Повдигне ли се въпросът за премахването на съветските паметници, чака ни дипломатически скандал

Има вечни паметници като “Давид” и “Мислителят”, като античните амфитеатри. Идеологическите са обречени на забрава рано или късно

“Монументи на позора и националното ни унижение” – като такива окачестви съветските паметници по българските градове и села Атлантическият съвет на България. Битката за премахването им не е от вчера. Аргументите често напомнят на клинична обсесия. Съветът не може да се примири, че вече 30 години след падането на Берлинската стена този въпрос си остава нерешен. И е изработил интерактивна карта на тези унизителни паметници.

Но премахването им е лесно за решаване само на пръв поглед. Повдигне ли се въпросът, изрисува ли някой някъде по ироничен начин съветските паметници, избухва международен дипломатически скандал.

Русия императивно се опитва да сплаши

българските власти. И ако не друго, държи кранчето на газа и ценоразписа му. Държи и други неща, за които си плащаме като първи абдали – спомнете си милиардите, които им наброихме за АЕЦ “Белене”, на която само името й съществува. И скандалът бързо утихва, след като България си подвие опашката.

Но това не е единственото унижение,

на което доброволно се подлагаме, само и само някой от великите сили да ни потупа по рамото. А после се чудим защо навън се държат така пренебрежително към нас.

Спомнете си – в столицата има паметник на загиналите американски пилоти, бомбардирали…София. При “възпетия” от нас самите техен героизъм са загинали над 4000 цивилни български граждани. Наскоро бе открит и паметник на американския президент Доналд Рейган. И с голямо напрягане на паметта, не може да се изкара конкретен спомен за приноса му за просперитета на България.

Няма никакво значение чия е била инициативата за издигането на съветските паметници преди, нито на американските сега. Има значение само това, че овластените в тази държава

Продължават да унижават българския народ.

Такива чисто идеологически паметници, които не са с вечното универсално послание на “Давид” на Микеланджело, или на “Мислителят” на Огюст Роден например, са еднодневки.

Идеологическите паметници обаче не бива да се разрушат – ще е от варварско, по-варварско. Спомнете си при смяната на религиите колко злощастна е била съдбата на храма на Артемида в Ефес, а бил е едно от седемте чудеса на античния свят. Сега от него е останала една единствена самотно стърчаща колона.

Към настоящия момент обаче дори само НАМЕРЕНИЕТО  да се демонтира някой съветски паметник избухват международни скандали. Същото случи неотдавна в Чехия, пострадала тежко от окупацията на съветските войски и на Варшавския договор.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Битката между идеологиите преди сега “възмъжа” до

Жестока битка за сфери на влияние.

Иначе пука им на руснаците за паметниците. Но реагират бурно, защото така проверяват докъде се простира и колко силна е ръката им.

И преди 1989 г., и сега паметниците, свързани с конюнктурата, а не с чистото изкуство и универсалните човешки му послания каквито са красотата и величието на духа, са били от долна, по-долна пропаганда. И са обречени. По-старто поколение помни, как едва ли не на всеки километър имаше паметници на “великия” Ленин. Остана ли нещо от “величието му”? А не са минали все пак векове от както беше обожествен. Каквито и дипломатически скандали да избухват.

В същото време си

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Нямаме паметници на кан Аспарух, на кан Тервел

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

и на още и още знаменити наши държавни управници и герои в борбата за свобода. Кой ни е крив, че не само че сами се навеждаме, но и не ценим, в това число и чрез монументи, величието на предците ни?…

 

За Елена Иванова

Прочети още

kornelia

Румен Радев унищожи Корнелия Нинова!

Корнелия Нинова сама се самоуби, като не подкрепи Румен Радев! Големият въпрос, защо Корнелия Нинова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *