Немска овчарка. Видове, цена, развъдници. Нрав на черна, дългокосместа, старонемска и др.

Какви видове немски овчарки знаем. Цена и развъдници. Кой развъдник за дългокосместа немска овчарка е ок. Черна, старонемска и др. Обяви продавам и подарявам 2021. Овчарка бебе – какво и как.

Немска овчарка: това куче не напразно е определяно като едно от най-добрите за служба. Освен безспорните си качества за охрана, то е с универсални заложби и  може да бъде обучено за най-различни работни ангажименти.

Кучето немска овчарка винаги изглежда сериозно и строго; има репутация на твърд и безмилостен гард – но при правилно възпитание може да стане съвсем доброжелателно по отношение на хора и други животни. Такова куче с чиста съвест бихме препоръчали не само за пазач, но и като най-верен приятел.

Цена на немска овчарка

Немската овчарка се отличава с хармонична външност, благородна осанка, дружелюбен нрав и послушание. Породата е желана с най-различна цел – от домашен любимец до безкомпромисен пазач. Цената му е достъпна.

овчарка бебе
Чудесно е да имаш овчарка бебе!

Цена на немска овчарка в България: това е много разтегливо понятие, особено през критичната 2020 г. Кучета се предлагат за сумата от 100 до 1200 лв. Само преди година горната граница е надхвърляла 1500 лв.

Haпълнo възмoжнo e дopи дa ce cдoбиeтe c ĸyчeнцe бeз пapи. Aĸo дъpжитe нa отлично poдocлoвиe и бетонни гapaнции за здраве, приготвяте cyмa oт пopядъĸa нa 1200 лв. Πoвeчeтo oбяви ca зa вaĸcиниpaни и oбeзпapaзитeни ĸyчeнцa нa цeнa 200-400 лв, вĸлючитeлнo oт paзвъдници и c гapaнтиpaн пpoизxoд.

Цената на немската овчарка зaвиcи oт ĸaчecтвaтa й. Най-скъпи са ĸyчeтa, ĸoитo биxa yчacтвaли ycпeшнo в ĸинoлoжĸи излoжби и ca c пoтeнциaл нa шaмпиoни. При xapaĸтepиcтиĸи извън cтaндapтa (нaпpимep oĸpacĸa или зaxaпĸa) кученцето се дава на безценица. Oт нeгo нямa дa ce oчaĸвa дa cтaнe шaмпиoн, нo тo мoжe дa бъдe члeн нa ceмeйcтвoтo и пpиятeл. Paзбиpa ce – нe cтaвa дyмa зa бoлнo живoтнo; тeзи бeбeтa cъщo тpябвa дa ce пpeдлaгaт зa пpoдaн в oтличнo здpaвe.

Цената не е гаранция за произход и за качества. В публичната група на Фенлуб „Немска овчарка“ във Фейсбук потребителка сигнализира, че лицензиран развъдник й е продал кученце с дисплазия. Развъдчикът е отказал да информира за това купувачите на другите мъници от кучилото.

Нормално е цената да варира, защото конкуренцията между развъдниците е огромна. Подобно е положението и в други страни. Например на огромния руски  пазар ножицата се отваря от 60 до 14500 лв.

Цена за бебе немска овчарка

“Фигурин

Тази зима малките кученца се предлагат на съвсем ниска цена. Купуваме ги за 100-200 лв, а обявите в съответните сайтове са безброй. От снимките ни гледат миловидни муцунки, но какво е реалното им състояние, е трудно да се каже. Част от частните обяви са на развъдници.

Как да изберем немска овчарка?
Изборът на кученце е отговорна работа

Развъдник за немска овчарка

В страната има над 100 развъдника на немски овчарки. Част от тях са полулегални, функциониращи на ръба на изискванията.

Известна сигурност за родословие, добро здраве и добър старт в живота дават развъдниците, които са регистрирани към БОГОК. На страницата на Българското обединение е публикуван списък с 81 развъдника, които може да видите тук: https://www.bogok.org/members . От такъв обширен списък с  лекота ще изберете развъдник, който да е близо до местоживеенето ви.

Развъдниците за немска овчарка обикновено са в големите градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, но някои от авторитетните са и в провинцията. Ориентирайте се за качеството им по налична информация в мрежата, по това дали имат сайт, анонси за връзки с европейски развъдници и клубове, информация за представяния и награди от киноложки изложби и състезания у нас и зад граница.

Немска овчарка, възпитание и дресировка
Възпитанието започва от ранна възраст
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Кой развъдник е за дългокосместа немска овчарка?

Ако съдим по обявите, с такива животни разполагат развъдници в София, с. Камчия, Пловдивско, районът на Варна. Някои от животните са внесени от Унгария и Сърбия. Има и обяви от частни лица (вкл. ветеринарни лекари), които предлагат внос на малки кученца по заявка на клиент.

Продавам немска овчарка или подарявам?

Сдобиването с немска овчарка напълно безплатно не е илюзия, а съвсем реална възможност. С малко късмет. Най-често се подаряват овчарки, които са загубили стопанина си и близките му търсят бързо къде да настанят домашния любимец на починалия. Подаряват се кучета, които са били загубени и непотърсени. Също и такива, които са намерени от доброволчески организации с някакъв здравословен проблем и излекувани с дарителски средства.

Има и лош вариант: просто хората да искат да се освободят от кучето си. Защо – можем само да гадаем, но първото ни предположение е заболяване, чието лечение е скъпоструващо.

Подарявам немска овчарка – какви са опасностите?

Много често при подаряване офертата е за кученце, от което просто искат да се освободят. Обикновено то няма чисто родословие, а може и да е със заложени здравословни проблеми, които ще се проявят по-късно.

Има и случаи, при които се търси нов стопанин за възрастно животно. Това е доста сложен казус, при който този нов стопанин със сигурност ще трябва да е много търпелив и добронамерен. В кучешката памет първият стопанин трудно може да се измести; новият контакт може и да не се получи или за него да е необходимо доста време. Не е ясно каква промяна в характера на кучето може да провокира подобна ситуация – да тъгува, да стане агресивно. Рискът наистина е сериозен.

Немска овчарка: нрав

Немската овчарка е уравновесена, с устойчива нервна система, с умения и желание за работа. Умерено агресивна е; отлични данни има за обучение и е с универсално приложение.

Евелина Лютова

Те са невероятно предани на стопаните си, но могат лесно да свикнат с нови хора при необходимост – това ги прави особено удобни за работа в спецслужбите и в армията.

В домашна обстановка тези кучета се отнасят добре към всички, но уважават най-много онзи член на семейството, когото овчарката сама е квалифицирала като главен стопанин.

Те са достатъчно дисциплинирани и послушни. При правилно възпитание и дресировка не проявяват склонност към доминиране. Сред тях обаче има и кучета с твърд и упорит характер, които са чудесни работници, но не са подходящи за домашни любимци.

Немската овчарка е лоялна към децата; но докато детето е малко, трябва постоянно да се контролира общуването му с любимеца. Не трябва да се позволява на децата да дърпат кучето за ушите или опашката, да го яздят. На кучето това едва ли ще му хареса и като нищо може да си покаже зъбите.

За породата е присъща недоверчивост към непознати; дори в присъствието на стопанина си овчарката може да изръмжи и да стресне някой скъп гост. Затова се вземат мерки предварително, например овчарката да се затвори в друга стая за известно време.

Ако собственикът на куче иска то да е част от компанията му, трябва да го приучи да среща добронамерени непознати още от малко. Кученцето трябва да бъде насърчено от стопанина и от госта да опознае новия човек, да го подуши и да остане в същото помещение. Ако човешкият разговор е позитивен и няма симптоми на агресия или някаква заплаха, животното ще свикне с подобни визити и в зряла възраст няма да е проблем да бъде добър домакин.

Какво представлява породата

немска овчарка (german shepherd)?

Немска овчарка – тази кучешка порода има средно големи представители; едри, но не гиганти. Всички популярни подтипове са с гъста козина, мощни гърди и разпознаваема горда стойка. Имат здрава костна система и мускулатура; силуетът е понижен към дългата, окосмена опашка.

немска овчарка видове
Какво още не знаем за чудото немска овчарка?

Породата е селектирана в Германия в края на XIX век. Мъжкото куче има средна височина в основата на врата 60-65 см, а женското – до 60; средното тегло е съответно 30-40 и 22-32 кг. Немската овчарка живее средно 10-13 години. След седмата година са необходими специални грижи за здравето на кучето.

Това куче може да бъде служебно – охранител, следотърсач; може обаче да бъде и домашен любимец.

 • Преданите и отстъпчиви питомци безпрекословно признават авторитета на стопанина си.
 • Немските овчарки са в тройката най-умни породи, заедно с пудела и бордър колито.
 • Изискват физически натоварвания и човешко общуване.
 • Чудесно се разбират с деца на всякаква възраст.
 • Могат да живеят и в закрити помещения, и във волиери.
Външност

Вече цитирахме определението за размерите на породата; това куче е квалифицирано като вид със средни размери. Отличава се с добро пропорционално съотношение между ръст и маса; силуетът му свидетелства за здрава – но не груба костна система; има леко издължена, силна и мускулеста фигура. Дължината на главата представлява 40% от височината на кучето в зоната на врата; има клинообразна форма, умерено широка между ушите, с плавен преход между черепната и лицевата част. Шията е подвижна, силна и мускулеста, равна по дължина с главата.

 • Очите са овални и тъмни, леко косо разположени, средни по размер. Носът е с класическа форма, без ясна разделителна линия, черен. 

Челюстите са добре развити, с пълна зъбна формула, здрави. Устните прилепват плътно към челустите; захапката е тип “ножица”. Ушите са прави – триъгълни, насочени паралелно. Ушните раковини са отворени напред; хрущялната част е гладка, без гънки.

 • Гръдната клетка е дълга, широка и дълбока; линията на гърба е низходяща от врата към опашката. Гърбът е широк и силен, опашката – сравнително дълга, леко завита и в спокойно положение спусната надолу. Пухкава, като козината е по-дълга в долната част.

Предните крака са прави, силни и мускулести, паралелно поставени. Лопатките и раменните кости са симетрични и съединени под прав ъгъл. Задните крака са леко раздалечени, прави. Бедрото и подбедрицата са с еднаква дължина. Предните лапи са заоблени, със сводести пръсти. Задните са по-компактни и с по-слабо изразен свод.

 • Козината на немската овчарка е права, с груба четина и гъст подкосъм.  Окраската е разнообразна: черна с рижо-кафеникаво, кафяво, жълто до светло сиво. Има подпороди с изцяло черна или изцяло сива козина.
Килограми, средно тегло

В зависимост от пола: мъжките кучета тежат средно 30-40 кг, а женските  – 22 до 32.

Височина, ръст

Ръстът се измерва от точка в основата на шията; при мъжките овчарки това са 60-65 см, при женските 55-60.

Колко живее? Достигана възраст

Немската овчарка живее средно от 9 до 13-14 години, но има и дълголетници по на 18-19.

Откъде произхожда (история)

Учени археолози твърдят, че прародителите на днешните овчарки са живели на територията на Западна Европа отпреди 4 000 години. Останки на куче, подобно на едно още по-древно животно – малкия индийски вълк, са намерени при разкопки от бронзовата епоха в Австрия. Счита се, че именно тези животни от бронзовата епоха са истинските предшественици на популярните през Средновековието домашни кучета-пастири. От тях по-късно произлизат и немските овчарки.

немска овчарка цена
Немска овчарка: такава е била в началото на миналия век

Самото название на породата недвусмислено свидетелства за селскостопанското минало на породата: този тип кучета са се занимавали с охрана и помощ при пашата на овчите стада.

Към XVI век овчарката вече е широко известна както сред богатите, така и сред обикновените хора. В съхранени документи от онова време се споменава за способността на коментираните кучета да бранят не само стопанина си, но и неговото имущество. През XVIII век породата вече е широко разпространена в Европа, а център за развъждането на такива кучета става Германия. Именно тогава хората започват да наричат животните немски овчарки. Истинската професионална кинологична работа по селектиране на породата се развихря в края на XIX век; именно тогава се добива  достатъчно качествено кучешко поголовие. В началото на ХХ век овчарките са предпочитани като полицейски кучета, а по-късно намират мястото си и в армията.

Видове немски овчарки

Разнообразието от подвидове немски овчарки просто си е предопределено от древния произход и дългата история на породата. Днес са популярни няколко вида немски овчарки, като всеки от тях притежава и типичните черти на породата, и характерни за една или друга разновидност.

Старонемска овчарка

Наричат я още дългокосместа немска овчарка.Но тя е старинна порода пазачи, които се ценят заради устойчивост, ум, съобразителност. Незаменим помощник на полицаи и охранители. Смята се за родоначалник на познатото ни днес овчарско куче.

Това е селектираният през 20-те години на миналия век подвид; кучетата са със суха, жилеста конструкция, с неголям обем на гръдната клетка, дълги крака и квадратни пропорции. Селекционерите са търсили ловкостта и скоростта на прародителите, но в същото време са се постарали да получат по-мощно куче. В известен смисъл тази линия е история; след нея са създадени по-удачни подвидове и търсенето на старонемска овчарка е по-скоро сантимент за феновете на породата.

Черна немска овчарка

Известна е още и като белоруска – създадена в бившия СССР след Втората световна война. Селекцията е имала за цел да създаде работно животно с по-големи размери и устойчивост на студ. Тези кучета са използвани успешно в системата на КГБ. Представителите на групата могат да достигнат на височина до 90 см.

Дългокосместа немска овчарка

Дългокосместата немска овчарка е пример за това какво правят селекционерите, ако им стане тясно в рамките на стандарта. Както и при черната овчарка, “виновен” за този белег е рецесивен ген. Има го във всички линии, но се проявява само при някои представители. В Германия за стандарт се считат късокосместите представители на породата – така че рунтавите не са допускани по изложби. Любителите на дългокосместия подвид се опитват да го узаконят като “старонемска дългокосместа овчарка”, но официално признание нямат.

Бяла немска овчарка

Бялата овчарка е записана в племенната книга на породата пред 1913 година. Така бялата немска овчарка съществува благополучно като официално регистрирана до 30-те години на миналия век: тогава стандартът на немските овчарки е бил преразгледан и бялата окраска е била изключена от стандартите. Преценено е, че белите кучета са с по-слаба жизнеспособност и с по-лоши работни качества, отколкото цветните им събратя.

Бяла немска овчарка: нрав
Бяла немска овчарка: както и при черната, външният вид е резултат от действието на рецесивен ген

Същевременно същите бели овчарки в САЩ се радват на голяма популярност. Специалистите отвъд океана не приемат европейските квалификации: те не са убедени, че окраската влияе върху здравето и работоспособността на немската овчарка и че белият цвят е резултат на рецесивен ген. Ген, който не води до изменения в характера и физическите качества на кучето. От 60-те години на миналия век много клубове в Канада и Северна Америка развъждат бяла немска овчарка като самостоятелна порода. През 1999 година породата получава признание като самостоятелна в цяла Америка. Първите кучета бяла немска овчарка, доставени  от Америка в Европа, регистрирани на Стария континент като американо-канадска бяла овчарка. Има забрана за кръстосване на породата с класическата немска овчарка.

Късокосместа немска овчарка

Късокосместата немска овчарка – както сочи и названието, е с къс, твърд и плътен косъм, с добър подкосъм. За разлика от пухкавата дългокосместа немска овчарка, при тази козината приляга плътно към тялото; интересното е, че противно на очакванията късокосместата овчарка е по-издръжлива на студ в сравнение с дългокосместата. Коментираният подвид има по-дълъг косъм в зоната на шията, задните части на бедрата и опашката. Забранени са кръстоските между късо- и дългокосмести кучета. Двете разновидности мат самостоятелни племенни линии.

Други видове

Освен коментираните подвидове се развъждат и други варианти на немската овчарка, като някои от тях са характерни за точно определени държави и са резултат от аматьорска селекция в животновъдните им райони.

немска овчарка отглеждане
Източногерманска овчарка

Източногерманска немска овчарка: селекционирана в Източна Германия след Втората световна война. Кучетата са с чудесно телосложение, сериозни, много способни работници. Някои екземпляри могат да проявяват агресивност.

Немска овчарка-джудже: не се определя формално като отделна линия. Умалените размери са по-скоро генетична грешка, която може да се отрази на здравето на кучето. Тези кучета напълно съхраняват работните качества на немска овчарка, възможността да се обучават и да са дружелюбни към деца. Компактните размери ги правят удобни за отглеждане в апартамент като домашни любимци.

немска овчарка панда
Овчарка панда

Немска овчарка-панда: плод на спонтанна мутация, с характерна окраска и петниста муцуна. Външният й вид е резултат от действието само на един единствен ген. Кучетата са с добро телосложение и устойчив темперамент. Нямат видими отклонения във физиологията.

Кралска овчарка: създадена в Америка, като при селекцията й са използвани и други породи, например акита. Куче с масивно телосложение, дълга козина и най-едро по размери, но с мек и сговорчив характер. Не става за служебно или работно, но е прекрасно като компаньон и домашен любимец.

овчарка Кунминг
Кунминг

Овчарка кунминг: селекционирана в Китай, като за целта са използвани докарани от Германия немски овчарки и пекински вълкодави. Популярни в Китай като служебни – полицейски и военни. Имат стабилна психика, лесно се обучават; по размер са средни. Липсва им елегантността на походката, характерна за класическата немска овчарка.

Отглеждане и грижи

При избор на домашен любимец от тази порода е важно да претеглим всички плюсове и минуси в полза на варианта момче или момиче; трябва да имаме информация за здравето на родителите, надеждността на развъдника, хигиената, здравословното състояние на избраното куче бебе.

Немска овчарка бебе

Когато избирате кученце от тази порода, опитайте да го видите не само във волиерата, но и на разходка – така ще прецените какъв характер ще развие. Дали ще е решително или пасивно, любопитно или флегматично. Важно е дали държите на чистотата на породата и имате намерение да ходите по изложби, или просто искате да имате здраво другарче, пък и не толкова чистокръвно. Ушите на малкото кученце се изправят до четвъртия месец – когато го вземете то може още да е клепоухо. Правилната кучешка захапка е във форма на ножица, с една издадена напред горна челюст. На един месец очите на палето от сини вече са се променили на кафяви.

 • Още преди да доведете вкъщи новия си приятел, трябва да подготвите дома за него: да му се определи място за сън и игри; обстановката да е съобразена с присъствието му както ако имате малко дете. Т.е. да бъде обезопасена; да няма опасни кабели, чупливи предмети и пр. Необходими са различни кучешки играчки, за да не ви изгризе обувките.
Хранене

Немската овчарка е нормално да се захрани с това, което кученцето е яло в развъдника. Мъниците имат по-скоростна обмяна от възрастното куче, затова трябва да се хранят по-често с неголеми порции. На два месеца кученцето трябва да яде 6 пъти; на половин година – до четири пъти; на 10 месеца – два пъти на ден.

Менюто може да е от готова храна или натурални продукти. Главното е да е балансирано, да съдържа всички необходими хранителни компоненти, витамини и минерали. Полезно допълнение към менюто са млякото и млечните продукти, особено изварата. След навършване на два месеца на бебето може да се дава по 100-200 г сурово месо, без свинско; позволени са и хрущялите. Постепенно се въвеждат субпродукти, риба и яйца. Хубаво е да се варят каши от елда, пшеничен грис и ориз. Добавят се  зеленчуци и плодове, без цитрусови. Все пак немската овчарка е хищник, затова този тип храни могат да са само добавка.

Немска овчарка хранене
Правилното хранене е залог за добро здраве на кучето

Правилното хранене е основа за пълноценното развитие на кучето, за дългия му и здрав живот. Като избирате начина му на хранене, не забравяйте, че ако пестите от добрата храна – ще се охарчите по-късно за лекарства при ветеринаря.

Здраве и болести

Средната продължителност на живота на немската овчарка е 9-13 до 14 години. Разбира се, има и дълголетници, които доживяват до 18-19 години. Както всяка селектирана порода, и тази е податлива към някои заболявания. някои от тях се проявяват още в съвсем млада възраст:  дефицит на растежен хормон, диабет, левкемия, пиодермия – гнойно поражение на кожата; паностеит – костно заболяване до окуцяване; чревна инвагинация или усукване. По-късно могат да се проявят алергия, дисплазия на тазобедрена става, заболявания на междупрешленните дискове, артрит, дистрофия на очната роговица, епилепсия, катаракта, недостатъчност на задстомашната жлеза, аортна стеноза, сърдечни поражения от типа на перикардит, рак, парализа на задните крайници.

Под въздействието на външни фактори могат да се развият очни и ушни инфекции, дерматити, стомашни инфекции и др. Още при първите признаци на неразположение трябва да се търси ветеринар, за да се постави точна диагноза и да започне адекватна терапия. Освен това кучето трябва да се води на профилактични прегледи; това е особено важно за мъниците във фазата на активен растеж и за кучетата на възраст над 7 месеца.

Обучение и дресировка

Немска овчарка е порода умни кучета, които се обучават като цяло без особени затруднения. Трябва все пак да е ясно, че възпитанието на такова голямо куче не може да се остави на самотек. Още от първите месеци на живота му, под формата на игри с награда – някакво лакомство, кученцето усвоява норми на поведение с допустимо и забранено. Стопанинът трябва да демонстрира авторитета си, но без крясъци или физическа сила. Ако забележите смущаващи прояви в поведението на кучето, най-добре е да потърсите специалист кинолог.

Разбира се – не от всяка немска овчарка става пазач или следотърсач. Но дори домашният любимец трябва да разбира и да реагира адекватно на няколко основни команди.

Команди за обучение

За успешното обучение на кучето са необходими системни занимания. Уроците не бива да са по-дълги от два часа; командите се усвояват постепенно, като се отчитат възрастта и възприемчивостта на овчарката. Новите уроци се задават в началото на занятието, след което се дава почивка и следва “преговор”. Занятието завършва с изпълнение на онази команда, в която кучето е най-добро.

Правилно изпълнените команди трябва да се поощряват с похвала и поощрение под формата на лакомство. Произнасянето на всяка команда е добре да бъде съпроводено с постоянен жест. Първите занятия на кучешкото училище трябва да се проведат в позната обстановка, след това местата могат да се променят. “Учителят” трябва да поддържа добро настроение – и на кучето, и собственото си.

 • Най-важните команди, с които се започва, са “ела” и “фу”, след което “до мен” или “редом”. “Ела” или “ела при мен” е основополагаща; “фу” или “спри” предпазва питомеца от прием на намерена навън храна или от действие, което може да има неприятни последици. В началото на обучението трябва да се въоръжим с доста търпение. Кучето се държи на дълга каишка и при произнасянето на командата “ела” се придърпва внимателно на стъпки, докато се приближи и може да бъде похвалено.

Най-добре е обучението да бъде консултирано с кинолог, за да не бъдат допуснати грешки. Важни команди са също “редом” и “до мене”, които позволяват спокойни разходки на открито. Любимецът може да усвои също заповеди като “седни”, “на място”, “легни”, “дай”, “донеси”.

Социализация

Социализацията на немска овчарка и на кучето по принцип е пълната адаптация на животното в околната среда; индиферентно отношение към чужди хора или животни, ако те не представляват заплаха; комфортно пребиваване в нови места без стресово поведение в различни ситуации. В непозната обстановка немската овчарка трябва да е внимателна, но не агресивна; да концентрира вниманието си върху стопанина и да му се подчинява изцяло.

Главен и по същество единствен принцип за адаптация  е концентрацията. При малкото куче е важно вниманието му да се концентрира върху стопанина в каквато и да е обстановка. В такъв случай кучето не се интересува от нищо друго освен от вниманието на човека и тогава игнорира всякакви дразнители. В перспектива това позволява да се развият служебни качества и овчарката да върши чудесна работа в различни области.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Обяви за кучета


Проучването на обяви за продажба или подаряване на кучета е първото, което можете да направите самостоятелно. Директната покупка от производител самодеец е заредена с риска да си купите животно, което е наследствено обременено и за което бихте се грижили доста трудно. Възможно е също да ви пробутат порода различна от тази, която търсите. Не се подлъгвайте по предложения с ниски цени, за да не си купите разочарование. Разумно е да се ориентирате към предложенията на лицензирани развъдници, при това – специално за кучета от порода немска овчарка.

Ето какви могат да са интересуващите ни обяви:

 • Развъдникът Von Hristos Haus е в Пловдив; анонсът в мрежата е за предложения от типа елитни кучета с родословие. По уверения от собственика Христо Стоянов става дума за внимателна и професионална работа според европейските стандарти за селекция и отглеждане на немска овчарка; предлаганите кученца са с документално доказано родословие, рентгенови снимки и ДНК тестове; здрави, ваксинирани и обезпаразитени. Отглеждат се в съответстващи на изискванията на породата условия. Екипът на развъдника работи в екип с ветеринари и треньори.

Ако сте готови да платите 1200 евро за 6-месечно мъжко кученце немска овчарка, вижте обявата от варненски развъдник в alo.bg. Цитирано е родословието на  мъника – родители баща Tyson vom Panhaus и майка Quera vom Panhaus; специално е отбелязано, че е внук на световен шампион. Подателят на обявата Стоян Димитров информира още, че кучето е с микрочип, обезпаразитено и с поставени три ваксини.

 • В анонса за продажбата на немска овчарка могат да бъдат приложени снимки и още данни, например цвят: черно-кафяво – виж обява на бургаския развъдник Von Ivelin Hof. Актуална обява от този развъдник информира за готови за продан малки, мъжки и женски. Те са от родители с родословие, изследвани за тазобедрена и лакетна дисплазия в Германия. Кученцата са обезпаразитени и с ваксини; потомствени от баща – неколкократен шампион от кучешки изложби. Подробно – от лични контакти с Ивелин Динков от  alo.bg.
Как да изберем кученце?

Ако не ви подаряват/дават куче, ако не сте решили да сте спасители милосърдни и да си вземете любимец от приюта –  а търсите да си купите, първата ви работа е да направите проучване на пазара. При възможност се консултирайте с достатъчно грамотен в материята човек. Опитайте се да видите при какви условия се отглежда бебето, какви са родителите му.

Вашето кученце трябва да е видимо чисто, да мирише приятно. Кожата му да е здрава и без следи от ухапвания. Очите да не сълзят; козината да не е дълга или накъдрена – това е отклонение от стандарта; още в много млада възраст проличава здравината на скелета; плещите и бедрата да са широки, къс гръб, прави лапи с дълга извивка на колянната става, опашка без пречупвания и извивки.

Померан цена 2021 в развъдник и др. Отглеждане, размери, мини

Клуб “Немска овчарка”

Българското обединение за германски овчарски кучета (БОГОК) е официалният представител на кръговете, ангажирани с чистопородното развъждане на немската овчарка. Обединението се занимава с регламентиране на правила, организиране на състезания и изложби, съдействие при отглеждането на кучета от тази порода; грижи се за обучението на експерти, треньори и повишаване познанията на любители собственици на кучета от породата. На сайта на БОГОК http://www.bogok.org/members може да се намери и надеждна информация за лицензирани развъдници в страната; ред за издаване на документи за родословие, информация за събития и пр.

Източници:

За Марта Савова

Прочети още

мини померан подарявам, развъдник, отглеждане

Померан. Цена в развъдник и др. Отглеждане, размери, мини

На каква цена се продава мини померан. Обяви “Подарявам померан”. Как да изберем развъдник. Размери, …

3 Мнения

 1. Стоян Аврамов

  Направих си експеримента да проверя цена на немска овчарка, но не се разбира защо едно куче е 100 лв, а друго му искат 1000! Това спекула ли е, или има тайни дефекти, някой ако е запознат отвъттре, да сподели!

 2. Калоян Йорданов

  Купих куче от развъдник до Пловдив, докараха ми го с бус до северна България. Всичко точно, взех го за старонемска овчарка. Като порасна, лъсна истината – остана дребно, макс 45 см. височина, и някак скъсен торс. Така че, истината лъсва късно понякога. Цената му беше 400 лв,

 3. Тодорка

  Цена за бебе немска овчарка или ако някой подарява, ще съм благодарна. Искам да подаря на внука ми за Коледа кученце, но да е добро, да не боледува, защото нямаме много пари за ветеринари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *