Ако ще е старост – нека да е като на чаровната актриса Бети Уайт

Вярвате ли, че е на 98 години? Защо намаляват нашите столетници в Родопите? Кой столетник как се храни?

Една чаровна комедийна американска актриса – Бети Уайт, навърши удивителните 98 години. А как само завидно изглежда. Дето се вика – ако ще е старост, като нейната да е. Разбира се тук и професионалният грим си казва думата. И ние си имаме столетници, които обаче не изглеждат така ослепително.

Достатъчно е само да погледнеш лицето на Бети Уайт и настроението ти се подобрява. Това ли е причината за дълголетието й – което излъчва към другите? На баналният, но задължителен при такива годишнини въпрос

как се храни и поддържа,

тя отговаря, че – яде пържени картофи, хот-дог и пие водка. Да не забравяме че това може и да е шега. От друга страна обаче може и да не е.

Преди около десетина години две българки по едно и също време навършиха 100 години. Едната беше от село в Средна гора, работила в по-голямата част от живота си като кръчмарка. И на резонния въпрос пие ли алкохол, тя страстно отговори: Я ракия да не вида!

Другата столетничка беше от Северна България. Оказа се, че тя

всеки Божи ден си пийвала ракийка.

Не казаха по колко, но очевидно жената си е имала мярка. Но точно на връх 100-я си рожден ден дъщеря й скрила ракията, защото била леко настинала и пиела хапчета.

Имаше време, когато в Родопите живееха най-много столетници. И сега често там продължителността на живота е с една трета по-голяма от другите региони на страната ни. Но напоследък броят на столетниците там намалява. Няма официално проучване за причините. Чистият въздух и чистата храна, начинът на живот са най-логичните обяснения. По-малкото столетници през последните години в Родопите може да се дължи на промени в диетата и начина на живот. Но може да е и чисто механична причина – а именно, все по-малко млади остават в екологично чистите родопски селища. Търсят препитание или в големите български градове, или в чужбина. И ако някой си носи гените на столетник със сигурност

статистиката ще го хване далече от Родопите.

Старите хора са казали както ти е писано – за едни водката и ракийката са гаранция за дълг живот, за други – за ранна смърт. Някои пък казват че най-дълголетните или не са си научили духовните уроци, заради които са на Земята или пък обратното – имат много да дават на околните – най-вече мъдрост.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Едно е сигурно – има старост и старост. Може да бъде мъка и за възрастния, и за близките му. Може и да е благословия. На стари години да се опитаме да не плашим хората. Поне да се стремим към това.

За Елена Иванова

Прочети още

Лепенки за Кокоши трън, Брадавици,

Кои немски лепенки за кокоши трън са ок? Как действа риванол? Как се ползват?

Какви лепенки за кокоши трън да изберем? Действие на салицилови лепенки. Кои са добрите немски …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *