Аметист. Лечебни и магически свойства, цена и зодии

Физически и магически свойства на камъка аметист. За какво помага? Видове: Зелен, пурпурен и другите. Знаци на Зодиака. Бижута.

Аметист е най-ценната разновидност на кварца; известен и харесван е още в Древен Египет. От древногръцки названието му се превежда като “неопияняващ”; камъкът е считан за отлично средство, което те пази от алкохолна зависимост. В Древен Рим аметистът се считал за благословен.

Какво е аметист? Описание и физични свойства

Фopмално аметистът е скъпоценен камък от втора линия, но на практика с него се отнасят като с първостепенен. И това е благодарение на великолепния му виолетов цвят. Обичан е от венценосни особи, висши духовници, богаташи – но и обикновени граждани. Освен камък на трезвениците, аметистът е квалифициран също като любовен талисман и атрибут на духовно просветление.

И така, още веднъж: аметистът е вид кварц, на вид – полупрозрачни, продълговати  кристали с дълбок виолетов оттенък. Kaмъкът променя цвета си при загряване над 320 до 750 градуса по Целзий. Благодарение на такава обработка се получава жълтият цитрин, а при облъчване кристалите придобиват кафяв или зелен цвят.

При различно осветление аметистът мени оттенъците си; ултравиолетовото лъчение го променя до бяло. Камъкът може да възстанови бавно виолетовия си цвят; този процес ротича много бързо при рентгеново въздействие. Наситеното виолетово на аметиста всяка година отслабва с един процент.

аметист лечебни свойства
Мистериозният аметист се среща на много места по цял свят

Аметистът е твърд камък: по общоприетата скала на Мос той има седем бала от десет. Не е рядък, среща се често и на много места. Едно от най-големите му находища е в Урал, друго – в Бразилия. Уралските аметисти превъзхождат задокеанските по качество и по красота. Минералът е податлив на обработка; бижутерите охотно го приемат и се стараят да използват пълния му потенциал.

СвойствоОписание
ФормулаSiO2
ЦвятВиолетов до  бледо червеникаво-виолетов
БлясъкСтъклен, перлен
ПрозрачностПрозрачен
Твърдост7
Способност да се разслояваЛипсва
ЛомПри разчупване се образува повърхност, напомняща раковина
Плътност2.63 до 2.65 г на кубически сантиметър

Аметистът обикновено е образувание във формата на грозд или “четка”

Видове аметист по цвят и други критерии

Типичният аметист е виолетов, върху сивкава подложка. В същото време трябва да се отбележи, че съществува огромно разнообразие от оттенъци на основния цвят, както и аметисти с друг цвят. Причината? Всъщност единно мнение по този въпрос няма. като най-редки са сочени тъмен пурпур, наситено червен и нежно розов. Възможно е да видите аметист с блед, почти бял цвят – както и тъмно виолетов, почти черен.

Зелен

Зeлeният аметист е харесван и ценен заради необичайната си окраска – но е добре да се знае, че човекът помага на природата за получаването на този жив цвят. Камъкът се получава от находища в Бразилия – Монтесума, и Аризона в САЩ. Работи се със светли аметисти от тези находища; те се загряват до температура 500 градуса по специална технология. Зеленият аметист се нарича още луков камък или празеолит – заради свежата багра, наподобяваща пресен лук. Минералът е доста скъп; по принцип такива минерали отиват в частни колекции или се вграждат в драгоценни бижута. Специалният обков допълнително увеличава цената им.

зелен аметист
Зеленият аметист видимо не прилича на стандартния виолетов
Пурпурен

Малцина са любителите на ценни минерали, които не са били заинтригувани от пурпурния аметист. Тези редки камъни се добиват в Уругвай, Нигерия и Сибир; отделни необработени екземпляри тежат до килограм и половина.

пурпурен аметист
И пурпурните нюанси са странни за аметист

Пурпурният аметист всъщност впечатлява с пурпурните си или почти черни отблясъци, които доминират над виолетовата основа и се дължат на примесите от хематит. Това е друг природен продукт, съдържащ до 70 процента желязо. Хематитът е считан за носител на особена енергия, която предава и на пурпурния аметист. За хематита се говори, че може да променя цвета и температурата си в ситуации, когато приносителят на камъка е застрашен от нещо.

Магически свойства

Демир бозан билки за бъбреци

Aметистът проявява магически свойства в различни сфери. Някои са характерни за минерала без значение какъв е цветът му – други се свързват само с определени окраски на камъка.

Общи качества

Глaвнoто предназначение на виолетовия кварц е да предпазва от пиянство и махмурлук. Освен това той е камък на духовността, добродетелите, съдейства за усъвършенстването на личността. Аметистите с друго оцветяване помагат да се събудиш бодър и изпълнен с позитивна енергия, както и да постигаш бърза концентрация.

Нoсенето на бижута с аметист спасява от душевни терзания и тежки мисли, премахва агресивните настроения, като ги трансформира в благородни начинания и разсъдливост.

Противоречия

В cпopни ситуации въздействието на камъка върху притежателя му може да бъде нееднозначно:

 • Аметистът е добър вариант за защита от неадекватно обкръжение. Същевременно той привлича негативни енергии, затова при спорове бижуто с аметист трябва да се махне. След това то трябва да се очисти чрез течаща вода.
аметист, магически свойства
Аметистът е ценен и заради магическото си излъчване
 • Подареният аметист кара получателя да се влюби в този, който е направил подаръка. Такива подаръци са уместни между мъж и жена. Ако страничен човек подари този камък на един от съпрузите, ще последва семеен раздор. При това човекът, който го е причинил, няма да постигне щастие.
 • Аметистът помага да се преживее загубата на половинката – но ако овдовелият продължава да го носи, това означава, че не е готов за нова любов. С последното е свързано вярването, че аметистът е камък на самотата.
Специализация по цветове
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Ако искаме да използваме магическите сили на аметиста, трябва да съобразим цвета му с поставената цел. Съществува следната специализация на магическите сили по цветове:

 • Черен аметист – пази от външни негативи като гняв, злоба, ярост;
 • Виолетов – предпазва от пиянство. Тази окраска на камъка се свързва с мистични способности, “трето око”, активиращо свръхсили у собственика;
 • Розов – за емоционална, любовна сфера; точно този камък е подходящ за подарък на човека, в когото си влюбен;
 • Зелен – помага за хармонизиране на делови отношения и развитие на бизнеса.

За да се проявяват стабилно и пълно магическите възможности на камъка, той трябва да се носи постоянно. Особено силен е необработеният камък.

Талисмани и амулети

Maгичeckитe cвoйcтвa на камъка се проявяват най-ярко в бижутата:

Пръстен с аметист на левия безименен пръст е за дамите, на десния – за господата;

Пръстен с черен камък – действащ талисман №1 за мъж;

необработен аметист цена
Необработеният аметист може да бъде превърнат в амулет, в красиво бижу…или и в двете едновременно

Златният обков на бижу с аметист натрупва енергия и регулира енергийния баланс; сребърният отговаря за успеха на външните контакти и носи очаквани и желани житейски промени.

 • Тръгвайки на дълъг път, човек може да носи бижу с аметист и да е сигурен, че магическите свойства на камъка ще го предпазват от неприятности и ще помогнат да се разрешат благополучно всички опасни обстоятелства при пътуването. Не е случайно това, че старите мореплаватели са носили амулети с аметисти. Това им помагало да превъзмогнат  опасностите на водната стихия и да оцелеят при тежки корабокрушения.

Лечебни свойства

Лечебните свойства на аметиста от поколения са били използвани за облекчаване състоянието на душевно болни. Онзи, който е изпаднал в дълбока депресия, може да потвърди изцелението си и благодарение силата на виолетовия аметист.

Евелина Лютова

Минералът помага при простуда, като мобилизира имунната система. Той е полезен и в случаите, когато собственикът му има заболяване на кръвта.

Аметистът може да облекчи мъчителното главоболие, мигрената. Литотерапевтите – т.е. лечителите чрез силата на камъните признават, че аметистът е несравним като средство за лечение от различни болести. Има случаи, при които значението му може да се окаже решаващо. От което не следва, че трябва да забравим за официалната медицина и домашния лекар.

Лечебните свойства на камъка се простират и в посока – качество на съня. Аметистът помага срещу безсъние. За да се убедим в това трябва просто да поставим виолетовия камък под възглавницата: ще заспим бързо и сънят ни ще е спокоен и здрав. Като цяло камъкът въздейства общо укрепващо на целия организъм. Съчетанието на литотерапия с квалифицирана медицинска помощ дава чудесен оздравителен ефект.

Аметист и знаци на зодиака

Водолей и овен: това са двете зодии, при които носенето на аметист има най-осезаем резултат. Всъщност уникалният камък е добър за всеки зодиакален знак – почти, както личи от таблицата по-долу. В нея със знак плюс е отбелязана съвместимостта на камъка с характеристиките на знака, а с минус – предупреждението, че комбинацията е противопоказана. За жалост интересни зодии като телец и лъв не могат да се радват на силата на аметиста.

Зодиакален знакСъвместимост: +++ идеална; + може да се носи; – противопоказана
Овен+++
Телец
Близнаци+
Рак+
Лъв
Дева+
Везни+
Скорпион+
Стрелец+
Козирог+
Водолей+++
Риби+

Откъде може да се купи. Цена

Аметистът не е сред минералите с непостижима цена; малки необработени кристали могат да се купят онлайн и от бижутерски щандове и магазини за 8-10 лв бройката. Те са подходящи за поставяне под възглавницата – за неутрализиране на отрицателни енергии и подобряване качеството на съня. Съвсем дребни полирани късове от порядъка на 3-4 милиметра могат да се купят онлайн за 5-6 лв комплекта от 12-16 бройки. Уникалните друзи – спойка от множество необработени кристали, е с цена, зависеща от размера; друза 12х7 см струва 80-90 лв.

цени на бижута от аметист
Цената на камъка нараства при фина ювелирна обработка

Цената нараства, ако камъкът е по-едър, полиран в овална форма или многостенно; бижутата отчитат и обкова: обикновено сребро, но може да е злато и т.н. Има значение също произходът на камъка: дали е от Русия, Мексико, Бразилия или от някое друго далечно находище. Аметисти има и в България. Средната цена на естествен виолетов аметист на световните пазари е 11 до 27 долара за карат.

Видове бижута

Специалистите считат, че този минерал стои най-добре в съчетание със сребро. Среброто подчертава красотата на камъка и отлично се съчетава с него визуално – но същевременно усилва магическото му въздействие. Не се препоръчва съчетаване със злато освен в случаите, когато в бижуто се вграждат и други камъни; това могат да са аквамарин, цирконий, диаманти, планински кристал, авантюрин.

Познавачите са на мнение още, че аметистът не бива да се носи непрекъснато, тъй като натрупва негативна енергия и може да я отдаде на притежателя си. трябва да се дава възможност на камъка да почива и да се освобождава от въпросните негативи.

Пръстен

Най-често аметистът се носи на пръстен; препоръката е този пръстен да се поставя на безименния пръст, при жените – на лявата ръка, при мъжете на дясната. Носенето на средния пръст от време на време усилва жизнената енергия. Препоръчва се да бъдем с такъв пръстен, когато празнуваме и очевидно ще консумираме алкохол; пръстенът е на място и при делови срещи, от които очакваме благоприятни за бизнеса и кариерата резултати.

Тези, които отслабват, могат да разчитат на пръстена с аметист за притъпяване усещането на глад и за контрол върху апетита.

Гривна

Една от възможностите за носене на аметист е гривната; това е по-специална форма, приемана обикновено като дамско бижу. Гривната може да е обикновен наниз от аметистови мъниста или полирани в друга форма късчета. Може също да е монтирана в обков, най-често сребърен, или златен в съчетание с други камъни. По-семплият вариант може да се носи като всекидневно бижу, докато сложният образец на ювелирното майсторство си е накит за тържествени и официални прояви.

колие от аметист и брошка
Обработка и съчетаване с приложни и декоративни компоненти: така аметистът става многофункционално притежание

При носене на аметисти е важен и цветът на облеклото; общият преобладаващ тон трябва да е бял, черен, сив, наситено зелен или виолетов в гама, различна от тази на камъка.

Интересното е, че гривните, включително гривни с аметист, вече са търсени и носени и от мъже. Най-често избирани са тези от типа наниз мъниста.

Медальон

Медальонът е типично женско бижу, особено подходящ за млади дами. Има вярване, че камъкът, обработен във форма на сърце или пръстен и носен на сребърна верижка, разчиства пътя към истинската любов. Постигането на душевен мир и хармония на чувствата изисква медальонът да се носи в комплект с обеци, гривна или пръстен.

Мъниста

Мънистата от аметист могат да бъдат изработени в различна форма – топчета или овали, многостенни, пръстеновидни; също и в различен размер. От тях се правят гривни в различен стил и нанизи тип гердан. Споменатите нанизи могат да са само от аметист, но в различни нюанси, едноцветни или съчетани с мъниста от други минерали и сребърни компоненти.

Важно е да се отбележи, че контактът на мънистата с кожата може да направи външността им по-малко ефектна, мътна. Затова мънистата периодично се потапят в разтвор от хлебна сода и нишадърен спирт, след което се измиват обилно с течаща вода и се оставят да изсъхнат. Съхраняват се отделно от други бижута, в кутийка с мека облицовка.

Други

Сред бижутата с аметист трябва да споменем също обеци, брошки и декоративни игли. Съчетаването в тях с други минерали и метали, както и съответствието с определени зодиакални знаци, е във вече описаните параметри.

гердан, мъниста, медальон от аметист
Има ли хора, които не харесват аметисти?

Как правилно се носи?

Този минерал е здрав, но уязвим и се нуждае от специални грижи – ако искаме да го имаме задълго. Не бива да забравяме, че той се поврежда от падане или силен удар. Изглежда на мястото си вечер – неразумно е да го носим в ярък, горещ летен ден, особено на плажа.

Правилно е да махаме бижутата с аметист, когато почистваме дома си или се готвим да плуваме в басейн, в морето. Стриктната грижа за аметиста изключва използването на абразиви и киселини при почистването на бижутата с този минерал. Най-добре е да се доверим на сапунената вода и хубавото изплакване след това: ако го правим редовно, няма да има нужда от по-дълбоко почистване. Познавачите считат, че десетминутна промивка с течаща вода веднъж месечно е напълно достатъчна грижа.

Кратка история

Нayката доказва, че свойствата на аметиста са били познати още на древните шумери. В Египет камъкът бил считан за благословен, римляните го използвали в печати и геми. Китайците и днес правят от аметист чаши и съдове за съхранение на ценни етерични масла.

Mинepaлът е известен също като “каменна теменужка”, като апостолски и архийерейски камък. Той е един от 12-те ценни минерала по ритуалното одеяние на древните първосвещеници-юдеи. Римският папа връчва пръстен с аметист на всеки новопосветен кардинал. Той украсява короната на Британската империя, тиарите на владетелите в не една европейска страна. Едва в XVIII век аметистът става достъпен за всеки, който може да си позволи да го купи. В днешно време аметистът е достъпен и лесно може да се набави в натурален или обработен вид.

Къде се добива?

Знaчитeлни залежи от аметист има в Русия, Азия и Африка (едно от най-големите находища е на територията на Зимбабве), в Южна Америка. Най-богатата активно разработвана жила е в Австрия.

Аметист и знаци на зодиака
Аметистът може да изглежда и така

Сред най-ценените и красиви камъни са тези от Урал. Много от находищата в Русия са или консервирани, или изоставени. В България неголеми находища на аметист има в Родопите. Най-едрият аметист, открит у нас, е с размери 20х11 см; находката е от района на Пирин.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Любопитни факти

Според легендата минералът е получил името си от това на антична нимфа – Аметис. Бог Дионис я харесал, но тя не му отвърнала с взаимност и предпочела любовта на обикновен, смъртен селски пастир. Дионис бил упорит в любовните си домогвания – до такава степен, че богинята на лова Артемида от солидарност с него преобразила непокорната нимфа в камък. Отчаяният Дионис се опитал да я съживи, обливайки камъка с вино, от което той се оцветил във виолетово. Опитите му и този път били неуспешни, а необикновеният камък постепенно станал символ на устойчивостта срещу пиянството.

Векове по-късно френският писател Анатол Франс написал романа “Аметистовият пръстен”. След въздигането на християнството като официална религия в Гърция и Рим първосвещениците започнали да носят пръстени с аметисти. Анатол Франс чрез един от своите персонажи изрича именно това разбиране: че мистичният аметист е символ на духовния брак на свещенослужителя с църквата.

Доста по-късно аметистът става любим камък на… Адолф Хитлер. От чара му е бил омагьосан Шопен. И до ден днешен  хиляди геолози и търсачи-аматьори от цял свят се впускат в експедиции за търсене на уникални аметистови находки. И само преди няколко години холандската компания NL Architects реши да изгради в Китай цял хотел във форма на гигантски аметистови кристали. Всъщност от много време богатите хора се глезят с вещи и скулптури от аметист. От разновидности на виолетовия кварц се правят скъпи мивки и дори шикарни вани! Какво ли е усещането да се потопиш в такава вана…можем само да си го представяме.

Вижте и ТОВА: Амулет от аметист. Как действа?


Източници:

За Марта Савова

2 коментара

 1. Валентина Димитрова

  Аз имам парче кристали от аметист и наистина ми помага в трудни моменти, почти животоспасяващо.Не знаех, че трябва да се оставя да почине.Ще го спазвам.Валентина

 2. Радка Иванова Димова

  аз много обичам аметиста и имам доста бижута от него. най-много харесвам една прекрасна златна брошка с аметист с дълбок виолетов цвят, който по моя молба златарят направи като кълбо. Макар и с нежелание златарят удовлетвори желанието ми и даже сам след това го хареса много повече от предишната му форма. с информацията от вашата статия успях да констатирам, че камъка действително е истински, а не фалшив. несъзнателно съм спазвала всички напътствия, описани в статията. Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *