Лазаровден картички, честит празник именници

Картички за Лазаровден. Лазарки и песни

Какви картички се изпращат за Лазаровден? Какви песни се пеят за деня на св. Лазар и за Цветница? Именници, поздрави и пожелания.

Лазаровден е един от най-обичаните пролетни празници в българския фолклор. В този подробен материал ще ви запознаем с произхода и символиката на Лазаровден, традиционните обичаи, рецепти, песни и картички.

Тема Какво ще разберете
История и традиции За възникването на празника и основните обичаи като лазаруване, избор на кумица и буенек
Символика и поверия За значението на Св. Лазар, символиката на здраве и плодородие, народните вярвания
Кулинарни традиции За традиционните ястия и рецепти за Лазаровден
Песни и стихотворения Примери за текстове на лазарски песни и стихотворения
Поздравителни картички За традицията на размяна на картички и колекция от различни мотиви

История и традиции на Лазаровден

Произход на вековния празник

Лазаровден е един от най-обичаните пролетни празници в България с дълбоки корени в миналото. Той носи името на библейския Лазар – приятел на Иисус Христос, когото той възкресява четири дни след смъртта му. Това чудо става причина Лазар да се смята за символ на здравето и дълголетието. Още от ранното християнство Лазаровден се празнува в навечерието на Цветница и Великден.

Вековната дата на празника

Lazarovden Kartichki 08Лазаровден винаги се чества в съботния ден, който предхожда Цветница. Тъй като датата на Великден се променя спрямо лунния календар, то и Лазаровден е подвижен празник без фиксирана дата. Обикновено се пада през април, но понякога може да бъде и в края на март.

Обичаи, запазени през вековете

Лазаровден е изпълнен с красиви български обичаи, които оживяват всяка пролет. Те са запазени през вековете и пренасят духа на празника от поколение на поколение.

Лазаруването – празник за момичетата

Lazarovden Kartichki 06Един от най-характерните обичаи е лазаруването. Момичетата от селото, облечени в най-красивите си носии и венци от пролетни цветя, обикалят къщите. Те пеят весели песни, с които донякъде предсказват бъдещето и пожелават здраве и берекет за стопаните. В замяна домакините ги даряват с яйца, сладкиши и дребни подаръци. Лазаруването е истински празник за момичетата, които влизат в групата на “годениците”.

Избор на кумица – бъдеща булка

Особено важен момент е избирането на кумица. Тя е момата, чието венче първо изплува по реката. Според поверието, кумицата ще се омъжи първа. Тя води лазарското хоро към дома на родителите си. Другите моми запазват мълчание пред нея до Великден в знак на почит.

Енергичният ритуален танц буенек

Lazarovden Kartichki 04Буенекът представлява своеобразен ритуален танц, който лазарките изпълняват по време на обиколката. Те подскачат високо и тропат силно с крака, за да осигурят добра реколта, здрав добитък и берекет за цялото село.

Значение на обичаите за момичетата

Обичаите на Лазаровден имат дълбок смисъл за момичетата. Те бележат прехода им към зрялост и готовност за създаване на семейство. В миналото се е смятало, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова всички са се стремели да участват в празника.

Приготовленията започват отрано

В навечерието на Лазаровден момичетата се събират в къщата на една от тях, за да се подготвят. По-възрастна жена ги учи на песните и им помага да оплетат венци от пролетни цветя. Сутринта обличат най-хубавите си носии и тръгват да разнасят празника.

Символиката на Лазаровден

Възкресението на Свети Лазар
Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Lazarovden Kartichki 02Според библейската история, Иисус Христос възкресява своя приятел Лазар четири дни след смъртта му. Това чудо става известно като първото възкресение в Новия Завет. След като е възкресен, Лазар продължава да живее още 30 години и става епископ на Китира. Затова образът на Свети Лазар символизира здравето и дълголетието.

Празникът като знак за дълъг живот

В българската народна вяра Лазаровден се смята за празник, носещ здраве и дълъг живот. Според поверието, ако човек успее да се докосне до лазарска върбова клонка, ще бъде жизнен и здрав през цялата година. Затова на този ден се берат върбови клонки с лечебна сила.

Вярвания за щастие и плодородие

Освен здраве, Лазаровден носи и други блага според народните вярвания. Лазаруването на момичетата се смята за ритуал, който осигурява берекет и плодородие за цялото село. А участието в празника предвещава женитба и щастие за момите.

Магията на лазарските венци

Плетените за Лазаровден венци от пролетни цветя също имат магическо значение. Според поверието, ако мома успее да запази венеца си свеж до следващата година, ще се омъжи до дванадесет месеца.

Защитата на лазарската върба
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Lazarovden Kartichki 01Народът вярва, че лазарската върба има апотропейна сила и пази дома от зли сили. Затова след като я осветят в църквата, клонките се слагат на видно място в къщата или се окачват на вратата до следващия Лазаровден.

Кулинарните вкусотии на Лазаровден

Традиционната трапеза

Въпреки че Лазаровден е част от Великия пост, трапезата на този ден е празнична и обилна. Приготвят се рибни ястия, ошав, питки и хляб – лазарици, украсени с кръст. Не липсват и яйца, боядисани в червено – символ на здраве и плодородие.

Вкусни рецепти за празника

Ето някои от най-традиционните рецепти за Лазаровден:

  • Лазарско агне – пече се цяло агне на скара или във фурна
  • Рибена чорба – с различни морски или сладководни риби
  • Пълнени чушки с ориз – с малко подправки за поста
  • Ошав от сухи сливи – подсладен и ароматен
  • Боядисани в червено яйца – изписани с восъчни мотиви
  • Лазарска пита – украсена с кръстове от тесто
  • Лазарски козунак – сладкиш с орехи и стафиди

Трапезата на Лазаровден е богата и вкусна, въпреки ограниченията на постния период. Тя носи ситост и изобилие във всеки дом.

Песенният дух на Лазаровден

Веселите песни на лазарките

Лазаруването е изпълнено с песни, които лазарките пеят по домовете. Те са весели и звънливи, с мотиви за здраве, плодородие и красота. Изпълняват се от момичешки гласове в хорова хармония. Песните съпровождат ритуалния танц буенек.

Примери за текстове на лазарски песни:

“Бяла лазарке, къде си ходила,
Че са ти нозе боси, ръце голи?”

“Лазаре ле, Лазаре,
Дай ни яйца за здраве,
Червени яйца, Лазаре!”

Стихове за великия ден

Lazarovden Kartichki 03Поетично вдъхновение внасят и стихотворенията, посветени на Лазаровден. Те пресъздават духа на празника – веселие, надежда и пробудена природа. Ето пример:

Евелина Лютова

“На Лазаровден пролетта
разстила шарени килими,
веселба цари навред из селото
и песни летят като птички.”

Пожелания чрез картички за Лазаровден

Картичките – част от традицията

Lazarovden Kartichki 05Размяната на картички за Лазаровден е част от фолклорните традиции. Те се украсяват със символи като върбови клонки, яйца, цветя. Върху тях се изписват пожелания за здраве, късмет и любов. Изпращат се на именници, роднини и приятели.

Разнообразна символика

Картичките могат да съдържат различни мотиви като лазарки с венци, пеперуди, агнета, плетени кошници. Цветовете са ярки и жизнерадостни. Освен върбови клонки, срещат се и изображения на яйца, цветя, птици.

Примерни пожелания за Лазаровден:

  • “Нека Лазаровден донесе пролет в душата ти! Честит празник!”
  • “Здраве и късмет по-големи от лазарските кошници! Честит имен ден!”
  • “Весели песни и хора, сбъднати мечти и любов! Честит Лазаровден!”
Разнообразие от картички

Lazarovden Kartichki 07Картичките могат да бъдат ръчно изработени или отпечатани, традиционни или модерни. Но винаги носят пролетното настроение на Лазаровден и искрени пожелания. Но най-често се слагат на стената на именника във Фейсбук.

Лазаровден е един от най-обичаните пролетни празници, изпълнен с вековни фолклорни традиции и обичаи. Той символизира пробуждането на природата и надеждата за здраве, щастие и благоденствие. Чрез песни, танци и картички лазарките разнасят тази надежда във всеки дом.

Свети Лазар е първият възкръснал в християнството след четири дни в гроба

Православните християни честват днес Лазаровден. Той се пада винаги в съботата преди Великден.

Според старите обичаи на Лазаровден трябва да се наберат върбови клонки, които ще се окачат на входните врати на други ден – големият празник Връбница или Цветница.

Лазаровден картички - 02, честит празник именници
Поздравете своите именници с тази картичка за Лазаровден!

Лазар е първият възкръснал християнин преди Христос. А причината да живее още цели 30 години след като е бил положен мъртъв в гроба и е престоял там четири дни е именно Исус Христос, който го възкресява. Всички помним израза от Библията “Ставай, Лазаре”, някъде се цитира и така: “Излез навън, Лазаре”. От тогава насам името на Св. Лазар става символ на здраве и дълголетие.

След възкресението си Свети Лазар става християнски епископ в Кипър. Той е брат на Марта и на Мария Магдалина.

Българската православна традиция повелява на този ден да се изпълнява обичая лазаруване. А също и да се поменат починалите ни близки. Подготвя се така наречената Лазарска задушница. Вярва се, че на този ден Бог разпуска починалите от гробовете.

Затова надвечер жените отиват на гробищата, прекадяват и преливат близките с вино и раздават жито и кравайчета. Вечерта се раздават просфорки според броя на починалите от семейството, но не трябва да е четен броят им.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

А за живите подготовката за честване на Лазаровден започва рано. Възрастна опитна жена помага на момичетата да научат ритуалните песни.

Така с песни и танци те обикалят селото.

Лазаровден картички - 03, честит празник именници
Още една картичка за Лазаровден

На много места и досега обичаят лазаруване е запазен. В него участват само неомъжени девойки. Закичват главите си със свежи пролетни цветя. На времето са вярвали, че ако девойка не е лазарувала, може да си остане и неомъжена.

Днес за имен ден черпят Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар, Лъчезар.

За Елена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *