на производителя образуванията започват да се редуцират видимо след 3 дни обработка на мястото. Препоръчва се втриване на крема до 3 пъти за деня.

Немско лекарство (Вартнер)

Германският производител има два подобни продукта, внимавайте да не купите погрешния.

Единият продукт е гел писалка против брадавици, той се прилага и срещу кокоши тръни. Вторият продукт е против мазоли и в случая няма да ни свърши работа. Цената на писалката за брадавици е 26.50 лв.

Гелът оказва киселинна терапия, като изгаря образуванието. Използва се трихлороцетна к-на. Локалната терапия е подходяща за пациенти от 4 г.

Сулфатиацол

Другото название е сулфатиазол – антисептик на прах на много ниска цена. Той поддържа чисто мястото и не позволява привличането на вторична инфекция. С него мястото се обработва след основното лечение.

Ихтиол

Ихтиолът има свойството да изсмуква. Ползва се при кок. трън, ако мястото предварително се разметне и отвори. Иначе лекарството няма да получи достъп до сърцевината и корените.

За действието на Ихтиола разказваме подробно ТУК:

Как да ползваме Ихтиол за кокоши трън, липом и гной

Евелина Лютова
Гала Салекс + мнения

Лосион Гала Салекс е македонски препарат, които използва две киселини и ги омекотява с масло от рицин. Излющва надълбоко и безболезнено. Прилага се през 12 ч., до 2 седмици. С-ст 5.69 лв.

Мнения: в социалните мрежи и форуми има няколко положителни отзива за мехлема. Поместваме един от тях.papiloma-kokoshi-trun-02

Вижте мнения за Гала Салекс, Верутол, Ацетокаустин, Кератолин и другите лекове в нашия форум ТУК и оставете и вие своя отзив! Или пишете директно най-долу в коментарите!

Салицил на прах

Клас антисептици. Салицилова киселина се продава на прах в аптеката и е най-популярното с-во с/у кокоши тръни. Основна съставка е на 70-80% от готовите лекарства.

Разликата е, че прахообразният препарат по-трудно се закрепя върху брадавицата и трябва да се задържи с превръзка. Не забравяйте да размекнете кокошия трън предварително.papiloma-kokoshi-trun-07

При директно обработване със салицил резултати се очакват след 2-3 седмици.

Внимавайте, този метод не е подходящ за хора с нарушения в кръвообращението.

Ацетокаустин

Ацетокаустин е базирано на монохлороцетна к-на, лекарството е с некротизиращо (умъртвяващо) действие. Предназначено за малки образувания. Непременно защитете здравата кожа.

Нанася се 5 седмици, като междувременно образуванието се излющва на пластове. С-ст 20.15 лв.

Кератолин

Той е представител на групата кремове и мехлеми с некротизиращо свойство. Тези продукти са по-безопасни за използване и дават видим резултат за няколко процедури. Повечето също са на основата на салицилова к-на, но са омекотени от добавения мехлем. Действат по-бавно, за около 3-4 седмици.

Такива са мехлемите Биотрейд, Кератолин, Немазол и др.

Има няколко продукта под името Кератолин. Ако търсите точно това, гледайте за гел за излющване, а не крем за крака. Лесно ще се ориентирате и по цената. Кератолин за здрава кожа струва 5-6 лв, а лечебният – 22-23 лв.

Производителят обещава излющване в рамките на 7 – 10 дни.

ТУК: Още лекарства, вкл. кремове, гелове и мехлеми за терапия на кокоши трън. 

Хомеопатия

Хомеопатите използват срещу брадавици главно три средства:

 • Туя – първото лекарство, за което се сещаме при поява на папиломи, кондиломи, кокоши тръни и всякакви новообразувания на кожата;
 • Каустикум – предпочита се при чувствителни към съприкосновение брадавици;
 • Стафисагрия – подходяща за брадавици, които причиняват сърбежи или болка. Предпочита се за брадавици на краче.

Други мазила, мехлеми и лекове

Противовирусни лекарства

Този тип лекарства понякога присъстват в лечебните схеми. Те оказват същинското лечение – пряко атакуват вируса с цел да се ограничи неговата жизнена дейност и мултиплициране.papiloma-kokoshi-trun-04

Няма идеални антивирусни лекарства, които освобождават организма от ЧПВ. Оптималното лечение е с таблетирания имуностимулатор Изопринозин, които повишава ефикасността на имунния отговор, и в добавка противовирусен препарат по решение на лекар.

Най-известните препарати Панавир и Виферон не се продават у нас, но пациенти ги купуват и внасят отвън.

Панавир е растителен препарат, който провокира повишена изработка на интерферони в организма. Виферон – също е на основата на интерферон, се бори със самия вирус и с проявата му на кожата.

Налични у нас препарати: Виру-мерц – мехлем, който трябва да се нанася след отделяне на образуванието, в продължение на 10 дни. Той предотвратява повторна поява на брадавица на същото място. Активната му съставка е тромантадин. С-ст 6.49 лв.

Имуномодулатори

Това са по-използваните у нас лекарствени средства. Те са насочени към коригиране на имунната система. Ако защитата е в добро състояние, то вирусът остава латентно състояние и не провокира кожни патологии.

Срещу кокоши трън се ползва главно

Изопринозин

Сочат го като имуномодулатор, който е възможно най-ефективен против брадавици и оказва противовирусно действие. Изписват го при рязък спад на имунитета, който провокира излизането на папиломи.лекарства при кокоши тръни

Отпуска се в таблетирана форма само срещу рецепта. Типовата схема на прием е 3 Х 2 таблетки, като курсът е 2 седмици. Обикновено не се приключва с един курс, а след почивка от 1 месец терапията се повтаря.

Дозировката се изменя от лекуващия специалист съответстващо на възрастта на пациента и протичането на болестта. Изопринозин се дава и деца (над 3 г), но в малки дози.

Изопринозин дава нежелани реакции като:

 • Разстройство на храносмилателния тракт;
 • Слабост;
 • Главоболие;
 • Сърбежи и обриви.

Някои пациенти се жалват от сънливост, а други – обратното, от безсъние.

Изопринозин е противопоказан при наличие на подагра, бъбречна недостатъчност, камъни в бъбреците, при нарушения в сърдечния ритъм. Не се дава на пациенти под 3 г. възраст и на такива с телесна маса под 20 кг, независимо от възрастта.

Изопринозин се продава в две лекарствени форми – на таблетки (35 лв) и на сироп (28 лв).

Други имуномодулатори:

 • Биозин – комбиниран препарат с лактоферин от кърма, инозитол, ехинацея и цинк. Ефективно индуцира имунен отговор и оказва ред съпътстващи действия като антивирусно, антиоксидантно и пробиотично действие. С-ст 32 лв;
 • Имюн модулатор – на основата на полизахариди от лекарствени гъби. Използва се при всякакви новообразувания. С-ст 105 лв;
 • Полимакс – специфични пептиди за намаляване на имунния дефицит и подкрепа на адекватния имунен отговор. Подобрява общото състояние. С-ст 78 лв.

Тези и други препарати активират клетъчния и хуморалния имунитет, увеличават количеството на антителата и изработката на собствен интерферон.

Допълнително може да се наложи добавянето на имуностимулатори като Рибомунил (рибозоми от четири бактериални вида) и Имунал (ехинацея, живовляк + още 5 билки за имунитет).

Витамини

Те са необходими за насищане на организма с полезни в-ва и за укрепване на имунитета.

papiloma-kokoshi-trun-08
Кокошия трън показва слаб имунитет, нищо че се намира на периферни места

Второ полезно действие е подобряване на състоянието на кожата и усилване на защитните функции.

Към поливитаминните комплекси, полезни в терапията на брадавици и кок. тръни, се отнасят Алфавит, Витрум, Перфектил, Центрум и др.

Писалки

Прости и ефикасни с-ва. Те имат следните плюсове:

 • Удобство и простота на прилагане – лекарството не попада на околната кожа;
 • Положителни резултати от четвъртия ден;
 • Икономичност – малки опаковки на сравнително ниска цена.

Фармацевтичният пазар е съвсем ограничен. Към момента се предлага само писалката на

Пластири (лепенки)

Те предоставят удобен начин да се прикрепи лекарство към брадавицата. Всички пластири работят със салицилова киселина, обработена с допълнителни съставки за постигане на подходяща консистенция.

Лепенките за кокоши тръни разглеждаме отделно ТУК:

Кои немски лепенки за кокоши трън са ок? Как действа риванол? Как се ползват?

Течности против кокоши тръни

Формата им е различна, но целта е същата – трънът да се изгори и отдели от здрава кожа. За разлика от апликаторите – писалки, които защитават околната кожа, при течните препарати ние сами трябва да се погрижим за това.

Преди да нанесете, намажете околния участък с мазен крем или го облепете с лейкопласт.

Някои предлагани у нас препарати:

 • Йодна тинктура – тя е най-евтината. Накапва се върху кок. трън през 10-12 часа и се подновява, докато изродените клетки се излющят. С-ст 1.50 – 3.61 лв според производителя;
 • Тинктура Медосан – растителни съставки на спиртна основа, подкрепени с етер. масла. Лекарството е швейцарско и е специално за кокоши тръни и папиломи, независимо от мястото им на поява. Производителят гарантира липсата на белези;
 • Разтвор Солкодерм – използва четири органични к-ни за некротизиране на израстъците. Много силен препарат, с добри отзиви. Произведен е на ампули, като една е на с-ст 20 лв;
 • Силар – същият производител предлага лепенки със салицилова к-на и по-силна разновидност – разтвор, базиран на две киселини, йод и етилов алкохол. Освен основното действие, той и обеззаразява участъка, предпазвайки го от привличане на вторична инфекция. Лекарството се апликира множество пъти, до пълно излющване на кокошия трън. С-ст 3.62 лв
 • Ворти – словенско производство, комбинация от киселини, които бързо съхнат и се протектират само с лепенка. Лекарството трябва да се обновява през няколко часа. 28.50 лв.
Аерозоли за криодеструкция

Те действат на принципа на замразяването. Нанасят се върху папиломата и тя моментално загива. След около 10-15 дни сама пада.

Възможно е след замразяването на мястото да остане белег или зоната да се обезцвети. Не е изключено мястото да боли известно време след процедурата, макар че производителите посочват безболезнеността на метода.

Най-известните продукти за домашна криотерапия са на германските лидери Вартнер и Шол.

 • Вартнер за замразяване на кокоши тръни вкъщи. Това е по-лесният начин за криотерапия, каквото се осъществява в дерматолотичните клиники. Подходът е същият – поетапно умъртвяване на слоеве и излющването им, за да се открие по-дълбоко ниво. С-ст 43 лв;
 • Замразяващ Шол спрей с течен азот. Производителят указва, че е достатъчна само една процедура за премахване на цялото образувание, но при по-големи брадавици трябва да се повтори. В кутията има 12 апликатора, тъй като всяка брадавица трябва да се третира с отделен. С-ст 60 лв.

Някои от посочените дотук препарати се окачествяват като кератолици. Те размекват изменените тъкани и подпомагат излющването. Използват киселини, феноли и др. Към тях спадат и пластирите със салицилова к-на.

Народна медицина

Някога хората са се лекували с билки и природни средства. Рецептите са по-слаби от съвременните лекарства, но не са за пренебрегване. Те са се доказали с времето. Работят, но изискват по-дълъг срок за отпадане на кокошия трън.

Нар. рецепти са подходящи за млади и неголеми образувания. Най-ефективните сред тях са оцет, лук и билката змийско мляко.

Всички действени народни рецепти сме описали ТУК:

Лечение на кокоши трън, премахване + народни методи

Антисептици
 • Калиев перманганат. Той самият е средство против кокоши тръни, като в същото време предпазва от възпаления. Като лечебно с-во се насипва върху самия трън и се фиксира с лепенка или превръзка. Като антисептик се разтваря във ваничка и в него се потопява засегнатия крайник.
 • Цинкова паста. Използвайте този мехлем не за кокошия трън, а за защита на околната здрава кожа. Тя може да пострада от силните киселини, с които се умъртвява и излющват вроговените клетки на брадавицата.

Лечение на кокоши трън на ръката и на пръста

Когато по пръстите и дланите излязат брадавици, незапознатите се концентрират върху тях. Питат как се премахват – дали механично (чрез изрязване, изгаряне) или се обработват с лекарства.

Локалната интервенция дава резултат срещу този вид папиломи, но само отчасти. Конкретното образувание наистина се маха, но причинителят продължава да живее в тялото и още на следващия ден може да „изкара“ нова брадавица на друго място.

Ето защо ефективното лечение включва противовирусни лекарства и имуномодулатори, без да изключва и местната обработка на кокошия трън.

Съставянето на грамотна лечебна схема е по силите само на дерматолозите. И без това вероятността от пълно излекуване е съвсем минимална.

Защо?

Младежите, които са имали късмета да се натъкнат на папилома-вирус, могат да се излекуват неусетно от него. Вирусът прониква в базалния слой на кожата и в него образуват папиломи. Ако имунитетът на младия организъм е мощен, той изгонва заразата за 6 до 12 мес. Появилите се брадавици сами изчезват.papiloma-kokoshi-trun-03

Но при 60% от заразените жени това не се случва. Тялото не смогва веднага да изгони вируса и той остава завинаги. Същото става и с хората, които се заразяват в зряла възраст.

Медиците досега не са измислили лекарство, което издъно да ликвидира Човешкия папилома вирус. Лекуват се само неговите проявления и се подсилва мощно имунитетът, така че той да държи причинителя в подчинено положение и да не му позволява да се проявява.

Особености на лечението на кокоши тръни по пръстите

Кокошите тръни на пръстите изисква спешно лечение. По-спешно, отколкото ако са излезли на дланта или на стъпалото.

Ако са на пръстите на краката, образуванията се притискат в обувките, трият се и се разраняват. Освен болката, съществува и риска от усложнения.

Ако са на пръстите на ръцете, тези грозни брадавици са супер видими, създават комплекси и могат да травмират човека за цял живот.

И в двете локации това са най-болезнените прояви на кокошия трън. На другите места той се заражда в най-дебелите и груби кожни участъци, докато по пръстите кожата е тънка, мека и съвсем близо до кости.

Освен това мястото е трудно достъпно и почти не може да се разчита на хирургия.

Положителното е, че обикновено по пръстите излизат единични кокоши тръни, а при бърза реакция те се премахват с един сеанс.

Причини за кокоши тръни

Причинителят е човешкият папиломен вирус (ЧПВ). Почти всеки жител на планетата е негов носител, но проявите стават видими при спад на имунитета и при определени провокиращи фактори.

Още информация и източници на английски: Противовирусни лекарства, имуномодулатори и витаминни комплекси срещу брадавици; * Същност на кокошия трън и как да го различим от други вирусни образувания; * Пълен списък на официалните и алтернативните препарати против кокоши трън.

Ако кокошият трън се бъде махнат за 2-3 месеца, той задължително прониква в близките тъкани. Вирусът се размножава, като поразява не само епитела, но и кръвоносната с-ма (капилярите). Така се заразяват и околните клетки.

При това папиломата получава неправилна форма, изтегляйки се на една страна. Около нея може да възникне възпаление, което свидетелства за поразени капиляри.

Ролята на папилома вируса е ключова, но от голямо значение е и личният имунитет. При силна защита, тялото с лекота се справя.

Защо го наричат плантарна брадавица

Кокошият трън спада към вирусните брадавици и неговата разновидност на медицински език се нарича плантарна брадавица

По какво се отличава от обикновените брадавици?

Кокошият трън се отличава по локацията си – излиза само на ходилата и дланите.лекарства при кокоши тръни

Той е твърд, силно вроговен и болезнен при натискане. Развива се навътре, с изключение на тръните на пръстите, които са върху тънка кожа и принудително се развиват навън.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Папиломите излизат върху кожа, навсякъде по тялото. Те са плоски или издадени, някои на тънко краче. Кондиломите излизат върху лигавица, главно по пол. органи. И двете са меки, за разлика от кок. трън.

По какво се отличава от мазолите?

Кокошият трън в средата има черни точки – те бележат неговите корени. Ако се среже, отвътре избива кръв, също на точици.

Мазолът е сравнително еднороден и няма открояващ се център.лекарства при кокоши тръни

Симптоми на кокоши трън

Първичните симптоми, които предхождат появата на кокошия трън, са дразнене и болка при ходене. Те трябва да насочат вниманието ни, че на мястото се образува нещо.

След това се формира неголям мазол, само че той не представлява обикновено удебеляване на кожата. В повечето случаи виждаме леко издадено хълмче с изменен цвят.

С времето кокошият трън се увеличава по размер и се открояват корените.

Заразен ли е?

Вирусът се предава между хората. Самият кокоши трън също съдържа в себе си вируси и би могъл да ги предаде, но това е по-рядко. Все пак спазването на хигиена и елементарно предпазване на околните е необходимо.

Във видеото се показват 8 сериозни заболявания, за които сигнализира нашата кожа. Папиломите, бенките и брадавиците са първите измежду тях:

За Радост Ангелова

Прочети още

Бързо лечение на кокоши трън. С чесън. С локум С лимонтузу

Лечение на кокоши трън, премахване + народни методи

♠ Какви са начините за премахване на кокоши трън ♠ Бързо лечение ♠ С чесън. …

8 Мнения

 1. Мина Везнева

  На сина ми 7 г. след ходене на басейн му излезе кокоши трън на пръста. Огромен и започна да почернява. В кожен диспансер ни го изгориха с азот. Трябваше да направим и втора процедура, но не стана нужда. Бабешките методи са архаични и мъчителни – мажеш, човъркаш с месеци, жива мъка! Просто няма смисъл да си го причинявате!

 2. Шани Петрова

  Също съм за лекарствата! Всеки казва картофи, чесън, но не казва колко гадна история е да киснеш и да стържеш през няколко дни. И това продължава с месеци. Горя и пия имуностимулатори, и въобще не ме занимавайте с картофени обелки!

 3. Ренета В.

  Да бе, но не става всеки път. Моя мъж например си изгори кокошите тръни с лазер, дадоха му болнични и не можеше да ходи. Само че те така и не минаха напълно. Тогава свекърва ми го заведе на баячка, ляха му куршум и готово, всичко мина! Въобще не вярвам на баене и така нататък, но ето че на моя мъж всичко му мина.

 4. Петина Ангелова

  Отивайте на лекар и не си правете експерименти, това ще кажа. Кокошият трън не е мазол, а е вирус и то от най-опасните. Тези вируси могат да причинят и рак. Аз препоръчвам спреят на Шол, заедно с техните лепенки, да се редуват.

 5. Миленски Г.

  За какво да купувам на Шол, това пък е най-скъпото. Македонските, чехските и май едни сирийски лосиони има, които вършат същата работа. Всичките лекарства са едни и същи, само парите им са различни. Няма смисъл да се хвърляте на марковите.

 6. Няма вече Гала Салекс. Името е променено на Сенсилис Салекс колодиум течност, ориентирах се по производителя ГалаФарм. В момента струва 8 лв.

 7. Тинка Стаматова

  Ацетокаустин e по-скоро за обикновените брадавици, съмнявам се да оправи кокоши трън в дълбочина. При това става само за малки петна до 1.5 см. Аз го купувам за брадавици по ръцете, струва към 23 лв.

 8. Вероника Симеонова

  Верутол купих от Турция и подейства, доволна съм. Миналата година пак ми потрябва, но не намерих да купя от човек. Взех Кератолин с големи съмнения. Оказа се същото, пак за седмица падна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *