Ако ще е старост – нека да е като на чаровната актриса Бети Уайт

Вярвате ли, че е на 98 години? Защо намаляват нашите столетници в Родопите? Кой столетник как се храни?

Една чаровна комедийна американска актриса – Бети Уайт, навърши удивителните 98 години. А как само завидно изглежда. Дето се вика – ако ще е старост, като нейната да е. Разбира се тук и професионалният грим си казва думата. И ние си имаме столетници, които обаче не изглеждат така ослепително.

Достатъчно е само да погледнеш лицето на Бети Уайт и настроението ти се подобрява. Това ли е причината за дълголетието й – което излъчва към другите? На баналният, но задължителен при такива годишнини въпрос

как се храни и поддържа,

тя отговаря, че – яде пържени картофи, хот-дог и пие водка. Да не забравяме че това може и да е шега. От друга страна обаче може и да не е.

Преди около десетина години две българки по едно и също време навършиха 100 години. Едната беше от село в Средна гора, работила в по-голямата част от живота си като кръчмарка. И на резонния въпрос пие ли алкохол, тя страстно отговори: Я ракия да не вида!

Другата столетничка беше от Северна България. Оказа се, че тя

всеки Божи ден си пийвала ракийка.

Не казаха по колко, но очевидно жената си е имала мярка. Но точно на връх 100-я си рожден ден дъщеря й скрила ракията, защото била леко настинала и пиела хапчета.

Имаше време, когато в Родопите живееха най-много столетници. И сега често там продължителността на живота е с една трета по-голяма от другите региони на страната ни. Но напоследък броят на столетниците там намалява. Няма официално проучване за причините. Чистият въздух и чистата храна, начинът на живот са най-логичните обяснения. По-малкото столетници през последните години в Родопите може да се дължи на промени в диетата и начина на живот. Но може да е и чисто механична причина – а именно, все по-малко млади остават в екологично чистите родопски селища. Търсят препитание или в големите български градове, или в чужбина. И ако някой си носи гените на столетник със сигурност

статистиката ще го хване далече от Родопите.

Старите хора са казали както ти е писано – за едни водката и ракийката са гаранция за дълг живот, за други – за ранна смърт. Някои пък казват че най-дълголетните или не са си научили духовните уроци, заради които са на Земята или пък обратното – имат много да дават на околните – най-вече мъдрост.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Едно е сигурно – има старост и старост. Може да бъде мъка и за възрастния, и за близките му. Може и да е благословия. На стари години да се опитаме да не плашим хората. Поне да се стремим към това.

За Елена Иванова

Прочети още

Бързо лечение на кокоши трън. С чесън. С локум С лимонтузу

Лечение на кокоши трън, премахване + народни методи

♠ Какви са начините за премахване на кокоши трън ♠ Бързо лечение ♠ С чесън. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *