Населението на България падна под 7 милиона човека за първи път от десетилетия

Статистиката не казва как се променя съотношението между българския и цигански етнос в страната

Готови са последните демографски данни на Националния статистически институт. За първи път от десетилетия насам в България живеят под 7 милиона човека. Тъжната тенденция за неумолимо стопяване на населението по нашите земи не намалява и не спира. А за обръщане на посоката май вече трябва да се примирим и да забравим.

Броят на българските граждани към 31.12.2019 г. е 6 милиона 951 хиляди и 482 човека. През миналата година са умрели 108 083 души. Това прави коефициент на смъртност от 15,5 на сто. Все пак статистиката отчита, че спрямо 2018 г. броят на починалите е с 443 човека по-малко.

Както винаги и както навсякъде по света населението не се дели механично по равно на мъже и жени. В България на хиляда мъже се падат 1063 жени.

Увеличава се групата на хората, навършили повече от 65 години до 21,6 на сто. Най-много възрастни спрямо останалото население има в областите Видин, Кюстендил и Габрово.

Хората в трудоспособна възраст, макар не всички от тях да работят, е малко над 4, 15 милиона души. Но статистиката е засекла, че броят на заетите през миналата година, когато много работодатели се оплакваха от недостиг на работна ръка, е намалял с близо 45 хиляди човека.

659 деца по-малко са родени през миналата година, съпоставено с 2018 г.

Близо 40 хиляди наши сънародници през миналата година са се заселили в чужбина. Това са най-вече млади хора от 20 до 39 години. Най-често българите емигрират във Великобритания, Германия и Италия.

Академик Петър Иванов от години говори, че България е в демографска клинична смърт. Никой от управляващите не му обръща внимание.

Прелюбопитни са данните за залените в България чужденци – те също са почти 40 хиляди. Но Националният статистически институт прави уговорката, че това не са само заселници, а и хора с разрешителни да живеят у нас. И сега идва изненадата: цели 38, 6 на сто от имигрантите у нас идват от Турция, малко над 9 на сто – от Русия, 6,6 на сто – от Германия. Тук наистина трябва да се чете между редовете.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Статистика мълчи за това как се променя съотношението между българския и циганския етнос в страната.

Въпреки тези тъжни цифри, не всички гледат песимистично на българите като нация в бъдеще. Пловдивската писателка Величка Настрадинова по този повод казва: ” Никога няма да изчезнем. Знаете ли след Освобождението от турско робство, след откъсването на толкова много парчета жива плът от България, колко сме били? Само 3,5 милиона души. Пак ще се възродим”

 

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

 

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

 

 

За el_em

Прочети още

Герберът Гърневски пак наплю президента Румен Радев: Бил шеф на паралелна държава

Управляващите изоставиха народа в кризата, но кажат ли им го в лицето – изпадат в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *