Новата мигрантска вълна – сблъсъкът на цивилизациите продължава

Още Ванга предупреди за войната и предстоящата бежанска криза: „Леле! В Сирия що ке стане!” Къде е нашето място в нея?

Бяхме забравили за този проблем, бяхме се успокоили, че страшното трайно е преминало. Но ето че след няколко години относително затишие, границите на България и Гърция отново са под обсада от вълна от мигранти от Близкия Изток. Сред тях са жени, деца и мъже, разбира се. И без съмнение – и прикриващи се джихадисти. Този филм вече сме го гледали и знаем, че не е фейк. От няколко дни насам натискът на мигрантите от Турция към Западна Европа отново стана водеща новина в целия свят. И има защо.

Общественото мнение като при всеки сериозен проблем е раздвоено – разкъсано между съчувствието на страдащите от войните от районите, от които бягат, но и от ужаса на цивилизационния сблъсък. Нищо досега не е подсказало, че мнозинството от тези хора смятат да прегърнат като свои ценностите на европейците. Обратното – опитват се налагат императивно своите, в това число и чрез кървави атентати.

Тревогите на българите

Мигранти (бежанци) 02, кризата Сирия и ВангаТова кара много българи да възприемат тези събития като нова схема за нахлуване и окупация. България плати с реки от кръв турското робство и въпреки усилията за обезличаването на тази част от историята ни, въпреки премълчаването на 60 големи въстания срещу окупаторите, родовата памет на българите е силна и настръхва пред мисълта за нова подобна инвазия.

Напук на твърденията, че българите са се превърнали във все по-озлобени индивидуалисти, сънародниците ни многократно в тези трудни времена са доказали чрез включването си в многобройни доброволни акции, че не са такива. Е, не всички разбира се, но са предостатъчно.

Основателни ли са страховете ни?

Мигранти (бежанци) 04, кризата Сирия и ВангаНикой няма право да каже, че страховете им са неоснователни. През последните дни няколко коментатори от арабски произход с перфектен български език съобщиха, че в състава на сегашния мигрантски поток почти няма сирийци, където сега са най-кървавите и най-разрушителни събития.  Според тях това са най-вече пакистанци, афганистанци, иранци, които от няколко години живеят в Турция. Но понеже са с неуреден граждански статут, са подложени на безмилостна експлоатация от турски работодатели. И това е основният движещ мотив да сложат “главата в торбата” и раниците на гърба.

Ключова причина обаче са безмилостните геополитическите игри, в които човекът – бил той мюсюлманин, бил той християнин, се брои като кръгла нула.

Ердоган срещу Европа

Мигранти (бежанци) 03, кризата Сирия и ВангаТурският президент Реджеп Таип Ердоган заплашително размаха пръст на ЕС, като каза, че пуска мигрантите към границите на съюза. Твърди, че са стотици хиляди, а общо в държавата му са около четири милиона. И понеже става дума за нов вид „война” между цивилизациите, сега вместо с оръжия, се стреля с цифри. Турският държавен глава говори за стотици хиляди. Само че едно е към границите на Гърция и България да се отправят близо 120 хиляди човека (това е по официални данни на турското правителство), съвсем друго е колко са успели да прекосят тези граници.

Властите на Гърция съобщават, че 24 000 са се опитали да преминат границата им, но не казва колко от тези опити са се увенчали с успех. По данни на Организацията на обединените нации в петък са били задържани едва 41 човека в пограничната област Еврос. Отделен поток за пристигащите по море – по силата на международните споразумения, те не могат да бъдат връщани обратно.

Цифрите са успокоителни за европейците, но вероятно само засега – в Турция има 4 милиона мигранти и турският президент обяви, че няма да им пречи да потеглят на Запад.

Ванга и войната в Сирия

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ванга и войната в СирияПреди много години, когато Ванга беше още в най-голямата си сила я бяха попитали: “Ще има ли Трета световна война”, отговорът й бе: “Сирия още не е паднала”. И още на същата тема по друг повод: “Леле, в Сирия що ке стане!” (по думите на племенницата й Красимира Стоянова). Тогава, в онези кротки за почти целия свят времена тези думи сякаш висяха във въздуха. А сега – стана тя, каквато стана.

Една сирийска млада майка каза в репортаж по телевизията: „Това в Сирия не е наша война, това е световна война”. И като се замислим е напълно права – САЩ, Турция Русия сблъскаха интереси в тази доскоро просперираща по своему държава. И я сринаха до основи.

Какво е решението?

Когато не става дума за урагани, земетресения, цунами, вулкани, всеки човешки проблем има човешко решение.

И предишните, и сегашните мигранти натоварват силно социалните системи на богатите държави от ЕС. Вместо тези пари да се броят месец след месец, година след година на калпак, могат да се вложат във възстановяването на съсипаните не без участието на Запада държави. На първо време трябва да се елиминират окончателно останките от ислямската държава. А на второ – да се направи така, че за мигрантите да е много по-привлекателно да се завърнат по родните си места, отколкото да остават в Западна Европа. Като изключим фанатиците на каквато и да е тема, защото те са насилници по презумпция, обикновеният човек иска прости и постижими неща – покрив над главата, храна и образование за децата си, уреден спокоен живот.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

В света има толкова ресурси това да бъде постигнато. Докато го управляват обаче луди егоисти, няма на какво да се надяваме.

Не се забелязва Европейският съюз да прави нещо или да има приемлив и реализуем план за всички страни на този цивилизационен сблъсък.

Така че, неизвестните засега си остават много. Също като при коронавируса.

Вижте още по темата в това видео:

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Източници на английски: Често задавани въпроси за сирийската бежанска криза. Дейли мейл за мигрантите.

За el_em

Прочети още

Корейският диктатор Ким Чен Ун харчи стотици хиляди паунда за марков алкохол

Въпреки препирните му със САЩ за ядрените оръжия, у него внезапно пламнала любов към американско …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *