Бензинът за българите остава скъп, въпреки че петролът поевтиня жестоко!

Трябва ли някой пак да се качи на перваза, за да се надяваме на някаква минимална справедливост?

Само за 60 дни стойността на петрола падна с около 30 на сто на световните борси. Както винаги при такива случаи обаче в България това почти по никакъв начин не повлия на цените на дребно. Още повече сега и без нарочно проучване със сигурност може да се каже, че потреблението чувствително е спаднало. Особено през последните седмици заради страха от зараза с корона вирус.

Саудитска Арабия обяви търговска война

чрез дъмпингови цени на Русия Азербайджан, Казахстан, а също и на САЩ. Борсите в Азия – те отварят най- рано заради часовата разлика, веднага реагираха. Така сорт Брент се срути от 45 долара за барел на 31.52 $, а американският лек петрол West Texas Intermediate поевтиня до 30. Фючърсите за Брент през май се смъкнаха до 33.55 долара за барел – равнище, регистрирано през преди малко повече от четири години.

Както винаги при епидемии като сегашната доста хора ще си кажат: Точно аз ли ще го прихвана? Но също така и предостатъчно ще направят точно обратното – ще си ограничат излизанията до възможния минимум, за да опазят от зараза и себе си, и децата си. При тези грипни ваканции със сигурност нуждата от гориво за леките коли чувствително е намаляла. За камионите и автобусите нещата не стоят така. Независимо какво си мислят и как биха искали да постъпят шофьорите излизат, защото трябва да работят. При това положение със

Сигурност е налице видим спад на потреблението.

Значи веднъж имаме спад на петролните борси, втори път – на търсенето на горива. Но това въобще не личи да се отразява дори минимално върху ценоразписите на колонките.

Откакто живеем в побългарената пазарна икономика у нас цените, каквото и да се случва по света, са непоклатимо високи – не падат. И както почти винаги с редки изключения и с наистина символични разлики, в цялата страна са еднакви. Точно по комунистически, както беше преди трийсетина години – сякаш невидима ръка дирижира „пазара”.

Избухвали са протести в държавата заради това дране на кожи. Но колкото и пъти властите да са били принуждавани от недоволството на потребителите да направят проверки, никога не са откривали нито картели, нито в начина на ценообразуването дори нищожна нередност.

И това е така, защото повечето български институции през последните години все по-очевидно демонстрират, че чувстват като свое призвание да работят за защита на интересите на монополистите на пазара ни. Това означава освен всичко друго, че работят и в интерес руската рафинерия в Бургас, и на руските доставчици на суров петрол.

Ето какви са били и сега са средните цени на най-продаваните горива в България: на 5-и март тази година бензинът А-95 струва 2,22 лв. И сега обърнете внимание – малко след Нова година – на 6-и януари 2020 година средната цена е била…2,22 лв.

Съпоставката в същия времеви отсек за дизела показва: в първата седмица на годината – 6-и януари -2,28 лева за литър. На 5-и март т.г. 2,27 лв.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Така е в България десетилетия вече наред. Съдират се от гражданите на най-бедната държава в Европейския съюз по десет кожи.

Игрите на монополистите са видими

и с просто око, но чадърът е разпънат над тях, не над народа. Управниците ни се фукат със стигнали до под крушата и струващи от скъпо прескъпо строежи на магистрали, фукат се с стабилност.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Каква ти стабилност? Стабилност в ограбването и бедността ли?

За el_em

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *