Празнуваме Лазаровден – символ на здравето и дълголетието

Свети Лазар е първият възкръснал в християнството след четири дни в гроба

Православните християни честват днес Лазаровден. Той се пада винаги в съботата преди Великден.

Според старите обичаи на Лазаровден трябва да се наберат върбови клонки, които ще се окачат на входните врати на други ден – големият празник Връбница или Цветница.

Лазаровден картички - 02, честит празник именници
Поздравете своите именници с тази картичка за Лазаровден!

Лазар е първият възкръснал християнин преди Христос. А причината да живее още цели 30 години след като е бил положен мъртъв в гроба и е престоял там четири дни е именно Исус Христос, който го възкресява. Всички помним израза от Библията “Ставай, Лазаре”, някъде се цитира и така: “Излез навън, Лазаре”. От тогава насам името на Св. Лазар става символ на здраве и дълголетие.

След възкресението си Свети Лазар става християнски епископ в Кипър. Той е брат на Марта и на Мария Магдалина.

Българската православна традиция повелява на този ден да се изпълнява обичая лазаруване. А също и да се поменат починалите ни близки. Подготвя се така наречената Лазарска задушница. Вярва се, че на този ден Бог разпуска починалите от гробовете.

Затова надвечер жените отиват на гробищата, прекадяват и преливат близките с вино и раздават жито и кравайчета. Вечерта се раздават просфорки според броя на починалите от семейството, но не трябва да е четен броят им.

А за живите подготовката за честване на Лазаровден започва рано. Възрастна опитна жена помага на момичетата да научат ритуалните песни.

Така с песни и танци те обикалят селото.

Лазаровден картички - 03, честит празник именници
Още една картичка за Лазаровден

На много места и досега обичаят лазаруване е запазен. В него участват само неомъжени девойки. Закичват главите си със свежи пролетни цветя. На времето са вярвали, че ако девойка не е лазарувала, може да си остане и неомъжена.

Днес за имен ден черпят Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар, Лъчезар.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

За Елена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *