Петролът на световните борси удари невиждани цени под НУЛАТА. Какво се крие зад това?

Не бързайте да се радвате, няма да ни продават гориво по 10-20 стотинки литъра на бензиностанциите

На 20-и април се случи нещо несънувано и в най-големите кошмари на производителите и търговците на петрол. Това в продължение на повече от сто години е вечно печеливш сектор в световната икономика. Някои страни заради петродоларите вдигнаха стандарта си до небесата. На американската борса цената на нефта слезе на изумително ниско равнище под – НУЛАТА. А именно – до минус 37,63 $ за барел. Днес – на 21-и април преодоля нулата, но отново е на удивителната цена по-ниска от 2 долара за барел.

Цената на петрола падна под нулата
Цените на бензина у нас не падат значително.

Причината за това е коронавирусът и предизвиканата от него пандемия. Светът за първи път е сложен буквално под ключ. Самолетите – големи консуматори на гориво, са приземени. Тук там хвърчат някои с полупразни салони, значи и без приходи. Хората не ходят на работа, което означава, че не ходят и до бензиностанциите.

Туризмът замря, консумацията на почти всичко се сви. Петролните танкери останаха без работа, контейнеровозите – също. И докато Русия и Саудитска Арабия преди това се бяха хванали за гушите заради цените на петрола, сега се чудят какво да правят с добитото количество. А не само те добиват и преработват петрол. Така се видяха принудени да плащат на търговците, само и само да им вземат петрола – тази минусова цена това означава, че някой е бил готов да плати толкова, за да му вземат суровината.

Вижте тук коментара на Ройтерс!

Но карантината не е от вчера, а това означава, че търговците и да искат,

Няма къде да дянат супер изгодната суровина,

а после да я пуснат с голяма печалба на търговците на дребно.

По правило крайните потребители нямат да намажат от тази ситуация. Особено в България. Първо, защото тук играчите в този отрасъл никога не са се държали никога пазарно и се правят на заспали   когато в света цените падат. Тепърва някои от по-дребните ще фалират. И сега в България

Има затворени бензиностанции.

Но този път има и друго, коментират световни анализатори.

Цената на петрола - 02
Ето как пада цената на петрола

Търговците на едро започват да губят пари, защото няма на кого да продават, а имат големи разходи. Търговците на дребно по бензиностанциите няма на кого да продават. А имат разходи. И скоро и бързо ще започнат да фалират, освен ако не се рестартира икономиката и то – в световен мащаб, и то много бързо.

А ето какво писахме по темата скоро:

Защо по-ниската с 40% цена на природния газ не е повод да надуем фанфарите?

  • За нас българите истината е, че без Европейския съюз отдавна щяхме да сме се свършили като държава
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Нищо не може да компенсира националното предателство, заради което плащахме най-скъпо на Русия

Цената на петрола - 03След десетки години празни приказки за поевтиняване на руския природен газ – поне не и с резултат, сега навръх Националния ни празник ни сполетя добра на първо четене новина – ще плащаме от тук нататък с 40,3 на сто по-малко на Русия. Да оставим това, ами имаме и бонус – цената влиза в сила от началото на август миналата година.

Нищо обаче не може да компенсира националното предателство, благодарение на което България повече от две десетилетия плаща най-скъпо за доставяния досега природен газ единствено от Русия. Априори това направи голяма част от българската индустрия неконкурентна на пазарите и заради скъпата енергия, с която работи.

Младите едва ли знаят, а в главите на по-старите, които са и очевидци, вероятно отдавна е избледняло едно име – Евгений Бакърджиев. Това лице не беше случайно – подвизаваше се като вицепремиер в правителството на Иван Костов от ерата, в която СДС все още в България бе реална сила.

Евгений Бакърджиев, Природен газ, Русия, Иван Костов
Евгений Бакърджиев
Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

По първа пролет през далечната 98-ма година лицето Бакърджиев в качеството си на вицепремиер кацна на летището след полет от руската столица. Там е имал наистина много важна работа – да подпише за доставките и транзита на руски газ. За цената на това споразумение свенливо се мълчеше. Каква ли „дреболия” е една цена пред гарантираните доставки на най-евтиното природно гориво?

Гарантирани ли? Имаше тежка криза посред люта зима с прекъсването на тези доставки. Евтино ли – скоро щеше да се разбере, че една от най-бедните страни в Европа, едва отърсила се от ударите на хиперинфлация от 3000 на сто и от черна борса, от фалити на предприятия и банки, на безвъзвратно загубени спестявания, на липса на елементарни продоволствени стоки по магазините, ще плаща най-скъпо за доставка на природен газ в Европа, а нищо чудно и в света.

Този наистина удивителен „успех” на българския „държавник” заслужаваше подобаващо посрещане за чутовния му подвиг – организирани (от него?) клакьори надуха тромпети и фанфари,  крякаха възторжено името му. И всичко това се случваше в по принцип недостъпния за простосмъртни VIP на летището – агитката беше доста внушителна.

Колкото и да го нямат народа ни за нищо нашите управници,

България се хвана за корема от смях.

Хората се превиха от смях и когато лицето Бакърджиев под личното му вещо ръководство трябваше да взриви гробницата на Георги Димитров на пъпа на София. Та веднъж, та втори път, та чак на третия път се справи. А мавзолеят, казват, бил издигнат само за шест дни. Единственото хубаво от този му „подвиг”, е че все пак мавзолеят го няма.

Скоро след това Бакърджиев беше изгонен от правителството. Едва преди около седмица се разбра лично от устата на бившия министър-председател Иван Костов, защо така изненадващо и без никакви обяснения той изгони наведнъж сума ти министри от кабинета си, сред които и лицето Бакърджиев. Оказа се, че ДАНС ги бе хванала в крачка. Както се подразбира между редовете, ДАНС можела да работи и в интерес на ДЪРЖАВАТА, а не само в полза на няколко мутри, които са си повярвали, че са държавата.

Ще попитате защо е този разказ за един заслужено изритан от управлението некадърник? Ето защо:

На 3 март на TTF (това е хъбов репер) един мегаватчас природен газ е струвал 9,3 евро. Новата „евтина” цена, която отсега нататък трябва да радва българите, е 13,5 евро.

И това е така, защото досега сме плащали 135 на сто повече. Това показва сметката след приспадането на въпросните 40,3 на сто. Което ще рече, че пак си оставаме дойните крави на руския Газпром, спрямо това, ако си купувахме природен газ на международните борси.

Тези убийствени данни ги изнесе Илиян Василев

Той е бивш посланик на България в Москва, знае много за игрите явни и тайни, на енергийните корпорации там. Освен това от години наблюдава и анализира процесите в енергетиката, които в България са омазани в некомпетентност и постоянни кражби от джоба на обикновените потребители и индустрията. (Текстът продължава и след анонса):

Цялото това не сваляне, а само разхлабване на примката около шията на българския икономически и социален живот, нямаше да се случи без участието и намесата на Европейския съюз.

Бюрократи били, безидейни били, мудни били… Има за какво да са недоволни европейците от ЕС. Но за нас българите истината е, че

без ЕС отдавна щяхме да сме свършили като държава.

Некадърност, некомпетентност, повсеместни назначения на калинки, които се самооценяват като голямата работа, все ни поставят в дъното на всевъзможни световни класации, които измерват начина на живот.

Илиян Василев подозира, че това намаление на цената е получено срещу поемане на други, засега невидими, задължения от страна на България към Русия. Вероятно ще ги научим, макар и със закъснение, защото казано е: „Всичко скрито излиза наяве”.

А сега се налага да се върнем пак на лицето Евгений Бакърджиев. Десетина години след като хвърли от невежество или непредпазливост (а може би не?), България в лапите на Газпром, лицето се оплака, че домът му е обран от крадци. И декларира, че са му изчезнали 180 хиляди евро, 20 хиляди лева, пистолет и злато. За златото не се съобщаваше колко е било и на каква стойност.

И сякаш някаква невидима нишка навързва тези събития – фанфарите с грабежа.

Как да не заподозре човек мотив в това насаждане на цял един народ на пачи яйца от един единствен „човек”? Кой и защо държи толкова кеш у дома, а не в някоя солидна задгранична банка например? То е възможно и там някъде да има, а това да са само „джобните”…

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Лошото е, че крайните потребители на природен газ у нас според специалистите не могат да се надяват дори и на това 40-процентово намаление на цената при тях. От 1 април един мегаватчас ще струва 26,40 лв. Очаква се на клиентите да бъдат върнати около 150 милиона лева, защото новата цена влиза в сила от 5 август миналата година.

Но и тук има реален капан, защото чиновниците в България никога не са работили в полза на гражданите. Когато някоя институция или монополист ти взема парите, в случай на просрочие, ще те скъса от всевъзможни санкции – лихви, отрязване от услугата, такса за ново включване. Когато обаче имат да връщат пари – няма лихви, няма облекчени процедури – с една дума – правят на  луди калинки хората, докато си получат нещо, което така или иначе си е тяхно.

Но така е в държавата на калинките – ако ви трябва услуга от някое учреждение – пригответе се за безмилостна война. Вижте какво казва Ройтерс по темата тук!

 

За el_em

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *