Писателят Васил Сотиров: Борисов срещу Радев е бой между шлифер и тигър!

С известния писател Васил Сотиров разговаряме за мълчанието на днешните интелектуалци, за Бойко Борисов и Румен Радев, за българите и тяхното “олицетворение” и много други теми от днешния ден.

 В последните седмици из социалните мрежи се разгарят големи спорове относно това, дали интелектуалците заемат достатъчно категорична позиция по актуалните политически събития, протестите и бъдещето на България. Според вас това така ли е и защо? От страх ли някои писатели, музиканти, театрали, учени и др. мълчат като пукъли?

Интелектуалците днес

Васил Сотиров: За страх и дума не може да става, все още не сме територия на Турция и не ни управлява Ердоган, а сме и в Европейския съюз. Проблемът е другаде – кое е по-видно. Глашатаите на управляващите си бият тъпаните по мисирковите телевизии, а те обират парсата. Определението за журналистите е от самия премиер – при трите си мандата два пъти е бил абсолютно точен – за мисирките и за признанието, че е прост.

Но да се върнем на въпроса, той всъщност е какво имаме предвид под интелектуалци. Както да го въртим и сучим, става дума за наличието на интелект. И пак да погледнем мисирковите телевизии, а също и такивата печатни издания. Изживяващи се като интелектуалци стават за резил – то никога не е късно, ама от какъв зор са се разбързали?! Сложна душевност – никой не знае какво е в душата на интелектуалеца и най-вече самият интелектуалец.

Кой ще дойде след Борисов?

ВЪПРОС: Един от най-задаваните въпроси е като падне правителството на Бойко Борисов, кой, по дяволите, ще дойде след него? Споделяте ли подобно безпокойство и кой според вас ще “дойде”?

Васил Сотиров: По дяволите?!? Сещам се за една моя стара епиграма.

Разбра ли бе, човече,
в това ти е проблемът –
и дяволите вече
не искат да те вземат!

Безпокойството идва от това, кои са тези, които се опитват да яхнат протестите. Моето убеждение, че промяната трябва да дойде от родените след 10 ноември. Те не са изтърсаци на социализма, не са обременени и са доста по-образовани от сегашните управляващи, което е напълно естествено и не е никак трудно! Всички виждаме какви недоразумения ни управляват. Да оставим настрана кърждалийската сладурана. Ама и колежките ѝ не падат по-долу от нея. Едната шашна Европа с английския си от предучилищна възраст, друга пък – с шест дипломи, които реално погледнато, за да ги вземе, тя трябва да учи поне до 2025 година.

Мъжкарите в герберска коалиционна политика също не се дават лесно – за много от тях важат думите на проф. Юлиян Вучков: „Тоя идиот ли е по рождение или е ходил на курсове?“ Впрочем какво му пречи на идиота по рождение да ходи и на курсове, че да има и магистратура?

Връща ли се комунизмът?

ВЪПРОС: Има ли опасност да се върнат комунистите и да въведат още 45 години диктатура? Румен Радев може ли да помогне за такова нещо? Имате ли доверие на президента?

Васил Сотиров: А 10 години какви ни управляват? Воглаве с премиера нямат чет бившите членове на БКП в ГЕРБ. Даже се чудя защо не се хванат гуша за гуша с БСП коя партия е истинският наследник на БКП. Обвиняват президента Радев, че дърпал България към Русия. Обаче той е учил в САЩ за разлика от немалко гербаджии, учили в Съветския съюз, а помним кого пращаха там! Но пък тази борба между двете институции е повод за размисъл. Достатъчен обаче е дори един факт. Премиерът колко езика владее? Президент – четири. Лично мен това ми прилича (цитирам сатирика Васил Цонев!) на бой между шлифер и тигър.

Защо сме такива българите?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

ВЪПРОС: Как бихте описал България в момента? Как сме ние, какви сме и защо сме на това дередже?

Васил Сотиров: Ще се опитам да бъда максимално кратък с една моя епиграма от зората на демокрацията. Искрено съжалявам, че звучи актуално.

Не разбират ли компетентните глави
истинското състояние на нещата?
Народът е способен и сам напред да върви,
но всяко правителство му се мотае в краката.

Бойко ли е типичният българин?

ВЪПРОС: Много хора казват, че да, ГЕРБ са корумпирани, доста крадат, излагат ни, предават България, мутри са, чалгаджии са, но това е така, защото сме такива ние българите. Това ли заслужаваме наистина? Бойко Борисов ли е олицетворението на българина?

Васил Сотиров: Хайде да не слагаме всичко под знаменателя на една карикатура, чието олицетворение е сегашният премиер. Гърците много удачно го бяха турили на корицата на „Бай Ганьо“, ама конфискуваха тиража. Но каквото се изкупи, вече е библиографска рядкост, така че Борисов дори без самият той да го иска, ощастливи някои читатели.

Писателят и партиите

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

ВЪПРОС: Корнелия Нинова и Кирил Добрев по-добро олицетворение ли са на българина? Кой от тях смятате, че е по-добре да бъде избран за лидер на БСП и потенциален министър-председател?

Васил Сотиров: Да оставим олицетворенията. Понеже никога не съм членувал в партия, не проявявам нито интерес, нито любопитство в нечии вътрешно-партийни работи. А и изобщо не съм убеден, че лидерът на една партия трябва да е и министър-председател.

Слави Трифонов и сценаристите

ВЪПРОС: А Слави Трифонов добро олицетворение на българина ли е? Мая Манолова?

Васил Сотиров: Мая Манолова още не е регистрирала партия, може би ще се лепне за някой маргинал с регистрация, както беше при Симеон Борисов. Слави Трифонов проведе кастинг за политици, където се явиха впечатляващи млади хора. Но ако ръгне да слага за депутати познати лица и опре например до сценаристите си и Куку-бенд, циркът с Калин Вельов ще продължи. Ама и Вельов да си има късмета – баш на 10 септември да си купи фабрика!

Бъдещето на България

ВЪПРОС: Как бихме могли да се оправим? Посъветвайте ни!

Васил Сотиров: Има едно единствено нещо и то се нарича морал. Моралът трябва да е над всичко. Знам, че звучи шаблонно, но този шаблон отдавна липсва в политиката. А и май не го е имало.

ВЪПРОС: Как виждате България след 10 години? А след 20?

Васил Сотиров: Как аз я виждам България след 10-20 години няма никакво значение особено днес. По-важното е младите как я виждат. Със следващия парламент нещата няма рязко да се променят, ще се нужни поне още два-три. Аз тогава, без да напускам България, ще съм на доста по-добро място от сегашното. Дано не ми се наложи да гледам сеир…

Евелина Лютова
Васил Сотиров
Васил Сотиров

Кой е Васил Сотиров?

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Васил Сотиров е един от най-известните български писатели и преводачи в България. Поет и сценарист, белетрист, автор на множество сценарии, драми и хиляди епиграми. Превеждал е от френски Франсоа Вийон и много други. Негов е преводът и на знаменитата книга “Упражнения по стил” на Раймон Кьоно. Носител е на множество международни литературни награди. Днес е на 73 години.

Въпросите зададе: Георги Календеров

За Георги Календеров

Статии и интервюта на Георги Календеров.

Прочети още

herro-mustafa_600x400

Веселина Томова: Американците управляват България като евтин супермаркет, пълен с дебили и бургери

Веселина Томова с убийствен коментар за влиянието на Америка в България! Журналистката Веселина Томова направо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *