Голяма Богородица е! Най-големият летен празник в православния християнски календар!

Бъдете живи и здрави всички, кръстени на Божията майка! Нека празникът ви бъде прекрасен!

Поетът е казал, че всяка втора жена на света се казва Мария. Поне в хрисjиянския свят вероятно това е така. Майката, родила нашия Господ Исус Христос, е закрилница на жените, на майките. Но и на всички човеци, които се обръщат към нея за помощ – чувстват, че като изцяло земен човек, тя е нещо като посредник между тях, земните, и небесните ни покровители.
Много стари обичаи и обреди се изпълняват и спазват и до днес в деня на

Успение Богородично.

Каквато и да е работа на този ден е забранена. В по-стари времена се смятало, че до 15 август добрите стопани трябва да са ожънали и овършали зърното. Много добра поличба е, ако вали дъжд, той предвещана щедра реколта през следващата година. Според старо поверие на Голяма Богородица

жените не трябва да докосват нищо,

оцветено в червено, защото могат да останат без деца. Смята се, че молитвите на бездетните на този ден Богородица ги чува и им помага да заченат. Младите, още нераждали булки, носят в църквата дарове на Божията майка. Обикновено това са дрехи или кърпи, които се оставят пред иконата й.
Които жени искат да имат дете, отиват с даровете си още на 14 август в храм или манастир, чийто патрон е Дева Мария и преспиват там.

Но не само жени правят това. В храмовете преспиват всякакви хора с надежда или молитва за оздравяване и здраве на близките си.

В България много църкви и манастири носят името на Богородица. Във Великотърновското село Арбанаси се намира манастирът “Света Богородица”. В църквата на манастира е една от чудотворните икони на Богородица у нас. Според поверието тя помага на бездетните жени да се сдобият с рожба. На днешния ден тук се стичат и много болни с молитви за изцеление. Само онези, които на сутринта първи погледнат иконата, могат да се надяват на чудо.

Хиляди от цялата страна

всяка година се стичат на днешния ден в Бачковския манастир. В църквата му също има призната за чудотворна икона на Дева Мария. Чудотворна е и иконата “Богородица Троеуручица” в Троянския манастир.

Днес имен ден празнуват, разбира се, всички с името Мария, Мара, Мари, Марийка, Марияна, Мариян, Марин, Маша, Мира, Мика, Мариела, Мариета, Марио, Преслава, Преслав.

Прекрасен празник на всички! И именници, и вярващи!

“Фигурин

Вижте какво сме писали и за други празници


Цветница е! Празнуват и религиозни, и невярващи победата на Живота над зимата

Хиляди мъже и жени, кръстени на цветя и дървета, имат двоен празник днес, на Цветница 2020. Картички, пожелания

Цветница е днес! Един от най-големите празници в църковния календар. От Благовещение през Великден, Гергьовден, Петдесятница, Свети дух – това са серия от почитани пролетни празници в България, които не само от вярващите, се честват, защото всъщност празнуваме възкръсналата за нов Живот природа след изминалата зима.

Цветница 2020, картички 01, пожелания, имен ден именници

Картички за Цветница и пожелания

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Цветница е тачена много от българските православни християни. Дори във времената на агресивния атеизъм възрастните хора намираха начин да спазят донякъде ритуалите, в които дълбоко вярват. А на децата за по-безопасно казваха: “Днес е празник на цветята”.

Цветница 2020, картички 03, пожелания, имен ден именнициНо защо се празнува Цветница или Връбница, с какви библейски събития е свързана? Църквата разказва, че на този ден Исус Христос е посрещнат възторжено в Йерусалим. Вече се било разчуло как той предния ден събудил отново за живот погребания в продължение на четири дни Лазар. Христос влязъл в града, яхнал малко магаренце. А хората го посрещнали с възторжени възгласи “Осана” и палмови клонки в ръце, символизиращи силата на живота. По нашите географски ширини по обясними причини вместо палмови на голяма почит са върбовите клонки.

Честита Цветница!

Те се берат от предния ден, носят се в църквата и осветени се връщат в домовете. Сплетени на венче обикновено се закачват на входната врата. Вярва се, че дават здраве и пазят от урочасване чак до Цветница на следващата година.

По време на литургиите за Цветница хората държат в ръцете си върбичките и така символично отново посрещат Спасителя.

Цветница 2020, картички 02, пожелания, имен ден именнициНа много места в страната на Цветница продължават и традициите, свързани с Лазаровден.
В някои региони на България жените отиват сутринта на гробовете с върбички, които забиват до паметниците на близките си.

Макар празникът Цветница да е най-популярен с това си име, на много места се използват и други синоними – Връбница, Вая, Кукленден, Цветна неделя. Разбираемо, Цветница е празник на цветята и цветарите.

През 2020 година Цветница се пада на 12 април,

защото това е подвижен празник и всяка година се чества на различна дата.

Евелина Лютова

Няма религиозен празник, в който в ритуалите да не е оплетена и храната. Това е така, защото храната също означава живот. По време на Великите великденски пости само два пъти спазващите от началото до края на ритуала могат да ядат риба – на Благовещение и на Цветница. След този празник започва Страстната седмица – тоест страстите, страшните страдания Господни. Затова през нея постът е изключително строг – като символично съчувствие и състрадание към Спасителя.

Постенето отдавна не е задължително, но мнозина твърдят, че е полезно за здравето. Това обаче не важи за някои хронично болни, като диабетиците например, както и за децата. През последните години заради все по-напрегнатия начин на живот мнозина вярващи се отказват от Великия пост поради затруднения да го спазват, но по време на Страстната седмица и през последните три дни от нея постят много строго. Смята се, че така се прочиства не само тялото, но и духът.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

На много места, по-строго в селата, на този ден не се пере, не се шие – въобще не се извършва никаква дейност, свързана със суетата човешка. Може и да не предизвикат кавги нарушителите, но със сигурност ще ги погледнат с осъдително око.

Кой има имен ден на Цветница? Честито на всички именници!

А именниците? О, именниците на този ден в България са стотици хиляди. Двоен празник е Цветница за кръстените с имената:

АГЛИКА, БОЖУР, БОЖУРА, ВИОЛА, ВИОЛЕТА, ВИОЛИНА, ВЪРБА, ВЪРБАН, ВЪРБАНА, ВЪРБИНА, ВЪРБИНКА, ГЕРГИНА, ГРОЗДАН, ГРОЗДА, ГРОЗДАНА, ГРОЗДАНКА, ДАЛИЯ, ДАФИН, ДАФИНА, ДАФИНКА, ДАФНА, ДАФНЕ, ДЕЛЬО, ДЕЛЯН, ДЕЛЯНА, ДЕТЕЛИН, ДЕТЕЛИНА, ЖАСМИН, ЖАСМИНА, ЗДРАВКА, ЗДРАВКО, ЗЮМБЮЛ, ЗЮМБЮЛА, ИВА, ИВАНА, ИВАНКА, ИГЛИКА, КАЛИН, КАЛИНА, КАЛИЯ, КАМЕЛИЯ, КАРАМФИЛ, КАРАМФИЛ(А), КАРАМФИЛА, КАРАМФИЛКА, КИТКА, ЛАТИН, ЛАТИНА, ЛАТИНКА, ЛИАНА, ЛИЛИЯ, ЛИЛИ, ЛИЛЯН, ЛИЛЯНА, ЛИЛА, ЛОЗА, ЛОЗАН, ЛОЗО, ЛОЗИНА, ЛОЗАНА, ЛОЗЕН, ЛОЗЕНА, ЛОЗКА, ЛЮЛИН, МАЛИН, МАЛИНА, МАЛИНКА, МАЛИНКО, МАРГА, МАРГАРИТ, МАРГАРИТА, МАРГЕРИТА, НЕВА, НЕВЕН, НЕВЕНА, НЕВЯНА, РАЛИЦА, РЕНЕТА, РЕНИ, РОЗА, РОЗАЛИНА, РОЗАЛИЯ, РОЗЕН, РОЗИНА, РОЗИЦА, РОЗМАРИ, РУЖА, ТЕМЕНУГА, ТЕМЕНУЖКА, ТРЕНДАФИЛ, ТРЕНДАФИЛА, ТРЕНДАФИЛКА, ТРЪНКА, ТРЪНКО, ТРЪНО, ЦВЕТА, ЦВЕТАН, ЦВЕТИ, ЦВЕТАЛИНА, ЦВЕТАНА, ЦВЕТАНКА, ЦВЕТЕ, ЦВЕТЕЛИН, ЦВЕТЕЛИНА, ЦВЕТИАНА, ЦВЕТИЛ, ЦВЕТИН, ЦВЕТИНА, ЦВЕТИЯНА, ЦВЕТКА, ЦВЕТКО, ЦВЕТОЗАР, ЦВЕТОЗАРА, ЦВЕТОМИЛА, ЦВЕТОМИР, ЦВЕТОМИРА, ЦВЕТОСЛАВ, ЦВЕТОСЛАВА, ЦВЯТА, ЦВЯТКО, ЦВЯТО, ЦВЯТКА, ЦЕНЬО, ЦЕНЮ, ЯБЛЕН, ЯБЛЕНА, ЯБЛЕНКА, ЯБЪЛКА, ЯВОР, ЯВОРА, ЯВОРИНА, ЯГОДА, ЯГОДИНА, ЯГОДИНКА, ЯСЕН, ЯСМИН, ЯСМИНА, ЯСНА, БИЛЯН, БИЛЯНА, Билян, Биляна, Билка, Билко, Билина, Билчо.
Честит празник, Вярващи! Честит празник именници!

За Елена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *