Ипотекирани имоти на търг: работи ли мораториумът?

Банка и длъжници се съдиха за просрочен с 1 лев кредит. Работи ли реално мораториумът върху ипотечните кредити? Очаквания на имотния пазар

Дело във Великотърновския съд обърка длъжници – действа ли мораториумът  върху ипотечните кредити или не?

Вестник „Борба“ съобщи за семейството Нина и Георги Георгиеви, чийто кредит е изискан предсрочно заради просрочие в размер на 1 лев. Местна банка от Велико Търново е предявила претенцията, след като длъжниците не са платили този 1 лев в срок над 90 дни.

Съдът се произнася в полза на сем. Георгиеви в решение от 8 май. Обявяването на кредита за предсрочно изискуем се отменя като незаконно и неоснователно.

Оказва се, че длъжниците са натрупали този 1 лв просрочие от лихви за времето между направения от тях превод и осчетоводяването на постъпилата вноска. На практика кредитополучателите са били изрядни и са обслужвали плащанията си.

Вероятно делото на Георгиеви е задействано преди приемането на банковия мораториум. Но случаят демонстрира, че дори дълг от 1 лев може да отвори големи разходи. Семейството е било дадено на колекторска фирма, която им е поискала 4000 лв, а след това те направили съдебни разходи в размер на 1800 лв.

Вестник „Борба“ подчертава, че длъжниците са дадени на ЧСИ, без да бъде уведомени и 2 техни имота са обявени за продан.

Мораториум банки имоти кредит
Повечето българи днес купуват дом на кредит

Да припомним, че в момента е в сила мораториум върху ипотечните кредити, обявен на 10 април. Но внимание: мораториумът се прилага само от банки, които сами са решили да се включат в него. При това той не е автоматичен. Процедурата се задейства с лично заявление и всеки случай се разглежда отделно. За облекчението се подават заявки до 22 юни, а банките ще се произнесат до 30 юни.

Преди 2 дни Корнелия Нинова отвори и нова въпросителна пред длъжниците по ипотечни кредити. Тя алармира от парламентарната трибуна, че желаещите да си разсрочат кредитите са сюрпризирани с нова, по-висока лихва. Тя била повишена 3-4 пъти до 12%. От изказването не става ясно как е възможно подобно повишение, след като мораториумът допуска допълнителна лихва само за срока на отлагане, а той е до 6 месеца.

Междувременно имотният пазар тръпне да види развоя на ситуацията с ипотечните кредити. Настоящото равновесие ще бъде сериозно разклатено, ако много жилища – обезпечения по кредити, бъдат обявени за продажба. При липса на купувач, цената се намалява с 20% от оценката, което прави този тип оферти доста изгодни.

Сериозен недостатък на покупката от ЧСИ обаче е фактът, че имотите се плащат само в брой. При това срокът за това е кратък и се измерва в седмици. Мнозина кандидати за нов дом се надяват на евтини имоти от ЧСИ, но не си дават сметка, че самите те няма да могат да разчитат на ипотечен кредит.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

 

За Радост Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *