Бугенвилия: Отглеждане и капризи. Продажба, цена

♠ Бугенвилия, какво е това  ♠ Отглеждане ♠ В оранжерия ♠В апартамент и на терасата ♠ На двора ♠ В саксия ♠ Като бонзай ♠ Грижа за бугенвилия ♠ Поливане ♠ Почва ♠ Торене ♠ Температура &60; Зимуване ♠ Влажност ♠ Осветеност

Още в текста: ♠ Засаждане ♠ Размножаване чрез резници ♠ От семена ♠ Въздушни отводи ♠ Пресаждане ♠ Цъфтеж, кога ♠ Подрязване ♠ Болести по бугенвилия ♠ Вредители ♠ Откъде се купува бугенвилия и цени

През 1766-69 г. мореплавателят Луи Бугенвил обикаля земята в търсене на нови територии за Франция. На негово име кръщават остров в Тихия океан и род пищно цъфтящи растения – бугенвилия или бугенвилея.

Корабите на Бугенвил докарват от Бразилия 12 вида бугенвилии. С пищните си цветове те спечелват сърцата на европейците. На Стария континент растението не цъфти безспир, както в субтропиците, но пак радва очите и декорира по аристократичен начин домовете.

Бугенвилия, какво е това?

На латински е Bougainvillea – вечнозелени растения от Южна Америка. В родината си са непретенциозни, растат край пътищата и сред камъни, оплитат огромни скали и се катерят по външните стени на многоетажни сгради.

Ние в Европа се радваме на бугенвилията като домашно растение. Част от видовете успешно се култивират в апартамент, а през топлите месеци красят терасите и градините.

Отглеждане на бугенвилия

Отглеждане на бугенвилия

Бугенвилия е родом от Бразилия. Там нейният растеж и цъфтене не прекъсват нито за един ден. Растението е топлолюбиво и не е способно да издържи на температурен спад под 5°С. В субтропичните райони се отглежда на открито, като декоративно растение. Но навсякъде другаде сме принудени да гледаме бугенвилии в саксии, за да може да ги прибираме на топло в студените месеци.

Бугенвилията се нуждае не само от топлина, но и от голямо количество ярка светлина и на трето, немаловажно място – от простор. Тя добре расте в домашни условия, ако й дадем достатъчно светлина и пространство.

В Европа пищното цвете се приспособява към различния климат, като спира да цъфти целогодишно. Тук то си дава период на покой, какъвто няма в Бразилия. Ако се отглежда правилно и му се дават най-добрите условия, то може да цъфне няколко пъти за годината.

В оранжерия

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Най-доброто място за отглеждане на светлолюбивото растение е оранжерията. В нея има достатъчно място и светлина, влажността и температурата се регулират. При такива условия цветето дава прираст от няколко метра само за един сезон, достигайки 3 м. височина или дължина, взависимост от избраната посока на разгръщане.

В оранжериите бугенвилиите се отгледат в големи контейнери, разположени от южната страна. Получават се големи и пищно цъфтящи екземпляри.

В апартамент и на терасата

У дома ще имате сходен ефект, ако съумеете да възпроизведете подобни условия. Растението се чувства добре на остъклени и отоплявани тераси, където зимната температура не пада под  10°C.

Ако цветето краси хола ви, най-добре е да го разположите пред южен прозорец, в краен случай – край западен. Измерете колко часа слънцето директно огрява растението – трябва да е минимум 5 часа.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

При недостиг на светлина листата побледняват, цъфтенето спира.

Домашната бугенвилия се бои от течение. Когато проветрявайте в хладно време, проследете въздушната струя да не минава през нея.

Отглеждане на двора

Неголемите храстчета е полезно да се изнасят през лятото в градината, на тераса или открит балкон. Главното е растението да бъде защитено от силен вятър.

В саксияОтглеждане на бугенвилия

Бугенвилията е лианоподобно растение, но в саксия се формира като храст. Отглеждането на перваза е чудесен вариант, защото цветето получава и светлина, и топлина, и защита от вятър. Саксиите може да се изнасят на открито през горещините.

Бонзай

Майсторите оформят бугенвилията и като бонзай – дръвче с един ствол и няколко клонки. Това става, като се оставят само 2-3 клонки, а останалите се изрежат. Този вид се поддържа, докато растението се превърне в дървовидно. Тогава всички централни клони се изрязват до ствола.

Следва изчакване да се покажат млади издънки. Ръстът им се държи под контрол – дългите се подрязват, излишните се премахват, чрез подпори и връзки се оформя короната. Щом младите клони се втвърдят, подпорите се махат.

По време на покоя оформянето спира. Тогава растението пуска нови издънки и на тях ще видим цветни пъпки. С настъпване на есента бонзаят ще се покрие с гъсти и ефектни съцветия.

Грижа за бугенвилия

Поливане

В каквато и форма да се отглежда бразилската красавица се полива обилно. Особено през времето на интензивен растеж, който в Европа е в пролетно-лятно време.

Евелина Лютова

Почвата винаги да е влажна, да не се допуска засушаване. Поливаме веднага, щом горния почвен слой засъхне. Средно се правят 1-2 поливки на седмица.

В саксията се налива вода, докато не започне да изтича от отворите на дъното.

Помнете, че бугенвилията обича влага, но в природни условия предпочита да расте на камениста почва. Затова не допускайте да се застоява течност в почвата. Водата в чинийката непременно трябва да се излее.

С настъпването на есента поливането постепенно се съкращава, за да може храстчето да се подготви за предстоящия период на покой. От ноември до февруари се полива оскъдно и рядко. Следете почвата да не пресъхва напълно. Средно се полива веднъж на 15-20 дни. Съобразете се с температурата в стаята – при по-топла атмосфера се полива по-често.

Ако през зимата всички листа окапят, поливането се преустановява до края на покоя.

Почва

Отглеждане на бугенвилия
Бугенвилия – бонзай

Бугенвилията иска лека почва, която добре пропуска вода и въздух. Може да използвате универсална почвена смес за цъфтящи стайни растения с рН в пределите на 5,5 – 6,0.

Торене

От правилното и своевременно торене зависи доколко пищно ще цъфти растението. Системното подхранване с течни торове започва от началото на пролетта и се върши периодично до втората половина на есента.

За бугенвилия подхождат торове с повишено съдържание на калий, фосфор и желязо. Под тяхно влияние храстът ще се покрие с много пъпки.

Не прехранвайте с азотни торове, защото азотът се отразява крайно негативно на цъфтежа.

Температура

Стаята, в която се намира цветето, трябва системно да се проветрява (докато цветето се пази от течение).

Лятото може да изнесете саксията на свеж въздух – на веранда, в градината или на открит балкон. В този случай изберете място, което е надеждно защитено от ветрове.

Зимата растението може да се пренесе на остъклена тераса или в закрито помещение, което задължително се отоплява. И да е отлично осветена.

Бугенвилия реагира негативно на честото пренасяне от едно на друго място, най-вече по време на цъфтене. Растението може силно да пострада от препозициониране, като рязко спре да расте и да цъфти, може да му опадат листата. В този случай го върнете на привичното му място – среда с подходяща температура и осветеност, и скоро ще се явят нови листа.

Зимуване

През пролетта и есента по време на интензивния растеж температурата в стаята трябва да е 22 – 25°С. През зимата по време на покой може да бъде и по-прохладно (12 – 16°С).

Зазимяването на хладно, но не студено позволява на растението да заложи голямо количество цветни пъпки и през пролетта ще ви изненада с пищен цъфтеж.

Когато през зимата бугенвилията е прибрана на топло, трябва да й се осигури допълнителна осветеност – да е около 12 часа. За целта край растението се слага лампа с бяла светлина.

Влажност

Отглеждане на бугенвилия
Екзотичната бугенвилия отлично вирее в топлите страни

Растението се нуждае от повишена влажност на въздуха. Периодично овлажнявайте с пулверизатор. През периода на цъфтене пръскайте само около храста, защото попадането на вода върху самото растение е крайно нежелателно.

Когато растението не цъфти, листата му се овлажняват от двете страни и то реагира благодарно на това.

Друг начин за овлажняване на атмосферата е чрез съд с вода, оставен на топло, или с ел. овлажнител. Второто е максимално добро.

За овлажняване на листата, както и за поливане, се предпочита възможно най-меката вода, която трябва да е добре престояла, мината през филтър или преварена.

Осветеност

За отглеждане изберете най-слънчевото място в къщата – например перваза на южен прозорец. Преките, понякога изгарящи слънчеви лъчи, за това растение не са страшни. Ярката светлина прави цветовете по-наситени. При недостиг на светлина цялото растение линее и побледнява.

Засаждане, размножение

Бугенвилията, култивирана в стайни условия, се размножава по 3 метода.

Размножаване чрез резници

Цветарите предпочитат този начин като най-лек и ефикасен. Подготовката се прави през юни, като се избират полувдървени клони. За да не се развали външният вид на растението, резниците се срязват от клонки, които не цъфтят, сгъстяват короната или растат навътре. Долните листа се премахват.

Резниците се поставят в субстрат от пясък и торф, който се изсипва в чашка и след това се покрива с фолио. Местата на срязване се обработват първо със стрит въглен, а после с препарат, който стимулира образуването на корени, напр. „Циркон“.

Поддържайте почвата постоянно влажна, а температурата на въздуха – около 25-26°С. Резниците искат постоянно проветряване и редовно поливане. Те дават корени след 6 до 8 седмици.

Следва пресаждане в саксия с дълбочина 70 – 90 мм, която се запълва с универсален субстрат.

Пресаждането се извършва внимателно, защото корените са чупливи. Растението не се държи за стъблото. Най-добре е чашката, в която се е случило окореняването, да бъде срязана.

След пресаждане растението се слага на прохладно място – ок. 20°С, за доотглеждане. Клонките стигнат 50 см, може да пресадим в по-голяма саксия (11 – 12 см). На дъното слагаме дебел дренажен слой. Младото растение обича обилно поливане, но без застой на вода.

Ето и видео урок по тази тема.

От семена

Най-евтино е да се захване бугенвилия от семена. Кога се засажда: през януари.

Отглеждането на това растение от семе става много бавно. От посяването до поникването минават два месеца. Ако зимата е сурова, семената трябва да са в оранжерия или на топло място в стаята.

Как става? Чашки или малки саксии се насипват с лек почвен субстрат, семената се поставят и се засипват с пясък. Оставят се на топло, при температура около 30°С.

Истинският проблем тук е осигуряването на семена. В домашни условия, а и въобще в Европа липсват колибрито, което извършва опрашването. Семенен материал може да се вземе само от специализиран магазин.

Въздушни отводи

Третият начин е чрез въздушни отводи.

Вземете неголям съд и го напълнете с влажна почвена смес. Поставете я недалеч от растението.

От храста изберете млада издънка, която не се е втвърдила. В участъка, където е най-удобно да се вкорени, направете цепнатини за стимулиране на растежа на корени.

Притиснете издънката към почвената смес, така че нарезите да прилегнат плътно към повърхността.

Когато отводът пусне свои корени, го отделете от голямото растение и го засадете в индивидуален съд.

Пресаждане

Периодът на покой приключва през ранна пролет и растението започва активно да расте. Тогава се появяват обилно листа, млади клонки и корени. Това е подходящото време за пресаждане.

Отглеждане на бугенвилия
Размножаване у дома

Младите растения растат много бързо. В оранжерия за 12 месеца един храст може да се увеличи с 3 м. Колкото по-голяма е саксията, толкова по-дълги ще станат стъблото и клоните. Ако оставите цветето в тесен съд, то няма да се извисява така активно, но затова пък ще цъфти още по-обилно.

Младата бугенвилия се пресажда веднъж в годината, което позволява да се възстанови хранителната стойност на почвата. Възрастните растения се пресаждат по-рядко – веднъж на 3-4 години, тъй като понасят много зле тази процедура. Нерядко след пресаждането бугенвилията боледува, не цъфти и губи листата си.

Затова пресаждайте в по-големи съдове, като се стараете да не засягате коренната система.

Свободното пространство в саксията се засипва с прясна пръст, която не се уплътнява. Внимавайте да не остават празни пространства.

Пресаденото растение се полива и за няколко денонощия се прибира на сянка – това ще позволи на корените по-бързо да се приспособят в новата почвена смес. След това цветето се връща на старото си място.

Възрастните растения тежат доста и се нуждаят от подпори.

Цъфтеж. Кога цъфти?

Това е екстрата, заради която бугенвилията е желано декоративно растение. Тя цъфти обилно и продължително. По нашите ширини започва от май и при добри домашни условия продължава 6 – 7 месеца, например до ноември.

Различните сортове се различават по формата и оцветяването на цветовете. Те са розови, виолетови, бели, пурпурни, лилави и техни нюанси. Много цветари садят по две растения в една саксия и получават ефектно смесване на цветовете.

Подрязване, резитба

Важна процедура при култивиране на бугенвилия като стайно цвете е подрязването. С него се придава правилна форма и се стимулира цъфтенето. За годината се правят няколко подрязвания.

През пролетта се премахват травмираните, ослабени и съхнещи клонки.

Лятото се срязват съцветия, които са загубили привлекателния си вид.

През есента се премахват растящите неправилно и излишните млади издънки. Те трябва да се изрежат от ствола. Не пипайте стари клони на повече от 3 г., защото няма да има ефект, но растението силно ще се травмира.

Болести по бугенвилията

Тропическата рожба бугенвилия е с висока устойчивост спрямо заболявания. Но ако тя се гледа неправилно, имунитетът й отслабва и я нападат болести.

Възможни неприятности:

  • Опадане на листата: в началото на покоя това е естествено. По друго време е симптом за болест. Възможни причини: излагане на течение, преместване, завъртане на друга страна. Новозакупените растения реагират така на превозването.
  • Избледняване на листата: възможно е растението да е заболяло от хлороза. Това се случва, когато в почвата липсват желязо и други хранителни в-ва. Наторете растението и го напръскайте с течен железен хелат;
  • Петна по листата: застой на течности и лоша вентилация на стаята. Проветрявайте и намалете поливането;
  • Пожълтяване: обилно поливане, обикновено се получава през зимата. Поливайте по-рядко и с по-малко вода. Временно спрете торенето и овлажняването на листата;
  • Отслабване и вялост: ако растението загуби своята жизненост, обработете го със стимулатор на растежа. Покрийте с найлон и приберете на сянка за 2-3 денонощия. Не забравяйте периодично да проветрявате растението;
  • Спиране на растежа: тясна саксия, пресадете. Случва се и при много стари растения – над 10 г., които не са били своевременно размножени;
  • Гниене на корените: изкарайте растението от саксията и промийте цялата пръст със затоплена вода. Разгледайте корените и изрежете изгнилите. Потопете здравите в разтвор на Фитоспорин, напръскайте и листата. Всички срезове обработете с въглен на прах. Накрая пресадете в прясна почва и по-нататък осигурете максимално добра грижа.

Вредители

Бугенвилия рядко страда от вредители. Може по листата да се появят брашнеста мана, листни въшки или паяжинообразуващ акар.

Пръскане: нерядко са достатъчни подръчни средства като пръскане на растението с топъл душ с домашен сапун или отвара от чесън. Ако вредителите много, се купуват инсектициди като „Актелик“, „Актара“ или „Фитоверм“. Ще трябват минимум 2 обработки.

Откъде се купува бугенвилия и цени

Най-лесно е да разгледате в интернет и да поръчате дистанционно. Борсите за цветя имат сайтове и страници във фейсбук. Предлагат млади растения с цена до 10 лв.

Понякога частни лица продават красивото растение чрез сайтовете за обяви като OLX. Цените са дори и по-ниски, но няма постоянно предлагане.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Сигурното място за покупка са лицензираните

Разсадници

Те също продават он лайн, а може да разгледате и на място. Ако сте близо до Пловдив, не пропускайте изложенията Цветна пролет и Цветна есен, където се предлагат интересни и екзотични видове.

Видовете бугенвилия са дадени ТУК: Бугенвилия красива, оголена, перуанска и най-красивите хибридни сортове. 

Насладете се на красотата на бугенвилия – бонзай във видеото:

Ако обичате цветята да носят красота + полза, прочетете за Тагетес:

Турта (тагетес) като билка и като цвете. Ползи и рецепти

Източници:

За Радост Ангелова

Прочети още

немска овчарка - порода кучета, цена

Немска овчарка. Видове, цена, развъдници. Нрав на черна, дългокосместа, старонемска и др.

Какви видове немски овчарки знаем. Цена и развъдници. Кой развъдник за дългокосместа немска овчарка е …

Едно мнение

  1. Радка Иванова Димова

    пак научих нещо ново! вашите статииса интересни – някои неща са ми непознати, за други научавам нещо ново. продължавайте така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *