Турските терористи: Убийствата им започнаха от Пловдив

Две здрави деца от Добрич са отвлечени от турски терористи, едното остава инвалид до живот

Вървях след делова среща по бул. “Руски” в Пловдив по посока Централна жп гара. На метри преди да стигна колелото пред гарата се чу силен гръм. Не обърнах никакво внимание, защото по това време за пореден път се взривяваха останките от Марково тепе, за поредна – пак неосъществена, идея за строителство на обществена сграда.

След няколко крачки обаче видях как прозорците на втория етаж на гарата са избити и как от тях излизаше с рязка извивка към небето тъмен пушек. Продавачките от околните магазини бяха изскочили навън. И една от тях каза: Хвърлиха бомба в чакалнята на гарата, май има убити. Не повярвах. Никой преди това десетилетия наред не беше чувал за такива атентати. Но секунди след това видях как с бясна скорост към гарата хвърчаха милиционерски коли, как в една служебна кола с пуснат син буркан, с още хора вътре, наведен чак до предното стъкло пътуваше тогавашният областен управител, разказва жена, случаен очевидец на първия от серията атентати на турски терористи.

Затичах се към местоработата ми, останах без дъх докато стигна и влетях в стаята на шефа:

Хвърлиха бомба в Централна гара, има убити!

И знаете ли какъв бе отговорът му, изречен с нотка на презрение: “Глупачка!”

Вдигна телефон, размени няколко думи с някого и онемя. Никога не ми се извини. Може и да е забравил какво е казал – всички бяхме ошашавени, спомня си тя.

Въпреки тогавашното информационно затъмнение скоро се знаеше почти всичко – предаваше се от уста на ухо. В кош за боклук е бил поставен до билетните каси взрив. На място при избухването му умира Добра Паслиева – на 50 години от град Кърджали. Ранени са повече от 40 човека. Дете изгубва окото си. Това се случва в предпоследния ден на август през 1984 г.

Четирийсетина минути по-късно надвечер на същия 30-и август пред входа на аерогарата във Варна избухва взрив. Две жени получават наранявания. Властите бързо разбират, че става дума за организирана и координирана от едно място терористична дейност.

Никой обаче не предполагаше тогава, че

най-страшното тепърва предстои.

На 9-и март 1985 г. терористи взривяват специалния жп вагон за майки с деца на гара Буново. Влакът се движи от София за Бургас. На място са убити седем човека, сред които и две глухонеми деца. Терористите били нагласили часовниковият механизъм да задейства взрива точно, когато влакът влиза в близкия тунел и така кървавата баня да стане огромна, загиналите и ранените много повече. Но локомотивът престоява с две минути повече от предвиденото на гарата и затова пострадалите са само от един вагон.

И се започва: серия от атентати и опити за такива – в Бургас, в Сливен, в курорта “Дружба” Варна, отровена е с препарати за растителна защита е питейната вода на село Люляково, Кърджалийско. Дейността на терористите продължава активно четири години считано от 1983-а.

Текстът продължава след видеото

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

През лятото на 87-а година трима терористи отвличат с автомобил Дарин Христов и Николай Петков – съответно на 12 и 15 години. Момчетата са от Добрич. Целта е била, каквато е практиката на мюсюлманските терористи, да ги използват за жив щит докато бягат и преминат в Турция. Въоръжени са с над десет бойни гранати, три от тях хвърлят пред голям хотел в курорта Златни пясъци. Ранени са трима човека – двама от чужбина и един нашенец.

Властите ги преследват, правят им засади. Когато стигат в Странджа планина налитат на поредна засада и решават да взривяват колата. Двамата терористи умират на място. Двете момчета са ранени, едното остава инвалид до края на живота си. Третият е заловен, съден и екзекутиран.

Според разсекретените архиви през този кървав период у нас са действали и са били разкрити

42 нелегални протурски групи.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Много са загиналите от ръцете на така наречената група “Мерзавците”. Тяхно дело е кървавата баня на гара Буново.

Година след това разследващите влизат в дирите им. Тартор им е Емил Маджаров (Емин Мехмедали), хванати са също Абдула Чакъров – Алцек, Саафет Реджеп – Сава Георгиев.п Българските им имена са им дадени по време на “Възродителния процес”. За помагачество е осъден братът на Мехмедали Сабри. Президентът Желю Желев му дава амнистия, а държавата му плаща 50 хиляди лева обезщетение.

Делото на другите трима е закрито, осъдени са на смърт и са екзекутирани.

Турският тероризъм през 80-те години на миналия век по нашите земи започва след принудителната смяна на имената им. Водещ мотив за тези действия е сепаратизъм и откъсване на огромни парчета от земята на България. Промяната на имената на българските турци също се извършва с насилие, властите също стигат до убийства при реализирането й. Момче, вдигнато запас по онези събития разказваше какво е видял в Северна България. Турци протестират и според традицията си пускат жените и децата напред. И двете страни са изнервени. Тогава български униформени са удряли с палки в корема жени в напреднала бременност. Момчето не можеше години наред да преживее тази гледка.

Така е – насилието ражда насилие. А е много по-просто, с изкусителни стимули да направиш така, че да ти е драго да си смениш името. Колко хора, заживели по чужди земи го правят по убеждение?

И двете страни платиха кървав данък . Има една малка, но съществена разлика – българските власти се извиниха на турците за “Възродителния процес”, нямаме спомени турците да се извинили поне за атентата в “Буново”.

Сега президентът на комшиите Реджеп Ердоган, мине не мине време и заговори за

Кърджали като част от душевните граници на Турция

и народът му. Мнозина у нас подозират, че това не само празни приказки.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Ей така идват лошите неща – от ламтеж по чуждото, от необмислени политически решения и действия. А след това раните кървят с години и от двете страни на фронта.

 

За el_em

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *