Празнуваме Гергьовден! Един от най-обичаните пролетни празници в България!

Живи здрави бъдете всички, които имате днес имен ден!

Ако никой в семейството не е кръстен на Св. Георги, тогава забиваш един пирон в стената, наричаш го на светеца и – празнуваш. Толкова много е уважаван този празник от християнския календар, че се почита от всички. Не случайно той стана официален празник у нас. Празнува се и от християни, и от мюсюлмани. Днешният ден е празник и на българската армия.

Животът на Свети Георги

Бил е храбър войн, не случайно на иконите в храмовете е изобразяван на кон с копие, с което убива ламя, като така спасява отвлечена от звяра девойка. Бил е силно отдаден на християнската вяра и плаща с живота си заради нея. През 288 г. става мъченик на християнската вяра, след като е убит от император Максимилиан.

Пастирите го смятат за свой закрилник, земеделците също. Затова и голяма част от народа празнува на този ден според традициите, останали от техните прадеди. Векове наред на Гергьовден задължително се е печало агне. На този ден около празничната трапеза се събират всички близки и роднини, а на масата трябва да присъстват млечни продукти, дроб сърма, пресен чесън и лук, обреден хляб, баница, вино, варено жито.

И досега преди да го заколят

мнозина освещават агнето още живо с молитва в църквата.
Рано сутринта стопанката помита двора и украсява вратата със здравец, люляк и клонче от овощно дръвче. Бере се коприва, с която се удрят по стъпалата членовете на семейството, за да се прогони злото от дома.

Смята се, че на Гергьовден росата е блага. Затова преди първи петли хората са се измивали за здраве с тази роса, а жените – за да раждат деца. Събирали са такава роса и са я носили вкъщи, защото според старите поверия, тя е лековита.
На Гергьовден се е правило и прясно сирене, на което не се е слагало сол, за да не секне млякото на овцете. Украсявало се с чесън, коприва, глог, клонка от бук.

Няма голям християнски празник без обреден хляб

Погачата се украсява с агънца, гега, с кошара. Обредният хляб се пече заедно с агнето. Цветята, зелената украса на Гергьовден съпътства целия празник. Така старите българи са почитали и и изказвали благодарността си към природата.

От 1926 г. Гергьовден е празник на армията

Светецът се смята за закрилник на войската. Нарича се още Ден на храбростта. Традицията след дълго прекъсване е възстановена с гергьовските паради в столицата.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Имен ден днес празнуват Георги, Гюрга, Гергана, Гинка, Галя, Ганчо, Ганка.

За Елена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *