Грип “Б” блокира България, нахлу веднага след тип “А”

Само в добрата хигиена и ограничаване на контактите е спасението

Все още паникьосани от новините за инвазията на коронавируса, който със свръхзвукова скорост превзема света, и ето ти ново непоискано чудо – грип “Б”. Нахлу бързо и изненадващо в България веднага след току-що отшумялата атака на грип тип “А”. Сега обаче поразените са в пъти повече от първата вълна. Към момента най-много болни има в Бургас – над 231 човека на десет хиляди, веднага след него се нарежда област Шумен.

Това е сезонен грип, който се появява веднъж на около пет години, поясняват медицинските специалисти.

Януарският грип атакуваше най-вече възрастните, сега на агресията му са изложени малолетните и младите хора. Както обикновено при такива случаи най-уязвими са хората със сериозни хронични болести, децата под 5-годинки и възрастните от 65 години нагоре.

Лошото в случая е, че тези, които са си поставили есента противогрипни ваксини, въобще не могат да се смятат за защитени. Уязвими са и боледувалите при първата вълна от тип “А”, защото това не означава изграден имунитет срещу грип „Б”. И като капак –

Лекува се по-трудно с лекарства, от предишния грип.

Продължава най-малко около пет-шест дни.

Ето защо сега в случай на повишена температура медиците препоръчват да се консултираме с личните си лекари, но не на живо, а по телефона, защото при такива случаи коридорите пред лекарските кабинети са пълни с кихащи и кашлящи вирусоносители. Ако обаче след шестия ден не настъпи видим обрат към подобрение непременно трябва да се отиде на преглед.

Епидемия с такъв интензитет в България не е имало през последните десет години, коментират вирусолозите. Затова сега най-важното е контактите да се ограничат до минимум. Но в България често при обявяване на грипна епидемия става точно обратното. За разлика от отложените екскурзии, за заведенията сега трудно се намират свободни места за резервации – честването на 8 март започва още от днес 6-ти март.

За децата без симптоми това си една ваканция подарък и повод до се забавляват с приятели. И да посещават места, за които иначе нямат време.

Слагането на все по-дефицитните и все по-скъпи маски не гарантира нищо. По-ефективно от всякакви маски на обществени места със струпване на хора е премятането на шал над носа и устата, съветват специалистите. Засилване на имунитета с витамини и стриктната хигиена са най-ефективната защита.

Фигурин лесно отслабване диета отслабване 10 килограма

Грипната епидемия и ваканцията, обявена заради нея започва от днес до 11 март включително.

Важно е да знаем

по какво се различават обичайните грипове от коронавируса. Китайската зараза удря директно белия дроб и хората започват едва да дишат. Не започва с втрисане и много висока температура, като при другия грип. Няма ги и типичните болки в мускулите и хремата. След контакт със заразен при обикновените грипове първите признаци за разболяване идват до ден-два. Докато при коронавируса до първия симптом могат да минат до две седмици време.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

И това ще мине, казали са старите и мъдрите хора. Нека слушаме съветите на специалистите и да правим това, което е в нашите ръце. Останалото е в ръцете на Бога.

За el_em

Прочети още

Атанас Узунов, Високомазнинна диета

Атанас Узунов: режимни рецепти за отслабване. Меню и диета

Най-добрите рецепти за прочутия режим на Атанас Узунов. Подробно примерно меню по диетата. Какво се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *