Коя цена за аметист е добра и откъде да купим бижута и камък? Значение, свойства, зодия

Сравнение на магазини с най-изгодна цена за бижута с аметист. Значение, свойства и зодия, свързана с камъка. Пурпурен, необработен, зелен, черен и тъмен аметист и друза

Аметистът е перфектен за подарък – не е скъп, но е ефектен. Не е скъпоценен камък, но малцина го знаят. Ще се представите добре, ако целите да впечатлите и да издигнете авторитета си.

аметист лечебни свойства
Мистериозният аметист се среща на много места по цял свят

Цена на видовете аметист и бижута

Средната цена на естествен виолетов аметист на световните пазари е 11 до 27 долара за карат.

Аметистът не е сред минералите с непостижима цена. Това е вид кварц и като такъв той не е скъпоценен камък, съответно не е с висока цена. Намира се малки и необработени късове, които са още по-евтини.

 • Малки необработени кристали могат да се купят онлайн и от бижутерски щандове и магазини за 8-10 лв бройката. Те са подходящи за поставяне под възглавницата – за неутрализиране на отрицателни енергии и подобряване качеството на съня;
 • Съвсем дребни полирани късове от порядъка на 3-4 милиметра могат да се купят онлайн за 5-6 лв комплекта от 12-16 бройки;
 • Уникалните друзи – спойка от множество необработени кристали, е с цена, зависеща от размера; например друза 12 х 7 см струва 80-90 лв.
цени на бижута от аметист
Цената на камъка нараства при фина ювелирна обработка

Цената нараства, ако

 • Камъкът е по-едър, полиран в овална форма или многостен;
 • Бижутата отчитат и обкова: обикновено сребро, но може да е злато;
 • Има значение също произходът на камъка: дали е от Русия, Мексико, Бразилия или от някое друго далечно находище. Аметисти има и в България.

Примерни цени на бижута с аметист в таблица. 

ПРИМЕРНИ ЦЕНИ НА БИЖУТА С АМЕТИСТ
ВИД ИЗДЕЛИЕЦЕНИ ПРИ СРЕБЪРЕН ОБКОВ
Пръстен49 – 180 лв, 10 – 30 лв от частни обяви
Обециот 38 лв
Медальонсредно 25 – 50 лв
Гривна – наниз33 – 35 лв
Игла-брошка, за вратовръзка, фиба за коса20 – 80 лв

Посочените цени варират силно с поред изработката и обкова, а също така и според размера. Трябва да знаете, че крайната цена на бижуто се влияе не 0от поставения камък (аметист), а от другите му параметри.

А сега ще видим по-конкретни цени според цвета на камъка. Традиционният аметист е във виолетово и посочените по-горе суми са за ординарните камъни в такъв цвят.

Типичният аметист е виолетов, върху сивкава подложка. Съществува огромно разнообразие от оттенъци на основния цвят, както и аметисти с друг цвят.

Като най-редки са сочени тъмен пурпур, наситено червен и нежно розов. Възможно е да видите аметист с блед, почти бял цвят – както и тъмно виолетов, почти черен.

Пурпурен аметист

Малцина са любителите на ценни минерали, които не са били заинтригувани от пурпурния аметист. Тези редки камъни се добиват в Уругвай, Нигерия и Сибир; отделни необработени екземпляри тежат до килограм и половина.

По-принцип аметистът се слага на сребърна бижутерия, но пурпурната разновидност се води луксозна и я срещаме със златен обков.

“Фигурин

Например сред дизайнерските бижута на efirgems.com виждаме чифт обеци за 580 – 1100 лв, висулка за колие за 320 лв, медальон за 550 лв. Сред уникатите на ВИЛЕРЖЕ© виждаме доста предложения за гривни и други елегантни бижута. Асортиментът динамично се мени, защото всичко от тази линия е в една бройка – закупува се и се заменя от друго бижу.

пурпурен аметист
И пурпурните нюанси са странни за аметист

Пурпурният аметист впечатлява с почти черни отблясъци, които доминират над виолетовата основа и се дължат на примесите от хематит.

Хематит е природен продукт, съдържащ до 70 процента желязо. Хематитът е считан за носител на особена енергия, може да променя цвета и температурата си в ситуации, когато приносителят на камъка е в риск.

Зелен аметист

Нарича се още луков камък или празеолит – заради свежата багра, наподобяваща пресен лук. Той е ценен заради необичайната си окраска, която е изкуствена!

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Камъкът се получава от находища в Бразилия – Монтесума, и Аризона в САЩ. Работи се със светли аметисти от тези находища; те се загряват до температура 500 градуса по специална технология. 

зелен аметист
Зеленият аметист видимо не прилича на стандартния виолетов

Минералът е доста скъп; по принцип такива минерали отиват в частни колекции или се вграждат в драгоценни бижута. Специалният обков допълнително увеличава цената им.

Зелен аметист ще откриете при vantony.com. Камъкът от Бразилия с размер от едва 1.6 см струва 180 лв. Под формата на капка, този камък е уникат, отбелязват от ювелирния сайт.

На tezzor.com разглеждаме няколко предложения за сребърни пръстени с такъв камък, които струват от 49 до 96 лв.

glamira.bg продава бяло злато със зелен аметист, прекрасни обеци 3.34 карата за 1000, 1421, 1443 лв. С жълто злато цената е 805 лв.

Необработен аметист

Необработен минерал тип Зебра, добит от Замбия, ще си купим от vantony.com срещу 3 лв за брой. Размерите на тези камъчета са 3-4 x 2-3 см.

При minerali-bg.com цената е 4 лв, но цената е за 100 г. Камъчетата са необработвани, натурални от природата. Подходящи са за лечение, енергийно зареждане на вода и за украса.

В един от сайтовете за аукциони откриваме 120 – 150-грамови парчета аметист, без обработка, чиято цена започва от 14 лв.

Евелина Лютова
Аметист друза

Естествена друза с размери 25/30 мм Х 45/50 мм е с цена от 28 лв. Малко по-големи масиви с размер от 35/40 мм Х 45/50 мм струват 34 лв. Продавачът е miteviminerals.com.

При Вантони друза 9 Х 11 см струва 48 лв. От emart.bg – 73.60  лв. В сайтовете за частни обяви откриваме предложения за 10 – 20 лв.

Черен аметист

Когато обичайният аметист се смеси с цитрин, се получава удивителна разновидност с невероятна красота и магически свойства. Наричат я черен аметист, ако цветът е неподчертан – тъмен аметист. Вярва се, че рядката разновидност позволява на своя приносител да промени съдбата си.

Бижута с истински черен аметист у нас не откриваме, но има няколко предложения с тъмен аметист.

Тъмен аметист

Сред дизайнерските гривни в Мирослава Ателие има образци с тъмен аметист. Мънистата са само 3 на брой, съчетани с бял аметист, планински кристал и аметрин. Това бижу е на с-ст 29 лв.

На atdesign-bg.com гривна с преобладаващи мъниста от тъмен аметист е на цена от 21 лв.

Handmade VESS предлага гривни със съчетани от розов кварц, светъл аметист, лунен камък, черен турмалин и гранат, ауралит и др. полускъпоценни камъни, като цените варират според съчетанието и размера.

На red-dot.bg има гривни по 30 – 35 лв, обеци по 10 – 12 лв, като най-много тъмен аметист е вложен в гривна с цена от 29.50 лв.

Топ магазини за бижута, къде да купим изгодно?

Онлайн бижутериите станаха много актуални и приятни. Бижутата при тях разглеждаме спокойно и в домашна обстановка. Можем да помислим, да се посъветваме и да купим безопасно. В последните месеци топ магазините за бижута са именно интернет-базираните и по други причини.

Към тях добавяме сайтовете на дизайнерите на бижута, където разглеждаме авторски разработки и уникати. Също приятно занимание.

аметист, магически свойства
Аметистът е ценен и заради магическото си излъчване

Но ако искаме да купим изгодно, най-добрите цени се дават в частните обяви. Когато хората препродават бижу, те не му търсят реалната цена, която често и не знаят. Затова този тип бижутерия е много изгодна. Можем да купим нещо с аметист буквално за 10-15 лв.

Значение

Подарете аметист, ако желаете любовта на определен човек. Подаръкът ще го провокира да се влюби. Камъкът е уместен между мъж и жена. Само не го избирайте за обвързан с друг, защото ще му навлечете семеен раздор, а вие самите няма да спечелите щастие.

Аметистът помага да се преживее загубата на половинката. Ако овдовелият продължава да го носи, това означава, че не е готов за нова любов. С последното е свързано вярването, че аметистът е камък на самотата.

Зодия

Водолей и Овен: това са двете зодии, при които носенето на аметист има най-осезаем резултат. Всъщност уникалният камък е добър за всеки зодиакален знак – почти, както личи от таблицата по-долу. В нея със знак плюс е отбелязана съвместимостта на камъка с характеристиките на знака, а с минус – предупреждението, че комбинацията е противопоказана. За жалост интересни зодии като Телец и Лъв не могат да се радват на силата на аметиста.

Зодиакален знакСъвместимост: +++ идеална; + може да се носи; – противопоказана
Овен+++
Телец
Близнаци+
Рак+
Лъв
Дева+
Везни+
Скорпион+
Стрелец+
Козирог+
Водолей+++
Риби+

Свойства

Аметист е най-ценната разновидност на кварца; известен и харесван е още в Древен Египет. От древногръцки названието му се превежда като “неопияняващ”; камъкът е считан за отлично средство, което те пази от алкохолна зависимост. В Древен Рим аметистът се считал за благословен.

Физически свойства

Фopмално аметистът е скъпоценен камък от втора линия, но на практика с него се отнасят като с първостепенен. И това е благодарение на великолепния му виолетов цвят. Обичан е от венценосни особи, висши духовници, богаташи – но и обикновени граждани. Освен камък на трезвениците, аметистът е квалифициран също като любовен талисман и атрибут на духовно просветление.

И така, още веднъж: аметистът е вид кварц, на вид – полупрозрачни, продълговати  кристали с дълбок виолетов оттенък. Kaмъкът променя цвета си при загряване над 320 до 750 градуса по Целзий. Благодарение на такава обработка се получава жълтият цитрин, а при облъчване кристалите придобиват кафяв или зелен цвят.

 

гердан, мъниста, медальон от аметист
Има ли хора, които не харесват аметисти?

При различно осветление аметистът мени оттенъците си; ултравиолетовото лъчение го променя до бяло. Камъкът може да възстанови бавно виолетовия си цвят; този процес ротича много бързо при рентгеново въздействие. Наситеното виолетово на аметиста всяка година отслабва с един процент.

Аметистът е твърд камък: по общоприетата скала на Мос той има седем бала от десет. Не е рядък, среща се често и на много места. Едно от най-големите му находища е в Урал, друго – в Бразилия. Уралските аметисти превъзхождат задокеанските по качество и по красота. Минералът е податлив на обработка; бижутерите охотно го приемат и се стараят да използват пълния му потенциал.

СвойствоОписание
ФормулаSiO2
ЦвятВиолетов до  бледо червеникаво-виолетов
БлясъкСтъклен, перлен
ПрозрачностПрозрачен
Твърдост7
Способност да се разслояваЛипсва
ЛомПри разчупване се образува повърхност, напомняща раковина
Плътност2.63 до 2.65 г на кубически сантиметър
Магически свойства

Aметистът проявява магически свойства в различни сфери. Някои са характерни за минерала без значение какъв е цветът му – други се свързват само с определени окраски на камъка.

Още в текста: Физически и магически свойства на камъка аметист. За какво помага? Видове: Зелен, пурпурен и другите. Знаци на Зодиака. Бижута.

Глaвнoто предназначение на виолетовия кварц е да предпазва от пиянство и махмурлук. Освен това той е камък на духовността, добродетелите, съдейства за усъвършенстването на личността. Аметистите с друго оцветяване помагат да се събудиш бодър и изпълнен с позитивна енергия, както и да постигаш бърза концентрация.

Нoсенето на бижута с аметист спасява от душевни терзания и тежки мисли, премахва агресивните настроения, като ги трансформира в благородни начинания и разсъдливост.

В cпopни ситуации въздействието на камъка върху притежателя му може да бъде нееднозначно:

Аметистът е добър вариант за защита от неадекватно обкръжение. Същевременно той привлича негативни енергии, затова при спорове бижуто с аметист трябва да се махне. След това то трябва да се очисти чрез течаща вода.

Специализация по цветове

Ако искаме да използваме магическите сили на аметиста, трябва да съобразим цвета му с поставената цел. Съществува следната специализация на магическите сили по цветове:

 • Черен аметист – пази от външни негативи като гняв, злоба, ярост;
 • Виолетов – предпазва от пиянство. Тази окраска на камъка се свързва с мистични способности, “трето око”, активиращо свръхсили у собственика;
 • Розов – за емоционална, любовна сфера; точно този камък е подходящ за подарък на човека, в когото си влюбен;
 • Зелен – помага за хармонизиране на делови отношения и развитие на бизнеса.

За да се проявяват стабилно и пълно магическите възможности на камъка, той трябва да се носи постоянно. Особено силен е необработеният камък.

Талисмани и амулети

Maгичecкитe cвoйcтвa на камъка се проявяват най-ярко в бижутата:

 • Пръстен с аметист на левия безименен пръст е за дамите, на десния – за господата;
 • Пръстен с черен камък – действащ талисман №1 за мъж;
необработен аметист цена
Необработеният аметист може да бъде превърнат в амулет, в красиво бижу…или и в двете едновременно
 • Златният обков на бижу с аметист натрупва енергия и регулира енергийния баланс;
 • Сребърният обков на бижу с аметист отговаря за успеха на външните контакти и носи очаквани и желани житейски промени.

Тръгвайки на дълъг път, човек може да носи бижу с аметист и да е сигурен, че магическите свойства на камъка ще го предпазват от неприятности и ще помогнат да се разрешат благополучно всички опасни обстоятелства при пътуването. Не е случайно това, че старите мореплаватели са носили амулети с аметисти. Това им помагало да превъзмогнат  опасностите на водната стихия и да оцелеят при тежки корабокрушения.

Лечебни свойства

Лечебните свойства на аметиста от поколения са били използвани за облекчаване състоянието на душевно болни. Онзи, който е изпаднал в дълбока депресия, може да потвърди изцелението си и благодарение силата на виолетовия аметист.

Минералът помага при простуда, като мобилизира имунната система. Той е полезен и в случаите, когато собственикът му има заболяване на кръвта.

Аметистът може да облекчи мъчителното главоболие, мигрената. Литотерапевтите – т.е. лечителите чрез силата на камъните признават, че аметистът е несравним като средство за лечение от различни болести. Има случаи, при които значението му може да се окаже решаващо. От което не следва, че трябва да забравим за официалната медицина и домашния лекар.

Лечебните свойства на камъка се простират и в посока – качество на съня. Аметистът помага срещу безсъние. За да се убедим в това трябва просто да поставим виолетовия камък под възглавницата: ще заспим бързо и сънят ни ще е спокоен и здрав. Като цяло камъкът въздейства общо укрепващо на целия организъм. Съчетанието на литотерапия с квалифицирана медицинска помощ дава чудесен оздравителен ефект.

Как се носи бижу с аметист

Специалистите считат, че този минерал стои най-добре в съчетание със сребро. Среброто подчертава красотата на камъка и отлично се съчетава с него визуално – но същевременно усилва магическото му въздействие.

Не се препоръчва съчетаване със злато освен в случаите, когато в бижуто се вграждат и други камъни; това могат да са аквамарин, цирконий, диаманти, планински кристал, авантюрин.

Познавачите са на мнение още, че аметистът не бива да се носи непрекъснато, тъй като натрупва негативна енергия и може да я отдаде на притежателя си. Трябва да се дава възможност на камъка да почива и да се освобождава от въпросните негативи.

Пръстен

Най-често аметистът се носи на пръстен; препоръката е този пръстен да се поставя на безименния пръст, при жените – на лявата ръка, при мъжете на дясната. Носенето на средния пръст от време на време усилва жизнената енергия. Препоръчва се да бъдем с такъв пръстен, когато празнуваме и очевидно ще консумираме алкохол; пръстенът е на място и при делови срещи, от които очакваме благоприятни за бизнеса и кариерата резултати.

Тези, които отслабват, могат да разчитат на пръстена с аметист за притъпяване усещането на глад и за контрол върху апетита.

Гривна

Една от възможностите за носене на аметист е гривната; това е по-специална форма, приемана обикновено като дамско бижу. Гривната може да е обикновен наниз от аметистови мъниста или полирани в друга форма късчета. Може също да е монтирана в обков, най-често сребърен, или златен в съчетание с други камъни. По-семплият вариант може да се носи като всекидневно бижу, докато сложният образец на ювелирното майсторство си е накит за тържествени и официални прояви.

колие от аметист и брошка
Обработка и съчетаване с приложни и декоративни компоненти: така аметистът става многофункционално притежание

При носене на аметисти е важен и цветът на облеклото; общият преобладаващ тон трябва да е бял, черен, сив, наситено зелен или виолетов в гама, различна от тази на камъка.

Интересното е, че гривните, включително гривни с аметист, вече са търсени и носени и от мъже. Най-често избирани са тези от типа наниз мъниста.

Медальон

Медальонът е типично женско бижу, особено подходящ за млади дами. Има вярване, че камъкът, обработен във форма на сърце или пръстен и носен на сребърна верижка, разчиства пътя към истинската любов. Постигането на душевен мир и хармония на чувствата изисква медальонът да се носи в комплект с обеци, гривна или пръстен.

Мъниста

Мънистата от аметист могат да бъдат изработени в различна форма – топчета или овали, многостенни, пръстеновидни; също и в различен размер. От тях се правят гривни в различен стил и нанизи тип гердан. Споменатите нанизи могат да са само от аметист, но в различни нюанси, едноцветни или съчетани с мъниста от други минерали и сребърни компоненти.

Важно е да се отбележи, че контактът на мънистата с кожата може да направи външността им по-малко ефектна, мътна. Затова мънистата периодично се потапят в разтвор от хлебна сода и нишадърен спирт, след което се измиват обилно с течаща вода и се оставят да изсъхнат. Съхраняват се отделно от други бижута, в кутийка с мека облицовка.

Други

Сред бижутата с аметист трябва да споменем също обеци, брошки и декоративни игли. Съчетаването в тях с други минерали и метали, както и съответствието с определени зодиакални знаци, е във вече описаните параметри.

Грижа

Този минерал е здрав, но уязвим и се нуждае от специални грижи – ако искаме да го имаме задълго. Не бива да забравяме, че той се поврежда от падане или силен удар. Изглежда на мястото си вечер – неразумно е да го носим в ярък, горещ летен ден, особено на плажа.

Правилно е да махаме бижутата с аметист, когато почистваме дома си или се готвим да плуваме в басейн, в морето. Стриктната грижа за аметиста изключва използването на абразиви и киселини при почистването на бижутата с този минерал. Най-добре е да се доверим на сапунената вода и хубавото изплакване след това: ако го правим редовно, няма да има нужда от по-дълбоко почистване. Познавачите считат, че десетминутна промивка с течаща вода веднъж месечно е напълно достатъчна грижа.

История на аметист

Нayката доказва, че свойствата на аметиста са били познати още на древните шумери. В Египет камъкът бил считан за благословен, римляните го използвали в печати и геми. Китайците и днес правят от аметист чаши и съдове за съхранение на ценни етерични масла.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Mинepaлът е известен също като “каменна теменужка”, като апостолски и архийерейски камък. Той е един от 12-те ценни минерала по ритуалното одеяние на древните първосвещеници-юдеи. Римският папа връчва пръстен с аметист на всеки новопосветен кардинал. Той украсява короната на Британската империя, тиарите на владетелите в не една европейска страна. Едва в XVIII век аметистът става достъпен за всеки, който може да си позволи да го купи. В днешно време аметистът е достъпен и лесно може да се набави в натурален или обработен вид.

Къде се добива?

Знaчитeлни залежи от аметист има в Русия, Азия и Африка (едно от най-големите находища е на територията на Зимбабве), в Южна Америка. Най-богатата активно разработвана жила е в Австрия.

Аметист и знаци на зодиака
Аметистът може да изглежда и така

Сред най-ценените и красиви камъни са тези от Урал. Много от находищата в Русия са или консервирани, или изоставени. В България неголеми находища на аметист има в Родопите. Най-едрият аметист, открит у нас, е с размери 20х11 см; находката е от района на Пирин.

Любопитни факти

Според легендата минералът е получил името си от това на антична нимфа – Аметис. Бог Дионис я харесал, но тя не му отвърнала с взаимност и предпочела любовта на обикновен, смъртен селски пастир. Дионис бил упорит в любовните си домогвания – до такава степен, че богинята на лова Артемида от солидарност с него преобразила непокорната нимфа в камък. Отчаяният Дионис се опитал да я съживи, обливайки камъка с вино, от което той се оцветил във виолетово. Опитите му и този път били неуспешни, а необикновеният камък постепенно станал символ на устойчивостта срещу пиянството.

Векове по-късно френският писател Анатол Франс написал романа “Аметистовият пръстен”. След въздигането на християнството като официална религия в Гърция и Рим първосвещениците започнали да носят пръстени с аметисти. Анатол Франс чрез един от своите персонажи изрича именно това разбиране: че мистичният аметист е символ на духовния брак на свещенослужителя с църквата.

Доста по-късно аметистът става любим камък на… Адолф Хитлер. От чара му е бил омагьосан Шопен. И до ден днешен  хиляди геолози и търсачи-аматьори от цял свят се впускат в експедиции за търсене на уникални аметистови находки. И само преди няколко години холандската компания NL Architects реши да изгради в Китай цял хотел във форма на гигантски аметистови кристали. Всъщност от много време богатите хора се глезят с вещи и скулптури от аметист. От разновидности на виолетовия кварц се правят скъпи мивки и дори шикарни вани! Какво ли е усещането да се потопиш в такава вана…можем само да си го представяме.

Вижте и ТОВА: Амулет от аметист. Как действа?


Източници:

За Марта Савова

5 Мнения

 1. Валентина Димитрова

  Аз имам парче кристали от аметист и наистина ми помага в трудни моменти, почти животоспасяващо.Не знаех, че трябва да се оставя да почине.Ще го спазвам.Валентина

 2. Радка Иванова Димова

  аз много обичам аметиста и имам доста бижута от него. най-много харесвам една прекрасна златна брошка с аметист с дълбок виолетов цвят, който по моя молба златарят направи като кълбо. Макар и с нежелание златарят удовлетвори желанието ми и даже сам след това го хареса много повече от предишната му форма. с информацията от вашата статия успях да констатирам, че камъка действително е истински, а не фалшив. несъзнателно съм спазвала всички напътствия, описани в статията. Благодаря.

 3. Габриела Христова

  Изумена съм от цитираната тук цена на аметист, идея съм нямала, че този уникален камък е толкова достъпен. Мислех го за скъпоценен и затова изобщо не съм и търсила, а го харесвам изключително много!!!

 4. Марго Вълева

  Търся бижута с естествени камъни, съчетани с аметист, дали се прави такова или трябва да поръчам?

 5. Божидар Златков

  Интересувам се от камъни за зодии и съм забелязал, че никога не се дават бижута с естествени камъни. Явно диамантът подхожда на всеки, хаха! Сериозно, препоръчвам аметист на хората с Юпитер и Нептун в ключови позиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *