Кехлибар. Свойства и ползи. Син и зелен цвят на камъка. Цена

Великият камък кехлибар. Свойства на зелен, син и кафяв кехлибар. Ползи, цвят и цена. Откъде се взема? Как е на английски и др.

Кехлибар – това е простичко казано вкаменена смола от иглолистни дървета. Някои говорят за него като за уникален пазител на времето, олицетворяващ в митове и легенди драгоценните сълзи на ботовете и ярката светлина на слънцето.

Какво е кехлибар. Как се познава?

Въпросът за произхода на необикновения камък е измъчвал още римския философ и историк Плиний Стари преди две хиляди години. Именно той формулира хипотезата за произхода на кехлибара като древна смола. В средата на ХVIII век Михаил Ломоносов потвърждава експериментално тази хипотеза и заключава, че кехлибарът е напълно органичен продукт. Смолата, от която се образува, е трябвало да престои в земните недра столетия наред.

“Горящият камък”, както в средновековието го назовават германските народи, е бил в употреба още в Древен Египет – качествата му са били използвани при балсамирането на високопоставени покойници. Като лечебен продукт е прилаган за болести на дихателната система – за целта го палели и вдишвали кехлибарения дим.

кехлибар видове, цвят, свойства физически
За немалко хора той е преди всичко камък за бижута

Днес той е прилаган в медицината, в науката, в бижутерията или просто в колекции от уникални късове вкаменена смола. Най-желани са находките, в които има запечатани насекоми в последните секунди от живота им. Пик на популярността си кехлибарът постига през XVII век, а връх на майсторската му обработка е прочутата Кехлибарена стая от Зимния дворец в Санкт Петербург.

Физични и химически свойства

И така, кехлибарът е втвърдена смола от древни иглолистни дървета. Физическите свойства на този органичен камък са доста различни от всичко друго в природата. Ето какви са те:

Формула C10H16O+(H2S)

 • Цвят: Светложълт, кафеникав, червен, млечно-бял, зеленикав
 • Блясък: Смолист
 • Прозрачност: Различна: от напълно прозрачен – до плътен и непроницаем
 • Твърдост: 2 – 2.5
 • Способност за спояване: Липсва
 • Крехкост: При стареене става трошлив
 • Плътност: 1.05 до 1.09, максимално 1.3 грама на кубически сантиметър

Разновидности и цвят

Най-богатите находища на кехлибар са в Русия и в страните от Прибалтика. Балтийският кехлибар или янтар е най-ценен, най-добър за полиране и обработки.

Смолите от различни източници се различават по цвят. Този признак позволява да се разпознаят образците от САЩ, Канада и Мексико, от Италия, Украйна и Румъния, азиатските.

Цветът на кехлибара зависи от микроскопичните газови мехурчета в структурата му. Колкото повече са те на брой, тлкова по-светъл е кехлибарът. Малцина знаят, че има повече от 300 цветни нюанса на камъка: от облачно-бял до антрацитно черен. Най-разпространен е жълто-кафявият; има също оранжев, червен – с цвета на зрели вишни, наричан също драконова кръв; бял, зелен, светлосин, прозрачен, чер.
В края на XVIII век е приета класификация на кехлибара в 6 типови групи, които са до голяма степен условни.

Зелен

Зеленият кехлибар е нещо много рядко; той съставлява не повече от 2% от световните залежи на този вид древна смола и се среща само в Доминикана. Естествено – цената му е много висока. Цветът му е такъв заради специфичната растителност. Добива се ръчно, в пясъчни рудници или се вади от морското дъно. Добивът е почти изцяло ръчен. Обработва се сравнително леко и има лечебни свойства – помага при нервни разстройства и депресии, сърдечно-съдови заболявания, главоболие и мигрена, зрителни затруднения, болести на кръвта. Лечебната му сила нараства при съчетаване със сребро.

син и зелен кехлибар
Зеленият и синият са най-редките видове кехлибар
Черен
“Фигурин

Този вид кехлибар дължи необичайния си цвят на железните съединения, с които древната смола се е наситила преди милиони години. Камъкът се нарича още стантиенит. Той е изключително крехък и лесно се разпада, особено при воден удар. Добиването му по тази причина е доста трудно и не може да се прави чрез модерна техника. Ако се нагрее до температура 140-150 градуса, става пластичен и от него могат да се моделират различни фитурки. Студеният камък се шлифова добре. Има приложение в църковните обреди, тъй като при запалване отделя пушек със специфичен аромат.

Балтийски кехлибар

Той е сред най-желаните като суровина в бижутерията. Помага срещу преумора и стрес, лекува от токсикози и инфекции, подкрепя терапии на дихателната система и стомашно-чревния тракт. Инхалации с късчета смола лекуват кашлица, а натриването на слепоочията с кехлибар помага срещу главоболие. Предпазва кожата ос стареене и бръчки, ако всеки ден се правят фрикции по лицето с гладък къс балтийски кехлибар.

Светъл

Светлият, почти бял кехлибар се нарича също кралски и млечен. Рядък, не повече от един-два процента от общите добивани количества по света. Дължи цвета си на компонента калцит и на големия брой микроскопични въздушни мехурчета в тъканта си. народната медицина го препоръчва като средство за подобряване на съня – достатъчно е да сложим парче бял кехлибар под възглавницата. Има хора, които вярват, че той има силата да предпазва бременните жени от негативни въздействия и че гони зли духове.

Лечебни свойства

Дълго време с кехлибар са лекувани различни болести. Димът от смолата помага при болести на белите дробове и нервната система. Има също сведения, че късчета вкаменелост помагат да се предотврати образуването на бъбречни камъни или да се предотвратят пристъпи на астма.
Интересен факт: през XVIII век тънки пластинки кехлибар са били обработвани по специален начин, за да се получат оптични лещи. Особено интересен е фактът, че с кехлибар може да се провери дали една течност съдържа отрова. Ако напитката е токсична, по намокрената повърхност на кехлибара се появяват петна с всички цветове на дъгата. Белият кехлибар пък се славел като отлично средство против малария и туберкулоза.

Янтарна киселина
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Съвременната медицина не отрича приноса на кехлибара в различни терапевтични практики. Така например специално внимание се обръща на янтарната киселина, която е производ на кехлибара. Човешкият организъм може да я синтезира; тя е продукт на жизнените процеси у определени микроорганизми и участва в обмяната на веществата. Като допълнителен продукт лекарите я назначават за стабилизиране на имунната система. Приемът на киселината под формата на таблетки стабилизира кръвообращението и ендокринната система, подобрява издръжливостта при физически активности, неутрализира мигрената.

Киселината забавя стареенето на организма на клетъчно равнище. Трябва обаче да се внимава с дневната доза, която се определя индивидуално. Ако в организма има дефицит на този компонент, организмът е податлив на стрес и бързо се уморява. Киселината балансира хормоналния фон при бременност и подпомага износването; отслабва токсикозата на бременността, а след раждането стимулира лактацията.

Отвара от кехлибар

Тя е полезна при лечението на много болести, от вирусно-простудни но венерически и такива на отделителната система. Ето как се приготвя:
20 г необработен кехлибар се счукват ситно; заливат се с два литра вода и сместа се кипва. След това се вари 40 минути на тих огън. Пие се охладена; дневната доза е три пъти по половин чаша след хранене. Преди да се вземе поредната доза, бутилката с отварата се разклаща енергично, тъй като прахът се утаява на дъното. Терапията трябва да продължи поне един месец.

Отвара от кехлибар
Отварата от кехлибар е доказан лек

Ако кехлибареният прах се добави в топло мляко с мед – това не само ще подкрепи имунната система, но и ще помогне за спасение от махмурлук.

Украшения

Украшенията от кехлибар, в частност – герданите от малки топчета, помагат при мастопатия и патологии на щитовидната жлеза. При дихателни затруднения носете брошка с кехлибар; обеците със зелен кехлибар помагат при проблеми със зрението и слуха.

Постоянното носене на бижута с кехлибар е подкрепа за организма срещу хепатит, болести на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Дори да нямате здравословен проблем – носенето на пръстен, гривна или огърлица с кехлибар ще ви направи по-енергични и с позитивна нагласа. Неса известни противопоказания – но ако ри носенето на кехлибар усетите световъртеж или убождания в зоната около накита, махнете го веднага.

В козметологията

Може да ви звучи странно – но от кехлибар може да се получи масло! То се прилага при лечението на кожни заболявания – акне, псориазис и др. лечението се извършва чрез локално външно прилагане на маслена смес от бадемово масло или зехтин, към които е добавено кехлибарено масло в пропорция 15:1.
Необработени късове кехлибар често се използват като средство за козметичен масаж и фрикции в определени биоактивни точки. Сред всички масажи със затоплени камъни този е най-популярен и се счита за най-резултатен. Постига се стабилизация на кръвообращението, овладяване на кожни алергични реакции, подобрява се еластичността и кожата изглежда по-млада.

Евелина Лютова

Магически свойства

В магическите свойства на кехлибара хората вярват повече от пет хиляди години. В много митове и легенди за него се говори като за късчета от слънцето. В различни ритуали на шамани и магьосници участвали образци с вкаменени насекоми и гущери.

Счита се, че кехлибарът може да донесе голям късмет на собственика си; да го надари с жизнена сила, бодрост, да го накара да засвети отвътре. Слънчевият камък спасява от депресии, а ако помислите на човека са чисти – дава му щастие и споделена любов.

На кого подхожда по знаците на зодиака

Кехлибарът е вариант за почти всички зодии, но е особено близък с някои специални знаци от зодиака. Ако някоя зодия е несъвместима с кехлибара, но човекът много иска да го носи – това става, като се избира камък със специална пресовка и множество обработки. Такъв продукт е със слаби магически качества.

В следващата таблица е показана съвместимостта на кехлибара с различни зодии. Легендата е следната: + – може да се носи; +++ – супер нсъвместим; при минус работата е ясна, човек от такава зодия е най-добре да се откаже.

Зодия и съвместимост

Различните зодии и кехлибарът:
Овен+
Телец
Близнаци+
Рак+
Лъв+++
Дева+
Везни+
Скорпион+
Стрелец+
Козирог+
Водолей+
Риби+

С други думи: За Лъва кехлибарът е супер, а за Телеца е доста зле. Всички останали може да го носят, а може и да не го носят.

Съвместимост с други камъни

Кехлибарът е камък на огнените стихии. Той е несъвместим със земните и водните; според астролога Павел Глоба най-нежеланото съчетание е с рубин.

Области на приложение

Кехлибарът като суровина се използва в различни отрасли: в бижутерията, декоративно-приложното изкуство, промишлеността.

Бижута

Основна сфера на приложение за минерала. Този бижутерски камък чудесно се комбинира със злато, сребро или платина и буквално стопля ценните, но студени метали. Кехлибарът се обработва предимно ръчно; не се шлифова многостенно, добър е за овални форми. Бижутерите препоръчват светлите камъни за млади момичета, наситено-кехлибарените – за зрели дами, тъмните за мъже.

 бижута с кехлибар
Невероятни бижута с кехлибар
Изкуство

Фpaгменти от минерала се използват за съчетания с други минерали, от които се изработват агломерирани образци. Материалът позволява монолитно ваене, като резултатът са предмети с различен размер. Това може да са скулптури, кутийки, пепелници, шах, часовници, съдове. Нещата имат декоративна функция, но някои от тях са и с практическо приложение.

гривна от кехлибар
Има наистина изумителни образци

На практика тези занимания са безотпадни: и най-малките “трохи” кехлибар намират приложение, например стрити – за създаване на картини и икони. Богатата колористика на минерала е в състояние да предава множество цветни нюанси.

Други сфери

Mинepaлът се прилага в медицината – в лекарствени средства и лечебни прибори. В промишлеността от него произвеждат отличен изолационен материал, емайли, компоненти от химическия отрасъл, търсен е и в селското стопанство.

Откъде да си купя кехлибар + цена

огърлица, медальон от кехлибар
От кехлибар се правят жестоки бижута!

Цeнaта на кехлибара се обявява за грам. Тя зависи от вида, качеството, масата и е от 5 до 97 долара за грам. Най-скъпи са червеникавият, зеленият и светло синият. Жълтите и само пресовани късове са не по-скъпи от 16 долара за грам. Професионалистите са наясно как да си набавят материала кехлибар. Широкият потребител пазарува готови продукти – бижута или предмети на приложното изкуство, от специализирани магазини. Ако бижутата са съчетание със злато или сребро, задължително трябва да се предават със специален сертификат.

Как да различим истинския кехлибар?

Кехлибар на пазара има немалко, но има и различни ментета; естествено – целта на предлагането е да се спечели от значително по-евтините фалшификати. Това може да са природни или синтетични материали, които приличат на коментирания и които неопитното око не е в състояние лесно да различи.

Видове имитации

Популярни са два основни типа имитации: копал – продуктът копира визията на кехлибара, но представлява всъщност вкаменелост на смола от бобови култури. Другият вид имитация е бернит – в този случай истински кехлибарен прах се споява с епоксидна смола и се подлага на допълнителна термична обработка.

Как се проверява, разпознаване

Дали избраният от нас камък е истински кехлибар или менте, можем да разпознаем по няколко признака.

 • Природният камък е с наситен цвят;
 • На пипане е приятен, топъл;
 • Няма миризма;
 • При нагряване излъчва лек хвойнов аромат или мирис на кармфил;
 • Ако го натъркаме в дреха, започва да привлича конци, хартия пепел, коса;
 • Кехлибареното късче плува в солена вода, а в сладка потъва;
 • Свети при насочена ултравиолетова светлина;
 • Opгaничните образци съдържат кръгли въздушни балончета; у имитиращите тези балончета са удължени.

Носене и грижи. Съхранение

Mинepaлът не е много здрав и изисква деликатни грижи. Трябва да се съхранява в кутийка или друга здрава опаковка. Да се пази от удар или падане, така може да се разруши. Добре е да се държи далеч от отоплителни уреди, метални и остри предмети.

Кехлибарът е чувствителен към резките температурни промени. Това не бива да забравяме, когато ги носим или сме решили да прибираме.

Бижута с кехлибар се слагат едва след като козметиката и парфюмът са попили в кожата. Ако пипаме с мръсни пръсти, по камъка остават петна.

Кехлибарът съхне – при това той може да се напука и разпадне, затова переодично му се правят къпане и влажни обвивания.

Замърсеният кехлибар се освежава в солена вода – накисва се за 15-20 минути. Сапунът и химическите средства за измиване са забранени. Подсушава се само с мека салфетка.

По-щателно почистване и възстановяване се прави, като накиснем камъка в солена вода за цяла нощ. Сутринта се оставя да съхне на въздух за половин час, след което се потапя в топъл зехтин за 20-25 минути. Изважда се и се полира с мека тъкан.

Още информация и източници на английски: Свойства на камъка кехлибар и значение. * Цена на кехлибар, цвят и информация за бижутата. * Кехлибарът като символ + легенди за него.

При силно слънце бижута с кехлибар не бива да се носят – но при умерено греене се препоръчва да сме с тях.

Благоприятно време за покупка

Кехлибар се купува и донася вкъщи на петия лунен ден. След две седмици, на 19-то денонощие от лунния месец, бижуто се слага за носене или започва използването му като лечебен или магически инструмент.

История и произход

Кехлибарът е вкаменена смола, основно от иглолистни дървета. Средната възраст на минерала е 40-50 милиона години; цветът му варира от почти бял – до жълто-кафяв. Особено ценни са зеленият и светло синият. Често е с примеси, включително желязо, азот, алуминий, сяра. Основата винаги е от въглерод, кислород и водород.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Кехлибарът може да гори и да се наелектризира. Крехък е, но има и разновидности, които позволяват фина многогранна шлифовка – бирмански янтар.

Къде се добива?

Най-голямото и известно находище на кехлибар е Палмникенското в селцето Янтарний, Калининградска област. Добивът става чрез разбиване и размиване на почвата с мощни водни струи. В по-малки обеми го добиват в САЩ, Канада, Мексико, Румъния, Доминикана; три находища се разработват и в Украйна.

Как се образува?

Кехлибарът се образува от дървесна смола, отделена в гористи райони при високи и променливи температури. При съприкосновението си с кислорода от въздуха тази смола започва да се втвърдява заедно с малки земноводни и насекоми, пробвали да разберат що за магия е застиващата смола. Втвърдените късчета смола попадали за векове в почвата или под водата, където останали невидими за човечеството поколения наред.

На английски: Amber. На руски: Янтapь.

За Марта Савова

Прочети още

подаръци за мъж за рожден ден, Свети Валентин и други

Кой сантиментален подарък за мъж е ок? Идеи за маркови подаръци за мъже

♠ Кой е най-добрият сантиментален подарък за мъж за рожден ден? Практични подаръци. Идеи за …

3 коментара

 1. Николина

  Кехлибар на английски е amber, това и децата го знаят, абе научете го тоя език бе! Стига вече само руски сте знаели!

 2. Велкова

  Зеленият кехлибар не е точно зелен, а е зеленикав. Но има и син кехлибар, който ми е много на сърцето. Направо кърти!

 3. Силвия Димитрова

  Харесвам кехлибар. Свойствата му ми допадат, но най-вече когато имаме вътре в него някаква застинала бубулечка. Така оставаш с впечатлението, че се пренасяш някъде много назад в отминалите епохи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *