КАТАСТРОФА! Можело е и къпещи се хора да загинат в киселината на Марица!

Подозират Бай Тошовия Химически комбинат в изпускането на отрови в реката. Води се предварително производство

“Баща ми влезе да вземе проби и каза, че водата пари и щипе. И водата беше като боза. Вчера имаше и деца, рибари, семейства тука и ако не бяха животните можеше да са те”, казва Стоян Господинов, чиито 28 крави умряха вчера, отровени от водата край Марица. Вчера следобед от цялото му стадо от 29 животни оцеля само едно. Масовото отравяне се случва край канал близо до Димитровград. Там Господинов и други животновъди редовно поят добитъка си.

НеохимСъщо така ходят и граждани да се къпят в реката. Можело е и те да пострадат, ако не бяха загинали първи кравите. Досега такова чудо не е имало в региона, ако не се броят отделни случаи още от Живково време, когато не е било прието да се говори за тях.

Ролята на Неохим?

Навремето често Химическият комбинат е изхвърлял мръсотиите си в реката и затова се е появила Екогласност и подобни организации, за да защитават населението от подобни своеволия. Но въпреки това много хора са ходели и тогава да се къпят в реката, въпреки че тя си е била мръсна от край време и постоянно е била забелязвана мъртва риба да плава с корема нагоре.

Според специалистите водата в реката, а вероятно и във водоснабдяването на над 50 селища, е отровна. Затова сега те са оставени без вода, за да няма жертви и сред хората. Официалната версия твърди, че водата е спряна за всеки случай. Не е ясно дали непременно ще се отровят хората, но да я спрем, за да няма сакатлъци. По същия начин са говорили и по Бай-Тошово време. Но тогава и по принцип си имаше режим на водата, така че хората не са отдавали всяко спиране на опасността от отравяне.

Досъдебно производство

Образувано е досъдебно производство. В Димитровград веднага са заподозрели “Неохим” в замърсяването. Това е голям завод за торове още от комунистическо време, известен като Химическия комбинат. Шефът на завода обаче се съмнява. На заседанието на кризисния щаб вчера прокуристът на торовия завод в Димитровград “Неохим” Стефан Димитров е изразил съмнение, че от намиращото се в капитален ремонт предприятие може да са изтекли опасни химикали, които да са предизвикали станалото. Димитров обеща пълно съдействие на органите на разследването. Което пък означава, че не изключва напълно проблемът да е у тях.

Според Медиапул обаче е най-вероятно замърсяването на река Марица да е причинено от изпускането на органични съединения именно от завода “Неохим” в Димитровград в резултат на човешка грешка. Това показва първоначалното разследване по случая и данните на РИОСВ в Хасково, пише агенцията. Местните също са напълно убедени, че причината идва от там. Но някак си не е прието да се говори за това.

Неохим крави

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Как ще свърши това?

От Хасково предполагат, че от Неохим са изтекли киселини, които са отровили водата. Те са суровини за производството на торове в химическия гигант. Вероятно става дума за човешка грешка. Твърде възможно е истината да се каже, чак когато темата за умрелите крави вече няма да е новина и няма да интересува никого. Така се случва обикновено в България. Виновниците или ще излязат наяве, когато вече хората са престанали да четат всичко по темата, или въобще никога няма да излязат. Самите жители на Димитровград и Хасково обаче нямат никакви съмнения кой е причинителят на бедствието. Но се надяват един ден заводът отново да заработи, защото той осигуряваше препитанието на голяма част от тях.

За Ивелина Димитрова

Прочети още

5g

Скандалната 5G мрежа тихомълком бързо превзема България, ще се изненадате колко са напреднали нещата

Човечеството бавно го превръщат в безмозъчни биоединици – достатъчно е само да работят и да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *