Великден е! Христос воскресе! Вдън земя да изчезнат всякакви вируси и болести от нас

Честит двоен празник и на вас, именници! Живи и здрави бъдете!

 

Толкова са силни и толкова повсеместни народните обичаи, свързани с това чудо в християнската вяра, че Великден празнуват дори хора, без кой знае какво отношение към религията. На този ден Господ след страшните мъки на кръста, след погребването му, възкръсва. Това чудо виждат жени, отишли да го помажат мъртвия Исус с миро, сред тях е Мария Магдалина.

Но защо всяка година

Великден се пада на различна дата?

Определянето на датата започва през 325 г. на Първия вселенски събор. На него свещениците се обединяват, че Възкресение Христово ще се чества след първото пълнолуние на пролетното равноденствие. Има обяснение и защо и католици и православни празнуват на една и съща дата Рождество, но на различни дати Великден. Католиците изчисляват датата по Григорианския календар, докато православните – по Юлианския.

Три неща са задължителни на великденската трапеза на българите. И трите са натоварени със много символика – боядисаните яйца, агнешкото и козунакът. Яйцето е символ на Вселената, а също и на пролетното прераждане. Постепенно християните го възприемат като символ за раждането на човек.

Боядисват се рано сутрин в четвъртък или в събота. Най-важният цвят е червеният. Първото боядисано яйце задължително е в червен цвят. Червено яйце се слага под иконите вкъщи, червено яйце се подарява и на гостенин, за да не напуска богатството къщата му. На някои места заравяли първото яйце на нивата, като вярвали, че ще ги пази от градушки. Православните християни си разменят като подаръци боядисани великденски яйца.

По традиция, запазена и досега, на много места за Великден се меси сладък хляб-козунак. През последните години обаче, особено в градовете, много фирми предлагат готови козунаци.

И разбира се – агнешко на трапезата.

Това е така, първо защото Исус Христос е смятан за Божи агнец, и второ, защото също като него агнето чисто и невинно и жертвано като Господ за спасението на човеците.

На Великден вярващите ходят на църква. Преди това повсеместна традиция е да се почистят домовете и дворовете, да се купят нови дрехи за предстоящия празник. На този ден не се работи нищо, освен по трапезата и посрещането на гости.

Великден 2020 г. обаче ще го запомним с първата в човешката история световна карантина заради пандемията от коронавирус. Трапезите със сигурност ще са подготвени празнично, но традиционното събиране и размяна на яйца, козунаци и великденски сладки ще е доста по-ограничено.

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

На този ден освен Великден, имен ден празнуват: Велика, Величко, Величка, Велко, Велико, Велик, Вили, Вельо, Велислава, Велислав.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

 

За Елена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *