Бугенвилия. Отглеждане и цена. Зазимяване, подрязване. Разсадници

Правилното отглеждане на цвете бугенвилия на двора (градината) и в саксия. Цена на продажба. Кой разсадник е добър? Зазимяване, подрязване, размножаване, проблеми. Видове бугенвилия, бонсай

През 1766-69 г. мореплавателят Луи Бугенвил обикаля земята в търсене на нови територии за Франция. На негово име кръщават остров в Тихия океан и род пищно цъфтящи растения – бугенвилия или бугенвилея.

Разсадници и цена за продажба на бугенвилия

Сигурното място за покупка на бугенвилия са лицензираните разсадници. Те продават он лайн, а може да разгледате и на място.

Отглеждане на бугенвилия
Бугенвилия – бонзай

Проблемът е, че растението не е налично непрекъснато. Често в сайтовете се отбелязва „неналично“. В таблица даваме разсадниците, които са продавали бугенвилия и телефоните, на които да попитате дали имат в дадения момент.

РАЗСАДНИЦИ С БУГЕНВИЛИЯ В АСОРТИМЕНТА
Разсадник (интернет адрес)телефон за справка
Йосифов (nik-si.net)0886 36 31 97
Палм център (palmi.bg)0888 32 86 80
Разсадника (razsadnika.com)0896 13 16 66
Градински център Dicentra Хасково089 478 7596
Овощен разсадник (ovoshten-razsadnik.net)0896 131 666
goldenplants.bg0876 36 91 25
Екзотик плантс Бг (exoticplantsbg.com)0879 288 848

Разсадниците обикновено предлагат отгледани растения с височина от 20 – 25 см. Те се продават на цена от 40 – 60 лв. Goldenplants в момента има промоционална оферта за розова бугенвилия с размер 25 – 30 см на цена от 10 лв.

Борсите за цветя имат сайтове и страници във фейсбук. Там също може да попадвем на млади растения с цена от 10 лв. Най-лесно е да разгледате в интернет и да поръчате дистанционно. Понякога частни лица продават красивото растение чрез сайтовете за обяви като OLX. Цените са дори и по-ниски, но няма постоянно предлагане. Ако сте близо до Пловдив, не пропускайте изложенията Цветна пролет и Цветна есен, където се предлагат интересни и екзотични видове.

Бугенвилия е родом от Бразилия. Там нейният растеж и цъфтене не прекъсва нито за един ден. Растението е топлолюбиво и не е способно да издържи на температурен спад под 5°С. В субтропичните райони се отглежда на открито, като декоративно растение. Но навсякъде другаде сме принудени да гледаме бугенвилии в саксии, за да може да ги прибираме на топло в студените месеци.

Отглеждане на бугенвилия

Бугенвилията се нуждае не само от топлина, но и от голямо количество ярка светлина и на трето, немаловажно място – от простор. Тя добре расте в домашни условия, ако й дадем достатъчно светлина и пространство.

В Европа пищното цвете се приспособява към различния климат, като спира да цъфти целогодишно. Тук то си дава период на покой, какъвто няма в Бразилия. Ако се отглежда правилно и му се дават най-добрите условия, то може да цъфне няколко пъти за годината.

Отглеждане от семена (и откъде?)

Най-евтино е да се захване бугенвилия от семена. Кога се засажда: през януари.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Отглеждането на това растение от семе става много бавно. От посяването до поникването минават два месеца. Ако зимата е сурова, семената трябва да са в оранжерия или на топло място в стаята.

Отглеждане на бугенвилия
Екзотичната бугенвилия отлично вирее в топлите страни

Истинският проблем тук е осигуряването на семена. В домашни условия, а и въобще в Европа липсват колибрито, което извършва опрашването. Семенен материал може да се вземе само от специализиран магазин. Но към момента в България няма предлагане.

Вкореняване

В чашки или малки саксии се насипва лек почвен субстрат. Семената се поставят и се засипват с пясък. Оставят се на топло, при температура около 30°С.

Подрязване

Важна процедура при култивиране на бугенвилия като стайно цвете е подрязването. С него се придава правилна форма и се стимулира цъфтенето. За годината се правят няколко подрязвания.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

През пролетта се премахват травмираните, ослабени и съхнещи клонки.

Лятото се срязват съцветия, които са загубили привлекателния си вид.

През есента се премахват растящите неправилно и излишните млади издънки. Те трябва да се изрежат от ствола. Не пипайте стари клони на повече от 3 г., защото няма да има ефект, но растението силно ще се травмира. Вижте във видеото как се прави.

Размножаване

Бугенвилията, култивирана в стайни условия, се размножава по чрез резници и отводи.

Размножаване чрез резници

Цветарите предпочитат този начин като най-лек и ефикасен. Подготовката се прави през юни, като се избират полувдървени клони. За да не се развали външният вид на растението, резниците се срязват от клонки, които не цъфтят, сгъстяват короната или растат навътре. Долните листа се премахват.

Резниците се поставят в субстрат от пясък и торф, който се изсипва в чашка и след това се покрива с фолио. Местата на срязване се обработват първо със стрит въглен, а после с препарат, който стимулира образуването на корени, напр. „Циркон“.

Поддържайте почвата постоянно влажна, а температурата на въздуха – около 25-26°С. Резниците искат постоянно проветряване и редовно поливане. Те дават корени след 6 до 8 седмици.

Евелина Лютова

Следва пресаждане в саксия с дълбочина 70 – 90 мм, която се запълва с универсален субстрат.

Пресаждането се извършва внимателно, защото корените са чупливи. Растението не се държи за стъблото. Най-добре е чашката, в която се е случило окореняването, да бъде срязана.

След пресаждане растението се слага на прохладно място – ок. 20°С, за доотглеждане. Клонките стигнат 50 см, може да пресадим в по-голяма саксия (11 – 12 см). На дъното слагаме дебел дренажен слой. Младото растение обича обилно поливане, но без застой на вода.

Ето видеоурок за размножаване чрез резници:

Въздушни отводи

Вземете неголям съд и го напълнете с влажна почвена смес. Поставете я недалеч от растението.

От храста изберете млада издънка, която не се е втвърдила. В участъка, където е най-удобно да се вкорени, направете цепнатини за стимулиране на растежа на корени.

Притиснете издънката към почвената смес, така че нарезите да прилегнат плътно към повърхността.

Когато отводът пусне свои корени, го отделете от голямото растение и го засадете в индивидуален съд.

Пресаждане

Периодът на покой приключва през ранна пролет и растението започва активно да расте. Тогава се появяват обилно листа, млади клонки и корени. Това е подходящото време за пресаждане.

Отглеждане на бугенвилия
Размножаване у дома

Младите растения растат много бързо. В оранжерия за 12 месеца един храст може да се увеличи с 3 м. Колкото по-голяма е саксията, толкова по-дълги ще станат стъблото и клоните. Ако оставите цветето в тесен съд, то няма да се извисява така активно, но затова пък ще цъфти още по-обилно.

Младата бугенвилия се пресажда веднъж в годината, което позволява да се възстанови хранителната стойност на почвата. Възрастните растения се пресаждат по-рядко – веднъж на 3-4 години, тъй като понасят много зле тази процедура. Нерядко след пресаждането бугенвилията боледува, не цъфти и губи листата си.

Затова пресаждайте в по-големи съдове, като се стараете да не засягате коренната система.

Свободното пространство в саксията се засипва с прясна пръст, която не се уплътнява. Внимавайте да не остават празни пространства.

Пресаденото растение се полива и за няколко денонощия се прибира на сянка – това ще позволи на корените по-бързо да се приспособят в новата почвена смес. След това цветето се връща на старото си място.

Възрастните растения тежат доста и се нуждаят от подпори.

Отглеждане в саксия

Бугенвилията е лианоподобно растение, но в саксия се формира като храст. Отглеждането на перваза е чудесен вариант, защото цветето получава и светлина, и топлина, и защита от вятър. Саксиите може да се изнасят на открито през горещините.

Отглеждане на двора, в градината

Отглеждане на двора: неголемите храстчета е полезно да се изнасят през лятото в градината, на тераса или открит балкон. Главното е растението да бъде защитено от силен вятър.

В оранжерия: най-доброто място за отглеждане на светлолюбивото растение е оранжерията. В нея има достатъчно място и светлина, влажността и температурата се регулират. При такива условия цветето дава прираст от няколко метра само за един сезон, достигайки 3 м. височина или дължина, взависимост от избраната посока на разгръщане.

В оранжериите бугенвилиите се отгледат в големи контейнери, разположени от южната страна. Получават се големи и пищно цъфтящи екземпляри.

В апартамент и на терасата: у дома ще имате сходен ефект, ако съумеете да възпроизведете подобни условия. Растението се чувства добре на остъклени и отоплявани тераси, където зимната температура не пада под  10°C.

Ако цветето краси хола ви, най-добре е да го разположите пред южен прозорец, в краен случай – край западен. Измерете колко часа слънцето директно огрява растението – трябва да е минимум 5 часа.

При недостиг на светлина листата побледняват, цъфтенето спира.

Домашната бугенвилия се бои от течение. Когато проветрявайте в хладно време, проследете въздушната струя да не минава през нея.

Зазимяване (бугенвилия през зимата)

През пролетта и есента по време на интензивния растеж температурата в стаята трябва да е 22 – 25°С. През зимата по време на покой може да бъде и по-прохладно (12 – 16°С).

Зазимяването на хладно, но не студено позволява на растението да заложи голямо количество цветни пъпки и през пролетта ще ви изненада с пищен цъфтеж.

Когато през зимата бугенвилията е прибрана на топло, трябва да й се осигури допълнителна осветеност – да е около 12 часа. За целта край растението се слага лампа с бяла светлина.

Възможни проблеми

Тропическата рожба бугенвилия е с висока устойчивост спрямо заболявания. Но ако тя се гледа неправилно, имунитетът й отслабва и я нападат болести.

Отглеждане на бугенвилия
Ботаническа рисунка

Възможни неприятности:

 • Опадане на листата: в началото на покоя това е естествено. По друго време е симптом за болест. Възможни причини: излагане на течение, преместване, завъртане на друга страна. Новозакупените растения реагират така на превозването.
 • Избледняване на листата: възможно е растението да е заболяло от хлороза. Това се случва, когато в почвата липсват желязо и други хранителни в-ва. Наторете растението и го напръскайте с течен железен хелат;
 • Петна по листата: застой на течности и лоша вентилация на стаята. Проветрявайте и намалете поливането;
 • Пожълтяване: обилно поливане, обикновено се получава през зимата. Поливайте по-рядко и с по-малко вода. Временно спрете торенето и овлажняването на листата;
 • Отслабване и вялост: ако растението загуби своята жизненост, обработете го със стимулатор на растежа. Покрийте с найлон и приберете на сянка за 2-3 денонощия. Не забравяйте периодично да проветрявате растението;
 • Спиране на растежа: тясна саксия, пресадете. Случва се и при много стари растения – над 10 г., които не са били своевременно размножени;
 • Гниене на корените: изкарайте растението от саксията и промийте цялата пръст със затоплена вода. Разгледайте корените и изрежете изгнилите. Потопете здравите в разтвор на Фитоспорин, напръскайте и листата. Всички срезове обработете с въглен на прах. Накрая пресадете в прясна почва и по-нататък осигурете максимално добра грижа.

Вредители

Бугенвилия рядко страда от вредители. Може по листата да се появят брашнеста мана, листни въшки или паяжинообразуващ акар.

Пръскане: нерядко са достатъчни подръчни средства като пръскане на растението с топъл душ с домашен сапун или отвара от чесън. Ако вредителите много, се купуват инсектициди като „Актелик“, „Актара“ или „Фитоверм“. Ще трябват минимум 2 обработки.

Бугенвилия бонсай

Майсторите оформят бугенвилията и като бонзай – дръвче с един ствол и няколко клонки. Това става, като се оставят само 2-3 клонки, а останалите се изрежат. Този вид се поддържа, докато растението се превърне в дървовидно. Тогава всички централни клони се изрязват до ствола.

Следва изчакване да се покажат млади издънки. Ръстът им се държи под контрол – дългите се подрязват, излишните се премахват, чрез подпори и връзки се оформя короната. Щом младите клони се втвърдят, подпорите се махат.

По време на покоя оформянето спира. Тогава растението пуска нови издънки и на тях ще видим цветни пъпки. С настъпване на есента бонзаят ще се покрие с гъсти и ефектни съцветия.  

Насладете се на красотата на бугенвилия – бонзай във видеото:

Други видове. Цвете и дърво

На латински е Bougainvillea – вечнозелени растения от Южна Америка. В родината си са непретенциозни, растат край пътищата и сред камъни, оплитат огромни скали и се катерят по външните стени на многоетажни сгради.

Корабите на Бугенвил докарват от Бразилия 12 вида бугенвилии от общо 15 по света. С пищните си цветове те спечелват сърцата на европейците. На селекция се поддават само три вида от Бразилия – Гола, Перуанска и Прекрасна.

Само те и техните хибриди могат да се отглеждат в домашни условия. Новите сортове се отличават не толкова с многообразни цветове, колкото с интересни и оригинални листа. Мечта на селекционерите остава бугенвилия без бодли и със сини цветове.

Цъфтеж: това е екстрата, заради която бугенвилията е желано декоративно растение. Тя цъфти обилно и продължително. По нашите ширини започва от май и при добри домашни условия продължава 6 – 7 месеца, например до ноември.

Различните сортове се различават по формата и оцветяването на цветовете. Те са розови, виолетови, бели, пурпурни, лилави и техни нюанси. Много цветари садят по две растения в една саксия и получават ефектно смесване на цветовете.

Видове бугенвилия
Разновидност, наименованиеОписание
Гола (Bougainvillea glabra)храст до 5 м., бели, жълти, лилави, розови и червени цветове, гланцирани тъмнозелени листа, заострени
Прекрасналиана, достигаща 15 м. С големи червени, розови или лилави цветове и многочислени бодли, сърцевидни листа
Перуанска (Bougainvillea peruviana)храст с жълти цветове, обкръжени с розови или пурпурни мъхести прицветници. Листата са яйцевидни. Шиповете – къси, прави

Сортовете бугенвилия са дадени ТУК: Бугенвилия красива, оголена, перуанска и най-красивите хибридни сортове. 

Грижа за бугенвилия

Ние в Европа се радваме на бугенвилията като домашно растение. Част от видовете успешно се култивират в апартамент, а през топлите месеци красят терасите и градините.

Поливане

В каквато и форма да се отглежда бразилската красавица се полива обилно. Особено през времето на интензивен растеж, който в Европа е в пролетно-лятно време.

Почвата винаги да е влажна, да не се допуска засушаване. Поливаме веднага, щом горния почвен слой засъхне. Средно се правят 1-2 поливки на седмица.

В саксията се налива вода, докато не започне да изтича от отворите на дъното.

Помнете, че бугенвилията обича влага, но в природни условия предпочита да расте на камениста почва. Затова не допускайте да се застоява течност в почвата. Водата в чинийката непременно трябва да се излее.

С настъпването на есента поливането постепенно се съкращава, за да може храстчето да се подготви за предстоящия период на покой. От ноември до февруари се полива оскъдно и рядко. Следете почвата да не пресъхва напълно. Средно се полива веднъж на 15-20 дни. Съобразете се с температурата в стаята – при по-топла атмосфера се полива по-често.

Ако през зимата всички листа окапят, поливането се преустановява до края на покоя.

Почва

Бугенвилията иска лека почва, която добре пропуска вода и въздух. Може да използвате универсална почвена смес за цъфтящи стайни растения с рН в пределите на 5,5 – 6,0.

Торене

От правилното и своевременно торене зависи доколко пищно ще цъфти растението. Системното подхранване с течни торове започва от началото на пролетта и се върши периодично до втората половина на есента.

За бугенвилия подхождат торове с повишено съдържание на калий, фосфор и желязо. Под тяхно влияние храстът ще се покрие с много пъпки.

Отглеждане на бугенвилия
Красивият цвят отблизо

Не прехранвайте с азотни торове, защото азотът се отразява крайно негативно на цъфтежа.

Температура

Стаята, в която се намира цветето, трябва системно да се проветрява (докато цветето се пази от течение).

Лятото може да изнесете саксията на свеж въздух – на веранда, в градината или на открит балкон. В този случай изберете място, което е надеждно защитено от ветрове.

Зимата растението може да се пренесе на остъклена тераса или в закрито помещение, което задължително се отоплява. И да е отлично осветена.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Бугенвилия реагира негативно на честото пренасяне от едно на друго място, най-вече по време на цъфтене. Растението може силно да пострада от препозициониране, като рязко спре да расте и да цъфти, може да му опадат листата. В този случай го върнете на привичното му място – среда с подходяща температура и осветеност, и скоро ще се явят нови листа.

Влажност

Растението се нуждае от повишена влажност на въздуха. Периодично овлажнявайте с пулверизатор. През периода на цъфтене пръскайте само около храста, защото попадането на вода върху самото растение е крайно нежелателно.

Когато растението не цъфти, листата му се овлажняват от двете страни и то реагира благодарно на това.

Друг начин за овлажняване на атмосферата е чрез съд с вода, оставен на топло, или с ел. овлажнител. Второто е максимално добро.

За овлажняване на листата, както и за поливане, се предпочита възможно най-меката вода, която трябва да е добре престояла, мината през филтър или преварена.

Осветеност

За отглеждане изберете най-слънчевото място в къщата – например перваза на южен прозорец. Преките, понякога изгарящи слънчеви лъчи, за това растение не са страшни. Ярката светлина прави цветовете по-наситени. При недостиг на светлина цялото растение линее и побледнява.

Ако обичате цветята да носят красота + полза, прочетете за Тагетес:

Турта (тагетес) като билка и като цвете. Ползи и рецепти

За Радост Ангелова

Прочети още

Топ начини за закрепване на найлон за оранжерия.

Как се слага найлон за оранжерия. Кой е най-здравия? Армиран от Практикер

Топ начини за закрепване на найлон за оранжерия. Кой е най-здравият? Армиран найлон от Практикер …

4 Мнения

 1. Радка Иванова Димова

  пак научих нещо ново! вашите статииса интересни – някои неща са ми непознати, за други научавам нещо ново. продължавайте така.

 2. Продавам бугенвилия на 6 лв, за Сф предавам лично, за другаде – пращам с Еконт. Бугенвилиите са 10 – 15 см. временна саксия.

 3. Благовеста

  Търсех бугенвилия за подарък, изрових сайтовете, цените уж са супер – 10 – 20 лв за малките саксии, но се оказва без наличност. Не намерих въобще в момента, когато трябваше.

 4. Галатея

  В отглеждането на бугенвилия тънкажът е правилно зазимяване, за да оцелее, и подрязване, за да е красива. Загинаха ми няколко, докато се науча.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *