Видове антибиотици за гърло. Аугментин, Зинат или Панцеф или други хапчета с антибиотик за гърло

Какви видове антибиотици за гърло знаем? Кои хапчета за гърло с антибиотик са добри? Аугментин или Панцеф? Локален антибиотик за гърло. Зинат или Панцеф? За ангина. За възрастни

Антибиотиците за болно гърло лекуват възпалителни процеси, провокирани от патогенни микроорганизми. Те не са универсално средство. Работят, само ако възбудителят е бактерия.

Един антибиотик не убива всички видове бактерии. Разработени са множество активни вещества и семейството им непрекъснато се попълва с по-модерни и подобрени антибиотици.

Отделният антибиотик е насочен към определена група бактерии (широкоспектърен) или към един вид от тях (тясноспектърен).

Какви видове антибиотици за гърло знаем?

Заболяванията на гърлото имат бактериална, вирусна или гъбична природа. При това едно и също заболяване може да има различен причинител. Антибиотиците са активни спрямо бактериите.

Антибиотик за гърло, хапчета
Преглед и мазка – да не ги спестяваме

При УНГ-органите най-често „играят“ стрепто- и стафилококите. Те причиняват ярките симптоми и доста добре се повлияват от пеницилините (първа линия на лечение). Освен това се използват още макролиди – нетоксични и добри за деца, както и цефалоспорини за усложнени и неусложнени случаи.

Кои хапчета за гърло с антибиотик са добри?

Подходящите! Всеки препарат е активен спрямо определени бактериални видове и е слаб спрямо други. Тайната в успешното антибиотично лечение е да се определи най-точният за конкретния случай.

Аугментин или Панцеф?

Лекарствата са подходящи за тежки случаи на дихателни заболявания. Много добре се справят с усложнения след простуда. И с двете курсът е максимум 14 дни. Общото при тях е, че са щадящи организма и са подходящи за малки пациенти.

Разликата е в действащото вещество.

 • Аугментин, както и всички антибиотици амоксицилин имат по-изразено въздействие върху УНГ-органите.
 • Панцеф и всички антибиотици цефиксим дават ниски резултати при терапия на деца и повече алергични реакции. Затова те се дават от 12 г. нататък.

Панцеф се приема при фарингит, тонзилит, ларингит, среден отит и пикочни инфекции. Аугментин е по-подходящ при ангина, бронхит, пневмония, инфекции на пикочни пътища, меки тъкани и стомашен тракт.

Зинат или Панцеф?

Тук сравняваме цефуроксим с цефиксим. Двете лекарства са от една и съща антибиотична група – цефалоспорини. Цефуроксим (Зинат) е второ поколение, а цефиксим (Панцеф) е от трето поколение.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

По-модерното трето поколение демонстрира по-добра ефикасност против грамотрицателни патогени и ентеробактерии. Те са показани след инжекционно лечение.

Локален антибиотик за гърло

Антибиотиците са обработване направо на гърлото са за предпочитане. Във форма на спрей, разтвор или смучащи таблетки, с тях облекчението настъпва бързо. Подходящи наименования са:

 • Биопарокс спрей, чието активно в-во фузафунгин помага още и при хрема, сухо кашляне и синузит;
 • Фарингосепт за смучене представлява флурбипрофен. Бързо облекчава възпаляване, придружено с болезненост и зачервяване;
 • Стрепсилс с лидокаин хидрохлорид и др. съставки има силно обезболяващо действие. Усеща се веднага след приемане и ефектът се съхранява за 2-3 часа
 • Трахизан се назначава като спомагателно средство. Той помага за бързо отстраняване на неприятните усещания.
За ангина

При остро инфектиране на тъканите по-често се лекува с пеницилини, мaĸpoлиди и цeфaлocпopини. Последните се ползват при усложнения. Те обезболяват. Повече за ангината и точните имена на антибиотиците изписваме по-долу.

За възрастни
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Възрастните често започват антибиотици при наличието на най-малки признаци на простуда. Това е неправилно, ако се касае за ОРВИ – кашлица, трудно преглъщане, температура. Но когато случаят е за антибиотик, най-добре действат пеницилиновите, цефалоспориновите и макролидните групи. Те имат широк спектър и обикновено са ефикасни. За възрастни, особено над 65 г., се предпочитат Амоксиклав, Азитромицин, Аугментин, Линкомицин, Зинат, Панцеф, Клацид.

Стандартно възрастните ги приемат 7 – 10 дни. Ако температурата се задържи повече от 2 дни, значи изборът е неправилен и препаратът трябва да се смени.

Антибиотик за гърло
Един симптом – болка, и много възможни болести

Кога да взема антибиотик?

Антибиотиците не са предназначени за самолечение. Те се използват само по обективни показания, преценени от лекар. Схемите за терапия варират, отразявайки индивидуалните параметри на възпалителния процес.

Важно! Безконтролното използване на антибиотици причинява сериозни усложнения като:

 • Тежки алергични реакции;
 • Резистентност (нечувствителност) на патогените към медикамента;
 • Трансформиране на процеса в хроничен;
 • Привличане на гъбични инфекции;
 • Увреждания на черен дроб.

Още по-важно! Антибиотиците не се изписват заради болката в гърлото. За тази цел има други лекарства, които обезболяват локално и овладяват възпалението.

Антибиотикът въздейства върху първопричината – бактерията, чиято жизнена дейност предизвиква неприятните симптоми.

Показания за прием на антибиотици за гърло

Възпалителните процеси и болката в гърлото, провокирани от вирусна инфекция, не изискват лечение с антибиотик. Антибиотик се назначава, когато се докаже бактериална инфекция.

Правилният подход е да се изследва точният вид на възбудителя, дори неговият щам (вземане на мазка за бактериологична посявка). Понякога специалистите прескачат този етап, поради което има толкова много резистентни щамове и лекарства, които не действат.

Евелина Лютова

При избора на лекарство приоритет се дава на локалните средства: спрей, таблетки за смучене, разтвори за гаргара и т.н.

Перорален прием е показан при следните случаи:

 • Рязко и устойчиво повишаване на температурата над 38.5°С + интоксикация на организма;
 • Формиране на гнойни налепи върху сливиците;
 • Подуване на лимфни възли на шията и под челюстите;
 • Развитие на усложнения като отит, бронхити пневмония, синузит.

Има случаи, в които пероралният антибиотик е жизнено необходим. Например при ангина, причинена от стрептококи. Липсата на адекватно лечение води до ревматизъм, отит, абсцес или менингит.

Антибиотици по диагнози

В повечето случаи инфекцията в гърлото се овладява само с прилагането на локален антибиотик. Но ако заболяването протича тежко, се налага помощ от системно средство. При това терапевтичните подходи са различни спрямо конкретното заболяване на гърлото.

Антибиотик за гърло
Антибиотикът премахва само бактерии
При фарингит какви антибиотици се приемат?

Под фарингит разбираме възпаляване на лигавицата на глътката. Винаги болестта е придружена от болка. Нерядко причинител са стрептококите.

Предпочитаните антибиотици са пеницилини от рода на Ампицилин, Амоксицилин. Те са относително безопасни средства, но при непоносимост причиняват алергична реакция.

При ангина какво се взема?

Ангина или тонзилит – острата инфекция обхваща сливиците. Обикновено виновниците са стрепто- или стафилококи.

Неусложнената форма се третира с таблетки и сиропи. Те минават през стомаха и се всмукват в кръвта. Когато болестта протича с ярко изразени симптоми и се изисква спешна помощ, антибиотикът се инжектира. Така той веднага постъпва в кръвта и започва да действа до часове.

Ангината се лекува предимно с пеницилини (Аугментин, Оспамокс, Амоксиклав и др.), макролиди (Азитрокс, Сумамед, Азакс и др.) или цефалоспорини като Цефуроксим.

Макролидите са нетоксични и имат противовъзпалително д-вие.

Цефалоспорините са предпочитани при усложнения.

Всички препарати добре купират болката.

При ларингит какво се дава?

Ларингитът най-често се предизвиква от вирус. Много рядко виновникът е бактерия – стафило- или стрептокок. В такива случаи се предпочитат пеницилини, флуорохинолони или макролиди.

Докато се чакат резултатите за вида на бактерията, може да се изпише широкоспектърен препарат от рода на Ампицилин, Тетрациклин.

При абсцес какво изписват?

Абсцесът е много опасна диагноза, изискваща незабавна реакция. Образуванието е пълно с гной и покрито с гранулационна тъкан.

Антибиотик за гърло
Екстремният скок на температурата издава сериозна инфекция

Нерядко причината за абсцес е неправилно или ненавременно лекуване на ангина, отит, синузит, фарингит, морбили, грип, скарлатина, кариес и др.

Лечението се извършва в болница. Главното е хирургично отваряне на абсцеса и извеждане на гнойта.

После се изписват и антибиотици от рода на Клиндамицин (линкозамид), Амоксиклав (аминопеницилин) или цефалоспорин.

При скарлатина какво се дава?

Скарлатината се причинява от хемолитичния стрептокок. Отличава се със ситен обрив, който се открива и в устата. Заедно с втрисането и общата интоксикация, болният получава и малинов език.

Главният медикамент при скарлатината са пеницилините, за предпочитане комбинираните с клавуланова к-на. Леките случаи изискват 5-7 дни, останалите- 7-10 дни. Допълнително се дават големи дози витамини В и С.

А при епиглотит?

Тук възпалението обхваща епиглотиса – хрущялът, който разделя въздухопровода от хранопровода и ни предпазва да вдишаме храна. Диагнозата е крайно неприятна, защото затруднява дишането и дори може да го прекъсне.

Инфекциозният причинител е Хемофилус инфлуенце Б-тип.

Епиглотитът бързо прогресира и е крайно опасен. Задължително трябва да се осигури проходимост на дихателния път.

Подходящ антибиотик е Цефтриаксон или друго наименование от третото поколение цефалоспорини.

Системни антибактериални средства

При болки в гърлото, увеличени лимфни възли и устойчиво повишена температура се предпочитат следните групи антибиотици.

Таблица на системните антибиотици за гърло
ГрупаВидНаименования
ПеницилиниамоксицилинОспамокс, Амоксицилин
Комбинирани пеницилиниамоксицилин + клавуланова киселинаАугментин, Амоксиклав, Неоамоклав, Ауробиндо, Амоксигард
Комбинирани пеницилиниампицилин + сулбактамУназин
ЦефалоспориницефуроксимЗинат, Цефуроксим
ЦефалоспориницефиксимПанцеф, Цефиксим, Неоцеф, Зефацет
ФлуорохинолонилевофлоксацинЛевофлоксан, Флексид, Левофлоксацин, Лефлокс, Таваник, Левокса
ФлуорохинолониципрофлоксацинЦипробай, Ципринол, Ципрофлоксацин
МакролидиазитромицинСумамед, Азитрокс, Зимакс
Местни антибиотицифузафунгинБиопарокс
Местни антибиотицитиротрицинТрахизан

Най-ползвани препарати

Аугментин

Комбиниран антибиотик за системно прилагане амоксицилин + клавуланова. Много щамове си изработват защита срещу пеницилините, към които спада амоксицилин. Клавулановата к-на предпазва това да се случи.

Аугментин е защитен от ензимите на патогенните микроорганизми. Той е ефективен против ред грам+ и грам– бактерии. Неговата активност е разширена благодарение на двукомпонентния му състав.

Лекарството се понася добре и е едно от най-безопасните. За удобство се произвежда в няколко фармакологични форми: таблетки обикновени и с с удължено освобождаване, суспензия (течна).

Амоксицилин

Заболявания, провокирани от стафилококи и др. бактерии, нерядко се церят с амоксицилин. Антибиотикът се ползва с популярност за лекуването на гърло.

Отличава се с ниска цена и редки нежелани ефекти.

За лечение на ангина при възрастни се предпочита формата на таблетки. Приемът е след нахранване, 2 Х 1 табл. от 500 мг.

Азитрокс

Антибиотик с разширена антибактериална активност, който се натрупва в поразените тъкани и има удължено действие.

Ефикасен е спрямо голям брой патогени, които провокират възпалителни болести на гърлото: справя се със стафило- и стрептококи, микоплазми и легионели.

Азитрокс не се пие при хронични патологии на бъбрек, черен дроб, при вродени аномалии на сърдечната проводимост, съпроводени с тахикардия.

Лекарството се прие по веднъж на ден, за предпочитане в едно и също време.

Амоксиклав
Антибиотик за гърло
Различни наименования, едно и също съдържание

Представител на групата двукомпонентните АБ: амоксицилин, подобрен с клавуланова к-на. Прониква в тъканите, вкл. в сливиците. Благодарение на това лечението протича успешно и след него изчезват острите болки.

За лечение на възрастни се прилага 1 табл. от 500 мг, през 8-12 ч., което зависи от тежестта на процеса.

Амоксиклав се произвежда на таблетки и като суспензия. Разрешен за малки деца – от 3 м. Дозира се индивидуално – при децата според теглото, за всички – според профила на възпалителния процес.

Сумамед

Той се отнася към бактериостатичните средства от групата на най-малко токсичните антибиотици – макролидите. Водещ клиничен показател на макролидите е активност спряво грам+ коки и вътреклетъчни патогени.

Антибактериалният ефект настъпва по пътя на увреждане на синтезирането на протеини в бактериалната клетка. В нормална доза медикаментът има предимно бактериостатично влияние, т.е той само забавя растежа на патогените. Във високи дози ги унищожава.

Действащата съставка азитромицин бързо се абсорбира и разпределя в тъканите. Фагоцитите транспортират лекарството в огнището на възпаление и го освобождават непосредствено в колонията на микробите. То с лекота преодолява вътреклетъчното препятствие между кръвта и тъканите. В поразените структури е с 1/3 повече отколкото в здрави тъкани.

Ефектът се съхранява една седмица след последната доза.

Панцеф

Той е представител на цефалоспорините от трета генерация. Убива бактериите, потискайти синтеза на клетъчните стени.

Действащият компонент е цефиксим. Произвежда се на гранули и преди ползване се разрежда на суспензия.

Показан главно при оториноларингологични инфекции и такива в долните части на дихателния път.

Стандартна доза за пациенти над 50 кг е 1 Х 400 мг или 2 Х 200 мг. За пациенти под 40 кг препаратът се преизчислява: 1 Х 8 мг/ кг или 2 Х 4 мг/кг.

Продължителността на лечението се определя индивидуално според клиничното течение, като терапевтичният ефект се демонстрира обикновено за 7 – 10 дни.

Левофлоксацин
Антибиотик за гърло
Различни препарати с левофлоксацин

Левофлоксацин е представител на флуорохинолоните. Той потиска синтеза на ДНК и причинява дълбоки изменения в цитоплазмата, клетъчната стена и мемрбаните на патологените. Активен е спрямо повечето щамове.

Пълно и бързо се усвоява след перорален прием. Храната малко влияе на абсорбацията. Еднократната доза от 500 мг постига максимална концентрация за 1 до 3 часа.

АБ е предпочитан при остър синузит, обострен хроничен бронхит, пневмонии и др.

Местни антибактериални средства за гърло

Трахизан

Получаваме го под формата на таблетки за смучене, съставени от три компонента: антибиотикът тиротрицин, лидокаин против болката и антисептикът хлорхексидин.

Действа директно върху огнището на инфекция в уста, език и гърло. Изписва се при пародонтит, глосит, ангина, фарингит, тонзилит, затруднено преглъщане. За кратко време премахва болката и повлиява болестотворната флора.

Таблетките се смучат през 2 ч. Оптималният срок на курса е 5 дни. За това време болката би трябвало да премине. Ако гърлото боли, както преди, лечението може да се удължи от лекар.

Биопарокс

Биопарокс e инхалационен препарат в спрей форма. Той се прилага директно върху мястото на инфектиране. Притежава антибактериално + противовъзпалително д-вие.

Местният АБ се назначава при ангина, фарингит, тонзилит, ларингит. Негов минус е, че не става за деца под 2 г.

Фарингосепт

Смучащите таблетки под това име са познати на българските пациенти, но към момента не се предлагат. Те спадат към местните антибиотици за лечение на гърлото с активна съставка амбазон. Препаратът ефективно остранява стафило-, стрепто- и пневмококи. Има бактериостатично действие – не убива, а постиска ръста на микробите.

При тежки диагнози като гнойна ангина Фарингосепт минава в позиция на помощно локално средство на фона на системен антибиотик. Пие се до 5 дни.

Общи правила при приема на антибиотици за гърло

Преди определянето на вида антибиотик е необходимо да се определи какъв микроорганизъм е причинил заболяването и каква е неговата чувствителност към видовете антибиотици.

Едни активни съставки са по-добри срещу коки, други са по-силни при пръчици. Например стрептококовите инфекции най-добре се повлияват от пеницилини.

Препоръки за използване на антибиотик за гърло:

 • Консултирайте се с лекар и внимателно изчетете инструкцията;
 • Не спирайте сами лекарството по-рано от предписания срок, дори да се усетили подобрение. Курсът винаги се завършва;
 • Ако препаратът провокира диария, повръщане, завиване на свят, той трябва да се смени;
 • Антибиотиците се комбинират с пробиотик за чревната флора;
 • Антибиотиците се комбинират с антихистамини, ако има притеснение за алергия;
 • Не се препоръчва повторен прием на вече използван антибиотик заради нарастване на риска от нежелани реакции;
 • Дозировката не се увеличава и намалява самостоятелно.

Антибиотичната терапия е само един от елементите на многокомпонентна терапевтична схема при болестите на гърлото. За постигане на пълен терапевтичен резултат допълнително се включват инхалации, гаргари, компреси, витаминолечение и др.

Пациентите, които са склонни сами и безконтролно да си изписват и пият антибиотици, рискуват усложнения. Микроорганизмите в тях вероятно ще си изработят устойчивост към даденото лекарство и впоследствие то няма да може да се използва.

Ако антибиотикът не даде очакваното лечебно въздействие за 48-72 часа, той трябва да се замени. Но това го преценява лекар, а не пациентът.

По време на лечението се придържайте към диета: избор на по-лека храна, без горещи, остри, кисели, солени блюда, без пушено, пържено и мазно. И без алкохол.

Какви антибиотици за бременни?

Антибиотиците не са препоръчителни след зачеването. Те могат да навредят на плода, да причинят отклонения в развитието му и дори да провокират аборт. Особено строго се забраняват в I-я триместър, т.к. плодът едва започва развитието си и е най-беззащитен.

Но съществуват бактериални инфекции и техни усложнения, които са много по-опасни за майката и плода, отколкото самите антибиотици. Затова лекарят, преценявайки кое е по-вредно, може да подбере препарат и да назначи лечение.

Ако болката в гърлото не минава без антибиотик, за бременните са най-подходящи следните препарати:

 • Антибиотици: Азитромицин, Амоксицилин, Ампицилин, Цефазолин;
 • Антихистамини: назначават се при болка и дразнене в гърлото, провокирани от алергична реакция. През бременността е разрешен еднократен прием на хлорпираминов препарат като Алергозан или Калергин, на лоратадин (Лоратадин), цетиризин (Зодак, Алертесин, Цетиризин);
 • Противовирусни препарати: в детска дозировка за профилактика в сезона на ОРВИ.
  Антибиотик за гърло
  Смучещите таблетки са главно противовъзпалителни и успокояващи болка

За бъдещите майки са най-подходящи локални антибиотици, които са щадящи, с минимална концентрация и се всмукват в кръвта в незначително количество. Такива са:

 • Таблетки за смучене Доктор Мом;
 • ХербалСепт пастили и други със салвия и/ или лайка;
 • Бронхикум пастили с мащерка;
 • Фарингосепт;
 • Спрей Хексиорал и др.
Какви антибиотици за деца?

При болезненост в гърлото при най-малките антибиотиците се избират с изключително внимание и само след изследвания. На мъниците не се дават препарати, докато не се видят резултатите от бактериална посявка на секрет от носа и гърлото.

Антибиотик при деца се назначава при следната симптоматика:

 • Болка в гърлото, болезнено дъвчене и преглъщане;
 • Рязко покачване на температурата;
 • Подуване и гнойни налепи по лигавицата в гърлото и сливиците;
 • Зачервяване и отичане на лигавицата в гърлото;
 • Увеличени лимфни възли;
 • Затруднено дишане и изразени хрипове.

Тези симптоми ни водят към силен гнойно-възпалителен процес. Развито е някое от следните заболявания: тонзилит, фарингит, ларингит, бронхит или възпаляване на дробовете. Тези диагнози се съпровождат от зачервяване и болка в гърлото + кашлица.

При силни болки в гърлото на дете може да се назначат:

 • Сумамед – използва се от 6 месеца. За пациенти до 3 г. дозата на сиропа се разчита на 10 мг/кг, след това – на 30 мг/кг. Пие се през 24 часа, три пъти. Таблетките 125 мг се дозират така: 2 бр. за деца с тегло до 30 кг и 3 бр. при деца с тегло до 44 кг. По-нататък се дава доза за възрастен;
 • Амоксиклав – безопасен антибиотик, който се назначава от рождението. Дозата се изчислява по 30 мг/кг за пациенти до 3 мес. и по 20 – 40 мг/ кг за пациенти над 3 мес. и според тежестта на заболяването. Дозата се дели на три приема.

Има и други добри антибиотици, подходящи за деца. Изборът ще се направи от лекар, защото честата употреба на тези лекарства снижава имунитета. Мъникът започва да боледува по-често и много препарати няма да му действат.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Внимание! За 1-2 покашляния и малко драскане в гърлото не е необходимо веднага да се започва антибиотик. Опитайте първо с изчистващи и успокояващи гаргари и с голямо количество топли чайове.

Прием на пробиотик

По време на терапията с антибиотици е полезно да се добавят и пробиотици за регулиране на храносмилателния тракт.

Пробиотиците са клас микроорганизми, които се приемат с терапевтични цели. Те са обработени и лиофилизирани. Най-често пробиотичните препарати са базирани на млечнокисели бактерии. Някои са комплексни – в състава присъства и пребиотик, който „подхранва“ полезните бактерии.

Някои наименования: Линекс, Лактобаланс, Биовестин, Прокомбо, Лактофлор и др.

Как се осъществява лечение?

Антибиотикът се приема строго по инструкциите на лекаря. Дозировката не се променя, курсът не се удължава. Изписаният срок се спазва точно.

Ако препаратът не помогне за 48 – 72 часа, вероятно ще се наложи да бъде подменен.

Ефикасността на терапията предполага постелен режим, диета, която изключва пикантни, солени и мазни храни, както и алкохол, обилно приемане на топли течности.

А според привържениците на домашната терапия, болките в гърлото минават само за 1 час след гаргара с 1 с.л. сода, разтворена в топла вода. Ето как се прави:

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

Лепенки за Кокоши трън, Брадавици,

Кои немски лепенки за кокоши трън са ок? Как действа риванол? Как се ползват?

Какви лепенки за кокоши трън да изберем? Действие на салицилови лепенки. Кои са добрите немски …

3 Мнения

 1. Веселина Борисова

  Аз съм лекувала с Панцеф бронхит при малко дете, сега прочитам, че е само за възрастни. Веднага подейства и нямаше проблеми. Единствено не ми хареса цената, супер скъп!

 2. Люба Йовчева

  Зинат е от 3 месеца, ние го пихме на 3 години. Бързо действа, но хапчето е прекалено голямо – тя се чуди как да го глътне и искаше да го схруска.

 3. Паулина

  Много хора имат алергии към пеницилини и много бактерии са си изработили резистентност. Кофти комбинация. Аз лично вече не ги предпочитам, макар че Аугментин е от модерните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *