Какво превръща японците в една от най-дълголетните нации?

През 1963 г., в офис в Токио държавните служители се опитват да разберат колко столетници има в Япония. Техният отговор? 153.

Превъртаме напред към днес и същият регистър показва около 60 000 японски граждани на възраст 100 или повече години.

Колко живее средностатистическият японец?

Средната продължителност на живота в Япония e 84 години, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Японските жени могат да очакват да доживеят до 87-годишна възраст, а мъжете – до 81 години.
Година след година Япония оглавява международните класации по продължителност на живота. Но защо продължителността тя е толкова по-висока, отколкото в други развити страни?

Защо японците живеят толкова дълго?

Проучване, публикувано през пролетта на 2016 г., стига до заключението, че диетата е основен фактор за високите показатели за продължителността на живота в страната. От Националният център за глобално здраве и медицина в Токио проследили хранителните навици и благосъстоянието на близо 80 000 мъже и жени в продължение на 15 години.
Те установили, че хората, които внимателно следват хранителните и диетичните насоки, публикувани от японското правителство през 2005 г., са в по-добро здраве от своите връстници.

Насоките от 2005 г. препоръчват броя на порциите на ден за различни видове храни:

  • 5-7 порции храни на зърнена основа (ориз, тестени изделия, юфка, хляб);
  • 5-6 порции зеленчуци;
  • 3-5 порции месо и риба;
  • 2 порции плодове;
  • 2 порции мляко и млечни продукти.

Яденето на сладкиши и пиенето на алкохол се препоръчва. Резултатът е диета с ниско съдържание на наситени мазнини и с малко преработени храни, но с високо съдържание на въглехидрати.

„Нашите открития показват, че балансираната консумация на зърнени храни, зеленчуци, плодове, месо, риба, яйца, соеви продукти и млечни продукти може да допринесе за дълголетието, като намали риска от смърт, предимно от сърдечно-съдови заболявания, в японското население “, заключават изследователите. С такива препоръчани хранителни навици, винаги е добра идея човек да помисли за доставка на суши.
Иначе по-старите медицински изследвания предлагат и други причини за дългия живот на японските мъже и жени.

Доклади в медицинското списание The Lancet напомнят за инвестициите на японското правителство в общественото здраве през 50-те и 60-те години на миналия век със създаване на култура, съобразена със здравето и хигиената в страната.

Всичко това варира от програми за ваксинация в детска възраст и въвеждането на универсална здравна застраховка, до кампании за намаляване на консумацията на сол и употреба на лекарства за намаляване на кръвното налягане.

Друг фактор може да бъде начинът на живот, на който по-възрастното население на Япония се радва. Пенсионерите в Япония остават активни и много възрастни хора продължават да работят по избор, а не поради икономическа необходимост.

Изследвания на райони като префектура Кагошима и островите Амами, които са известни с още по-висока продължителност на живота от средната за страната, установяват, че животът с цел може също така да поддържа хората живи и здрави за по-дълго. Установено е, че възрастните жители на тези райони са по-ангажирани с местната общност и прекарват повече време около по-младите членове на семейството.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

И така, какъв е ключът към дълголетието? Добрата диета, редовните упражнения и здравословното отношение към живота, общността и семейството – или поне така изглежда, че е в Япония. Готови ли сте да опитате?

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Атанас Узунов, диета

Атанас Узунов със смайваща диета, вижте я!

Кой e Атанас Узунов? Основни принципи при режим на нисковъглехидратната диета. Какво се яде? Примерно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *