Билки, които помагат при трудно забременяване

Фертилността има лек с билки за забременяване

Трудното забременяване може да има физически причини, като запушени тръби например, за които билките не могат да помогнат. Когато незабременяването се дължи на хормонален дисбаланс или на малко по-напреднала възраст, може да помогне много билката Агнус Кастус. Дозата зависи от препарата, който се приема, ако е тинктура например – 30 – 40 капки с вода сутрин на гладно за срок от няколко месеца. Билката се спира веднага щом жената забременее.

Друга билка за забременяване е Червена детелина. Нейното високо съдържание на витамини е особено полезно за матката, високото съдържание на протеини укрепва цялото тяло. Червената детелина има извънредно високо съдържание на лесно усвоими калций и магнезий, които релаксират нервната система и спомагат забременяването, и високоминерален състав, съдържащ буквално всички необходими минерали за доброто действие на жлезите с вътрешна секреция и спомагащ да се възстановят и балансират хормоналните функции.

Много голямо значение за фертилността имат вит Е, цинкът и есенциалните мастни киселини. Дори лекият недостиг от тях ще причини проблеми със забременяването.

Важно е да се отбягват токсини (алкохол и пр) и да се води един общо здравословен начин на живот. Цигарите са пагубни за женското репродуктивно здраве и сериозното пушене дори може да доведе до ранна менопауза. Когато няма определена причина, особено при жени, които не са съвсем млади, от голяма полза също могат да бъдат пречистващите режими, но те трябва да се провеждат много разумно.

Червената детелина

помага при труднозарастващи рани и за забременяване

Има много растения, които са широкоразпространени на територията на нашата страна и които често не се замисляме, че може да притежават редица лечебни свойства. Като например червената детелина. Тя се среща практически навсякъде, във всички райони на страната. И все пак не може да се каже, че е една от най-популярните билки в народната медицина. В същото време в Америка, където е била внесена преди няколко века, я ценят дори в борбата срещу рака. В народната медицина на някои страни се използва за забременяване. У нас е ценена преди всичко като фуражно растение. Като лек притежава омекчително, кръвоспиращо, ранозаздравяващо, диуретично, спазмолитично, противовъзпалително действие. А също подобрява естрогенната активност.

Освен всичко казано дотук, червената детелина се използва широко при кашлица, бронхит, астма, настинка, пресипналост, при маточни кръвоизливи. Препоръчва се в периода на климакса. Растението подобрява действието на женските полови хормони, намалява синдромите на предменструален синдром, коригира неприятните вегетативни реакции, придружени с прилив на топли вълни и повишено кръвно налягане.

Китайците почитат червената детелина като тоник, използват сока й за лечение на настинки и грип. Някога сухото растение било изгаряно на олтарите като тамян. Съвременни китайски учени са доказали, че билката убива някои вирусни и гъбички, има естрогеноподобна функция.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

И макар да има толкова много ползи, трябва да имате предвид, че тя може да е опасна в съчетание с кумадин, или други разреждащи кръвта лекарства. Екстрактът от детелина не се препоръчва на бременни, деца и кърмачки. Не трябва да го използват и хора, които приемат хормонални средства, съдържащи андроген, естроген, прогестерон и техните производни. Поради повишения риск от кървене билката не трябва да се приема в комбинация с джинджифил, витамин Е, аспирин, чесън, гинко билоба.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

grivna-s-bukvi-01

Гривна с букви – клише или оригинален подарък?

Има някои подаръци, които винаги са на мода. Това е и причината да ги считаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *