20 факта за парфюмите, които може би не знаете

Пръскате, напръсквате и нанасяте ежедневно. Но знаете ли защо парфюмът променя аромата си до обяд?

Или фактът, че изобщо не възприемаме миризмите с носа си? Потопили сме се в света на ароматите и парфюмите, за да намерим за вас факти, за които може би никога не сте чували.

 • Жените са с по-силно обоняние от мъжете и всичко това благодарение на женския мозък, който има 50% повече обонятелни сензори.
 • Приятните миризми ни правят по-щастливи. Многобройни експерименти показват, че ароматът, който познавате и обозначавате като приятен, може да има положителен ефект върху настроението ви. Универсалната, сладка миризма на ванилия се счита за „стандартна“ миризма на щастие за повечето респонденти. За да намерите своя аромат и да получите доза ванилов екстаз, можете да използвате например филтър за аромати или да се запознаете с готов избор от парфюми с мирис на ванилия – това съветват специалистите от fragrances.bg.
 • Всеки има своя уникална миризма. Освен пръстовите отпечатъци, нашите обонятелни характеристики са изключителни. Всъщност, поради обонятелните зони на изтръпване, ние просто не можем да разпознаем определени аромати.
 • Има един аромат, който мирише абсолютно еднакво на всички и това е цитрал, изкуствено получен алдехид с цитрусов аромат, използван в парфюмерията.

Още четири факта:

 1. Всъщност ние миришем с мозъка си, а не с носа си. Разбира се, носът е този, който поема задачата да открива молекулите на миризми, но отговорността на мозъка е да ги идентифицира.
 2. Думата „парфюм“ произлиза от латинските думи „per fume“, което означава „през дима“. И има смисъл, когато погледнете произхода на парфюмерията и ароматерапията. Факт е, че подправките и билките, като кориандър и тамян, бяха отговорни за ароматизацията, която се използва за опушване на стаята.
 3. 10 000 – броят на различните миризми..
 4. Формулите на парфюмите не се променят от хилядолетия. Съставен главно от алкохол и вода – същият процент и чистота, както при алкохолните напитки – ароматните състави остават същите, с изключение може би при използването на различни етерични масла.

Трета четворка факти:

 • Обонятелните рецептори могат да се отегчат много бързо и лесно. Влизали ли сте някога в пекарна или магазин за цветя и след като сте получили ударна вълна от интригуващи аромати, сте спрели да ги усещате вече до изхода? Интензивността на обонянието е намалена, тъй като мозъкът възприема миризмата като безопасна, без да представлява заплахи, което означава, че няма нужда да се обръща внимание на нея.
 • Миризмите предизвикват спомени. Изследванията показват, че нашите „ароматни“ спомени се формират през първите десет години от живота.
 • Всъщност можем да помиришем страха. Опитите показват, че химичните съединения в миризмата на пот могат да предизвикат определени емоции. А миризмата на любим човек може да бъде свързана със щастие!
 • Известният парфюмерист Жан Карл (1892 – 1966) загуби обонянието си до края на живота си. Въпреки това през този период от живота си той създава едни от най-успешните аромати в света, като просто си спомня миризмите на ноти и молекули.

И още 4 факта:факти за парфюмите - 01

 1. Един и същ парфюм мирише различно на различните хора. Парфюмеристите казват, че индивидуалната химия на тялото „освобождава“ определени нотки в аромата, като ги акцентира. Този уникален процес се случва чрез генетика или диета.
 2. Можем да изпитаме само три аромата наведнъж. След това магическо число нашето обоняние не може да различава миризмите. Ако искате отново да тествате ароматите, разходете се по улицата или вдишайте аромата на кафе на зърна – те могат да изчистят обонятелните рецептори.
 3. Пръскането на парфюм върху косата позволява на аромата да залепне по-добре. Благодарение на себума, естественото смазване на скалпа е отлична основа за нанасяне на парфюм. Така ароматът не само ще продължи по-дълго, защото тази част от тялото е винаги в движение, но и ще позволи на аромата да се разсейва по-добре.
 4. Парфюмите, направени от известни личности и дизайнери от нисък клас, обикновено миришат по-сладко. Не, въпросът не е в това, че сладките съставки са по-евтини, а по-скоро в това, че тези аромати са насочени към по-млада аудитория, която като правило има много ограничен бюджет. Младите хора, особено тийнейджърите, имат по-слабо развито обоняние, така че са по-привлечени от сладките аромати. Хората с „развит нос” предпочитат по-сложни композиции.

И последните 4:

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:
 • За парфюмните съставки се прилагат същите стандарти за потребителски продукти, както и за хранителните продукти.
 • При първия тест парфюмерите трябва да идентифицират поне 250 аромата. Тези хора, известни като „носове“, са успели да придобият най-желаната професия в света – те разработват нови ароматни композиции. Разбира се, те трябва да са истински професионалисти, за да могат да различават над 250 ноти, молекули и техните нюанси. Вероятно уникалността на подаръка обяснява факта, че на планетата има само около петдесет такива хора.
 • Одеколоните имат различно ниво на PH. Има причина мъжете да имат различна миризма: кожата им е по-кисела от женската.
 • Колкото повече миришете, вашето обоняние става по-силно.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

Кехлибар, камък

Кехлибар. Видове бижута и цена. Свойства и ползи. Син и зелен цвят на камъка

Великият камък кехлибар и видовете бижута от него. Свойства на зелен, син и кафяв кехлибар. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *