Ипотекирани имоти от банки се дават на търг: работи ли мораториумът върху ипотечните кредити?

Банка и длъжници се съдиха за просрочен с 1 лев кредит. Работи ли реално мораториумът върху ипотечните кредити? Очаквания на имотния пазар

Дело във Великотърновския съд обърка длъжници – действа ли мораториумът  върху ипотечните кредити или не?

Вестник „Борба“ съобщи за семейството Нина и Георги Георгиеви, чийто кредит е изискан предсрочно заради просрочие в размер на 1 лев. Местна банка от Велико Търново е предявила претенцията, след като длъжниците не са платили този 1 лев в срок над 90 дни.

Съдът се произнася в полза на сем. Георгиеви в решение от 8 май. Обявяването на кредита за предсрочно изискуем се отменя като незаконно и неоснователно.

Оказва се, че длъжниците са натрупали този 1 лв просрочие от лихви за времето между направения от тях превод и осчетоводяването на постъпилата вноска. На практика кредитополучателите са били изрядни и са обслужвали плащанията си.

Вероятно делото на Георгиеви е задействано преди приемането на банковия мораториум. Но случаят демонстрира, че дори дълг от 1 лев може да отвори големи разходи. Семейството е било дадено на колекторска фирма, която им е поискала 4000 лв, а след това те направили съдебни разходи в размер на 1800 лв.

Вестник „Борба“ подчертава, че длъжниците са дадени на ЧСИ, без да бъде уведомени и 2 техни имота са обявени за продан.

ипотекирани имоти от банки, търгове на банки
Повечето българи днес купуват дом на кредит

Да припомним, че в момента е в сила мораториум върху ипотечните кредити, обявен на 10 април. Но внимание: мораториумът се прилага само от банки, които сами са решили да се включат в него. При това той не е автоматичен. Процедурата се задейства с лично заявление и всеки случай се разглежда отделно. За облекчението се подават заявки до 22 юни, а банките ще се произнесат до 30 юни.

Преди 2 дни Корнелия Нинова отвори и нова въпросителна пред длъжниците по ипотечни кредити. Тя алармира от парламентарната трибуна, че желаещите да си разсрочат кредитите са сюрпризирани с нова, по-висока лихва. Тя била повишена 3-4 пъти до 12%. От изказването не става ясно как е възможно подобно повишение, след като мораториумът допуска допълнителна лихва само за срока на отлагане, а той е до 6 месеца.

Междувременно имотният пазар тръпне да види развоя на ситуацията с ипотечните кредити. Настоящото равновесие ще бъде сериозно разклатено, ако много жилища – обезпечения по кредити, бъдат обявени за продажба. При липса на купувач, цената се намалява с 20% от оценката, което прави този тип оферти доста изгодни.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Сериозен недостатък на покупката от ЧСИ обаче е фактът, че имотите се плащат само в брой. При това срокът за това е кратък и се измерва в седмици. Мнозина кандидати за нов дом се надяват на евтини имоти от ЧСИ, но не си дават сметка, че самите те няма да могат да разчитат на ипотечен кредит.

За Радост Ангелова

Прочети още

платформите за залагания 03

Мобилна революция в платформите за залагания

Напредъкът и усъвършенстването на мобилните технологии промени бита на хората, предимно в положителен аспект. Даде …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *